Home » today » News » Rozhovor s cestovatelem Ladislavem Ziburou o pouti do Santiaga de Compostela i životě s tinnitem

Rozhovor s cestovatelem Ladislavem Ziburou o pouti do Santiaga de Compostela i životě s tinnitem

e velmi silný. Mnoho poutníků se na cestě setkává s něčím, co by mohli nazvat duchovním⁢ prožitkem, a‍ to i přesto, že nemají žádný ‍vztah ‍k církvi. Pro‍ mě osobně bylo důležité, že ⁣jsem na cestě mohl ‍prožít něco, co bych nazval⁤ transcendentálním zážitkem. Bylo to ‌něco, co přesahovalo moje každodenní ⁢starosti a problémy a ‍dalo mi pocit, že jsem součástí něčeho většího.

Na druhou‌ stranu, cesta do Santiaga je otevřená všem, bez ohledu na jejich‌ náboženské přesvědčení. Můžete se na ni vydat jako ‌turista, jako sportovec ​nebo jako člověk, který hledá nějaký smysl. Každý si na ní ⁢najde ‌to, co potřebuje. A to je‌ podle mě to nejkrásnější na celém caminu.

magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0b5b45e3d23ba43aehttps://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0f32efbe42_extract=221,https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0,https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/1431,1https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/074_resize=36https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0,27https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0_.jpg?hash=5611f2b2https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/099b8648f8cac32954dd4b2d 1.5x, https://cdn.xsd.cz/resize/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/03352https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0b5b45e3d23ba43aehttps://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0f32efbe42_extract=221,https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0,https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/1431,1https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/074_resize=48https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0,36https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0_.jpg?hash=1bhttps://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/02627https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/https://magazin.aktualne.cz/0656c28ddf25a8d6daa92a73 2x” sizes=”240px” alt=”Ziburova⁢ šestá kniha‍ Všechny cesty vedou​ do Santiaga vyšla začátkem října.” restricted=”off”/>

Ziburova šestá kniha Všechny cesty vedou do Santiaga vyšla začátkem října. ⁢| Foto: Kuba Zeman

Sám ses do Santiaga⁣ poprvé vydal po maturitě, krátce před nástupem na ‌vysokou školu. Potkaly tě na cestě⁣ situace, kdy sis říkal, že jsi možná přecenil své síly?

Měl jsem tehdy už ‌nachozených dost tras po Česku. Z hlediska fyzické zdatnosti mě ⁣tedy nic ⁣nepřekvapilo. Smysl cesty do⁢ Santiaga bývá často⁤ dezinterpretován. Nejde totiž ​o horský trek uprostřed divočiny, ‌jakým je třeba⁤ Pacifická hřebenovka, která se chodí ve Spojených státech. Svatojakubská cesta směřuje od kostela ke kostelu a provede vás historií, protože má ohromující tisíciletou tradici. Největší výzvou pro mě v mých osmnácti letech naopak bylo, ​abych pouť ⁣nebral‍ příliš sportovně a ‌nepokoušel se každý den⁢ ujít padesát kilometrů. Místo toho jsem se snažil chodit pomalu a bavit se s lidmi.

V knížce přiznáváš, že jsi byl během první​ cesty do Santiaga tak stydlivý, že ses ⁢ostýchal místní požádat o vodu. ⁢Navenek přitom působíš jako⁢ upovídaný extrovert, který se dává s každým do řeči.

S jinými poutníky jsem se⁢ bavit nikdy​ nestyděl. Mluvit s místními je ale něco jiného. Když mi tedy jednou ⁣na cestě do Santiaga‌ došla voda, skutečně jsem radši šel desítky kilometrů žíznivý, než abych na ‌někoho musel zazvonit. Na⁤ dalších cestách jsem ⁤se naštěstí naučil s pocitem trapnosti bojovat. Čím dál víc si ‌uvědomuju, jak člověka determinuje,⁣ v jakém prostředí vyroste. Pořád si pamatuju, jak jsme se​ ve škole museli ptát, jestli v hodině můžeme jít na záchod, nebo vstávat, když učitel přišel do třídy. Když ukončíte formální vzdělání, které se u nás namnoze neslo ve vojenském duchu, je ⁢těžké jít do světa a chovat se přirozeně.

Na svých cestách jsem si uvědomil, že Češi jsou poměrně ostýchaví a někdy až příliš slušní. Máme v sobě kus německého smyslu pro pořádek. Španělé jsou naproti tomu například mnohem upřímnější a spontánnější. Ještě otevřenější lidi ‌pak potkáte, když vycestujete‌ mimo Evropu. ⁤Najednou zjistíte, že bavit se s někým cizím na ulici je‍ úplně v pohodě. Proto pro mě bylo nesmírně obohacující, když jsem ve formativních letech začal cestovat ⁢do ‍zemí, kde to chodí trochu jinak. Mou povahu a životní priority díky tomu neovlivnilo jen to, co jsem se naučil ve škole a od rodičů, ale i to, co ⁢jsem odkoukal třeba v Číně nebo⁤ Nepálu.

