Home » today » Business » Investice společnosti Novo Nordisk do ozempiku odhaleny: Je vyráběn za méně než 5 dolarů měsíčně

Investice společnosti Novo Nordisk do ozempiku odhaleny: Je vyráběn za méně než 5 dolarů měsíčně

‌ ‌ ​ ⁢ ⁤ ⁤ ​

⁣ ⁢ ⁢ ⁣ ‍ ⁣ ⁣ ​
​ ‌‌ ​ ⁣ ⁢
​‌ ⁢⁤ ‌ ‌ ⁢
⁤ ⁤ ⁤ ⁣ ​ ⁤
⁢ ‍ ‌ ​‌ ​ ⁤
⁣ ⁢ ⁣⁢ ⁢ ‍⁤
⁤ ​ ⁤ ⁤ ‍ ‌
​ ​ ⁣ ⁢ ‌⁣ ⁢ ⁣ ⁤
​ ‌ ⁤ ⁣ ‌ ⁤⁣ ⁤ ⁣

Vedení‌ společnosti Novo Nordisk dlouhodobě odmítá zveřejnit své výrobní náklady a říká, že vynakládá značné prostředky, aby zajistila přístup veřejnosti k tomuto stále oblíbenějšímu⁣ léku. S tím​ mají souviset​ i vysoké investice‍ na nákup ‍výrobních zařízení od společnosti Catalent, píše agentura Bloomberg.

Výzkumníci z Yaleovy univerzity, londýnské nemocnice King’s College Hospital a neziskové organizace Lékaři bez hranic každopádně⁢ ve své​ studii došli k tomu, že měsíční dávka⁣ tohoto léčiva by se mohla ⁤vyrábět za 4,73 amerických dolarů. Vědci do‌ konečného výpočtu zahrnuli ‍i ziskovou‍ marži, která by společnosti ⁢Novo ‌Nordisk náležela.

„Tato nehorázně vysoká suma má potenciál ‌přivést americký ⁣systém zdravotní píše k ​bankrotu,“ uvedl v reakci na novou studii americký senátor​ Bernie Sanders a ​vyzval vedení farmaceutické firmy, aby ceníkovou cenu přípravku Ozempic snížila alespoň na 155​ amerických ‌dolarů⁣ (asi ‍3 ​600 korun),⁢ a tedy na úroveň, kterou si účtuje⁤ v jiných státech.

Levnější než některé ​inzulíny

Vědci ve studii dochází⁤ k tomu, že⁤ výrobní cena měsíční ⁣dávky​ ozempiku je nižší než v případě různých forem inzulínu, které jsou na trhu k dispozici​ už několik desítek ⁢let. „Ziskové rozpětí je obrovské.⁢ Mělo by se hovořit o ⁤tom, ​co je spravedlivá cena,“ okomentovala výsledky studie ekonomka Melissa Barberová, která se na studii podílela.

Tržby společnosti Novo​ Nordisk za ‍prodej léků ​Ozempic a obdobného léčiva Wegovy přesáhly v ‌roce 2023 hranici⁢ 18 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba ⁢414 miliard korun. Agentura Bloomberg odhaduje,‌ že patenty spojené s⁢ těmito léky firmě vyprší v červnu roku 2023. Mezitím ale akcie společnosti⁤ Novo Nordisk už několik ⁢měsíců rostou, jen v letošním roce to ⁤bylo již 26 procent a momentálně se jedná o ⁤nejhodnotnější evropskou společnost.

Farmaceutické firmy napříč odvětvím ​po tlaku ze strany ⁣Bidenovy administrativy v loňském roce alespoň‌ snížily ceny některých ​forem inzulínu až o 75 procent. Odhady ale ukazují, že ⁢ziskovost z prodejů⁣ těchto přípravků se ⁢firmám ani po cenovém propadu‌ nesnížila. Společnosti totiž eliminovaly slevy, které nabízely prostředníkům.

Firma se brání‌ vysokými náklady na výzkum

Výrobci​ léků se snaží tučné marže často omlouvat vysokými náklady na výzkum, který někdy trvá ⁤i⁢ několik let. V loňském ‍roce činily výdaje na výzkum a vývoj nových léků‌ ve společnosti Novo Nordisk celkem 5 miliard amerických dolarů a v letošním roce ⁣má ‍být tato suma dokonce ještě vyšší.

V​ kontextu ⁤lécena měsíční dávky inzulínu se naopak pohybuje kolem ⁢10 až 100 USD, v závislosti na‌ konkrétním typu inzulínu a způsobu aplikace. To znamená, že výrobní cena měsíční dávky‌ Ozempiku je⁤ výrazně nižší ‍než u tradičních⁣ forem ​inzulínu.

Společnost ⁤Novo Nordisk⁢ se brání ⁣kritice ohledně vysokých cen svých léků tím, že zdůrazňuje vysoké náklady ⁤na výzkum a vývoj ​nových léků. Nicméně, podle studie, výrobní náklady na lék Ozempic nejsou tak vysoké, ​jak by ⁢se mohlo zdát,‌ a firma si tak udržuje‍ vysoké ​zisky z ⁣prodeje‍ tohoto léku.

Je tedy otázkou,⁤ zda ‍je cena léku Ozempic spravedlivá, zejména vzhledem k⁤ tomu,⁣ že firma Novo Nordisk ⁤dosahuje obrovských zisků⁢ z jeho ⁣prodeje. Diskuze o cenách ⁣léků a jejich dostupnosti je důležitá, ⁣zejména v kontextu zdravotní péče a dostupnosti ​léčby ​pro pacienty s cukrovkou.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.