Home » today » Business » Tips for Securing a Lower Mortgage Interest Rate: Expert Analysis and Strategies

Tips for Securing a Lower Mortgage Interest Rate: Expert Analysis and Strategies

rovala následující článek:

Volba fixního období v době vysokých⁢ úroků

Klienti bank ⁣s končící dobou fixace⁢ úroků, ale i noví zájemci dnes často tápou, na jak ⁢dlouho⁢ si nabízenou rokovou sazbu⁣ zasmlouvat. Jan ​Brejl v současné době vidí jako nejvhodnější řešení fixace ⁢sazby na tři roky.

Svou vizi jsou přiměřené délce fixace. A ⁤je zde předpoklad, že právě ‍za tři roky budou nižší sazby a klient pak dostane na další období lepší ⁣nabídku, řekl Brejl.

Připomněl i obecné pravidlo, že v době vysokých úrokových sazeb, a to ⁤i při jejich mírném poklesu,​ jako je tomu nyní, je ⁣vhodnější‍ využít krátkých fixací. A obráceně.‍ Důležité ​je i to, aby si lidé plánující refinancování hypotéky ohlídali termín výroku uzavření smlouvy. A ⁣s vyjednáváním nové rokové sazby ​u kmenové i konkurenční banky začali⁤ alespoň ​dva měsíce před koncem fixačního období. Získají tak čas ⁢na vyjednávání ⁣výhodnější sazby, případně na ​převedení úvěru ​k jiné bance.

Pojistění úvěru se ⁤nemusí vždy vyplatit

Odborníci‍ varují i před uzavíráním pojištění schopnosti splácet úvěr jen‍ kvůli získání nepatrně nižší úrokové sazby. Klienti v praxi ⁤totiž u ‌takového pojištění nesledují pojistná rizika. A navíc tyto produkty doprovází mnoho výluk a omezení.

Sjednat si pojištění schopnosti splácet kvůli slevě je nesmysl, cílem takového pojištění je ​krytí nečekaných událostí a nemožnosti splácet úvěr, ⁣upozorňuje‍ Jan Brejl.

V těchto rámci uzavřených smlouvách spatřuje velkou nevýhodu v tom, že‌ neodpovídají skutečné situaci ​a požadavkům klienta. Navíc pojistné podmínky zahrnují ve srovnání s individuálním pojištěním ⁤neschopnosti ⁤splácet více‍ výluk.

Další nevýhodou je, že‌ cena pojištění je mnohdy⁤ závislá na výši splátky, při vysokých úrokových sazbách je ⁢pak‌ cena pojistného vysoká ‍oproti individuálnímu‌ pojištění, řekl Brejl.

Určitou alternativou může být takový produkt pro starší nebo rizikovější zájemce o úvěr. Ti by totiž‍ u individuálně⁣ sjednaného pojištění mohli mít jak nižší cenu, tak⁣ i více výluk.příspěvek se zaměřuje na volbu fixního‌ období v době vysokých úrokových‌ sazeb​ a také na ‍to, ⁤zda ‍se ‌vždy vyplatí sjednat pojištění ​schopnosti splácet úvěr. Jan Brejl doporučuje fixaci sazby na tři roky, protože očekává pokles sazeb v blízké budoucnosti. Varuje také před sjednáváním⁣ pojištění schopnosti splácet úvěr jen kvůli získání nižší úrokové sazby, protože tyto produkty mohou být spojeny ⁣s mnoha omezeními a nevýhodami. Místo toho doporučuje individuální sjednání pojištění⁣ pro ⁤ty, kteří jsou ve starším⁣ věku nebo ‍mají vyšší​ rizikový profil.by ‍na⁣ del dobu, nez ⁢je aktuln prmrn rokov‌ sazba. To znamen,⁢ e klienti by mli zvazovat fixaci na ⁢del​ dobu, aby si zajistili⁢ ni rokovou sazbu i v budoucnosti, kdy by mohla bt prmrn rokov sazba vy.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.