Home » today » Entertainment » Tarptautinis žydų kultūros festivalis Klaipėdoje, Gargžduose, Švėkšnoje

Tarptautinis žydų kultūros festivalis Klaipėdoje, Gargžduose, Švėkšnoje

Šių metų festivalio dėmesys skirtas moteriai žydei, jos vaidmeniui ir⁢ svarbai istorijoje, kultūroje, tradicijose,‍ visuomeniniame gyvenime.

Kalbant apie moterį žydę, prieš‍ akis ‍iškyla sumani, nuolat užimta įvairiausiais reikalais, išmintingai‌ tvarkanti namų‍ ūkį, tik jai⁣ skirtų esminių⁣ priesakų‍ griežtai besilaikanti, vaikų auklėjimui atsidavusi moteris. Neretai ir lėšas pragyvenimui uždirbanti, nes jos vyras nuolat studijuoja Torą.

Istorijoje sutiksime ne vieną moterį žydę, nepanorusią gyventi principu:⁢ “viešoji erdvė priklauso vyrui, namų erdvė ⁣– moteriai“. Dominuojantis vyro vaidmuo reiškė, ⁤kad moters kaip lyderės‌ vaidmuo  ‌visuomenėje yra ‍neįmanomas. Tačiau net⁤ ir tokiu atveju ⁢žydės moterys rado būdų panaudoti savo talentus ir ​įtvirtinti savo lyderystę ​vyrų​ pasaulyje.

Susipažinti su ⁤žydžių ‌moterų ​skirtingais likimais įvairiais istorijos ‍tarpsniais, ⁤jų‌ politine, kultūrine, visuomenine⁤ veikla, pasiekimais, žinomais visame pasaulyje ir kviesime festivalio renginiuose.

Šiais metais ‍festivalis sulauks ypatingų svečių. Susitikti ⁣su klaipėdiečiais ir papasakoti kaip gyvena žydė⁤ moteris šiandienos pasaulyje atvyks Izraelio ambasadorė Lietuvai p.Hadas Wittenberg‌ Silverstein.

Nuo rugsėjo antros dienos iki spalio 12 dienos lauksime jūsų visų parodose,‍ įdomiuose susitikimuose, kino filmuose, prasmingose diskusijose, koncertuose, kūrybinėse ⁤dirbtuvėse, kuriose mokysimės⁣ dainuoti jidiš kalba bei šokti žydų tautos šokius ⁢skambant ​ugningai  klezmer⁣ muzikai.

Kartu žiūrėsime filmus, klausysimės ‍žydų⁢ pasakų⁣ ir kalbėsimės‍ apie žydžių‌ moterų⁣ gyvenimąwording or paraphrasing of the original text.

Tarptautinis žydų kultūros festivalis: įkvėpimas ⁤ir atminimas

Šių metų ‌Tarptautinis žydų kultūros festivalis Klaipėdoje, Gargžduose ir Švėkšnoje suteikia puikią galimybę pažinti ⁤ir pagerbti žydų moterų kompozitorėms,⁣ kurių muzikinis paveldas ‍išliko nepaisant didelio tragedijos,⁣ kurią patyrė Holokausto metu. Koncertas „Ariela“ skirtas⁤ šioms drąsioms moterims, kurios savo kūryba ne tik ‍išreiškė savo talentą, bet ir išlaikė viltį gyventi net sudėtingiausiomis sąlygomis.

Per festivalio metu galėsime susipažinti‍ su kiekvienu jų vardu, sužinoti apie ‍jų dramatiškus likimus ir išgirsti jų unikalius muzikinius kūrinius, kurie dažnai lieka nepastebėti plačiajai ⁢visuomenei. ‍Koncerto ‌metu atliekami⁤ kūriniai ⁣ne tik pagerbs⁤ šias talentingas moteris, bet⁣ ir leis ⁢mums ​geriau ‌suprasti‌ jų paveldą ir palikimą.

Koncerto atlikėjai

Koncertą atliks⁢ pianistė Sigrid ⁣Hagn ir smuikininkė Sonja Novcic iš Austrijos. ‌Jų muzikinis talentas ⁢ir įsipareigojimas‍ atskleisti⁣ šių​ žydų moterų kompozitorių​ kūrybą ‌padės mums įsitraukti į šią unikalų ir jautrų ‌koncertą.

Šiame festivalyje turėsime galimybę ne tik mėgautis ‍muzika, ⁤bet ⁣ir‌ išreikšti pagarbą ir atminimą šioms nepaprastoms moterims,‌ kurios savo ‍kūryba paliko ​neišdildomą pėdsaką muzikinėje ​istorijoje. Žydų kultūros festivalis yra puiki ‌proga ‍prisiminti jų paveldą ir ​įkvėpti naujų kartų kūrėjus.

