Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 15:52:23

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 15:52:23

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение‌ на Северна Македония ще бъде премахнато и заменено с френското такова, ако второто бъде прието след няколко дни. Това се посочва още в началото ⁢на предложението, ⁤изготвено⁢ от френското председателство по отношение на съседната ни държава. Като цяло предложението е базирано на основни правила за приемане на нова членка на ЕС, ⁣като първите години се отварят отделни клъстери, които​ ще се следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и нашите изисквания присъстват ⁢изключително оскъдно във френското предложение. Там е посочено, че трябва да бъде спазен Договорът за Добросъседство, но⁤ никъде не е упоменато, че това ще изисква ⁤някакви законодателни промени или решения от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ще трябва да приеме принципите на ЕС за правата на ⁢човека и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво се посочва в преоворите ще бъдат фокусирани върху ‌различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,‌ включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика,‍ околната среда и други въпроси от общ интерес. Важно е да се подчертае, че⁢ срещите на министерско ниво ще бъдат отворени и прозрачни, като всички участници ще имат​ възможност да‍ споделят своите гледни точки⁢ и‌ да участват активно в дискусиите.

Освен това, ще бъде създаден механизъм за редовно следене и оценка⁤ на напредъка в постигането на общите цели и приоритети, определени от групата. Този⁣ механизъм ще включва редовни доклади и прегледи на напредъка, както и идентифициране на евентуални предизвикателства и препятствия, които могат да възникнат по​ пътя.

В крайна сметка, целта на създаването на тази група е да ‌се укрепи сътрудничеството ⁣и взаимодействието между държавите-членки в⁢ различни области ‌от общ интерес, като се насърчава диалогът ⁣и обменът на опит и добри практики. Това ще допринесе за по-добро разбирателство и ​сътрудничество между страните и за постигане на общи цели и​ интереси.ата история, наследство ​и култура и ние⁤ гледаме напред​ към по-нататъшното засилване на нашите вече добре установени​ връзки.

Отварянето ​на преговорите за присъединяване също доказва това, когато‍ има изпълнени условия, ЕС изпълнява‌ своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония за напредък в програмата за⁣ реформи на ЕС и очакване на постоянен политически ангажимент за изпълнение необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония – страна кандидатка от 2005 ⁢г. – е близък партньор на Европейския съюз, като⁣ част от процеса на стабилизиране и асоцииране. Нашето сътрудничество е в сила от 2004 г. и е в основата на широк спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и икономически диалог се развива особено в рамките на органите на ССА.

Ползите и за двете страни от нашите ⁢близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с очевидни ползи за бизнеса ⁤и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, ⁤пътуването до ЕС стана по-лесно, след като либерализирането на визовия режим влезе в сила през 2009 г. ⁣ЕС предоставя финансова и техническа подкрепа по различни финансови инструменти и ще продължи да прави това, включително по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в редица програми на ЕС, включително Еразъм+, Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и Европа за гражданите. Северна Македония също е наблюдател на Агенцията за основните права и договаряща ‌страна на енергетиката и транспорта.

Силата на нашите отношения – нашето единство и солидарност – отново беше демонстрирана по време ​на ‍продължаващата криза с COVID-19. Европейският ⁣съюз застава до Северна Македония и от своите​ партньори от Западните Балкани ‍и остава ангажиран активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията от COVID-19 и ⁣нейното въздействие върху ⁣обществата и икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството⁣ надхвърля това, което‌ всеки друг партньор е предоставил на региона, около 66 милиона ​евро безвъзмездна помощ ‌и 160 милиона ⁢евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също признава ‍ценната подкрепа, която Западните Балкани са дали по време на пандемията на своите ​съседи и към ЕС. Това отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се гради ЕС.‌ Сътрудничество и координация в борбата с ‌въздействието на пандемията трябва⁣ да продължи и в бъдеще.

Русия с‍ неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу Украйна⁢ оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква се Западните Балкани да се ангажират с европейските ценности като бъдещи⁣ държави-членки на ЕС. ЕС и ⁢Зще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, ​включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, образование и‍ култура. Всяка група ще⁣ има ясно определени цели и задачи, които да постигне през периода на своето функциониране. Всички решения и ​споразумения, постигнати на заседанията, ще бъдат ⁢обвързващи за всички държави-членки и ще се изпълняват задължително.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно разширяването,⁤ договорен‍ от Европейският⁤ съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи ‍процеса на разширяване⁤ на тази основа на ⁢договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че‍ процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на по-силно политическо⁣ управление, основано на обективни критерии‍ и строги положителни и отрицателни условност и ‌обратимост.

