Home » today » World » Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 02:27:10

Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 02:27:10

/Поглед.инфо/ Светът преминава през коренни многопластови‌ трансформации, изходът от които остава загадка дори и за най-големите учени и аналитични умове. Навлязохме ⁢в това, което немският икономист Норбърт Херинг ‌нарича​ „финалната игра на капитализма“. Съдбоносните и изключително динамични времена, чийто край не се вижда на хоризонта, предполагат изникването на съвършено нови въпроси, за ‌които няма еднозначен отговор. А геополитическите конфликти, войните в‌ Украйна и ‌Близкия изток ⁢и ⁣предстоящите финансово-икономически​ кризи са само част от сътресенията,‌ които⁢ носи със себе си бавният и продължителен демонтаж на глобалния финансилизиран, неолиберален капитализъм.

В такъв момент на помощ трябва да се притече науката, която да потърси‌ и да предостави на теоретично ниво отговори, способстващи за практическото решаване на възникващите глобални ⁣кризи. Уви, това вече е невъзможно, тъй като ⁤съвреоделяйте​ с нас в този път към истината и ‌свободата!>Бъдете част от промените, бъдете част от истината!лете с нас вашите мисли и идеи​ за новия начин на мислене и съществуване. Заедно можем да⁣ преодолеем ограниченията‌ и ⁣да създадем⁢ по-хармоничен и устойчив свят за всички.

идеите и мислите си с нас,​ заедно⁢ да изградим по-добро бъдеще за ‍всички!

одавателят по международни‌ отношения, проф. Марвин Бейн, ⁤изнесе кратка лекция за ‍причините на войната, след което проведе отворена дискусия със студентите. Той беше толкова притеснен⁤ да не каже нещо „грешно“, че на‌ всяко ⁣3-то изречение повтаряше „not to condone anything“ – в превод от анг. език ⁤„без да оправдавам‌ каквото и​ да е“. Преподавателят казваше това във връзка с действията на Руската федерация, които той определи съвсем в безкритичния дух на постзападната пропаганда като „крайно неприемливи“, „агресия“ ⁣а също и „империалистични аспирации на Путин“ . Но по-страшното дойде в последвалата дискусия, в която мои колеги ⁤по ⁢политология и международни отношения говориха и се държаха като някакви обсебени същества, които са готови да линчуват всекиго, дръзнал да заяви нещо, което не им допадне.‌ След първите 2-3 ⁤въпроса се появиха коментари за Русия като „как е възможно да ‌съществува все ​още такова ⁤зло“, ‌или пък призиви от рода на „Путин трябва да бъде ⁣вкаран в затвора до живот, където да‌ бъде ⁤наказан за престъпленията си срещу човечеството“. А един колега шотландец направо отсече: „За какъв затвор говорите? Направо да пръснем мозъка на Путин с куршум и да се свършва, той само това заслужава.“

Друг случай от студентския ми опит⁢ в подкрепа на ​думите⁤ ми‍ са⁤ лекциите на дипломния ми ръководител док. Андерс Видфелдт, който бе тясно специализирал по това, което той наричаше „крайно-десни партии в Западна Европа“. В няколкото ни срещи ‌относно дисертацията ми, ​когато заговорих за геополитика, той ме гледаше като неразбиращо теле, ​което тепърва опознава околния свят. За него национал-консервативни партии ‌като немската „Алтернатива ​за Германия“ и френската „Национален събор“, са въплъщение за същинското „неофашистко“ зло, ​което трябва да се изкорени от лицето на земята. Той преподаваше​ и 1-2 алтернативни гледни точки за тези партии, които обаче отхвърляше ‍като ​„пристрастни“. ⁢Човекът не криеше,‍ че е ултралиберал, за него „краят на историята“ на Франсис Фукуяма бе ​настъпил, и всяка заплаха срещу този „край“ бе неофашисткият крайно-десен враг, който трябва да бъде изучен, бит и заличен. Както би⁤ го нарекъл проф. Александър Дугин, който⁢ казва същото за Франсис Фукуяма, Андерс е един „киборг“. За него няма ⁣бъдеще, просто защото краят на времената вече е настъпил, а ⁢този край се нарича „либерална демокрация“. Док. Видфелдт олицетворява същинското падение на⁢ Западната наука⁢ в лицето на нейната идеологизация и‍ превръщането й в предразсъдък. Както би го нарекъл руският социален‌ философ и изследовател на ‌системите, проф. Андрей‌ Фурсов, Андерс е ‌„специалист по третото косъмче на лявата ноздра“. Неговото пристрастие към либерална демокрация, ​издигната от него в идеология-религия, не му позволява да надхвърли собствените си ограничения и да излезе извън границите на тясноспециализирания ​си псевдонаучен комфорт.

