Home » today » Business » Active Depositors in Latvian Commercial Banks | Increase in Business Deposits

Active Depositors in Latvian Commercial Banks | Increase in Business Deposits

Uzņēmumi aktīvāki noguldītāji

Latvijas mājsaimniecību noguldījumu apjoms vietējās komercbankās⁤ pārsniedz 10 miljardus eiro.‍ Tiesa gan, pēdējā ceturkšņa laikā ​mājsaimniecības vairāk naudas ir izņēmušas nekā noguldījušas ⁤atpakaļ ⁣bankās. ⁢Gada pirmajā ceturksnī šī summa sarukusi par 116,3 miljoniem līdz 10,226 miljardiem eiro, liecina Latvijas Bankas statistika. Vienlaikus ⁢ļoti strauji⁣ – par nepilniem 290,5 miljoniem​ eiro jeb vairāk nekā 4% – pieauguši rezidentu uzņēmumu noguldījumi vietējās bankās, pārsniedzot 7,3⁣ miljardu eiro robežu.

Interesanti, ka gads no pērnā gada pirmā ⁤ceturkšņa beigām līdz šā gada attiecīgajam laika periodam, kad inflācija sasniedza​ augstāko punktu kopš pagājušā‍ gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, ir vainagojies ar visai strauju noguldījuma apjomu kāpumu. Šajā laika periodā mūsu valsts ⁤mājsaimniecību noguldījumi Latvijas​ bankās⁤ palielinājušies par vairāk nekā 314 miljoniem eiro, bet⁤ vietējais korporatīvais⁤ sektors tos ir kāpinājis par nepilniem 1,18 ‍miljardiem eiro. Procentuālā izteiksmē uzņēmumu noguldījumu ‍apjoms gada laikā ir audzis turpat ⁢par piektdaļu, kamēr mājsaimniecībām šis kāpums ir visai niecīgs, ​knapi pārsniedzot 3% robežu.

Likmes mainās līdz⁤ ar ECB ​lēmumiem

Vēl pirms gada ienesīguma no noguldījumiem bankās⁤ nebija, taču patlaban atsevišķās komercbankās tas jau var ⁤sasniegt 4%. To, kādu likmi kredītiestādēs piedāvā, nosaka bankas biznesa⁣ modelis. Proti, kredītiestādes, ⁤kuras ⁤vairāk orientējas uz patēriņa kreditēšanu, saviem noguldītājiem ​atļaujas maksāt⁤ vairāk nekā tās, kuras orientējas uz⁢ tā dēvēto universālo ​plaša pakalpojuma spektra banku ​biznesu. Tāpat nedaudz vairāk maksā bankas, kuru bizness ‍samērā ​daudz orientēts ⁢uz finanšu aktīvu pārvaldīšanu. Pēdējās saviem noguldītājiem ir⁤ gatavas maksāt ap‍ 3,5% gadā.

Ja paraugāmies uz procesa tālāko virzību, tad, visticamāk, tas turpinās kļūt aizvien nepatīkamāks pret tiem, kas ir‍ paņēmuši ​aizdevumus, bet vienlaikus‍ labvēlīgāks ⁣pret tiem, kas vēlas uzkrāt konservatīvām metodēm. Šeit jānorāda, ka pašreizējā situācija ‍ir labvēlīga arī konservatīvo pensiju plānu nākotnes ieguldījumiem un tā tas turpināsies līdz brīdim,⁢ kamēr procentu likmes turēsies augstas. Līdz ar to zaudējumi, ko ‌šie fondi⁣ piedzīvoja iepriekš, pamazām sāks izlīdzināties. Savukārt, kas attiecas uz‍ raksta galveno tēmu par komercbanku noguldījumu ienesīgumu, tad‍ arī ‍tas varētu turpināt palielināties. Tas skaidrojams⁣ ar to, ka Eiropas Centrālā banka ‍(ECB), visticamāk, turpinās celt procentu likmes, jo ‍ar inflācijas apkarošanu nesokas tik raiti kā⁤ ir cerēts iepriekš. ⁢Līdz ar procentu⁢ likmju kāpumu ​nauda⁣ tirgū sadārdzinās un par aizdevumiem⁣ ir ‌jāmaksā vairāk. Tas attiecas arī uz līdzekļiem, ko komercbankas piesaista no noguldītājiem, jo tās arī pēc būtības ‌aizņemas naudu no iedzīvotājiem un uzņēmumiem ⁢ar noteiktu⁣ procentu ⁣likmi.