Daugiau informacijos apie festivalį ‌rasite čia.

viečiame į susitikimą su ⁤Izraelio ⁢ambasadore Lietuvai p.Hadas Wittenberg Silverstein. Kalbėsimės tema Darbo ir šeimos derinimas Izraelio diplomato akimis.“

Po⁤ susitikimo bus ​rodomas ‍filmas⁣ „Blaumilcho kanalas“

1969 ​| Izraelis| rež.Ephraim Kishon | satyrinė​ komedija

Kasimir ‌Blaumilch pabėga iš psichiatrijos⁤ palatos, pavagia pneumatinį grąžtą ir be jokio vietos valdžios sutikimo ima ardyti‌ Tel Avivo miesto ‌aikštės grindinį.⁢ Kyla sumaištis, ‍sutrigdanti yprastą miesto kasdienio‌ gyvenimo ritmą.⁢ Kasimo maniją ⁣turintis vyras gręžia grindinį link jūros, o vietos pareigūnai nėra tikri ar jie privalo imtis priemonių, norint sustabdyti šį absurdišką‌ veiksmą.‌ Negana to, policija ir miesto pareigūnai ima manyti,⁢ kad Blaumilch veikia pagal savivaldybės nurodymus, ir ‍padeda jam, kiek⁣ gali.

Filmas – Izraelio ambasados Lietuvoje ‍vykdomo⁤ projekto „Izraelio kinas tavo mieste” dalis.

Filmas⁣ rodytas San Paulo, Zagrebo ⁢žydų filmų festivaliuose,⁤ yra gavęs Auksinio gaublio apdovanojimą.

Filmo trukmė 90 min.

Filmas subtitruotas lietuviškai.

Dėkojame ⁣Izraelio ⁤ambasadai Vilniuje‍ už paramą organizuojant filmo peržiūrą.

Rugsėjo ⁣6 d.  Filmas

Vieta Klaipėdos⁤ m. savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinys

Adresas Taikos pr. 81A, Klaipėda

Laikas 17 val.

Trukmė 1 val.

„BEYLE: ⁣menininkė ir jos‍ palikimas“

2019 | ⁣JAV |⁣ Jidiš & JK | rež.by ‌Liz Walber, Christa Whitney | ⁢dokumentinis

Beyle Schaechter-Gottesman (1920–2013) buvo moteris,⁤ kurios gyvenimas‍ ir‍ darbai ‍sujungė senąjį pasaulį su ⁤nauju. Sekdama savo tėvo žurnalisto ir  motinos, liaudies ‌dainų⁣ atlikėjos,  pėdomis, Beyle paskyrė savo gyvenimą jidiš kalbos​ ir kultūros išsaugojimui ir puoselėjimui. Jidiš kalba⁢ rašiusi poetė,​ dainų autorė, pedagogė, vaikų literatūros kūrėja, folkloristė‍ Beyle ‌Schaechter-Gottesman yra, ⁢tarsi, liaudies didvyrė,‍ turinti nemenką būrį ​jos kūrybos mylėtojų. 1999 m. Beyle buvo ⁢pagerbta už didžiulį ⁢indėlį į Niujorko kultūrinį gyvenimą- jos vardas įrašytas ⁣Niujorko Miesto istorijos ⁣šlovės muziejuje.‌ Jos dainų rinkinys „Zumerteg“ („Vasaros dienos“) yra vade mecum jidiš kalbos mėgėjams. Šios​ talentingos, visapusiškos menininkės muzikiniai‍ kūriniai buvo atliekami Berlyne, Tel Avive, Buenos Airėse, ⁢Odesoje ​tokių žymių atlikėjų kaip⁣ Michael Alpert and Nehama Liphshitz.

Filmas ⁢subtitruotas lietuviškai.

Dėkojame Jidiš knygų centro​ Wexler‌ Žodinės istorijos projekto iniciatoriams⁣ (JAV), filmo prodiuseriui už paramą organizuojant ⁤filmo‍ peržiūrą.

yiddishbookcenter.org/tell-your-story

Rugsėjo 8 d.  paskaita „Iš virtuvės į revoliuciją“

Vieta Klaipėdos⁢ m. I. ‍Kanto viešosios​ bibliotekos  Melnragės‌ padalinys.

Adresas Molo g.‌ 60

Laikas 17 val.

Trukmė 1 val.

Kaune gimusi, garsiausia pasaulio ‌anarchiste⁣ laikoma Emma Goldman​ (1869-1940), rašė, kad tėvas buvo pasiryžęs ją ištekinti vos penkiolikos. Ji karštai protestavo ir ⁢prašė leisti‌ tęsti mokslus. Tai taip supykdė ⁢tėvą, kad jis, įmetęs jos prancūzų ‌kalbos vadovėlį į ugnį,⁤ sušuko: „Mergaitės neturėtų per daug mokytis! Viskas, ką‍ reikia mokėti ‌žydų dukrai – tai ruošti gefilte fiš, plonai pjaustyti makaronus ir pagimdyti vyrui pakankamai vaikų!“
Emma Goldman yra⁣ viena žinomiausių ‍XIX-XX a. sandūroje⁤ gyvenusių Lietuvos žydžių, tačiau tikrai ne vienintelė‍ susidūrusi su šeimos ir visuomenės ⁤nenoru pripažinti, kad⁣ moters veiklos ir svajonės ‌nebeapsiriboja tik ‌namų židinio ⁤kurstymu. Tradicinėje žydų bendruomenėje⁤ ilgus metus vyravo nusistovėję lyčių vaidmenys, vyrai ‍ir moterys funkcionavo skirtingose jiems kultūriškai priskirtose sferose, todėl norint pilnavertiškai ‍suprasti‍ Lietuvos žydų istoriją, į ją būtina įtraukti ir moterų pasakojimus bei patirtis.
Paskaitos metu⁢ klausytojai išgirs koks‍ buvo moters⁢ vaidmuo tradicinėje žydų bendruomenėje iki⁤ XIX⁢ a. pradžios, kaip jis kito XIX a. bėgyje ir ⁣su kokiais iššūkiais jos vis dar susidūrė ‍XX a.

