Home » today » World » Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 04:39:28

Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 04:39:28

/Поглед.инфо/ Светът⁢ преминава през коренни многопластови ‍трансформации, изходът от които остава загадка дори и⁢ за най-големите учени и аналитични‌ умове. Навлязохме ​в това, което немският икономист Норбърт Херинг нарича „финалната игра на​ капитализма“. Съдбоносните и изключително динамични времена, чийто край не се вижда на хоризонта, предполагат изникването на съвършено нови въпроси, за които няма еднозначен отговор. А геополитическите конфликти, войните в Украйна ‍и Близкия изток и предстоящите‌ финансово-икономически кризи са само част от сътресенията, които носи със себе си бавният‌ и⁤ продължителен ⁤демонтаж на глобалния финансилизиран, неолиберален капитализъм.

В такъв момент на помощ трябва да се притече науката, която да⁣ потърси⁣ и да предостави на теоретично ниво отговори, ⁤способстващи за практическото решаване на⁣ възникващите⁣ глобални кризи. Уви, това вече е невъзможно,‍ тъй като съвреоделяйте с‍ нас ‌в този път към истината и свободата!

>Бъдете​ част от промените!лете и се абонирайте за нашите канали, ‌за да бъдете в течение​ на ‍последните размисли и анализи, които ще ви помогнат⁤ да⁢ разширите своята перспектива и да се върнете към истинските ‌ценности на човечеството. Нека заедно изграждаме по-добро бъдеще ⁤за всички нас!

информацията с приятели и близки, за да създадем общност, която се стреми към истината и​ свободата. Само като работим ⁢заедно⁤ и се‍ вдъхновяваме един от друг, можем да преодолеем ограниченията и да‍ постигнем истинското си потенциал. Да се⁢ върнем към мъдростта на⁣ философите‍ и да се възползваме от⁤ тяхната мъдрост за ⁣да създадем по-добро бъдеще за всички нас.одавателят‍ по ⁤международни отношения, проф. Марвин Бейн, изнесе кратка лекция‌ за ⁤причините на войната,⁤ след​ което проведе ⁣отворена‌ дискусия със студентите. Той беше толкова притеснен да не каже​ нещо „грешно“, че ⁣на всяко 3-то⁤ изречение повтаряше „not to condone anything“⁤ – в​ превод от анг. ‍език „без да оправдавам каквото и да е“. Преподавателят‌ казваше това във връзка с действията на Руската федерация, които той определи съвсем в безкритичния дух на постзападната пропаганда като „крайно неприемливи“, „агресия“ а също и „империалистични аспирации на Путин“‌ . Но по-страшното дойде в последвалата ⁣дискусия, в която мои колеги по политология⁢ и ​международни отношения говориха и се държаха като някакви ‌обсебени същества, които са готови да линчуват⁢ всекиго, дръзнал да заяви нещо, което⁢ не им допадне. След⁢ първите 2-3 ‍въпроса се появиха коментари за Русия като‌ „как е възможно да съществува все още такова‍ зло“, или пък призиви от рода ⁤на ‌„Путин ‌трябва да бъде вкаран в⁣ затвора до живот, където‍ да бъде наказан за престъпленията си‌ срещу човечеството“. А един колега шотландец направо отсече:⁣ „За какъв затвор говорите? Направо ⁤да пръснем мозъка на Путин с куршум и да се свършва, той само това заслужава.“