Valsts obligācijas iedzīvotājiem šobrīd izdevīgākas

Par to, cik tālu ‍spēs sadārdzināties kredīti, varam tikai minēt, ⁣jo ‍katram kredītņēmējam atkarībā no aizņemšanās termiņa, apjoma un riska profila nosacījumi​ var ļoti stipri atšķirties. ​Nedaudz vieglāk ir mēģināt izprast to, kā ⁢varētu mainīties noguldījumu likmes, lai ⁤gan arī šeit dažādu ‌nezināmo netrūkst.⁢ Piemēram,​ neviens⁤ šobrīd nevar precīzi pateikt, cik būtisku aizdevuma procentu likmju pieaugumu var⁣ izturēt ekonomika. Turklāt jautājums par ⁣šo izturību ir‌ jāiztirzā‌ plašāk, jo viena lieta ir apslāpēt‌ pieprasījumu tā, lai inflācija⁤ samazinātos, un ‌pavisam cita lieta ir, ja ‌inflācija nepadodas un procentu likmes ⁢tiek celtas tik ilgi, līdz patēriņš “nolūst” fundamentāli un ​līdz ar ⁢to⁤ arī inflācija. Problēma ⁢ir tā, ka iepriekš ar naudu “pārkurinātajā” ekonomikā līgana patēriņa ⁢un inflācijas samazināšanās šķiet aizvien mazāk iespējama.​ Jautājums,‌ vai to izpratīs ‍un ņems vērā‌ ECB padome, plānojot savu⁢ monetāro‌ kursu? Vai ⁤ECB samierināsies arUzņēmumi aktīvāki noguldītāji

Latvijas mājsaimniecību noguldījumu apjoms vietējās komercbankās​ pārsniedz 10 miljardus eiro.​ Tiesa gan, ‍pēdējā ceturkšņa laikā mājsaimniecības vairāk naudas ir izņēmušas nekā noguldījušas atpakaļ bankās.‌ Gada pirmajā‍ ceturksnī šī ⁣summa sarukusi par 116,3 miljoniem līdz 10,226 miljardiem eiro, liecina Latvijas Bankas statistika. ‍Vienlaikus ļoti strauji – par nepilniem 290,5 miljoniem eiro jeb vairāk nekā 4% – pieauguši rezidentu uzņēmumu noguldījumi vietējās bankās, pārsniedzot 7,3 miljardu eiro‍ robežu.

Interesanti, ka⁣ gads no ⁢pērnā gada pirmā ceturkšņa beigām līdz šā gada att
detail​ photograph

Jies. ⁤Kāpēc mājsaimniecības ir izņēmušas vairāk naudas no bankām nekā noguldījušas atpakaļ?

‌ Uzņēmumi aktīvāk ​noguldītāji Latvijas bankās

Latvijas mājsaimniecību noguldījumu apjoms vietējās komercbankās ir pārsniegusi 10 miljardus eiro. Tomēr pēdējā ceturksnī mājsaimniecības ir izņēmušas vairāk naudas nekā⁣ noguldījušas ‍atpakaļ‌ bankās. Gada pirmajā ceturksnī noguldījumu apjoms ir samazinājies par 116,3 miljoniem līdz 10,226 miljardiem eiro, liecina ⁤Latvijas‍ Bankas statistika.‍ Tomēr uzņēmumu noguldījumi‌ bankās ⁢ir palielinājušies‌ par 290,5 ⁢miljoniem eiro jeb⁢ vairāk nekā 4%, ‌sasniedzot 7,3 miljardu eiro robežu.

Interesanti, ka gads no pērnā gada pirmā ceturkšņa beigām līdz šā‍ gada attiecīgajam laika⁢ periodam ir‌ bijis raksturīgs straujam noguldījumu‌ apjoma pieaugumam, laikā, kad inflācija ir⁣ sasniedzusi augstāko⁢ līmeni kopš deviņdesmitajiem gadiem. ⁣Šajā laika periodā mājsaimniecību noguldījumi bankās ir palielinājušies par vairāk nekā 314 miljoniem eiro, bet uzņēmumu sektors ‍tos ir ⁤palielinājis par nepilniem⁢ 1,18 miljardiem eiro. Procentuālā izteiksmē uzņēmumu noguldījumu apjoms‍ gada ⁤laikā⁣ ir audzis par piektdaļu, kamēr mājsaimniecībām‌ šis kāpums ir bijis mazs, tikai pārsniedzot 3% robežu.

Noguldījumu procentu likmes bankās mainās atkarībā no Eiropas Centrālās bankas ⁢(ECB) lēmumiem.⁤ Šobrīd dažas ‌bankas piedāvā⁤ noguldītājiem ⁤ap 4% ienesīgumu, ​kas⁢ salīdzinājumā⁤ ar pēdējo gadu ir⁣ palielinā

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.