“Pokud jste ochotní několik týdnů chodit v hrozném vedru a vláčet si při tom všechno​ na zádech, musíte k tomu mít nějaký hlubší důvod,” míní Zibura. | Foto: Jaroslav Fikota

Když se vrátíme‌ k tvojí první pouti do Santiaga, bylo pro tebe ​těch zhruba osm set kilometrů z francouzského města Saint-Jean-Pied-de-Port jistým vykročením do dospěláckého života?

Jednoznačně. Moji⁤ rodiče dodnes říkají, že jsem na pouť ‌odešel jako dítě a vrátil se jako dospělý člověk. Poprvé v životě jsem byl pět týdnů v zahraničí ⁣úplně ⁤sám. Musel jsem se o sebe postarat a neměl jsem nikoho, komu bych si mohl postěžovat, když se mi něco nedařilo. Zároveň jsem na cestě‌ potkával ⁢lidi, kteří byli o generaci, někdy i o dvě nebo o tři ⁤starší, ale bavili se se mnou ⁤jako rovný s rovným a dávali‍ mi rady do života. Každý večer jsem ⁣si mohl povídat s lidmi, kteří byli obvykle nesmírně zajímaví – ⁣celý život cestovali, byli ​hluboce věřící nebo se hodně zabývali⁤ historií.

Do toho jsem měl po svém návratu ⁣nastoupit na práva a během pouti jsem poprvé zapochyboval, jestli se tomuhle oboru chci věnovat. Když jsem se totiž cestou dověděl, ‍že mě vzali, dal jsem se do řeči s právníky,​ kteří mi vyprávěli o své praxi, a já jsem pochopil, že​ je trochu jiná,‌ než jsem ⁢si ji vysnil. Na škole jsem‌ si ⁢pak už jenom⁣ potvrdil, že ležet celý život v papírech opravdu není pro mě,‍ a po prvním semestru jsem přestoupil ⁤na žurnalistiku.⁣ Nebýt cesty do Santiaga, byl bych tedy možná dneska právník.

Když‌ jsem si v knížce četl příběhy poutníků, které jsi potkal, když ses do Santiaga⁢ vypravil podruhé, přišlo mi, že jste spolu mluvili nebývale otevřeně. Mnohdy⁢ jste se dostali i k niterným tématům, která člověk při běžném small talku ‍obvykle nerozebírá.

Na cestě jsem taky potkal lidi, kteří se na náboženství dívali skepticky, ale přesto⁢ se rozhodli jít na pouť. A po cestě se jim otevřely nové perspektivy.​ Někteří z nich se pak začali zajímat o víru a začali se hlásit k nějaké církvi.​ Jiní zase získali nový⁣ pohled ⁢na svět a na svůj život. Cesta do Santiaga⁢ je prostě‌ otevřená všem a každý si​ na ní najde to, co potřebuje.

Na cestě jsi potkal ‍i lidi, kteří se na náboženství dívali skepticky, ale přesto se rozhodli jít na pouť. A ⁢po cestě se jim otevřely nové perspektivy. Někteří z nich se⁢ pak ⁣začali zajímat o víru a začali ⁤se hlásit k nějaké ⁢církvi. ​Jiní zase získali nový‌ pohled na svět‍ a na svůj život. Cesta do Santiaga je prostě otevřená všem a každý si na ‍ní najde to, ⁢co potřebuje.

Rozhodně. ⁢Na cestě‌ jsem ​potkal lidi, kteří se na náboženství dívali skepticky, ale přesto se rozhodli jít na ​pouť. A po cestě se jim otevřely⁣ nové perspektivy. Někteří z nich se pak⁢ začali zajímat o víru a začali se hlásit k nějaké církdůvodů.‌ A většina lidí tam zaškrtne oboje. Myslím si, že ⁤pro mnoho poutníků je cesta do Santiaga spíš duchovním dobrodružstvím než náboženským aktém. Je to čas a prostor, kde si mohou klást otázky, hledat smysl života⁢ a nalézat inspiraci. Ať už věří v Boha, nebo⁢ ne, cesta do Santiaga je pro mnoho lidí zásadním zážitkem, který je mění a ovlivňuje.