От предходните два примера виждаме как науката се превръща в предубеденост, ограниченост, а също и сляпа вяра в идеология. А​ както пише Матиас Десмет в книгата си ⁢„Психология на тоталитаризма“ : „В същата степен, в ⁣която научният дискурс е станал идеология, той ⁢е ⁣загубил качеството си да говори истината“. Пост-модерната наука престава⁤ да държи монопола върху истината, тя се превръща във всичко онова, което твърди, че не е – неистина, пропаганда, предразсъдък и идеология.

Последният случай, който не само‌ потвърждава думите ми, но и определя безсмислието, в което е изпаднало ‍днешното Западно социално-хуманитарно познание, идва от книгата на британския‌ журналист Дългас Мъри „Странната смърт на Европа“, в която той описва прекрасен пример за типична постзападна научна конференция ‍с хуманитарно-социална тематика. Цитатът е дълъг, но заслужава внимание:

Преди няколко години, по време ⁢на конференцията ⁣в Хайделбергския университет, внезапно осъзнах катастрофата на съвременната⁢ германска (според Андрей Фурсов ⁢това се отнася за цялата постзападна) мисъл. Групата учени и обикновени участници се бяха събрали да⁤ обсъди историята на отношенията на Европа със Средния изток и Северна⁣ Африка. Много бързо стана ясно, че от това не може да се извлече нищо, тъй като не можеше да се каже нищо. Нижещите се един след друг философи и историци губеха времето ⁣с изказванията си, като упорито се опитваха колкото ⁢се може по успешно да не кажат нищо. И колкото по-успешно почти не⁢ се казваше ​нищо,‍ толкова по-силно беше чувството на облекчение и признателност от страна на присъстващите. Не можеше ​да бъде направен нито един опит да‍ се използва някаква идея, събитие или‍ факт, ако не е бил‌ проверен за лоялност на „пропускателния пункт“ на съвременната академична наука. Не бяха възможни никакви⁤ обобщения, никакви различни мнения. ‍Под подозренашия контент ⁣с приятели и ⁤близки, ​за да създадем общност, която се стреми към истината и⁤ свободата на мисълта. Само като обединим силите си и се‌ въоръжим с знание, ще можем да преодолеем ограниченията и ‌да създадем по-добро бъдеще за всички ⁢нас. Благодарим ви, че сте част от нашето движение!

информацията ​си с приятели и близки, ⁣за да създадем⁤ общност, която се стреми към истината и свободата. Само като работим заедно и се вдъхновяваме един от друг, можем да преодолеем ограниченията и да постигнем истинска промяна. Нека ​се възползваме от мъдростта на философите и да⁣ се върнем към нашите​ корени, за да изградим⁣ по-добро бъдеще за всички нас.ъм”, като пояснява:

“Био” е лекарство и генетична модификация; „еко” е „зеленото” и цялата климатична врява, а „техно” е всичко свързано ‌с „цифровизацията”. Необходимо е да се направи резерва само за думата “фашизъм”. Това не е политически,​ а метафоричен термин, значи че по-зле за човека не може да стане. Но проблемът е,⁢ че политическите фашисти и националсоциалисти през 30-те години на миналия век⁤ не ⁤са разполагали с техническите и ​биологичните средства, с които БЕТ-фашистите разполагат днес. А светът, ‍който Шваб (става дума за лидерът на СИФ, Клаус Шваб) рисува, е много по-лош за човечеството от политическия, исторически фашизъм. Просто в⁣ нашата ⁤традиция няма термин за ⁣това “по-лошо”, затова използвам‌ термина “био-еко-техно-фашизъм”.​

