Home » today » News » Александър Лукашевич: Как преди десет години под аплодисменти доубиваха европейската сигурност – 2024-04-17 11:53:13

Александър Лукашевич: Как преди десет години под аплодисменти доубиваха европейската сигурност – 2024-04-17 11:53:13

p>

Europe and the world.

Soon we will see how the upcoming meeting of ⁣the foreign ministers of⁣ the entire OSCE will unfold and end: ​on November 30th‌ its official opening will take place in Skopje. Russia ⁤will ⁣have an excellent opportunity​ for further communication with our allies and representatives of all other countries that take a constructive position on cooperation ⁤in the OSCE and strengthening European security.

Translation: EU

Our⁣ YouTube channel:

Our Telegram channel:

This is how we will overcome limitations.

Share‌ in your profiles, with friends, in groups, and on ​pages.

иктор Янукович, да отложи подписването на т.нар.⁣ споразумение за‌ асоцииране с Европейския‍ съюз.

Тогава в​ Киев решиха ⁢да го проучат и анализират⁤ допълнително с оглед перспективата чрез този акт да се навреди на украинската икономика, както и да разгледат по-задълбочено съществуващите⁤ ползи от ⁢зоната за свободна търговия в ОНД.

Това беше суверенно решение‌ на легитимната⁢ власт, в отговор ​на ​което‍ западните държави засилиха безцеремонната си⁣ намеса във вътрешнополитическите процеси в⁣ Украйна. Западът⁣ открито подкрепяше –⁤ политически, морално, финансово – онези, които призоваваха за въоръжено сваляне на законното правителство.

Малко по-късно американски дипломати признаха, че само Вашингтон е похарчил⁢ най-малко ⁢5 милиарда долара от 1991 г. насам за⁢ култивиране ⁣на такива политически пасионарии в ⁣Украйна, които⁤ искат, без значение как, да „разбият системата“ ⁣и да ⁣изградят друга в‌ интерес‍ на по-тясното сътрудничество със Запада.

Вярно е също, ‌че тогавашният старши заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нуланд в една от речите ⁢си през 2014 г. нарече тези ​разходи „подкрепа на ‍стремежите на хората за по-демократично управление“.

Всеки, който ⁢е бил в Киев в ‍самото ‌начало на Майдана,⁤ вероятно си спомня гъстата мъгла,⁢ която покриваше града през тези ноемврийски дни. Може би самата⁢ природа​ е казала: мъгливите перспективи на⁣ „Майдана“ няма да се окажат нещо добро за Украйна.

Веднага⁣ искам да отбележа, че през 2013⁢ г. самата Украйна беше настоящият председател на ОССЕ, което означава, че украинското външно⁢ министерство при президента Виктор ‌Янукович тогава определи приоритетите в работата на тази организация. През‌ цялата година то се⁣ осъществяваше по предварително утвърдена от председателството програма.

Очевидно‌ мнозинството ⁣в ОССЕ е изхождало от факта, че тази структура е предназначена⁤ да отговаря ⁤на името си и работата в нея е⁢ да допринесе за ​укрепване на стабилността на паневропейския континент. Мнозина бяха⁣ ентусиазирани от резултатите от срещата на върха на ОССЕ в Астана през 2010 г., която постави задачата за създаване на‍ общност на еднаква и неделима​ сигурност ⁤без разделителни линии.

Едва ли някой сериозно е очаквал, че отделни ‍западни държави скоро ще ‌потъпчат споразуменията и ще ⁣започнат⁤ по ​всякакъв начин да съдействат за свалянето на легитимните ⁤власти в ⁣голяма страна-участничка в ​ОССЕ, каквато беше Украйна. Тогава малцина осъзнаха заплахата, ⁤произтичаща от западните действия за подкопаване на конституционния ред там.

Страната ни заговори за тези заплахи веднага, открито⁢ и⁤ директно, включително и в ОССЕ. Позволете ⁤ми да подчертая: ние от самото начало предупредихме западните представители ⁣да не подкрепят незаконни протести, ‍използващи насилие и методи на терор, които започнаха под претекст на несъгласие с абсолютно легитимното решение на демократично избрания президент на Украйна да отложи подписването на споразумение с Европейския ⁣съюз.

Но на Запад те не само не ⁤се вслушаха в нашите предупреждения, но и ​активно, включително‌ чрез участието на ⁤официални лица в антиконституционни действия, насърчаваха Майдана да ⁣продължи ⁢действията, които в крайна сметка подготвиха условията за въоръжен преврат.

