Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 20:26:48

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 20:26:48

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС ⁢от‌ 5 ноември 2020‍ година по отношение на Северна Македония ще бъде премахнато ⁢и⁤ заменено с френското ⁤такова,‍ ако второто бъде прието след няколко‍ дни. Това се посочва ‍още в‌ началото на предложението, изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни държава. Като цяло⁣ предложението е базирано на основни правила за приемане на нова членка ⁤на ЕС,⁣ като първите⁣ години се отварят отделни клъстери, които ще ⁢се ⁢следят ежегодно, а при⁢ тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и нашите‍ изисквания ⁣присъстват изключително оскъдно във френското предложение.⁤ Там е ‍посочено, че трябва да бъде спазен Договорът за Добросъседство, но ‍никъде не е упоменато,‍ че това‍ ще изисква някакви законодателни промени или решения от страна на ⁣Северна Македония. Страната-кандидат ще ​трябва да приеме принципите на ЕС за правата на човека и⁤ малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво се⁢ посочва в ​преоворите ще бъдат фокусирани върху различни ​аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, ⁤включително‍ икономическо⁣ сътрудничество,‌ сигурност, миграция, ⁢енергетика, околната среда и други въпроси‍ от общ интерес. Важно е да се подчертае, че срещите на министерско ниво ще бъдат отворени и прозрачни, ‌като⁣ всички ‌участници ще ⁤имат възможност да споделят⁤ своите​ гледни точки и да ‌участват активно в дискусиите.

Освен това,⁣ ще бъде насърчавано и участието на ⁢други заинтересовани страни и организации, като например международни организации,⁤ граждански общества и частни компании, които могат да допринесат за постигането на общите цели на групата. Това ще‌ помогне за по-широкото разпространение на идеите и решенията,‌ които ще бъдат⁢ обсъждани на срещите на министерско ниво.

В​ заключение,⁢ срещите на⁣ министерско ​ниво ще играят важна роля в укрепването на сътрудничеството между държавите-членки и в постигането ⁣на общите⁢ им цели. Те ще представляват⁢ възможност за ‌открит и конструктивен диалог, който ще допринесе за по-доброто разбирателство и сътрудничество в‌ региона.ата история, наследство и култура и ‍ние⁢ гледаме напред към по-нататъшното засилване ⁤на нашите вече добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване също доказва това, ⁤когато има⁣ изпълнени условия, ЕС изпълнява⁢ своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната⁢ конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна⁤ Македония ‌за напредък ⁢в‌ програмата за реформи на ЕС и очакване на⁢ постоянен политически ангажимент за изпълнение ⁤необходимите реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония – страна кандидатка от ⁢2005 ⁣г. – е близък партньор⁣ на Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране​ и асоцииране. Нашето сътрудничество е в сила​ от 2004 г. и⁤ е в основата ⁢на широк спектър ⁢от области. ⁣Северна Македония продължава да⁢ изпълнява своите‍ задължения по⁢ ССА. Нашият политически и⁢ икономически диалог се ⁤развива особено⁢ в рамките на органите на ССА.

Ползите и за двете страни от⁢ нашите близки отношения‌ са очевидни. ЕС ⁣е най-големият ви търговски партньор,⁤ с ⁢очевидни ползи за бизнеса и чуждестранните инвестиции. За вашите‌ граждани, ⁤пътуването до ⁤ЕС стана по-лесно, след⁤ като либерализирането на визовия режим влезе в сила⁢ през ‍2009 г. ЕС⁤ предоставя ⁣финансова и техническа⁣ подкрепа по различни финансови инструменти⁤ и ще продължи да прави това, включително​ по Инструмента за⁢ предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в редица програми на⁢ ЕС, ​включително Еразъм+, Творческа Европа, програмата за ⁢Конкурентоспособност ‌на‍ предприятията и малките и средни‍ предприятия (COSME) и Европа за гражданите. Северна Македония‍ също е наблюдател на Агенцията за основните права ‍и договаряща страна⁣ на ​енергетиката и транспорта.

Силата на⁤ нашите отношения – нашето единство и солидарност – отново беше демонстрирана‍ по време на продължаващата криза с COVID-19. Европейският съюз застава⁣ до Северна ​Македония и​ от своите‌ партньори ⁤от Западните Балкани и остава ангажиран активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията от COVID-19 и нейното въздействие върху⁤ обществата и⁤ икономиките. Тази‍ поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което всеки‌ друг партньор е предоставил на региона,‌ около 66 милиона евро⁣ безвъзмездна помощ и 160 милиона евро макрофинансова помощ за Север Македония.

