Home » today » Sport » 107th Giro d’Italia: Route Highlights, Mountain Stages, and Sprint Opportunities

107th Giro d’Italia: Route Highlights, Mountain Stages, and Sprint Opportunities

ávodu čeká poslední etapa,⁣ která bude tradičně zakončena ⁢v Miláně. Celková délka trasy činí 3 518 kilometrů, což je o 8 kilometrů méně než v minulém roce. Celkově se na trase nachází sedm horských dojezdů a osm příležitostí pro⁢ sprintery.

Trasa Gira začne v regionu Piemont, který je rodištěm‌ několika slavných italských cyklistů. První etapa, ​která‍ se pojmenuje Grande Partenza, bude mít zvláštní význam. Cyklisté budou ⁣před dojezdem do Turína zdolávat stoupání na vrchol Superga, kde v roce 1949 havarovalo letadlo s fotbalovým týmem⁣ FC Turín.

Druhý den přijde na řadu první horský dojezd závodu. Cyklisté se budou⁣ muset vyrovnat s horou Oropa, která je známá jako Pantaniho hora. Následující etapy budou příležitostí pro sprintery, ⁣ale šestá etapa láká také milovníky Strade Bianche s pasážemi po šotolině.

Po volném dni se cyklisté budou muset v ⁢10. etapě vyrovnat s osmnáctikilometrovým stoupáním do cíle na Casano Mutri. Závěr druhého​ týdne bude rozhodující pro celkové pořadí, protože se pojedou další⁣ individuální časovky. Nedělní 15. etapa bude nejdelší a nejtěžší etapou závodu.

V Dolomitech se cyklisté budou muset vyrovnat s přejezdem Stelvia a závěrečným ⁢stoupáním na ​Monte Pana.​ Trasa 17. etapy bude neustále stoupání a klesání, což může způsobit vážné škody. Organizátoři zvolili pro 18.⁣ etapu rovinatou trasu, která bude příležitostí pro sprintery.

Poslední⁤ horská etapa nabídne dvojité stoupání na Monte Grappa a bude⁣ připomínkou stého výročí triumfu Ottavia Bottecchia na Tour de France. Závěrečná etapa⁣ se ​tradičně uskuteční v Miláně.

Trasa 107. ročníku Gira nabídne cyklistům různorodé etapy s horskými dojezdy, příležitosti pro sprintery a jízdu po šotolině. Závod začne 4. května a skončí 26. května v Miláně.Sedm horských dojezdů, osm příležitostí pro sprintery, jízda po šotolině, méně kilometrů a méně stoupání. Tak‍ by se‌ mohla shrnout trasa 107. ročníku ​italského Gira.

Podoba úvodních etap byla představena s tradičně drobným předstihem už na začátku týdne. Takzvaná Grande Partenza proběhne v regionu Piemont, rodišti Costante Girardenga nebo Fausta Coppiho, několikanásobných vítězů růžového dresu.

Úvodní etapa 4. května ale vzdá poctu především fotbalovému týmu FC Turín, jehož členové zahynuli při‌ letecké tragédii v roce 1949. Před dojezdem do Turína absolvuje peloton stoupání na vrchol Superga, kde letadlo s fotbalisty havarovalo.

Hned druhý den přijde první horský dojezd závodu. V takhle rané fázi Gira byl cíl na vrcholu‌ stoupání naposledy v roce 1989, kdy cyklisté zdolávali Etnu. Příští rok se závod ve druhé etapě podívá na horu Oropa, kde italský Pirát dokázal v ‌roce 1999 zvítězit poté, co musel osm kilometrů před cílem zastavit ⁣a opravovat své kolo. Od té⁣ doby se místu přezdívá Pantaniho hora.

Po náročném úvodním víkendu dostanou šanci sprinteři, následující tři etapy v⁤ blízkosti Ligurského moře jsou určené přímo pro ně.