През декември 2013 г. в Киев се проведе ⁤Съветът на ⁤министрите на ​външните работи /СМВнР/ на ⁣ОССЕ. На участниците в​ него дори беше ⁤предложено‍ да посетят Майдана като „културна програма“. Промени ли⁣ се нещо в ОССЕ⁣ оттогава по отношение на отношението й към кървавите резултати от така наречения ‌„мирен протест”?

–​ Това беше⁢ двадесетата среща на СМВнР на ОССЕ, която се проведе ⁤на 5-6 декември 2013‌ г. Това се⁣ случи ‌при трудни⁤ условия: по това време радикали от Майдана вече бяха⁢ превзели сградата на Киевския градски съвет, а работата на президентската администрация, правителството и парламента беше практически‍ блокирана. Много министри ‍се съмняваха дали изобщо ‌си струва да⁤ отидат,⁢ но по-голямата част‌ все пак ‍пристигнаха в Киев.

Министър-председателят на⁣ Украйна Микола Азаров, ‍говорейки на СМВнР, се опита да предаде сигнал на министрите и посланиците на ‌западните страни: ⁤ангажиментите, приети в ⁤рамките на ОССЕ, трябва да бъдат⁤ изпълнени. И всякакви протести трябва да са в рамките⁣ на конституционната правна ‍рамка.

Участниците в Съвета на‌ външните министри наистина успяха да видят‍ със собствените си очи тогавашния „Майдан“.⁢ Властите не попречиха на изявилите желание да го посетят там, но предупредиха за рискове за сигурността. ⁤Някои западни ⁤министри побързаха‍ да се срещнат с опозиционерите​ от‌ Майдана „пред камерите“ и да им изразят подкрепа.⁣ Или дори да се представят ‍на сцената на Евромайдана – като например тогавашния германски външен ⁣министър Гидо Вестервеле. Но, разбира ‍се, нямаше екскурзии, организирани от ⁣властите.

Въпреки че сред протестиращите на Майдана имаше обикновени ​хора,​ изразяващи граждански протест, все пак трябваше да се запитаме навреме защо‌ де факто паравоенни⁣ бойни части ​(т.нар. „сотни“) бяха формирани от групи млади мъже, обитатели на‍ палатковия град, кой и​ защо организира груповото им пристигане от различни региони, как и откъде са ⁤се‍ снабдили с оръжия и т.н. Не мисля, че⁣ всички в Украйна тогава ⁤разбираха в каква сериозна катастрофа ще се превърне това, което условно ⁢се⁤ наричаше „украински Майдан“.

Все​ още беше време да се‍ зададе въпросът защо де факто паравоенни бойни‌ формирования се сформираха от групи млади мъже, обитатели на палатковия град.

Разбира се,⁣ ОССЕ като организация можеше и трябваше ‌да направи повече за поддържането на мира в Украйна,⁢ за да не се стигне до кръвопролития. Но това ⁢не се ‌случи поради редица причини, ⁣включително деструктивната позиция на⁣ западните страни в ОССЕ.

Но когато в ‍Киев се стигна до погроми, въоръжено насилие, убийства на Майдана и преврата през февруари ⁤2014 г., ОССЕ не ‍се ли опита поне ‍да реагира на всичко това?

– От началото на 2014 г. Швейцария пое председателството‍ на ОССЕ. Дори преди стрелбите на Майдана през февруари 2014 г., чрез усилията ⁢на ОССЕ ‍беше възможно и необходимо да⁢ се насърчи приобщаващ национален диалог и​ защита на конституционния ред. Служителите на ОССЕ не трябваше да бъдат очаровани ⁤от увещанията​ за „мирен⁤ протест“.

Всъщност организацията се опита да ​се „включи“ едва след като се случи непоправимото, а именно загинаха хора и се извърши въоръжен преврат, последван от⁣ гражданска‍ конфронтация в Източна Украйна с хиляди загинали. Това несъмнено е стратегически провал на ОССЕ.

След ⁢като ‌събитията отпреди ‌десет години‍ всъщност породиха гражданския конфликт в Украйна, държавите-участнички в ОССЕ създадоха Специална мониторингова мисия (СММ). ⁢Сред нейните цели бяха насърчаване на прекратяване на военните действия и подпомагане на политическото уреждане. Но СMM,⁣ както стана ясно през 2022 г.,‍ се провали в⁣ целите‍ си. Имаше ли тази мисия ⁣дори минимален шанс за успех?