Европейският съюз също признава ценната подкрепа, която⁤ Западните‍ Балкани ​са дали по време на ​пандемията⁣ на своите‍ съседи и към‍ ЕС.⁢ Това отразява ⁢солидарността⁤ и ‌взаимната подкрепа, върху която се⁤ гради ЕС. Сътрудничество и‌ координация в борбата с въздействието на пандемията трябва ⁢да ⁤продължи​ и в бъдеще.

Русия с неоправданата ‍и непредизвикана военна агресия​ срещу Украйна оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква се Западните Балкани да ​се ангажират​ с⁣ европейските ⁣ценности като ⁤бъдещи държави-членки на ЕС. ‍ЕС⁣ и Зще се фокусират върху‍ различни аспекти на сътрудничеството между страните, включително икономическо сътрудничество, сигурност, енергийна сигурност, образование, култура и други области от ⁤общ ⁤интерес. Всички⁢ страни ще имат възможност да изразят своите гледни точки​ и интереси, ⁢като се стремят към постигане на взаимно ⁢изгодни споразумения.

Срещите ‌на министерско ‌ниво ще бъдат важна възможност за разговори и обсъждания по ключови ⁤въпроси, които засягат отношенията между⁢ страните и заедно ще⁣ работят за намиране на общи решения и постигане на напредък в различните области на сътрудничество.

Допълнителни срещи на ниво заместник могат да⁣ бъдат организирани,‌ ако е необходимо, за да‌ се разгледат специфични въпроси или ⁢да се подготвят предстоящи срещи ⁤на ‍министерско ниво. Тези⁣ срещи ще⁤ предоставят възможност за по-детайлно ⁣обсъждане ‍на ‍конкретни теми и ⁤за подготовка⁤ на предложения за ⁣действие.

Преговорите⁢ на министерско ниво⁤ и срещите на⁤ ниво заместник ще играят важна роля⁣ в укрепването⁢ на ‌отношенията между ⁤страните и в постигането на конкретни ‍резултати⁢ в различните ⁤области на сътрудничество. Те ще⁢ допринесат за развитието⁤ на взаимното ‌разбирателство и ⁤за създаването на по-тясни връзки между ​страните, което ще бъде от полза за всички заинтересовани страни.рена‌ методология за⁤ разширяване, ‌подновения консенсус относно разширяването, договорен ⁢от Европейският съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ​ангажиран да ⁤продължи процеса ‌на разширяване на тази основа на договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът на⁢ присъединяване‍ е⁤ по-предвидим,​ по-достоверен, по-динамичен и⁤ подчинен⁤ на по-силно политическо управление, основано на обективни критерии⁣ и строги положителни и‌ отрицателни условност и ⁣обратимост.

В‌ съответствие със заключенията‍ на Съвета от​ 25 ⁣март 2020 ⁣г., одобрени от членовете на Европейският ‌съвет на 26 март 2020 ​г. Съветът [одобри] ​ обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения, както и ⁣други релевантни. Заключенията ⁢на Съвета, подновения консенсус относно разширяването⁤ и установената практика, която ви⁣ представяме ‌днес, отчита опита на ‍минали разширения и ​текущи преговори за присъединяване, както и на развиващите се достижения на правото на ЕС,⁤ и отразява надлежно собствените достойнства и специфични характеристики ‌на Северна Македония. Преговорите‌ са ⁣насочени Северна Македония⁣ да ​приеме ​интегрално достиженията на правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената методология за разширяване, ⁤което предвижда⁤ още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в ⁢присъединяването. Следователно Северна Македония ще трябва⁤ напълно ‌да приеме и приложи реформите в основните области на правовата⁤ държава, по-специално съдебната‍ реформа и ⁤борбата срещу корупцията и ⁣организираната⁣ престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната администрация, както и ⁣икономически критерии.

Специално ⁣внимание трябва да се отдаде‌ на защитата и ⁤недискриминационното третиране на гражданите, които принадлежат към малцинствата или общностите. За да се гарантира необратимостта на напредъка в тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ⁣ще продължи да се ⁣следи отблизо ‍от Комисията, която ще докладва⁤ редовно​ за ‍това на ​Съвета.

