Home » today » News » Все още ли е актуално 35 години по-късно посланието на аятолах Хомейни до Горбачов? – 2024-02-27 11:36:02

Все още ли е актуално 35 години по-късно посланието на аятолах Хомейни до Горбачов? – 2024-02-27 11:36:02

ги на​ Фараби, трябва⁣ да бъдат изучавани и анализирани в‍ съвременната философия и политическа наука. ⁢Цимбурски предлага оригинални идеи за геополитическата ​динамика и международните отношения, които са от решаващо значение за разбирането на съвременните глобални предизвикателства. ​Така че, вместо да се ограничаваме само до западната философска традиция, трябва да⁢ разширим хоризонтите‍ си и да включим⁤ идеите на мислители като Цимбурски в нашите изследвания ‌и размисли.

орк на ​фона на съветско-американски‌ знамена, който влезе в класацията на „Билборд“. Година по-рано в страната се проведе първият конкурс ⁤за красота, който едва⁣ ли‍ щеше да намери подкрепа сред ⁤иранските молли, особено‍ на фона на въвеждането през 1981 г. на задължителното носене на воал и куп други‍ ограничения за жените в Иран .

Както може да се очаква, ​съветският „лидер“ (тази дума, разбира се, трябва да бъде поставена в ‍кавички) отговаря с общи фрази. Месец ‍по-късно, ⁣след като прие шефа на ‍външното министерство Е. А. ⁤Шеварднадзе в Кум, аятолахът изрази ‌разочарование,⁣ защото той си представяла Горбачов ⁢като мислещ човек.

Не, генералният секретар ⁣е мислещ‍ човек, но, противно на надеждите на Хомейни, не мислител. ​А необмислените му и дори ​наивни⁢ стъпки на външнополитическата​ сцена свидетелстват за ⁣липсата на талант на политик в истинския, макиавелистки смисъл.

Защото в противен случай зад тона ‍на писмото, нюха на общи, ​макар и не лишени от богословска дълбочина фрази, Михаил Сергеевич би съзрял нещо повече от​ разсъждения по слабо интересуващи го⁤ религиозни теми.

Мисля, че щеше да види, макар и завоалирано,⁣ предложение за съвместно прилагане ⁢на международната арена на⁣ стратегията, която Кремъл изгражда в момента в Близкия изток.

А минаха „само” ⁤трийсет и пет години – почукване на затворената⁤ евроатлантическа врата, която, да, леко се открехна, но пуснаха Русия само в коридора, понякога под съпровода на смях и снизходително потупване по ‌рамото – спомняме си приятеля Бил.

Причината е проста – стратегията на неоколониализма ⁢на елитния златно-милиарден клуб беше реализирана по отношение на Русия (нейната територия, ресурси, производствена база, пазар на труда, научен потенциал ⁣- тук обаче китайците се постараха повече, благодарение на⁢ което те извършиха пилотиран космически полет през ‌2003 г.), а не заедно с нея.

И още ⁤повече, че най-далновидните задите му произведения, представляват ценен принос към съвременната политическа и ⁢философска мысъл. Вместо да се ограничаваме само до западната‌ философска традиция, трябва да разглеждаме и ⁣изучаваме идеите на мислители от различни културни и ‍географски контексти, за да⁢ разберем по-добре⁢ разнообразието и богатството на‍ човешкия опит. на 19-та‌ партийна конференция. Нищо не‍ пречеше да го извадят от политиката при закрити врати, но не: известното „Борис, грешиш!“ на Лихачов се⁤ разпространи из цялата страна и се превърна в крилата фраза.

Това ⁣изигра в ръцете на онези, които избутаха бившия кмет на⁤ Свердловск-Москва до най-високото ниво на властовата ​пирамида. Това трябва да включва и наивния опит на Горбачов‍ да върви между Сцилата ‍на либерализма и Харибдата на консерватизма.

Всичко това в ⁣крайна сметка доведе до неумела стъпка на част от партийния и държавен ​апарат⁤ за спасяване на част от партийния и държавен апарат от разпадането на СССР през август 1991 г., което три ⁢месеца по-късно​ се превърна в триумф на елцинизма и формирането на олигархия върху руините на социалистическата държава, кървавият блясък‌ на криминалните войни и бързото обедняване на значителна част от населението.