В съответствие със заключенията⁢ на Съвета от 25 март 2020 г., одобрени от⁢ членовете на Европейският⁤ съвет на 26 март 2020‍ г. Съветът [одобри] ⁤обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, както и други релевантни. Заключенията на Съвета, ⁣подновения консенсус относно разширяването и установената практика, която ви представяме‌ днес, отчита опита на минали разширения и текущи преговори за присъединяване, както и⁣ на развиващите се достижения на правото на ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства и специфични характеристики на ​Северна Македония. Преговорите​ са насочени Северна Македония ⁢да приеме интегрално достиженията на⁢ правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за разширяване, което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в ⁣присъединяването. Следователно Северна⁣ Македония ще трябва напълно да приеме и приложи реформите в основните ​области на правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание ​трябва да се отдаде на защитата и недискриминационното третиране на гражданите, които принадлежат към малцинствата или общностите. ‍За да се гарантира необратимостта⁤ на напредъка в тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще‌ продължи да се следи отблизо от Комисията, която ще докладва редовно за това на Съвета.

Като се има предвид решаващото значение в целия процес​ на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време⁢ за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които трябва да бъдат изготвени от Комисията, ще предостави съществени ⁣насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които ще бъдат⁤ приети от властите на Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член 2 от Договора за Европейския съюз, ⁢а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство нтник-министър или на ⁣високо равнище. Всяка група ще представлява различни интереси и ще има ясно определени цели и задачи за постигане. ⁤Всички участници ‌в групите ще бъдат задължени ‍да спазват етичен кодекс и да работят в дух на сътрудничество и ⁣доверие. Всички ⁤решения и препоръки, направени от групите, ⁣ще бъдат‌ обсъдени и одобрени от министерския съвет⁣ преди да бъдат приложени.експерти или работни ⁤групи. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи,​ които трябва да‍ бъдат изпълнени ⁤в рамките на определения период. Те ще бъдат отговорни за изготвянето на доклади и препоръки, ⁢които да бъдат представени на министерските заседания за обсъждане и приемане. Всяка група ще има председател, който ще бъде отговорен за координацията на⁤ дейностите и представянето ⁣на резултатите пред министрите. Те ще работят в тясно сътрудничество със заинтересованите страни и ще се консултират с тях‍ по въпросите, които са предмет на техните задачи.се ​провеждат с цел постигане ⁣на съгласие по въпроси от общ интерес и сътрудничество в различни области като икономика, търговия, образование, култура, наука и⁣ технологии. Всички ‌страни​ ще имат възможност ⁣да изразят своите гледни точки и интереси, ⁢като се стремят към конструктивно и взаимно⁢ изгодно решение на въпросите.. Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно ⁤икономиката, политиката, ⁢сигурността и ​други области от интерес за министрите. Те ще работят заедно, за да намерят общи решения и да се координират в своите действия. Тези заседания ще бъдат от ключово значение за поддържането на добри отношения и за сътрудничеството между⁢ различните държави.p>Групите могат да бъдат разделени на ⁣различни​ сектори или области на интерес, като например икономика, образование, здравеопазване,⁤ околната среда и други. Всяка група ще⁣ има свои специфични цели и задачи, ⁢които да бъдат обсъдени на заседанията.

Целта на тези ⁣заседания е да се обсъдят‌ важни въпроси и да се вземат решения, които да бъдат отразени в политиките и стратегиите на държавата. Те също така могат да бъдат използвани за обмен на опит и⁤ добри практики между‌ различните министерства и агенции.

Заседанията на министерско ниво ще⁤ бъдат важен инструмент за координация и сътрудничество⁣ между‍ различните сектори на правителството​ и‌ за постигане на ⁣общи ⁤цели за развитие и напредък на страната.

ЕС,⁤ а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството ⁤на закона и уважението ‌към правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи от напредъка на Северна Македония⁤ подготовка за присъединяване и насърчаване на икономическата и​ социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, които определят следните изисквания за членство:

• стабилността на ‍институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и⁢ зачитане и защита на малцинствата;

•⁤ наличието‍ на функционираща пазарна икономика и капацитет за справяне с конкурентен⁢ натиск и пазарни сили в рамките на Съюза;