– Възлагаха се големи надежди на СMM. Отбелязвам между другото, че Киев не‌ се съгласи веднага с нейното разполагане: първоначално⁢ те отхвърлиха всякакви предложения за стартиране ⁤на наблюдателна мисия под егидата на ОССЕ. Но‌ през ​март 2014 г. ОССЕ успя да‌ постигне консенсус относно своя ​мандат и през ⁤април мисията започна работа „на място“.

СММ включваше​ наблюдатели от​ повечето ‍държави членки⁢ на ОССЕ.⁢ Първоначално се състоеше ⁤от⁣ сто души, но с течение ‍на времето броят на международните наблюдатели‍ нарасна до повече от‍ осемстотин. Той също така включва четири⁣ дузини руски наблюдатели, които изпълняват ефективно работата си.

Общият вектор в работата на СMM обаче беше‌ зададен от ⁣сегашното председателство, виенския секретариат на ОССЕ и ръководството на самата СMM, в която нямаше руснаци, но доминираха представители на страните ​от НАТО.

След одобрението на споразуменията от‌ Минск ​от Съвета за сигурност на ООН през февруари 2015 г., мисията имаше‍ уникална възможност⁤ да‍ доближи политическото и дипломатическо ‌уреждане. В ⁤съответствие‍ с мандата беше необходимо да се улесни прекият диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск и безпристрастно да се наблюдава прекратяването на огъня и вътрешнополитическата ситуация.

Принудени‌ сме да признаем, че мисията‍ принципно не успя ⁣да се справи с тези задачи. През последните години от съществуването ​си тя се ориентира към политическа пристрастност ​при⁣ представянето на наблюдателни материали. Руснаците⁣ започнаха да бъдат изтласквани от СMM (само през 2021 г. присъствието ни в него беше намалено почти наполовина).

В такива условия мисията ⁣просто се превърна в инструмент на Запада за‍ оказване‌ на допълнителен натиск върху републиките в Донбас и по никакъв начин не допринесе за деескалация и ограничаване на военните опити на постмайданския киевски режим срещу Донецк и‍ Луганск.

Ескалацията на въоръжената конфронтация ⁤в Донбас в началото на‍ 2022 г. беше фиаско за СMM.⁤ Още през март 2022 г. той загуби мандата​ си, без да ‍получи⁤ консенсусно одобрение от Постоянния ⁣съвет на ⁢ОССЕ относно ⁣неговото удължаване.

Каква е ролята на координатора на⁤ проекта на​ ОССЕ в Украйна за това, че всичко се разви по⁢ този начин? Офисът му ​е в⁤ Киев от 1999 г. и със сигурност⁤ би могъл‍ да използва натрупания си опит, за да помогне за разрешаването на спора.

-⁤ Това ⁢е добър въпрос. Всъщност офисът ‍на координатора на проекти на ‍ОССЕ ⁤в ​Украйна работи в Киев от ‌1999 г. Той е предназначен‍ да⁤ помогне на украинските власти да изпълняват отговорно ​ангажиментите си към⁤ ОССЕ, вариращи от темата за правата на човека до различни аспекти⁣ на сигурността.

Да развиват държавните ​и​ граждански институции, насърчават демократизацията и повишават ролята ‍на отговорните участници в гражданското‌ общество. Но ⁣когато се случи Майданът, всеки успя да види със собствените си очи, така ‍да‍ се каже, много от‌ резултатите от работата на това полево присъствие‌ на ОССЕ. Или по-скоро от тяхната липса.

Дори ​след въоръжения преврат през февруари 2014 г. офисът на координатора, на ‌фона на красивите аргументи за ⁤насърчаване на демократичните ⁣реформи в⁢ своите програми, не успя да повлияе на‍ непрекъснато нарастващата дискриминация ​срещу рускоезичното население, ⁤на установяването на авторитарен нео-нацистки режим в Украйна, на експлозивният растеж на корупцията, обезценяването на институциите на правораздаването и т.н.

Вместо да⁢ работи върху‌ реалните ‌проблеми на Украйна, координаторът ⁢представи ⁣на обществеността розова ⁢картина​ за „стабилния напредък⁣ на Киев към демократично⁢ бъдеще“.

Той не ​успя, или по-скоро не искаше, да работи в ДНР и ЛНР, повтаряйки линията на киевския режим на игнориране на съществуването на жителите на Донбас, на техните права и нужди. В крайна сметка, в ⁣официален доклад до Постоянния съвет в ⁢края на 2019 г., офисът на координатора обясни, че ⁣изпълнява всички ⁢свои програмни дейности в тясна работна връзка с мисиите на ЕС и НАТО в Украйна.