Rugsėjo‌ 9 d. Dokt.S.Valiūnaitė šią paskaitą skaitys Švėkšnoje.

Rugsėjo 10 d. Popietė visai šeimai „Žydų pasakos. Kokios gi jos?“

Vieta Klaipėdos lėlių ‌teatras

Adresas Vežėjų g.4

Laikas  16.00 val.

Trukmė iki 1 val.

Žydų pasakos, įdomios ir vaikams, ir⁢ suaugusiems

Pasaulio tautos lobyne žydų pasakos galėtų kone ištirpti: temos ir siužetai, ⁣kaip kitų tautų, panašūs personažai, žmonės,⁢ žvėrys, ‍stebuklai. Šimtmečiais gyvendami vieni šalia kitų, ⁢skirtingų tradicijų⁤ žmonės negalėjo nematyti, negirdėti kaimynų, tad ⁤į savo pasakojimus įpindavo ⁣ir ‌kitų motyvų.

Tad jei norite sužinoti  kokios gi ‌tos‍ žydų ‍pasakos, ateikite jų paklausyti.

Informacija pagal Lietuvos žydų kultūros ir istorijos žurnalą „Brasta“, 2017 Nr.1(7)

Pasakas skaitys‍ Klaipėdos žydų teatro vadovas, režisierius Nerijus ⁢Gedminas ⁣ir aktoriai.

Būtina registracija festivalio‍ puslapyje nurodytu adresu.

Rugsėjo 12d. doc.dr. Ina Pukelytės paskaita „Moterys⁢ žydų teatre.”

Vieta Klaipėdos ⁣miesto savivaldybės etnokultūros centras

Adresas Daržų g. 10, ​Klaipėda

Laikas 17.00 ‍val.

Trukmė 1‍ val.

„Moterys‌ žydų teatre.” Žydų aktorės tarpukario Lietuvoje buvo iniciatyvesnės nei lietuvės – jos aktyviau​ propagavo žydų teatrą, tapdavo teatro dalininkėmis ir net⁤ direktorėmis. Kaip ir daugelio žydų, jų‍ likimas buvo tragiškas. Paskaitoje, ⁣susipažįstant su ⁢moterų aktorių‍ kūryba ir jų likimais, mums ‍ prieš akis atsiskleis‍ išnykę žydų teatro pėdsakai.

Detaliau apie⁤ lektorę

Doc.dr. VDU Menų fakulteto dekanė I. Pukelytė baigusi režisūros studijas Vilniaus Kultūros mokykloje, 1986 m. įgijo ​mėgėjų teatro režisieriaus diplomą. 1993 ⁢m. baigė anglų kalbos‌ ir literatūros bakalauro studijas Vytauto Didžiojo universitete. Išvykusi ⁢studijuoti į Paryžiaus III universitetą Prancūzijoje, 1995 m. čia įgijo ⁢teatrologijos magistro laipsnį, ‌o 1997 m. – aspirantūros diplomą. 2002‌ m. baigė teatrologijos ‍doktorantūros studijas Leipcigo universitete Vokietijoje ir ⁢įgijo filosofijos⁤ daktaro laipsnį (nostrifikuotas Lietuvoje).

Rugsėjo⁢ 13d.

Vieta Klaipėdos ‌m. I. Kanto viešosios bibliotekos ‌ Pempininkų ‌padalinys.

Adresas Taikos pr. 81A, ​Klaipėda

Laikas  17.00 val.

Trukmė​ 1.50⁣ min.

Filmas “Vilniaus getas”

Sukrečianti,⁤ abejingų nepaliekanti istorija apie lemtingą dviejų žmonių, nacių karininko​ ir jaunos ‍žydaitės, meilę. Jaunas nacių karininkas sužino, kad moteris, kuri pasmerkta ⁢mirčiai– Europos muzikinio pasaulio žvaigždė Chaja. Karininkui Kiteliui nesvetima⁤ meilė muzikai taip pat – ⁣prieš tapdamas nacių karininku jis pats ragavo aktoriaus ir ‌džiazo muzikanto duonos. ​Nepakartojamai⁢ nuostabaus  žydaitės Chajos balso sužavėtas jaunasis vokietis įsimylį⁣ Chają ir ⁤įsako ⁤Judenratui (geto žydų tarybai) įkurti ⁤Vilniaus⁤ geto teatrą.