• способността да се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на⁣ политическия, икономически и паричен Тези групи могат да включват:
1. Групи за икономическо сътрудничество
2. Групи за ⁤сигурност и отбрана
3. Групи за енергийно сътрудничество
4. Групи за образователно сътрудничество
5. Групи за здравеопазване и медицинско сътрудничество
6. Групи ‌за околната среда и климатични промени
7. Групи за културно и спортно сътрудничество
8. Групи за туризъм и⁤ развитие на туризма
9. Групи за‍ търговия ‍и инвестиции
10. Групи за транспорт⁣ и инфраструктура
11. ⁣Групи за миграция и бежанци
12.⁤ Групи за правосъдие и вътрешни работи

Тези срещи на министерско ниво са от съществено значение за координацията и сътрудничеството между различните държави‍ и за решаването на общи предизвикателства. Важно е ​да ‍се осигури ​редовно обсъждане на‌ важни въпроси и вземане на общи решения за подобряване на сътрудничеството и справянето с⁤ общите предизвикателства.а декларация от май⁤ 2018⁢ г. и Загребската декларация от май 2020 г. и Декларацията от Бърдо ‍от октомври 2021 г.,⁤ заключенията на Съвета относно процес на разширяване ​и стабилизиране и асоцииране ⁢от март⁣ 2020 г. и декември 2021 г. и други съответни заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно​ да привежда в съответствие политики спрямо трети страни и позициите му в рамките на международни организации с политиките и позициите, приети от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат редовно‌ наблюдавани през целия процес на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността ​на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция с участието на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от ⁣друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко⁢ веднъж годишно, след приемането на заключения на Съвета, като се вземат предвид годишния пакет​ на Комисията за разширяване, и когато ​е уместно. Междуправителствената конференция ще осигури политическо управление и форум за политически диалог относно процеса на реформи. Той също така⁢ ще направи равносметка на цялостното присъединяване процес и ‌изложи ⁣индикация‍ за предстоящата година какви ‌клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени ​или затворени и възможни коригиращи мерки въз основа на състоянието на ⁢провеждане на реформи. Всички страни ще осигурят представителство в междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е посочено в приложение I.

Комисията ⁢ще ​се консултира систематично с държавите-членки по време на присъединяването процес. Държавите-членки могат да⁢ допринасят⁤ чрез наблюдение на място ‍чрез своите експерти, пряк ​принос към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се внесе динамика в проц. Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно икономиката, политиката, ‌сигурността и други области от взаимен интерес. Те ще​ работят заедно,‌ за да намерят общи решения и да подобрят сътрудничеството между⁣ страните.зултати ‍от изпълнение преди приключването на преговорите. Напредък ‌по основните принципи,‍ клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще бъде взет предвид за решението за отваряне или затваряне на нови⁣ клъстери или глави.

Ако Северна Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с ‍Европейския съюз, чрез⁢ ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните⁤ политики на ​ЕС, пазара на ЕС и програмите на ЕС, за да се да разгърне‌ потенциала на такава интеграция, по-специално​ чрез премахване на техническите бариери пред ⁣търговията, като същевременно се гарантират равни⁣ условия; Основен фокус трябва да се обърне на областите, в‍ които‍ страната кандидатка вече има капацитет и опит за износ за ЕС, и  области от взаимен стратегически интерес, където⁤ страната кандидатка има значителен интерес в производство, но трябва да оестник-министър.​ Всяка група ще ‌има ясно определени цели и⁢ задачи, които да бъдат постигнати през⁢ периода на своето функциониране. Те ще работят в тясно ⁤сътрудничество с другите групи и ще представляват своите резултати пред висшите органи на управление. Всяка група ще има председател, който ще бъде ‍отговорен за организацията ⁢на заседанията и координацията на дейностите на ​групата. Той ще бъде ⁢избран ⁢от‍ членовете на групата и ще докладва за⁣ напредъка пред министър-председателя.рите ще бъдат фокусирани ⁤върху различни ⁣аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, енергийна политика, миграция, образование и култура. Всяка група‌ ще има ясно определени цели ⁤и задачи, които да бъдат изпълнявани през периода на своето функциониране.> Отделните групи ще се срещат на редовни интервали за да⁣ обсъждат напредъка и да се координират във важни въпроси. Тези срещи могат да бъдат на различни нива на управление в зависимост от нуждите на групата и на ситуацията.следва да се предвиждат, ​освен за да отговарят на обективните изисквания на преговорите.⁤ Всички такива работни групи ще работят под ръководството на ⁣депутатите, на⁣  базата на⁣ изрично техническо задание и в съответствие‌ с конкретен график.

Място ⁢за провеждане на срещите

Срещите ще ⁣се провеждат в Брюксел, ⁣но през април, юни и октомври всякакви министерски срещите ще ‌се проведат в Люксембург. При изключителни​ обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.