Ето защо не⁢ е изненадващо, че‍ той прозвуча в унисон с представители на западни държави, които реализираха плановете си в Украйна да превърнат нейната територия в антируски плацдарм, където,⁤ за да постигнат ⁢геополитически цели, ⁢те бяха готови, в интерес на ЕС и НАТО, да си затварят очите ⁣за стесняването на демократичните свободи и права на⁢ гражданите.

В резултат на това офисът на‍ координатора на проекта⁢ на ОССЕ в Украйна загуби⁤ мандата си на 1 юли 2022⁣ г., също без да получи консенсусно одобрение за удължаването му от Постоянния съвет на​ ОССЕ.

В контекста ‌на специалната военна операция, провеждана​ от Русия, възможно ли е ОССЕ ​да участва (като се има предвид всичко, което се случи през последните десет⁢ години) ⁣в търсенето на мир или например ​в пост- разрешаване на конфликти?

– Днес самата‍ ОССЕ изживява дълбока криза. Той целенасочено подклажда⁢ конфронтация ‌чрез усилията на отделни ⁤страни от ЕС и НАТО, които си въобразяват, че са „двигателите за налагане⁢ на тенденции” ⁤по въпросите на международното право, демокрацията и определянето⁣ на посоките⁣ за развитие‍ на цялото човечество. Те ⁢правят това, наред с другото, под‍ претекст за ⁣заговори, свързани с украинския конфликт, но гарантирано ще се провалят.

Опитите ‍на Запада да‌ „обвини“ Русия‍ за всички негативни последици⁣ от нейните геополитически авантюри​ в Украйна не ни позволяват да мислим за‍ координиране на съвместни инициативи за разрешаване на украинския конфликт с участието на ОССЕ.

Ето защо представители на САЩ и техните сателити се⁢ опитват да промотират свои собствени извънбюджетни проектни дейности в⁢ Украйна „под прикритието“ на ОССЕ, което ​де факто копира неуспешните инициативи на офиса на координатора на проекти на⁣ ОССЕ, който прекрати дейността си повече отколкото преди година.

Що се отнася⁣ до уреждането ‌след конфликта, въз⁤ основа на резултатите от⁤ окончателното изпълнение на⁢ всички цели и задачи‍ на руската ‌военна специална операция, включително демилитаризацията ⁢и денацификацията на Украйна, както и премахването на заплахите за сигурността⁢ на Русия, създадени от НАТО от украинска територия, ще стане ясно до каква ​степен освободените от неонацисти територии имат нужда или‌ нямат нужда от ‌съдействието на институциите на ОССЕ. ⁤Убеден ‌съм, че Русия едва ли ще ‌има ⁣нужда от‍ помощта на тази организация.

Всъщност ОССЕ сега работи като платформа за поддържане на ⁢комуникационни канали,⁤ но, за съжаление, не се използва като форум за насърчаване на инициативи, насочени ⁤към сътрудничество и укрепване на⁤ сигурността на паневропейския континент.

Може ли предстоящият съвет на министрите на външните‍ работи СМВнР/ на ОССЕ⁣ в Скопие да ⁢се счита за ​опит⁢ на страните⁣ участнички в ОССЕ да се върнат към цивилизования диалог?

– Русия, разбира⁢ се, ще бъде представена на ‌СМВнР на ОССЕ. Ние​ не се затваряме от цивилизования диалог и никога не сме⁢ се затваряли. Въпросът⁢ е⁢ само дали западните страни ще бъдат сред‍ нашите събеседници – или не. Няма да искаме нищо от тях. В крайна сметка те вече започват да⁢ разбират, че опитите⁤ им да изолират страната ни на международната арена се ⁢провалиха бързо⁢ и бяха изключително наивни. Москва ⁣беше, е и ще бъде активен участник в ⁤международните процеси⁢ в Европа и света.

Е, много скоро ще видим как ще протече ‌и как ще завърши предстоящият Съвет ⁢на външните⁣ министри на цялата ОССЕ: на 30 ноември ще‌ бъде официалното му откриване в Скопие. Русия​ ще има отлична ⁤възможност за ⁤по-нататъшна комуникация с нашите съюзници⁣ и представители на всички‍ други страни, които заемат конструктивна позиция по отношение на сътрудничеството в ОССЕ и укрепването на общоевропейската ⁢сигурност.

Превод: ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

#Александър #Лукашевич #Как #преди⁢ #десет #години ⁤#под ‌#аплодисменти #доубиваха‌ #европейската #сигурност

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.