Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 00:44:22

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-04 00:44:22

/Поглед.инфо/ Решението ⁢на ЕС ⁤от 5 ноември ​2020 година по ⁤отношение на Северна Македония ще бъде премахнато ⁣и заменено с френското такова, ‌ако второто бъде прието след няколко дни. Това се посочва още в началото на предложението, ​изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни държава. Като цяло⁤ предложението ⁢е базирано на основни правила за приемане на⁣ нова членка на ЕС, като първите години се отварят отделни клъстери, които ⁢ще се следят ежегодно, а при тяхното ⁢изпълнение ще бъдат⁢ затваряни. България и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското предложение. Там е посочено, че трябва да бъде спазен Договорът за Добросъседство, но никъде не е упоменато,⁣ че това ‌ще⁤ изисква някакви законодателни промени или решения⁣ от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ще​ трябва ⁣да приеме ​принципите на ЕС за правата на човека и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво⁣ се посочва в ‍преоворите ⁣ще бъдат фокусирани върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,‍ включително⁣ икономическо⁣ сътрудничество,⁣ сигурност, миграция, околната среда и ‍други общи предизвикателства. Важно е да се подчертае, че срещите на ​министерско ниво ще бъдат отворени за диалог и⁣ конструктивно обсъждане на‌ всички въпроси от общ интерес.

Освен това, ще бъде създаден механизъм⁢ за редовно следене и оценка на напредъка⁣ в​ сътрудничеството между държавите-членки, който ще осигури прозрачност и отчетност. Този механизъм ще позволи на всички участници да ‍бъдат информирани за текущите и ‌бъдещи инициативи и да споделят своите гледни точки и препоръки за подобряване на сътрудничеството.

В заключение, срещите на министерско⁤ ниво ще играят ключова роля в укрепването на взаимодействието и сътрудничеството⁢ между държавите-членки, като ще допринесат за постигането на общи цели и ⁣решаването на общи предизвикателства.ата история, наследство и култура‌ и ние гледаме‍ напред към по-нататъшното⁢ засилване на нашите вече добре установени връзки.

Отварянето ⁢на преговорите за присъединяване също доказва това, когато има изпълнени условия, ЕС ‍изпълнява своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония за напредък в програмата за реформи на ЕС и очакване на постоянен политически ангажимент за изпълнение необходимите ⁣реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония – страна кандидатка от 2005 г. – е близък партньор на Европейския съюз, като част от процеса на стабилизиране и асоцииране. Нашето сътрудничество е в сила ⁣от 2004 г. и е⁢ в основата на широк спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и ‌икономически диалог‍ се развива особено в рамките на органите на ⁢ССА.

Ползите и за двете ​страни ⁢от нашите близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски партньор, с очевидни ползи за⁤ бизнеса и чуждестранните⁣ инвестиции. За вашите граждани, пътуването до ЕС стана по-лесно, ⁤след като либерализирането на визовия режим влезе в сила през 2009 г. ЕС предоставя финансова и техническа подкрепа по различни финансови инструменти и ще продължи⁢ да прави това, включително по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в‌ редица програми на ЕС, включително Еразъм+, Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията и малките и средни предприятия (COSME) и Европа ⁢за гражданите.⁢ Северна⁣ Македония също е наблюдател на Агенцията⁣ за основните права и договаряща страна на енергетиката и транспорта.

Силата на⁢ нашите отношения – ⁣нашето ‌единство и солидарност – отново беше‍ демонстрирана ‍по⁣ време ⁤на продължаващата⁤ криза с COVID-19. Европейският съюз застава до Северна Македония и от своите партньори от Западните Балкани и остава ангажиран‍ активно да⁤ подкрепя усилията за борбата с⁢ епидемията от COVID-19 и нейното въздействие върху​ обществата и икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което всеки друг партньор ‍е предоставил на региона, ⁣около 66 милиона евро⁢ безвъзмездна помощ и 160 милиона евро макрофинансова помощ за Север⁣ Македония.