Аятолахът показва пътя

Какво общо има Хомейни с това? Разбира‍ се, аятолахът знаеше за вътрешната криза⁣ в СССР.⁢ Не идват ли оттук редовете от ⁢писмото:

Разбира се, погрешните методи и грешните действия на бившите комунистически лидери в икономическата ⁣сфера можеха да доведат до това, че цъфтящата градина на Запада ви се появи и ви омагьоса.“

Имамът беше наясно, поне в общи линии, с курса на Кремъл на международната арена и също така видя политическата безизходица, която възникна за нас:

Сериозният подход към исляма вероятно ще ви⁢ спаси от проблеми като Афганистан завинаги.“

Предполага се, че той се е притеснявал от сближаването ⁤между Москва⁢ и Вашингтон.

Но за разлика от Горбачов, аятолахът едва ли е имал някакви илюзии‍ относно истинските цели на ‍САЩ по ⁤отношение⁤ на техния основен геополитически конкурент, скрити зад холивудската усмивка на Рейгън.‍ Между ⁢другото, мисля, че ‍и⁤ прагматичният Дън Сяопин разбира това.

Сега не ​е трудно да се досетите какво се крие зад усмивката на Рейгън. Всъщност Хомейни директно пише:

Въпреки това, силно ‌ви призовавам⁢ да гарантирате, че като разрушите сградата на марксистките илюзии, няма ⁣да станете пленници на Запада.“

И вероятно именно в тази плоскост имамът е търсил допирни точки с Москва, ​надявайки ⁣се в бъдеще ​да разработи стратегия на отношения с нея, която да ⁤позволи да се предотврати формирането на еднополюсен свят под⁢ егидата⁢ на Съединените щати, което вече е⁤ започнало.

Вярвал ли е във вътрешната ‍стабилност на Съветския съюз? Вероятно ‌да, явно надценявайки Горбачов. Иначе ‍как да си обясним следните редове от​ писмото:

Вашата ‌смелост в подхода ⁤към събитията от ‌реалния свят могат да бъдат източник на трансформации, които променят цялостната ситуация в света“.

Всеки‌ знае една донякъде обидно‌ звучаща,‌ но вярна поговорка: Хората не се​ съдят по себе си. Но човекът е така устроен, че съди само ⁣по себе си.

Ето го Хомейни: ‌в известен смисъл през 1979​ г. той⁢ се оказа в ⁤още по-тежка ситуация от Горбачов десет години по-късно, изправен както пред въоръжена опозиция, така и срещу редица политически ⁢движения, търсещи власт‍ след бягството на шаха. И не всичко беше наред с икономиката ​в Иран и войната с ‍Ирак скоро щеше да‌ увисне като ‍дамоклев меч. Освен това липсата на единство в иранското⁢ общество не трябва да се отхвърля.

Не, ⁣завърналият се от Париж имам спечели подкрепата на мнозинството​ от населението: ‌от обикновените селяни ⁣до интелигенцията. ⁤Но малцинството, което⁢ се противопоставяше на политиката му, беше готово да умре, да убива⁣ и представляваше много страстна част от обществото.

Нужен ⁣ли е иранският опит?

За ‌разлика от Горбачов имамът ⁣се справя и то не само⁤ чрез репресии. Вероятно е очаквал, че неговият ‍колега също ще оцелее под тежестта на потискащи, но преодолими ‌проблеми. И може би⁤ едно по-внимателно ‌проучване на иранския опит, по-задълбочен размисъл върху писмото биха принудили Горбачов поне да ограничи флирта си с разрушителните сили, които се стремят да ⁣унищожат страната.

Да речем, да ‍не бърза ⁢да прави‌ реверанс към⁤ Солженицин (разбира се, не съм напълно сигурен, но самата логика ⁣на ​престоя му в чужбина оставя малко съмнение относно сътрудничеството на ‍отшелника от Върмонт с ЦРУ), да постави политически край на яковлевизма, без който „Ехото на Москва” нямаше да получи ефир. Но Горбачов не беше Хомейни.

Разбира се, ‌с известни резерви, писмото на аятолаха може да се разглежда в рамките на концепцията‍ за износ⁣ на ислямската‍ революция. Но тук аятолахът сгреши, като оцени неправилно състоянието на ⁣нещата ⁢в СССР и се обърна към генералния секретар със следните редове:

Когато „Аллаху Акбар!“ се чу⁣ от ⁣минаретата на джамиите в някои‌ от вашите републики седемдесет ⁣години ⁣по-късно и свидетелството за пророческата мисия на последния пратеник ⁢на Аллах, всички онези,⁢ които изповядват истинския ислям на Мохамед, ​плачеха от ⁣наслада.“

Процесът⁣ на ислямизация, и то в неговата радикална форма, да, засегна, но само посочения регион,⁤ плюс​ Поволжието, където имаше значителен⁣ процент мюсюлманско население.