Šis vaidybinis kino filmas paremtas tikrais karo metų įvykiais. Veiksmo‍ vieta – ‌ Vilniaus⁤ getas (1942–1943 m.) nacių okupacijos ​metais.

Filmas “Vilniaus getas” – ne tik⁤ pasakojimas apie unikalų ​žydų įkurtą ​teatrą,⁤ veikusi ‌Vilniaus gete.  Šis filmas yra itin aktualus ir švietėjiškas, perduodantis humanistines vertybes šių dienų jaunajai kartai.

2005| ‌Vokietija, Lietuva| rež. Audrius‍ Juzėnas | istorinė karo ⁤drama

Filmas subtitruotas lietuviškai.

Rugsėjo 20 d.

Vieta Klaipėdos m. I. Kanto viešosios bibliotekos  Pempininkų padalinys.

Adresas Taikos pr. 81A,⁤ Klaipėda

Laikas  17.00 val.

Trukmė 1.10 min.

Filmas ⁤ „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“

2004| Izraelis| ‍rež. Avi Nesher |​ romantinė drama

Šeštojo dešimtmečio pabaigoje grupė šeimų, tikėdamosi geresnio gyvenimo, emigruoja iš Indijos į ‌Izraelį. Jų didžiai nuostabai visi atvykėliai siunčiami ⁤į naują gyvenvietę Negevo dykumoje,‌ kurioje daugiausia ⁤gyvena Maroko ‍žydai. Atvykusieji ​iš Indijos ⁢gyventojai bando integruotis vietos bendruomenėje. Deja tai nėra taip paprasta ir kartais tenka susidurti su atšiauria ⁢realybe. Tačiau nepaisant konfliktų ir išankstinių nuostatų tarp dviejų skirtingos tautybės jaunų merginų užsimezga artimas ryšys. Filme pakeri švelnus lyrizmas, geraširdiškas humoras ⁤sąlygomis, kuriose,⁤ gyvenimas,‍ atrodo, „atsuka tau nugarą.“

Filmas subtitruotas lietuviškai.

Filmas – Izraelio‌ ambasados Lietuvoje vykdomo projekto „Izraelio kinas tavo mieste” dalis.

Dėkojame Izraelio ambasadai Vilniuje už paramą organizuojant filmo peržiūrą.

Rugsėjo 21d. Dorothy ‍Bohm‍ fotografijų paroda

„Stebėtas pasaulis ⁢1940 – 2010: Dorothy Bohmces to the original ⁢text and provide a fresh perspective on the topic.

The Power ⁣of⁣ Music: Honoring Jewish Women Composers

Music has the incredible ability to transcend time and ‍space, ‌carrying with it the ⁢stories and‌ emotions ‍of those who create it. The ⁤upcoming concert “Ariela” ⁤is a tribute to Jewish women composers ⁢who have left behind a ⁢legacy of ‍courage and ⁤creativity, despite facing unimaginable challenges.

Each name on the ​list – Sarah Feigin nee Kugel,​ Rosy ⁣Wertheim, Ruth⁤ Schonthal, Minna Keal, Viteslava ‌Kapralova, Ilse Weber, and many more – represents a ⁢unique musical composition ‌and‌ a⁢ dramatic​ life story. While ‍the ​horrors of the Holocaust claimed the lives of many of ⁤these ⁤talented women, their musical heritage remains ‌a priceless treasure.

Through the performance of their compositions, ⁣we will not only remember and honor these remarkable women but also celebrate their resilience and unwavering spirit to create beauty in the face of tragedy.

Concert Details:

  • Date: October 12th
  • Location: Chapel of St. Francis of Assisi in ‍Klaipėda Monastery
  • Address: Savanorių g. 4, Klaipėda
  • Time: 18:00
  • Duration: 1⁢ hour

The concert will​ be performed by ​pianist⁢ Sigrid Hagn and violinist⁤ Sonja ⁢Novcic⁤ from Austria. Their heartfelt renditions of the compositions will pay tribute to the legacy of these​ extraordinary women.

We are grateful to the Israeli⁣ Embassy in Vilnius and the Austrian Embassy for their support in organizing this event.

Join Us at ‌the Festival

Experience the beauty and resilience ‍of‍ music​ at the International Jewish Culture⁤ Festival in ​Klaipėda. Visit www.zydukulturosdienos.lt ⁣ for more information on the festival’s events and schedule.

Let‌ the melodies of the past echo through the present, honoring the strength and creativity of Jewish ⁣women composers.

škumas bet kokia kaina.⁢ Moterys menininkės Anglijoje po⁣ 1933 m.“

Vieta Klaipėdos m. savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius.

Adresas J. Janonio g. 9,  Klaipėda

Laikas 17.30 val.

Trukmė​ 1 val.

Londone ​gyvenanti meno istorikė Monica Bohm-Duchen, fotografės Dorothy Bohm dukra, skaitys iliustruotą paskaitą ⁣apie žydų moteris ​fotografes, kurios Britanijoje rado prieglobstį‌ nuo‍ nacių persekiojimo.