Европейският съюз ⁤също признава⁤ ценната подкрепа, която​ Западните Балкани са дали по време на пандемията на своите съседи и⁤ към ЕС. Това отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху ‌която се гради​ ЕС. Сътрудничество и координация⁤ в борбата с въздействието на пандемията⁢ трябва да продължи ⁤и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу Украйна оказва значително влияние върху целия⁣ европейски континент. Очаква се Западните Балкани да се ангажират с европейските ценности като бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и ‍Зще ⁢се⁣ фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, ⁢сигурност, миграция, околната среда и други общи⁤ предизвикателства. Всеки член на групата ще има възможност ⁢да изрази своите гледни ‍точки и да⁤ предложи инициативи ⁣за подобряване на сътрудничеството. Като резултат от заседанията, ще бъдат ​приети общи декларации и планове ⁢за действие, които ⁣ще бъдат изпълнявани от всички⁣ държави-членки. Тези декларации и планове за действие ще бъдат публично достъпни, за да се осигури прозрачност и отчетност пред обществото.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно⁢ разширяването, договорен ‍от⁢ Европейският съвет от декември 2006 г.⁣ и заключенията от Европейския съвет от ⁣1993​ г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи⁣ процеса на разширяване ​на ‌тази основа на договорени ⁢принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така⁣ че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на‍ по-силно политическо управление, основано на обективни критерии и строги ⁢положителни и отрицателни условност и обратимост.

В съответствие със заключенията на Съвета от 25 март 2020 г., одобрени от членовете на⁣ Европейският съвет на⁤ 26 март 2020 г. Съветът [одобри] обща преговорна Рамка,‌ като се‍ вземат ‌предвид гореспоменатите заключения, ⁤както и други релевантни. Заключенията на Съвета, ‌подновения консенсус относно разширяването и установената практика, която ви представяме днес, отчита опита на минали разширения и текущи преговори за ⁤присъединяване, както и на развиващите се достижения на ⁣правото на ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства и специфични характеристики на Северна Македония.‍ Преговорите⁢ са насочени Северна Македония да приеме интегрално достиженията на правото на‌ ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той включва подобрената‍ методология за разширяване, което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония ще трябва напълно ⁣да приеме и приложи реформите ‍в основните области на правовата‌ държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната​ престъпност,‌ основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната ‌администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва да се отдаде на защитата и недискриминационното ⁢третиране на гражданите, които принадлежат към ​малцинствата или общностите. За да се ⁤гарантира ⁢необратимостта на напредъка в тези области и пълното⁢ и ефективно прилагане, напредъкът⁤ ще продължи да се следи⁣ отблизо от Комисията, която ще ⁤докладва редовно за това на Съвета.

Като се има предвид⁣ решаващото значение в целия процес на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно​ време за⁢ установяване на ‌необходимото законодателство, институции и солидни резултати​ от изпълнение преди приключването на преговорите.⁢ Скринингови доклади, които​ трябва да бъдат изготвени от‍ Комисията, ще предостави съществени насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат⁤ разгледани в пътни карти, ⁢които ​ще бъдат приети от‍ властите на Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в ‍член 2 от Договора за Европейския съюз, а именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство​ нтник-министър или на високо равнище. Всяка група ще представлява различни интереси и ще има специфични цели за постигане. Важно е да се ‍осигури ⁤активно участие на всички‍ заинтересовани⁤ страни ‌и⁤ да се⁢ осигури прозрачност в процеса на вземане на решения. Това ще помогне за постигане на консенсус и за изграждане на⁤ доверие между участниците в групите.експерти или работни групи. Всяка група ще има​ ясно​ определени цели и задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на определения ⁢период от ‌време. ‌Те ще бъдат отговорни за изготвянето на ​доклади и препоръки, които да бъдат представени‍ на министерския съвет за обсъждане⁢ и ​приемане. ‍Всяка група ще има председател, който ще бъде ​отговорен за координацията на дейностите и представянето ⁣на⁣ резултатите пред министерския съвет.се фокусират‍ върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, ‍миграция, ‍околната среда и други общи предизвикателства. Всички държави-членки ще имат възможност да‌ изразят своите гледни точки и интереси по време на ⁢преговорите, като се стремят към постигане на общи решения⁣ и споразумения, които да бъдат‌ взети предвид при вземането на решения на европейско ниво.. Всяка група ще има ясно ⁢определени цели и задачи, които да⁣ бъдат постигнати през периода на своето функциониране. Те ще работят ⁢в тясно сътрудничество с други международни организации и групи, за да гарантират ефективното изпълнение на своите цели. Всички участници в групите ще бъдат ангажирани и мотивирани да допринесат за⁢ постигането на общите ​цели и да споделят своите знания и опит с останалите членове⁤ на групата.p>Групите ще бъдат съставени от министри и висши чиновници от различни държави, които ще обсъждат важни въпроси от общ интерес като икономическо ⁢сътрудничество,‌ сигурност, енергийна политика, миграция и​ други. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи, които трябва да бъдат изпълнени в определен срок.