Като се има предвид решаващото ‌значение в целия‍ процес на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия⁢ темп на преговорите. Това ще позволи‍ достатъчно ‌време за установяване на ‍необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването ‌на преговорите. Скринингови ⁢доклади, които‌ трябва да бъдат⁢ изготвени ⁤от Комисията, ще предостави съществени ⁢насоки, включително​ относно задачите, които⁢ трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които ще бъдат приети от властите‌ на Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се ‍придържате към ​ценностите, изброени в⁢ член 2 от Договора за‌ Европейския съюз, ⁤а именно ⁣зачитане на човешкото достойнство, свобода,​ демокрация, равенство, върховенство нтник-министър или на високо равнище. Всяка група ще има ‍ясно определени цели и задачи, които да ​бъдат постигнати⁣ през периода на своето функциониране. Те ще бъдат отговорни ⁢за изготвянето на​ доклади и препоръки, които да бъдат представени пред правителствата на държавите-членки за обсъждане и приемане. ​Всяка група ще има секретариат, който да осигури необходимата подкрепа и ⁢координация на дейностите им.експерти или работни групи. Всяка група⁢ ще се фокусира върху⁤ конкретни теми и проблеми, свързани​ с министерствата и техните отговорности. Целта на заседанията е да се обсъдят въпросите ​и да се намерят общи решения и⁤ стратегии за​ тяхното‌ решаване. ⁣Това ще ⁢помогне ⁣за⁤ подобряване⁣ на сътрудничеството​ и координацията между министерствата и за постигане ⁤на по-ефективни и целенасочени​ политики‌ и програми.се провеждат с цел постигане на съгласие ‍по въпроси от общ интерес⁣ и сътрудничество в ⁤различни области като икономика, търговия, образование, култура, наука и ⁢технологии. Всички ​участници⁢ в преговорите ще имат равни права и възможности за изразяване⁢ на своите гледни точки и ⁢интереси.. Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно икономиката, политиката, сигурността и други области от ⁢взаимен интерес. Те ще работят⁣ заедно, за да намерят общи‌ решения и да подобрят сътрудничеството между страните. Тези заседания ще бъдат важна възможност за лидерите да обсъдят‌ предизвикателствата и възможностите пред ​тях и да се стремят към постигане⁤ на общи⁤ цели.p>Тези групи ​ще бъдат отговорни за ⁤координацията на дейностите си и за вземането на решения по ⁣отношение на общите ⁣предизвикателства, пред ‍които са изправени. Те ще⁢ работят заедно за намиране‌ на ​общи решения и за ⁢постигане на⁣ консенсус по ‍важни въпроси.

В⁢ рамките⁤ на тези групи ще се⁣ обсъждат въпроси като икономическо развитие, търговия, енергетика, климатични⁣ промени, сигурност и отбрана, миграция⁢ и други. Те ще имат за цел ‌да подобрят сътрудничеството⁤ между държавите-членки и да улеснят обмена на информация и ⁣опит.

Тези групи ще⁢ бъдат ключов инструмент за⁤ укрепване на сътрудничеството и за постигане на общи цели в​ рамките‌ на Европейския⁣ съюз. Те ⁤ще играят важна ⁣роля в формулирането ⁢на общата⁣ външна политика ⁢и в подготовката на срещите на‌ върха на Европейския съвет.

ЕС, а ⁣именно зачитането‍ на човешкото достойнство, свободата, демокрацията,⁢ равенството, върховенството на ⁣закона и⁣ уважението към правата на човека, ​включително​ правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът‌ на преговорите ще се ръководи от ‌напредъка на Северна Македония подготовка за присъединяване ⁣и насърчаване на икономическата и социална⁢ конвергенция. Този напредък ще⁢ бъде измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, които ⁤определят‍ следните изисквания за членство:

• стабилността на институциите, гарантиращи‌ демокрацията, върховенството‌ на закона,‌ правата ‌на⁤ човека и зачитане и‍ защита на малцинствата;

• наличието⁤ на функционираща пазарна икономика⁢ и капацитет‍ за справяне с конкурентен натиск и пазарни сили в рамките на Съюза;

• способността ‌да​ се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и⁤ паричен ⁣Тези групи могат ​да включват министри от различни държави,⁢ които работят заедно по​ конкретни ‍проблеми или⁣ предизвикателства.‌ Целта на‍ тези заседания е да​ се обсъдят въпроси от общ интерес и да ​се намерят‍ решения, които да бъдат приложени⁢ на международно ниво. Те могат да включват ⁣групи като⁢ Г-7, ​Г-20, Организацията на обединените нации ‌и други ‍международни организации. Важно е честотата⁣ на заседанията да бъде подходяща за ‌бързото и‌ ефективно реагиране на актуални⁢ ситуации и проблеми.а‍ декларация ‌от май 2018⁢ г. и Загребската⁣ декларация от май 2020 г. и Декларацията от Бърдо от ⁤октомври‌ 2021 г., заключенията на Съвета относно процес на разширяване⁣ и стабилизиране и асоцииране от март 2020 г.​ и декември ​2021‌ г. и ​други съответни заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна ⁤Македония ще се изисква‌ постепенно​ да привежда в съответствие политики спрямо трети страни и ⁤позициите​ му в ​рамките ⁣на международни организации с ⁤политиките и позициите, приети от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат редовно наблюдавани през целия процес на преговори и насърчавани чрез редовен ⁢Диалог по ОВППС.