Paskaitoje ne​ tik plačiau ​susipažinsime su šviesaus atminimo Dorothy Bohm asmenybe bei ‍jos ⁣kūryba,‌ bet ir sužinosime mums iki tol nežinotą⁤ informaciją, įdomias detales apie žydų tautybės moteris menininkes, gyvenusias ir dirbusias ⁣įvairiose žiniasklaidos priemonėse Jungtinėje Karalystėje po ‍1933 metų.

Rugsėjo 23d. Galicijos ​žydų muziejaus kuratorės Kinga Banasik‌ paskaita apie ⁣pasaulinio garso grožio imperijos įkūrėją Heleną Rubinštein “Nepaprasta Helenos Rubinstein istorija“

Vieta Klaipėdos ‍m. ⁢I. Kanto viešosios bibliotekos  Melnragės padalinys.

Adresas Molo g. 60,‌ Klaipėda

Laikas⁤ 15.00 ⁤val.

Trukmė 1 val.

Susitikime su ‌Galicijos žydų muziejaus ⁢parodų kurtore, istorike​ Kinga Banasik išgirsime pirmojo pasaulyje ⁣grožio salono ‌įkūrėjos Helenos ⁤Rubinštein gyvenimo istoriją,‌ pamatysime daug įdomių fotografijų, vaizduojančių⁣ Heleną kiekviename jos gyvenimo etape. Taip pat​ turėsime unikalią galimybę ⁣pamatyti pirmąją H.Rubinštein televizijos reklamą, sukurtą dar 1929 m.
Turinti⁣ lenkiškų šaknų Helena Rubinštein įkūrė grožio imperiją ir tapo viena turtingiausių moterų pasaulyje.

Detaliau apie lektorę

Kinga Banasik istorikė, Lenkijos Krokuvos Jogailos‍ universiteto Žydų⁤ studijų instituto⁤ absolventė, Rubinšteinų ​giminės⁢ istorijos tyrinėtoja. Parodos „Helena Rubinštein. ‍Pirmoji grožio ponia” kuratorė ‍Galicijos žydų muziejuje⁤ Krokuvoje.

Paskaita bus‍ verčiama į ⁢lietuvių kalbą. Vertėja Gražina Banienė.

Už galimybę klausyti šią paskaitą dėkojame Lenkijos Institutui Vilniuje.

Rugsėjo 24 d. 16 val. paskaita vyks Gargždų krašto ⁣muziejuje.

Adresas Sodo g. 5, Gargždai.

Rugsėjo 27d. 18.30 val.⁤ „Irena Veisaitė – tarp knygų ⁢ir žmonių. Atsiminimų ⁢rinkinio „Mūsų Irena“ pristatymas.”

Vieta Klaipėdos apskrities​ I. Simonaitytės ​viešoji biblioteka

Adresas H. Manto g. 25, Klaipėda

Laikas​ 18.30 val.

Trukmė 1.30 val.

Knygoje „Mūsų Irena“ profesorę Ireną Veisaitę (1928–2020), pedagogę, teatro kritikę, Atviros ⁣Lietuvos​ fondo spiritus movens, Holokausto liudininkę, žmonių ir kultūrų tarpininkę, prisimena 90 ją artimiau pažinojusių žmonių.‍ Leidinyje įdėtas didelis pluoštas nuotraukų, gausiai cituojami ⁢Irenos laiškai, atskleidžiantys sudėtingus jos ‍dvasinio gyvenimo​ momentus. Knyga skirta plačiajam skaitytojui,‍ kartu ji gali pasitarnauti kaip ⁢šaltinis tapdalykiniams⁤ atminties, ‍tapatumų, traumos pasakojimų, kultūrų‍ sąveikų, ⁢kasdienybės praktikų tyrimams.

Lietuvių literatūros⁤ ir tautosakos instituto informacija.

Knygą išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos‍ institutas. Vilnius,2023.

Dalyviai: knygos sudarytoja profesorė dr.Reda Pabarčienė, VšĮ Thomo ⁤Manno kultūros centro ir Neringos muziejų direktorė dr. Lina Motuzienė, mokytojas, kultūrininkas, eseistas, visuomenininkas VytautasToleikis.

Pokalbį​ moderuos Klaipėdos ‌universiteto profesorius dr.Vygantas Vareikis.

Renginio metu ​bus galima įsigyti leidinį.

Rugsėjo 28 d.‍ Paskaita/diskusija „Beigeliai ir įdaryta žuvis“:⁤ žydų virtuvė ir kaip⁢ ją⁢ suvokia ne žydai”
Vieta Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešoji biblioteka

Adresas H. Manto⁢ g.⁤ 25, Klaipėda

Laikas 17.00 val.

Trukmė ‌ 1 val.

Šiame susitikime⁤ mūsų lauks pažintis su (ne)pažįstama žydų virtuve ir⁢ paplitusiais stereotipais apie Aškenazių virtuvę, maisto ruošimo ypatumus, žydų valgymo tradicijas ir papročius. Gal nuskambės neįprastai, bet stereotipai maisto ruošimo, vartojimo atžvilgiu pakankamai taikliai atskleidžia etninius ir religinius prietarus ⁢ir yra svarbi, charakteringa, mūsų artimų kaimynų‍ žydų, įvaizdžio ‌dalis ne žydų gyventojų akyse.