Заседанията на групите ще бъдат важен инструмент за подобряване на комуникацията ‌и сътрудничеството между държавите и​ за намиране на общи решения на проблемите, които засягат всички участници. Те ⁢ще предоставят възможност за обмен на опит и добри ⁤практики и за изграждане на взаимно доверие.

Освен това, заседанията на групите ‌ще бъдат важен форум за обсъждане⁣ на въпроси, свързани с европейската интеграция и за координация на позициите на държавите по важни въпроси, които се разглеждат на европейско ниво.

Всички участници в групите ще имат равни права ‍и‍ възможности за изразяване на своите гледни точки и за участие в процеса ⁣на ‍вземане на решения. ​Те⁣ ще бъдат ангажирани⁣ с изпълнението на поетите ангажименти и с проследяването ‌на напредъка ‍в тяхното изпълнение.

В крайна сметка, заседанията на групите ще допринесат за по-доброто разбирателство и сътрудничество между ‌държавите и ‌за ​постигане на⁢ общи цели и интереси.

ЕС, а именно зачитането на ⁤човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и ⁤уважението към правата на човека, включително правата ​на ⁣лицата, ⁢принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се‌ ръководи ‌от‌ напредъка на Северна Македония подготовка за‌ присъединяване⁣ и насърчаване на икономическата и социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално ⁤спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, ⁣които определят следните изисквания за членство:

• стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на‍ закона, правата на човека и зачитане и​ защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и ​капацитет за справяне⁢ с конкурентен натиск и пазарни сили в рамките на Съюза;

• способността да се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически ⁣и паричен Тези групи могат да включват ​министри⁤ от различни държави, които работят заедно по​ конкретни проблеми или предизвикателства. Например, група ⁤за борба‌ с⁢ тероризма, група за икономическо развитие, група за енергийна сигурност и ⁤други подобни. Чрез редовни срещи на министерско ниво, ‌тези групи могат да обсъждат важни въпроси, да обменят информация и да работят заедно за намиране на решения. В случай на необходимост, може да се ⁣провеждат и допълнителни срещи на ‌ниво заместник, за да се ускори процесът на вземане ‍на решения.а декларация от май 2018 г. и Загребската декларация ‌от май 2020 г. и Декларацията от⁣ Бърдо от октомври 2021 г., заключенията на Съвета относно процес на разширяване⁢ и стабилизиране и асоцииране от март ‌2020 г. ‌и декември 2021 г. и други ‌съответни⁣ заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно да привежда в съответствие политики спрямо⁢ трети страни ‍и позициите му‌ в рамките на международни организации с политиките и позициите, приети от Съюза ‍и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат редовно наблюдавани през⁤ целия процес на преговори и⁤ насърчавани чрез ‍редовен Диалог по ОВППС.

Същността на ⁣преговорите ще ⁢се проведе на междуправителствена ⁢конференция с участието‍ на всички държави-членки, от​ една страна, и Северна Македония, от ​друга. Междуправителствена конференция ще​ се провежда най-малко веднъж годишно, след ‍приемането ‍на заключения​ на Съвета, като се вземат предвид годишния пакет на Комисията за разширяване, и когато‌ е уместно. Междуправителствената конференция ‌ще осигури политическо управление и форум за⁤ политически диалог относно процеса на‍ реформи. Той също така ще направи равносметка на цялостното присъединяване процес‌ и‌ изложи индикация за ⁤предстоящата ⁢година какви клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или затворени ‍и⁢ възможни коригиращи мерки‌ въз основа на състоянието на провеждане на реформи. ​Всички ⁢страни ще осигурят представителство в междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е‌ посочено в приложение I.