Същността на⁤ преговорите ще ⁤се проведе на междуправителствена конференция с участието на ‍всички държави-членки, от една⁤ страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането на заключения на Съвета, като се вземат предвид годишния пакет на Комисията за разширяване, и ⁢когато ‌е уместно. Междуправителствената ⁢конференция ще осигури ​политическо управление и форум за политически диалог относно⁢ процеса на реформи. Той също така ще направи⁤ равносметка⁣ на цялостното присъединяване⁢ процес и изложи индикация за предстоящата година какви клъстери/глави ⁢биха могли потенциално‍ да бъдат отворени или затворени и възможни коригиращи​ мерки въз⁤ основа на състоянието на провеждане на ‌реформи.⁣ Всички страни ще осигурят представителство в междуправителствената организация ⁢конференция ⁣на подходящо ниво. Процедурата​ и организацията на преговорите⁢ е ⁣посочено в приложение I.

Комисията ще се консултира систематично с държавите-членки по време ⁢на присъединяването процес. Държавите-членки могат да ⁢допринасят⁢ чрез наблюдение на ⁢място ‍чрез своите експерти, пряк ⁣принос към годишния пакет за разширяване и секторен‍ експертен опит.

За да се‍ внесе динамика в проц. Тези групи ще обсъждат​ важни въпроси относно‌ икономиката, политиката,⁢ сигурността и други области от взаимен интерес. Те ще работят заедно, за да намерят⁤ общи ‌решения и да подобрят сътрудничеството между⁢ страните. Тези заседания ще‌ бъдат важен форум за обмен на мнения и идеи, както и​ за вземане на конкретни ​действия⁢ за подобряване на сътрудничеството и ‍взаимодействието между страните.зултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Напредък ‌по основните принципи, клъстерът ще определи общия ⁢темп‌ на‌ преговорите и ще бъде взет предвид за решението за отваряне или⁣ затваряне на нови клъстери​ или глави.

Ако Северна Македония постигне достатъчен ‌напредък по‍ приоритетите за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с‍ Европейския съюз, чрез ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ ⁤към отделните политики на ЕС, пазара на ЕС и⁢ програмите на ​ЕС, за да се да разгърне потенциала на⁢ такава интеграция, ‍по-специално чрез ‍премахване на техническите бариери пред търговията, като същевременно ‌се гарантират равни условия; Основен фокус трябва да се обърне на областите, в които страната⁢ кандидатка вече има капацитет и опит⁣ за износ за ‍ЕС, и  области от взаимен‌ стратегически интерес, където страната кандидатка има значителен интерес в ⁤производство, но трябва ⁢да ​оестник-министър или на експертно ниво. Всяко заседание ще бъде организирано от председателя⁣ на групата или от неговия представител. Всички членове на групата ще бъдат⁣ уведомени за​ датата, мястото​ и​ поводите за заседанието поне​ две седмици преди неговото⁢ провеждане.рите ще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,⁤ като икономическо развитие, ​сигурност, енергийна политика, миграция, образование и култура. Всяка ⁢група ще има ясно определени цели ‍и задачи,⁤ които да изпълнява през периода на своето⁣ функциониране. Всички ⁣решения и действия, ​предприети от групите, ще бъдат обсъдени⁤ и одобрени от министрите на срещите на министерско ниво.Тези групи могат да включват министри от различни държави, които работят ⁤заедно по конкретни проблеми или предизвикателства, ⁤както ​и за ​сътрудничество в областта на политиката,⁣ икономиката, образованието, ​здравеопазването и други. Те могат да се‍ срещат, за да обсъдят важни въпроси и да вземат⁢ решения, които да бъдат приложени на международно ниво.⁤ Тези заседания могат да бъдат от съществено значение за сътрудничеството и развитието на⁢ международните отношения.следва ⁣да се предвиждат, освен ‌за да отговарят ⁤на ⁤обективните изисквания ‌на преговорите. Всички такива работни групи‍ ще работят под ръководството ⁣на депутатите, на ⁢ базата на‍ изрично техническо задание и ​в съответствие с конкретен график.

Място за провеждане на ​срещите

Срещите ще ⁤се провеждат в⁣ Брюксел, но през април, юни и октомври ‌всякакви министерски срещите⁢ ще ⁣се проведат в Люксембург. При ⁤изключителни обстоятелства могат да се ⁤провеждат ⁤срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония ​#започват ‍#веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.