БЕТ-фашизмът върви ръка​ за ръка с пост-модерните ‌идеологии на транс-хуманизма и транс-джендързима, целящи да обезчовечат човека,​ тоест да го заличат ⁢като биологична и социална същност,⁣ потапяйки го ‍в едно глобално общество симулакър на безполови, свръххедонизирани, ⁢свърхконсуматорски и свръхрационализирани‌ киборги чрез „тегнологичния прогрес“ на ИИ. Това са буквално зомбита, които знаят само да зяпат екрана на технологичното устройство, задаващо тяхната реалност чрез хипнотизиране, без да си задават въпроси и да търсят‌ отговори. Същества, които биват‍ твърде лесно контролируемо от онези, които ⁤Бенджамин Дизраели нарича​ „господарите ‍на историята.“ Това ⁣бяха‌ 99% от колегите ⁣ми в университета, индоктринирани в религиозните⁢ постулати на либералната демокрация, като „права на човека“, „прогрес“, ‌„мултикултурализъм“, „полово многообразие“ „ЛГБТ+ равноправие“ ⁣и прочие. А думата „капитализъм“ сякаш се появяваше в техните речници внезапно само когато​ трябваше⁣ да ⁢докажат какъв провал и⁤ какво зло са марксизмът и и комунизмът, без въобще да са запознати с⁢ тях. В⁢ тази връзка може братегията на връщане ⁤към философските корени и извънземните идеи може да ни помогне⁢ да преодолеем ограниченията, които⁤ сме си наложили сами. Само като се освободим от предразсъдъците и страховете си, можем да развием нови начини за мислене и ‍действие. Нека се въоръжим с мъдростта на философите и да ‍се върнем към истинските ⁢ценности на човечеството.

Следвайте ​ни в социалните мрежи и бъдете част от промените!

Заедно​ можем да направим света по-добро ‌място за всички.

лете този текст с приятели и се присъединете⁤ към нашата общност за обсъждане на важни теми и идеи. Вместе можем да преодолеем ограниченията и да създадем по-добро бъдеще‍ за⁢ всички ‌нас. Благодарим ви за подкрепата!

еляйте и се абонирайте за нашите канали, за да бъдете в ​течение на последните размисли и анализи. ⁣Вместе можем да преодолеем ограниченията и‍ да създадем по-добро бъдеще за всички нас. Благодарим ви за ‍подкрепата!

а света. ‌Проблемът‌ обаче е,‍ че днес мнозинството от‍ пост-модерни структури, които създават научно познание – университети, ‌изследователски институти и⁤ разни аналитични отдели, са все по-неадекватни спрямо глобалните проблеми, пред които сме изправени.

След като очертахме на повърхността убогото ‌състояние, в което⁣ е изпаднало Западното обществено-хуманитарно познание в епохата на пост-съвремеността и на терминалния стадий на капитализма, е редно ​да се запитаме⁢ как да изкараме науката от това⁢ блато, ако въобще това е ‌възможно.‌ Тук можем само⁤ да загатнем, че решението може‌ би се крие в⁢ осъзнаването и вникването в корена на проблема, проследяването на неговата историческа нишка на развитие и признаването, че старото вече не работи. Нужно е да се роди‌ нещо качествено ново, което да признае‌ ефикасността на пътя на логиката, но и да⁤ издигне човек над ограниченията на рационалността. Това принципно ново ‍явление трябва да преосмисли цялостно къснокапиталистическите, постмодерни времена на глобални и екзистенциални ​кризи, с помощта на което да намерим нови смисли в ‌заобикалящия ни свят и да създадем нова ⁤образователно-познавателна матрица, която⁤ да произведе съвършено нови научни култура и кадри‌ с всеобхватен и системен поглед,⁢ напълно отговарящ на спецификата на дневния ред. Светът се нуждае⁤ от научни революционери със съвършено ново⁣ съзнание ⁢и тук‌ на помощ могат ‍да се притекат нашите позабравени, но вечно актуални приятели, философите, от които тръгва изначалния стремеж към достигане до истината. Необходимо е и ⁣нов некапиталистически и немодерен, сиреч „незападно-центричен“, модел за разбиране на човека и връщането му към неговите‍ дълбинни корени отвъд пределите на човешкия разума. Само​ така, свободни, непредубедени и‌ без страх, ще можем да отправим смело поглед към бъдещето. А ‍то вече настъпи.

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в‍ Телеграм: 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.