Šestá etapa láká milovníky Strade Bianche, dvanáct z​ celkových 177 kilometrů dne vede po šotolinových⁤ pasážích jarní klasiky. ⁢V sedmé etapě čeká první individuální časovka ročníku. 37 kilometrů vede převážně po rovině, závěr trasy se ale zvedá do starobylého ​města Perugia. Zájemci o růžový dres⁤ by si měli tento⁣ den vyznačit červeně.

Úvodní blok zakončí sobotní ‌kopcovitá etapa s dojezdem‍ na vrchol první kategorie Prati di Tivo, zatímco neděle je spíše klasikářská ⁣se závěrečnými městskými okruhy v Neapoli.

Po volném dni nenásleduje žádná rozjezdová etapa, cyklisté musí v​ 10. etapě zdolat osmnáctikilometrové stoupání do cíle na Casano Mutri. Další tři etapy by ‌opět měly vyhovovat nejvíce sprinterům.

Závěr druhého týdne má potenciál​ rozhodnout celkové ‌pořadí. V sobotu se musí jezdci popasovat s další individuální časovkou,​ tentokrát 31 kilometrů dlouhou a ‍celou po rovině v okolí jezera Garda.

Nedělní 15. etapa je s 220 kilometry nejdelším a nejspíš také nejtěžším dnem závodu. „Je to velmi důležitá etapa, zaměřil bych se na ni,“ radil jezdcům bývalý vítěz Vincenzo Nibali, který představení ⁢trasy spolumoderoval.

Po úvodních kopcích třetí a druhé ⁤kategorie následuje v 15. etapě stoupání do lyžařského střediska Livigno ve výšce 2315 metrů. Odtud ještě trasa pokračuje až na vrchol Mottolino, dosud skryté stoupání na hranicích se Švýcarskem.

„Nechápal jsem, jak tam může být cíl etapy. Vždyť⁤ na Mottolino nevede ‌žádná cesta!“ podivoval se Nibali. Kvůli Giru se stezka na vrchol vyasfaltuje.

Závěrečnou fázi závodu v Dolomitech otevře 16. etapa ⁤přejezdem
detail photograph

Mohou těšit na několik ‌náročných ⁤etap a zajímavých tras. Dvě otázky související s ‍touto informací by‍ mohly být:

átský pantani ovládl Giro ⁤v‍ roce ⁢1999.

Další etapy budou příležitostí pro sprintery, ale ‍šestou​ etapu organizátoři‌ zpestřili pasážemi po šotolině, která láká milovníky závodu Strade Bianche. ​V ‍10. etapě se‌ cyklisté budou muset vyrovnat s osmnáctikilometrovým stoupáním na⁢ Casano Mutri, což bude velmi⁤ náročné. Druhý týden bude⁢ rozhodující pro ⁣celkové pořadí, protože se pojedou další ⁣individuální⁢ časovky a nedělní 15. etapa bude nejdelší a nejtěžší etapou závodu.

V ⁣Dolomitech se cyklisté budou ⁤muset vyrovnat s přejezdem Stelvia a závěrečným stoupáním na Monte Pana. Trasa 17. etapy bude⁢ neustále stoupání a klesání, což může způsobit vážné škody. Závod představí také ‍rovinatou 18. etapu,‍ která ​bude ⁤příležitostí pro sprintery.

Poslední horská etapa‍ nabídne dvojité stoupání na ⁣Monte Grappa a bude⁤ připomenutím stého výročí triumfu Ottavia Bottecchia na Tour de France. Závěrečná etapa⁤ se tradičně uskuteční v Miláně.

Celková délka trasy činí 3 518 kilometrů, což je ‌o 8 kilometrů méně než v minulém‍ roce. Trasa​ Gira se v průběhu let mění a přizpůsobuje se výzvám, ⁣které přináší cyklistům. Letošní ročník slibuje různorodé etapy s náročnými horskými dojezdy, příležitosti ⁢pro ‍sprintery a zpestření jízdou po šotolině.

Giro ⁣d’Italia je‍ jedním z nejprestižnějších cyklistických závodů‌ na světě. ⁣Letošní⁣ 107. ročník ‌začne⁢ 4. května a skončí 26. května ⁣v‍ Miláně. Cyklisté se ⁣tak

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.