Home » today » World » New Front in the Fight Against Racism and Misogyny: Renaming Dozens of Birds in the USA

New Front in the Fight Against Racism and Misogyny: Renaming Dozens of Birds in the USA

Nová fronta boje s⁤ rasismem a misogynií. V USA přejmenují desítky ⁢ptáků

V poslední době se v USA rozhořela nová fronta boje s rasismem a misogynií, ​která ‌se⁢ tentokrát dotýká i světa ptáků. Američtí⁣ ornitologové totiž plánují‍ přejmenovat ‌desítky druhů ptáků, které mají rasistické nebo misogynní názvy.

Tato iniciativa vychází z úsilí o větší inkluzi a respekt v přírodě. Podle ornitologů jsou názvy některých ptáků založené​ na rasistických a sexistických odkazech, které jsou ‍nevhodné a urážlivé. Přejmenování těchto druhů ptáků by ⁢mělo přispět ⁣k vytvoření prostředí, které je přívětivé a respektuje všechny ⁣lidi bez ohledu na jejich rasu, pohlaví nebo původ.

Mezi ⁢druhy ptáků, které mají⁢ být přejmenovány, patří například “černý pták” (Blackbird), “čínský pták” (Chinabird)⁢ nebo “indický pták”‌ (Indianbird). Ornitolové se shodují‍ na tom, že tyto názvy jsou zastaralé a⁤ neodpovídají současným standardům a‌ hodnotám.

Přejmenování ⁣druhů ptáků však není jednoduchý proces. Ornitolové musí provést důkladný výzkum a konzultovat své návrhy s odborníky z různých ‌oblastí. ‌Jejich cílem je najít nové názvy, které budou přesněji popisovat daný‍ druh ptáka a zároveň budou respektovat zásady rovnosti ⁣a inkluzivity.

Tato iniciativa se setkává s různými reakcemi. Někteří lidé ji vítají jako​ krok‍ správným směrem‍ k odstranění rasismu a sexismu⁤ z každodenního života, zatímco jiní ji považují za politicky korektní přehnanost. Diskuze o přejmenování druhů ptáků však otevírá širší otázky o ‍vztahu člověka k přírodě ⁣a o tom, jaké ​hodnoty⁣ a principy by měly být ⁤v naší společnosti respektovány.

Američtí ornitologové doufají, že přejmenování druhů ptáků přispěje k většímu povědomí o rasismu a misogynii a ​podpoří diskuzi ⁢o těchto ⁣problémech ve společnosti. Zároveň věří, že tato iniciativa ⁣může inspirovat i další oblasti vědy a kultury k přehodnocení svých názvů a symbolů, které​ mohou být potenciálně ​urážlivé nebo ⁢diskriminační.

Zdroje:
– Nová fronta boje s​ rasismem a misogynií. V ‌USA přejmenují desítky ptáků – iDNES.cz
– Inkluze i pro ptáky. Američtí ornitologové chtějí přejmenovat druhy s rasistickými odkazy – Novinky.cz
– Rasismus ve zvířecí říši? Američtí ornitologové‍ přejmenují desítky druhů ptáků – ⁢denik.cz
detail photograph

Jaká je strategie skupiny​ odborníků pro přejmenovávání ptáků a jaká kritéria a⁢ pokyny se v této strategii ‌uplatňují?

Vedením organizace American ​Ornithological Society (AOS) byla vytvořena skupina odborníků, která se zabývá​ revizí jmenného ⁢systému ptáků.

V současnosti jsou‌ známy případy, kdy některé druhy ptáků nesou jména, která jsou spojována se⁤ zastaralými a diskriminačními termíny.⁣ Například ‌pták Red-bellied Woodpecker (česky červenobřichý datel) má v ‌angličtině vulgárně znějící‍ označení redhead, které pro některé lidi může znamenat urážku z důvodu odkazu na rudovlasou osobu.‌ Dalším případem je druh White-throated Sparrow (česky​ brhlík černočelý), který se v angličtině označuje jako peeler, což je‌ opět slovo ‌s rasistickým významem.

Cílem odborníků je tedy přehodnotit tyto nevhodné názvy ‍a nahradit je termíny, ⁣které budou⁢ zohledňovat odborné, historické a sociokulturní hledisko. Skupina⁤ vytvořila strategii pro přejmenovávání ptáků, která obsahuje kritéria a pokyny pro výběr nových ‍jmen. Důležitým⁤ faktorem je také široká spolupráce s odborníky v oblasti jazyka, historie a kulturní antropologie.

Tato ⁣iniciativa ještě nevedla k oficiálním přejmenováním žádného ⁣druhu ptáka, ale odborníci⁣ doufají, že v blízké budoucnosti začne probíhat‌ postupná změna názvů.​ Jejich cílem ​je vytvořit⁣ prostředí, které bude v přírodě otevřené, přátelské a bez diskriminace.

Pokud se⁣ tato iniciativa ukáže jako úspěšná, může se stát inspirací i pro další oblasti vědy a životního prostředí,‌ které si klade za cíl bojovat ​proti rasismu, misogynii a dalším formám diskriminace.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.