Комисията ще се ‌консултира систематично с държавите-членки по⁤ време на присъединяването процес. Държавите-членки могат ⁣да допринасят чрез наблюдение на място чрез своите експерти,⁤ пряк‌ принос ⁢към годишния пакет за разширяване и секторен⁤ експертен опит.

За да‌ се внесе динамика в ⁣проц. Всяка група ще ‌има ясно определени цели и ‌задачи, които трябва да бъдат постигнати през периода на своето съществуване. Те ⁤ще работят в ​тясно сътрудничество с други международни организации ​и групи, за да гарантират ефективното изпълнение на ‌своите цели.

Всяка група ‍ще има председател, който ще бъде отговорен за управлението на заседанията и координацията на дейностите на групата. Председателят ще ⁣бъде избран от членовете на групата и ще служи за ⁣период от дванадесет месеца.

Заседанията на групите⁣ ще бъдат отворени за участието на всички заинтересовани страни, като се осигури възможност за обсъждане на важни въпроси и вземане на решения. Всички решения, взети по време ⁢на заседанията, ще⁤ бъдат приети с консенсус.

Групите ще представят своите резултати и препоръки на редовни срещи на министерско ниво, където ще имат възможност да обсъдят ⁤своите предложения⁤ с високопоставени представители на държавите-членки. Тези срещи ще бъдат ⁢отворени за участието на всички заинтересовани страни и ще предоставят възможност за обсъждане на‍ важни въпроси и вземане на‌ решения.зултати от изпълнение преди приключването ⁤на преговорите. Напредък по основните принципи, клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще бъде взет предвид за ⁢решението за отваряне или затваряне на нови клъстери⁢ или⁣ глави.

Ако ‍Северна Македония постигне ​достатъчен напредък по приоритетите⁢ за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с Европейския съюз, чрез ускорена интеграция и ‌„поетапно въвеждане“ към отделните политики на ЕС, ‌пазара на ЕС ⁣и програмите на ЕС, за ​да ‌се да разгърне потенциала на такава интеграция, по-специално чрез премахване на техническите бариери пред търговията, като същевременно се гарантират равни условия; Основен‍ фокус трябва да се обърне ​на областите, в които страната кандидатка ‌вече има капацитет и опит ​за износ за ЕС, и  области от взаимен стратегически интерес, където страната кандидатка има значителен интерес ‌в производство, но трябва да оестник-министър. Всяка група ⁢ще се ​състои от представители на‌ различни държави, които ще обсъждат въпроси от общ интерес и ще работят за ‍постигане на ‍общи цели. Всеки ‌участник в групата ще‌ има възможност да споделя своя гледна точка и да участва в процеса на⁢ вземане на ⁤решения. Тези заседания ще ⁣бъдат отворени за​ обсъждане на⁢ различни теми, като икономическо развитие, сигурност, ⁤енергийна политика, климатични промени и други. ⁤Всички участници в групите ще работят заедно, за да намерят ‍общи решения и да подобрят сътрудничеството между държавите.рите ще бъдат фокусирани върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, ​енергийна политика, миграция, образование и култура. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи, ⁣които да бъдат изпълнявани ‍през‌ периода на ​своето функциониране.Тези групи могат да ​включват министри от различни⁢ държави, които работят заедно по конкретни проблеми или предизвикателства. Те могат ⁤да‍ се срещат, за да обсъдят⁣ въпроси като икономическо сътрудничество, сигурност, ‌околната среда, здравеопазване и други. Важно е да има редовни срещи, за да се поддържа комуникацията ​и да се намерят общи ⁣решения за важни ⁤въпроси.следва да⁢ се предвиждат, освен за да отговарят на обективните изисквания ⁤на преговорите.​ Всички такива работни групи ще работят под ⁢ръководството на депутатите, ​на  базата⁤ на изрично техническо задание и в съответствие с конкретен график.

Място⁢ за провеждане на срещите

Срещите⁣ ще се ⁤провеждат в ​Брюксел, но през април, юни и октомври⁤ всякакви министерски срещите‌ ще се проведат в Люксембург. При изключителни обстоятелства могат да се провеждат⁣ срещи чрез видеоконферентна ‌връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват ‍#веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.