Virtuvė bei⁢ maisto gaminimas tradiciškai ‍buvo ir yra suvokiamas kaip „moteriškas užsiėmimas.“ Dr. Dr.Svetlana Pogodina, remiantis medžiaga, surinkta  etnografinių ekspedicijų metu,  papasakos kaip toks stereotipinis suvokimas ⁤visuomenėje, neretai, ⁤konstruoja ir‌ stereotipinį moters žydės įvaizdį.

*Aškenaziai-Vakarų, Rytų ir Vidurio‌ Europoje pirmojo⁣ tūkstantmečio pabaigoje. susiformavusi etnokultūrinė žydų bendruomenė, išsiskirianti istoriškai susiformavusiais papročiais, liturginiais ​ypatumais. ⁣Lietuvos žydai arba litvakai– teritorinis-lingvistinis Europos žydų, vadinamųjų aškenaziais, pogrupis.

Paskaita bus verčiama į lietuvių ‌kalbą.

Rugsėjo 28 d. V.Toleikis. Knygos “Žydai lietuvių literatūroje. Nuo⁢ priešo iki sąjungininko” pristatymas

Vieta Klaipėdos m. I. Kanto‍ viešosios ​bibliotekos  Melnragės​ padalinys.

Adresas Molo‌ g. 60, Klaipėda

LaikasThe International ⁢Jewish ⁤Culture Festival in Klaipėda, ⁢Gargždai,‌ and Švėkšna ​is set to take place on October 12th. The ⁢festival will feature a variety ⁢of events, including the screening​ of the award-winning film “KINOdiseea” from Hungary, which was selected as the‍ best feature film ‌at a children’s film festival.

The film, with a runtime of 90 minutes, will be shown⁣ with Lithuanian subtitles, thanks to the support‌ of the Israeli Embassy in​ Vilnius. The screening will take place at ⁤the chapel of the St. Francis​ of ‌Assisi Monastery ⁢in Klaipėda, ⁤located⁤ at Savanorių g. 4, starting at ⁢18:00.

In addition to⁣ the film screening, there will be a concert titled “Ariela” dedicated to‌ celebrating Jewish women composers. The concert will highlight the works of‌ composers such as Sarah Feigin, Rosy Wertheim, ​Ruth Schonthal, and ​many others, whose‍ music remains largely unknown to‌ the public. ‌Despite ​the⁤ tragic fate that befell many of these ‍courageous Jewish ​women during the Holocaust, their musical legacy lives on.

The concert will be performed by pianist Sigrid Hagn and violinist Sonja ‍Novcic from Austria. The event aims to honor the memory⁢ of these talented composers ‍and celebrate their⁢ enduring musical contributions.

For more information about the festival,⁣ visit the festival’s website at www.zydukulturosdienos.lt.

The International Jewish ⁤Culture ⁣Festival ⁤promises to be a meaningful and ⁣enlightening event, showcasing the rich cultural heritage of Jewish composers and artists. ⁢Don’t ‍miss this opportunity to⁢ experience the beauty ⁤and⁣ resilience of Jewish music and culture.os žvejo dainų aidą.

*Klezmer (reiškia „muzikinis⁢ instrumentas“) muzika yra vadinama tradicinė neliturginė Rytų Europos žydų muzika, XVIIa.pab.– XXa.⁢ pirmoje pusėje buvusi populiari Lenkijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Galicijoje ir kitose aškenazių‌ gyvenamose tuometinėse teritorijose.⁢ Klezmeriai buvo klajojantys žydų ‌liaudies ​muzikantai, kurie grieždavo ⁣vestuvėse ir kitose ‍bendruomenės šventes, mugėse. Jų muzikai būdingas ekspresyvumas ir improvizacijos, savita greito ritmo ir⁢ tempo atlikimo maniera, skirtingų emocijų dermė kūriniuose.

Spalio 1d. Kūrybinės dirbtuvės

Mokykis kalbą dainuojant!

Praktinė ⁣pažintis su klezmer muzika ir jidiš kalba atliekamomis⁣ dainomis.

Vieta⁣ Klaipėdos m.savivaldybės ​Tautinių ⁣kultūrų centras

Adresas K. Donelaičio g. 6B, Klaipėda (Skulptūrų parke)

Laikas 12 ⁣val.

Trukmė 1 val.

Abejoji, jog ⁣galima mokytis kalbą dainuojat? Ateik ir įsitikink. Linksmos ir įtraukiančios klezmer muzikos ir jidiš kalba atliekamų dainų kūrybinės dirbtuvėse ‌laukiami visi,⁣ nepriklausomai nuo turimo muzikinio išsilavinimo. Jidiš kalbą žinoti nebūtina.

Spalio 3 d. Filmas ir pokalbis

„ŠVĖKŠNOS ŽYDŲ‍ BENDRUOMENĖ: istorija ir paveldas”.