Na‌ druhou stranu, je pravda, že na cestě potkáte ⁤i hodně ⁢věřících ​lidí. Někteří jdou na pouť jako součást svého náboženského života, jiní ​hledají duchovní ⁣obnovu nebo se chtějí odprostit od každodenního shonu a věnovat se ⁤jen‌ sami sobě a ‍svým⁤ myšlenkám. Ať už je ​důvod jakýkoliv, cesta do Santiaga je pro ​všechny poutníky ‌jedinečným a nezapomenutelným zážitkem.

rocent. Mnoho lidí se na cestu vydává jako forma duchovního hledání, jako únik od každodenního shonu a stresu. Pro ně je cesta do Santiaga‍ způsobem, jak se zastavit, zamyslet se nad svým životem a najít vnitřní klid. Ať už věří v Boha‌ nebo ne, cesta může být pro každého poutníka obohacujícím⁢ a transformačním zážitkem.potravinové balíčky pro lidi v nouzi a ​bylo úžasné ⁤vidět, jak ⁢se lidé dokážou spojit a společně něco důležitého dokázat. Na‌ cestě ⁢do Santiaga je to ⁣podobné – ⁢všichni jdou za stejným cílem a podporují se navzájem. To vytváří silné pouto a umožňuje​ otevřenější komunikaci.

Na cestách jsi potkal ‌spoustu zajímavých lidí. Můžeš se podělit o nějaký příběh, který tě nejvíce zasáhl?

Je těžké vybrat jen jeden příběh, protože jich bylo opravdu⁣ hodně.‍ Ale ⁣vzpomínám si na jednoho poutníka, který byl vážně nemocný a přesto se rozhodl vydat na cestu do Santiaga. Měl s sebou svou malou dceru​ a byl to pro něj obrovský fyzický a psychický výkon. Když jsme se potkali, byl už na konci svých sil, ale odmítal se vzdát. Byl to pro ​mě velký příklad odvahy a síly vůle. Ačkoli jsme spolu nemluvili ⁤stejným jazykem, dokázali⁢ jsme se porozumět a podpořit se. ‌Tenhle příběh mi ukázal, jak silný může být‍ lidský duch a jakou sílu může člověk najít ‍v sobě, když ⁣se ocitne v ⁣extrémní situaci.

Co bys poradil lidem, kteří se ‌chtějí vydat na cestu do Santiaga?

Nejdůležitější je mít otevřenou mysl a být‍ připravený na to, že cesta může být fyzicky i psychicky náročná. Je důležité si uvědomit, že to není jen turistická procházka, ale skutečná​ poutní cesta s dlouhou tradicí. Je dobré si předem přečíst nějakou literaturu o Santiagu a připravit se na to, co‍ tě čeká.⁢ A hlavně si užívat každý okamžik a být otevřený novým zážitkům⁣ a lidem, které potkáš na cestě. To je ten pravý duch poutě.

Na závěr ‍bych chtěl říct, že cesta do Santiaga ⁢je jedinečný zážitek, který může změnit⁤ tvůj pohled na svět. Pokud máš tu možnost, určitě se vydej na tuto cestu a objev své vlastní hranice a sílu.⁤ A když se ⁢vrátíš, budeš mít spoustu příběhů a zážitků, které budeš moci sdílet‍ s ostatními.

detail photograph

Jaký je tvůj názor na rostoucí zájem o​ poutnické cesty,⁣ zejména o⁤ Svatojakubskou cestu?

Těžné se překonat a​ začít mluvit s místními lidmi na cestě ​do Santiaga.⁢ Byl⁢ to ‌pro ⁤mě první krok k překonání ‌své stydlivosti a‌ rozšíření komunikačních dovedností.

Svatojakubská cesta se stala‍ velmi populární mezi poutníky z celého světa. Jak ​vidíš tenhle trend?

Věřím, že rostoucí zájem ‍o poutnické cesty⁣ je pozitivní a prozrazuje, že více ‌lidí vnímá potřebu⁢ pozastavit se, přemýšlet a nalézt smysl života. Navíc je ⁢to skvělá forma turistiky, která kombinuje⁤ fyzickou aktivitu s duchovním ⁤dobrodružstvím. Svatojakubská cesta nabízí ⁢možnost‍ objevování krás přírody, historických ⁤památek a setkávání s různými⁢ kulturami.

Zároveň je ale důležité, aby poutní cesty zůstaly autentické a neztratily svůj původní poslání. Je potřeba respektovat svatost ⁣cest a ctít tradici, kterou předáváme dalším generacím. Vždy ⁤je lepší‌ vyrazit na ⁤poutě s pokorou a otevřeností srdce.

V různých knihách se zaměřuješ ‍na různé cesty a kraje. Existuje nějaká‌ konečná destinace, kterou bys chtěl jednou prozkoumat nebo kam bys chtěl vyrazit?

Každá cesta je ‌jedinečná a má své kouzlo. Rád bych prozkoumal všechny světové​ poutnické cesty, protože každá z nich má ⁣něco specifického a jedinečného. Mám ale také zájem o cesty do vzdálených krajin, například na Sibiř nebo ⁣do Patagonie. Myslím si, že tam se nacházejí skvělé možnosti pro dobrodružství a objevování přírody. V⁢ neposlední řadě bych rád poznal i méně známé a turisticky nevytížené ‍oblasti České republiky.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.