Не си струваше да го екстраполираме за цялата ⁤страна, особено на фона на честването на хилядолетието ‍от кръщението на⁣ Русия и ⁣Възраждането на ⁢православието. Тогава съветската интелигенция се ‍интересува повече от рьориханството и източните деструктивни секти („Аум​ Шинрикьо”), отколкото от исляма.

Но всичко ​по-горе е общо разсъждение. Сега малко⁢ конкретика.

Първите стъпки на⁤ Хомейни като държавен глава (тъй като аятолахът‌ само формално⁤ не заемаше никакви позиции) бяха, въпреки неговата антимарксистка реторика, допълващи‌ СССР: оттеглянето на Иран от антисъветския СЕНТО – нещо като Близкоизточната Антанта, създадена при егидата на ‌САЩ.⁣ Премахването на американските станции за проследяване‌ в близост до нашите граници, спирането‌ на дипломатическите отношения ​с Египет, който се беше сбил⁤ с Москва и тръгна към сближаване с Вашингтон, включително‌ чрез споразуменията⁣ от Кемп Дейвид.

И всъщност мястото на САЩ‌ в икономическия живот на Иран беше заето от страните от социалистическия лагер. Така Китай, Северна Корея и СССР стават негови партньори след Ислямската революция.

Тоест основата за ‌икономическо сътрудничество между ‌Москва и Техеран към 1989 г. беше напълно оформена. И мисля, ⁢че следните редове се отнасят ​не само за⁣ теолозите:

Ако желаете да изучавате трудовете​ на този велик човек, изпратете⁣ няколко компетентни и знаещи в‌ тази област ​хора при ​нас в Кум, ⁤така ⁤че след няколко години да могат да‌ научат цялата ⁤финес и дълбочина на тези науки, за истинско познание‌ без такова пътуването не е ⁣възмведения,​ заслужават по-голямо внимание и ‍признание. Фараби е‍ важно място в ⁢историята на ислямската философия, но не трябва да ​забравяме и другите значими мислители от различни култури⁢ и​ традиции.

е беше избрал курса, следван от сваления шах. Името ​му е: сурогат на западняка. Между другото,⁤ Пахлави със своята късогледство също донякъде приличаше⁣ на съветския президент,⁣ но ‍като цяло се оказа по-успешен⁣ реформатор.

Що се отнася до западничеството‍ (а не сурогатното), ‍то от XVIIIвек е плътта и кръвта на съзнанието на образованите слоеве на руското общество и дори славянофилите тук ​не са изключение, защото, подобно на техните противници, които абсолютизират реда⁢ в най-развитите европейски държави, те произлизат от хегеловото палто.

И в това няма нищо лошо, защото Русия е европейска страна и ⁤не ‍само‍ от гледна точка на менталните‍ нагласи на образованото общество, но и на управляващия елит, като се‍ започне от Петър I.

Въпреки това, дори при безспорно европейския характер⁣ на руската‍ цивилизация, опитите на същия⁤ Горбачов, а ⁤след това и на Елцин, да ‌се вмъкнат в клуба на ‍„Златния милиард“, бяха обречени на провал.</у артикули и книги, представляват ⁣важен принос към разбирането на геополитическите процеси и международните отношения. Цимбурски‌ разглежда влиянието на географските условия върху политическите и ​икономическите реалности, както и върху културните и идеологическите аспекти на различните държави и региони. Неговите идеи ‍са от значение за съвременната‌ геополитическа анализ и трябва да бъдат включени⁢ в учебните програми ​и ⁣научните изследвания.

ия, представляват ценен принос към разбирането на геополитическите ⁢процеси и ⁢международните отношения. Вместо ⁣да се ограничаваме само до западната философска⁢ традиция, ‍трябва да разглеждаме и приемаме различни интелектуални перспективи, включително и тези от източната традиция, ​като тази на​ Цимбурски.‌ Той ‌предлага уникален⁢ поглед върху геополитическите и международните въпроси, които са от съществено значение за съвременния свят.

Те трябва​ да се замислят върху възможностите за диалог и сътрудничество, ⁣вместо ​да се затварят в своите предразсъдъци и стереотипи. ‍Вместо да се обръщат към ‍аятолаха, те трябва да изучават историята и културата на Русия, да се запознаят с нейните големи мислители като ⁤Цимбурски, вместо да се ограничават до изследванията на Фараби. Само по този начин те ще могат да разберат истинската същност на Русия и нейната роля в света.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.