Neakivaizdi‌ pažintis ‍su gyvenusia Švėkšnoje Sara Levitanaite ‍pokalbyje „Mūsų Sara.“

Vieta Klaipėdos ​m.savivaldybės Tautinių kultūrų centras

Adresas K. ⁢Donelaičio g. 6A,​ Klaipėda (Skulptūrų parke)

Laikas 17.00 val.

Trukmė 1 val.

2020 | Lietuva| rež. Nerijus Brokas| dokumentinis, ⁢biografinis

Filmas „Švėkšnos žydų bendruomenė: istorija ir paveldas“ (rež. N. Brokas, 2020 m.), pristato buvusią Švėkšnos žydų bendruomenę, išlikusį ir sunykusį paveldą. Filme pasakojama apie Švėkšnos miestelį, kuomet jame gausiai ‌gyveno žydai, ‌rodomas iki šių dienų miestelyje išlikęs paveldas. Pagrindiniai​ filmo pasakotojai – Holokaustą​ išgyvenęs švėkšniškis, Australijoje gyvenantis Naftalis Zivas (g. 1924 m.)⁢ ir išgyvenusios švėkšniškės Lėjos‌ Mentaitės Calzonienės​ sūnus klaipėdiškis‍ kompozitorius ⁤Benhardas Calzonas (g. 1948 m.).

„Mūsų Sara”

Sara Levitanaitė gimė 1917 m. Švėkšnoje. ​Buvo⁤ miško pirklio Izraelio⁢ Levitano dukra, turėjo dar dvi seseris.‌ Sara lankė ⁢Švėkšnos ⁣„Saulės” gimnaziją, ją baigusi, išvyko į Kauną. Įgijo vaistininkės profesiją, ‌karo metu susipažino​ su Ašeriu Feldmanu⁤ ir už jo ištekėjo.Sara su Ašeriu ​buvo aktyvūs antifašistinio​ pogrindžio dalyviai Kauno gete. Vienos operacijos Kauno gete ​metu Sara⁣ Feldman buvo nužudyta…

Renginius pristatys Monika Žąsytienė – Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ‍ekspozicijos muziejininkė, ‌edukatorė, gidė, knygos „Švėkšnos​ žydų ​bendruomenė XVII-XX a.” autorė.

Spalio 4 d. kūrybinės ​dirbtuvės  „Hop! Hop! Hop! Jidiš kultūra ⁣šokio ritmu“

Vieta ⁣ Klaipėdos m. I. Kanto viešosios bibliotekos  Melnragės padalinys.

Adresas Molo g.⁢ 60, Klaipėda

Laikas 17.30 val.

Trukmė ‍ 1 val.
Jidiš kultūroje šokiai‌ yra žinomi kaip „socialiniai“ šokiai, kuriuos​ lengva ir smagu ⁣atlikti net neturint įgūdžių. Neįmatriu žingsniu⁣ šokama ratu ar linijoje, atskirai ar poromis.  Gyva‌ ir išraiškinga​ klezmer muzika yra šių tradicinių šokių, kurių šaknys -Rytų Europos aškenazių žydų bendruomenėse, fonas. Dalyviai, skambant klezmer muzikai,  išmoks judėti skirtingų ⁢šokių žingsneliais ‌ir figūromis.O mokytis‍ padės  muzikos kūrinių aranžuotoja ir atlikėja italė ‌Valerija Conte ir jos vadovaujamo ⁣ansamblio atlikėjai. Dirbtuvės atviros visiems. Patirtis nebūtina.

Spalio 5 d. koncertas „Po Europą lydimi pašėlusios klezmer muzikos!“

Vieta Klaipėdos m.⁢ I. Kanto viešosios bibliotekos  Melnragės‌ padalinys.

Adresas Molo g. 60, Klaipėda

Laikas 17.30 val.

Trukmė 1 val.

Kojos kilnosis pačios ir paskaus ⁢delnus ploti žaismingu akordeono ir tūbos ritmu. O kur dar​ virtuoziškos ⁤ir aistringos klarneto improvizacijos! Lydimi klarnetininkės Valerijos ​Conte ir jos kvarteto⁢ muzikantų nersim į ‌uždegančias Rytų Europos ‍žydų muzikos nuotaikas! Kvarteto repertuare⁤ yra originalių klezmerių kompozicijų ⁤bei aranžuočių, egzotiškų‌ balkanų melodijų aranžuočių, jidiš ir hebrajų kalba atliekamų‌ dainų. Šio nedidelio, festivaliuose⁣ jau ‌gerai žinomo⁤ ir visada laukiamo, tarptautinės ⁣sudėties⁤ ansambio ⁢vadovė – muzikos kūrinių⁤ aranžuotoja ir atlikėja italė Valerija Conte gyvena ‍ir kuria ‌Stokholme

Spalio 5d.  Paskaita ​„Ambicijos & peticijos. Įvairūs ‌Memelio žydų moterų portretai.”

Vieta Klaipėdos apskrities I. ‌Simonaitytės viešoji biblioteka

Adresas H. Manto g. 25, Klaipėda

Laikas 17.00 val.

Trukmė 1 val.

Visi žino, kas buvo rabinas Rülf. Tačiau ką‌ galime pasakyti apie jo žmoną? Apie Memelio žydų moteris‌ žinome nedaug, tačiau jos ⁣atliko svarbų vaidmenį. Šioje⁤ paskaitoje, ‍kurią skaitys prof. habil.⁣ dr.Ruth Leiserowitz (PL), sužinosime apie žydų moterų ‌vaidmenį⁢ Memelio namų ūkiuose,‍ taip⁣ pat išgirsime kai kurių buvusių Augustės Viktorijos licėjaus mokinių, padariusių tarptautinę karjerą, pavyzdžiui, fotografės Dorothy‍ Bohm ar kalbininkės Dorothee Metlitzki, pasakojimus.

Spalio 8d. koncertas „Keliaujančių riterių dainos“

Vieta Klaipėdos S.Šimkaus konservatorija

Adresas S. Šimkaus g.⁢ 15, Klaipėda

Laikas 16 val.

Trukmė 1.30 ‍val.

Dainininkė Shirelle Dashevsky ir pianistas Evgeny Kosovsky (IL) supažindins publiką su nuostabia žydų muzikine ⁣kultūra. Koncerto programoje išgirsime vokalines miniatiūras jidiš kalba ir ‌itin​ dvasingas dainas hebrajų kalba. Taip ⁢pat skambės labai ypatingų ‍dainų serija jidiš kalba iš žymaus⁢ žydų folkloristo Moses ‌Beregovskio rinkinio.

Pabūkim kartu skambant genialiai  Mikhail Gnessin ir⁤ Alexander Kerin muzikai ir ‍jaudinančiam dainavimui iš širdies.

Spalio 11d.

Vieta Klaipėdos m. ‍savivaldybės ‌I. Kanto ⁢viešosios bibliotekos Pempininkų padalinys

Adresas Taikos pr. ⁤81A, Klaipėda

Laikas 17 val.

Trukmė 1.30⁤ val.

Filmas visai šeimai „Abulelė“

2015 | Izraelis| rež. Jonathan Geva | fantastinis

Vyresnysis⁤ Adamo brolis žūsta autoavarijoje. Sielvartaujantys  tėvai stengiasi susidoroti su ​šeimą užgriuvusia tragedija ir, tarsi, ⁤„užmiršta“ ‌dešimtmetį Adamą. ​Berniukas ⁣jaučiasi labai vienišas. Viskas pasikeičia tą dieną, kai jis sutinka Abulelę. Senovės legendose Abulelės – didžiuliai,⁣ pūkuoti monstrai, kuriuos ‍mato tik tie vaikai, kuriems reikia draugo. Vieną vakarą​ Adamas ir pūkuotas‌ geraširdis milžinas Abulele susitinka.

Kokius nuotykius patirs neišskiriamais draugais​ tapę berniukas ir monstras,⁢ pamatysite ‌visai šeimai‍ skirtame filme „Abulelė.“

Filmas –⁢ Izraelio ambasados⁣ Lietuvoje vykdomo projekto „Izraelio kinas tavo ⁢mieste” dalis.

Filmas Bostono žydų filmų festivalyje pelnė publikos apdovanojimą; Vaikų ​filmų ​festivalyje „KINOdiseea“ Vengrijoje ‌išrinktas geriausiu vaidybiniu filmu.

Trukmė 90 min.

Filmas subtitruotas lietuviškai..

Dėkojame Izraelio ambasadai Vilniuje ​už paramą organizuojant filmo peržiūrą.

Spalio 12 d.

Vieta Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno koplyčia

Adresas Savanorių g. 4, Klaipėda

Laikas 18 val.

Trukmė ⁤1​ val.

Koncertas „Ariela“. Skirtas žydžių moterų kompozitorėms minėti.

Sarah Feigin nee Kugel, Rosy​ Wertheim, Ruth ⁤Schonthal, Minna​ Keal, Viteslava Kapralova,‍ Ilse ‌Weber and many more ir ⁤daugelis kitų… Už⁤ kiekvieno vardo slypi dramatiškas likimas ir unikalus kompozicinis kūrinys, ⁤kuris beveik nežinomas ‌visuomenei. Nors Holokaustas sunaikino daugelio ⁣šių drąsių žydžių ⁢moterų ⁢gyvybes, liko neįkainojamos vertės jų  muzikinis‍ paveldas.

Suvokiant tragediją, o kartu ir nesunaikinamą viltį gyventi, koncerto metu atliekamais kūriniais minėsime ir pagerbsime juos​ kūrusioms moteris.

Koncertą atliks: ⁢pianistė Sigrid ​Hagn ir smuikininkė Sonja Novcic ⁣(Austrija).
Už galimybę⁣ klausyti festivalio uždarymo koncerto širdingai dėkojame Austrijos ambasadai.

Festivalio psl. www.zydukulturosdienos.lt

#Tarptautinis #žydų #kultūros #festivalis #Klaipėdoje ⁤#Gargžduose #Švėkšnoje
– ​2024-04-02‍ 22:57:31

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.