Друг случай от студентския ми опит в подкрепа на ‌думите ми са‍ лекциите​ на дипломния ми ръководител док. Андерс Видфелдт, който бе⁢ тясно специализирал по това, което ⁣той наричаше „крайно-десни партии в Западна Европа“. В няколкото⁢ ни срещи относно дисертацията⁣ ми, когато заговорих за⁢ геополитика, той ме гледаше като неразбиращо теле, което тепърва ⁢опознава ⁣околния свят. За него национал-консервативни партии като немската „Алтернатива за Германия“ и френската „Национален събор“, са въплъщение за същинското⁤ „неофашистко“ зло, което трябва да се изкорени от лицето на земята. Той преподаваше и 1-2 алтернативни гледни точки за тези партии, които обаче отхвърляше като „пристрастни“. Човекът не ‍криеше, че е ултралиберал, за него ⁢„краят ⁣на историята“ на Франсис‍ Фукуяма бе настъпил, и всяка заплаха ‌срещу този „край“ бе неофашисткият крайно-десен враг, който трябва да бъде изучен, бит и заличен. Както би го нарекъл проф. Александър Дугин, който казва същото за ​Франсис ​Фукуяма, Андерс е един „киборг“. За него няма бъдеще, просто защото краят на ‌времената вече е настъпил, а този край се нарича ⁢„либерална демокрация“. Док. Видфелдт олицетворява ‍същинското падение на Западната наука в⁤ лицето на нейната идеологизация‌ и⁣ превръщането й ​в‌ предразсъдък.‌ Както би го нарекъл​ руският социален философ и изследовател на системите, проф. Андрей Фурсов, Андерс е „специалист по третото косъмче на лявата ноздра“.⁢ Неговото пристрастие към либерална демокрация, издигната от ‌него в⁤ идеология-религия, не му позволява да надхвърли собствените си⁤ ограничения и ‌да излезе извън‍ границите⁤ на тясноспециализирания си псевдонаучен‌ комфорт.

От предходните два примера виждаме как⁣ науката се превръща в‍ предубеденост, ограниченост, а също и сляпа вяра ‍в идеология. А както​ пише Матиас Десмет в книгата си „Психология на тоталитаризма“ : „В същата степен, в която научният⁢ дискурс е ⁢станал идеология, той е загубил качеството си да говори истината“. Пост-модерната наука престава да държи монопола върху истината, тя се превръща във всичко онова,‌ което твърди, че не е ‌– неистина, пропаганда, предразсъдък и идеология.

Последният случай, който​ не само потвърждава думите ​ми, но и определя безсмислието,⁢ в което е ‌изпаднало ⁣днешното Западно социално-хуманитарно познание, идва ⁢от‌ книгата на британския журналист‍ Дългас‍ Мъри „Странната смърт на Европа“, в която той ⁤описва прекрасен пример за типична постзападна научна конференция ⁢с хуманитарно-социална тематика. Цитатът е дълъг, но заслужава внимание:

Преди няколко години, по време на конференцията в ‌Хайделбергския университет, внезапно‌ осъзнах катастрофата ⁣на съвременната германска (според Андрей Фурсов това се отнася ​за ​цялата постзападна) мисъл. Групата⁤ учени и⁣ обикновени ‌участници се бяха събрали да обсъди историята на отношенията на Европа със Средния изток и Северна Африка. Много‍ бързо стана⁢ ясно, че от това не може да се извлече нищо, тъй като не можеше да‌ се каже нищо.‌ Нижещите се‍ един след друг философи и историци губеха времето с изказванията си, като упорито се опитваха ⁤колкото се може‌ по успешно да не кажат нищо. ⁢И колкото по-успешно почти не ⁤се казваше нищо,⁣ толкова по-силно беше чувството⁢ на облекчение и признателност от страна на присъстващите. Не можеше да ​бъде направен нито⁣ един опит да се използва някаква идея, събитие или факт, ако⁢ не е бил проверен за лоялност на „пропускателния ​пункт“ на съвременната⁢ академична наука. Не бяха‌ възможни никакви обобщения, ⁣никакви различни ⁢мнения. Под подозренашия​ канал и с приятели, които споделят с нас вярата във⁣ възможностите на човешкия ум и дух!

информацията с приятели и близки, за да създадем ⁣общност, която ⁣се ⁤стреми към истината⁤ и‌ свободата. Само като обединим усилията си и се върнем‍ към основите на ⁢човешкото съществуване, ще можем ‌да преодолеем ограниченията, които ни вързват и⁢ да постигнем истинска промяна. Нека бъдем решителни и​ упорити в нашето стремеж към по-добро⁣ бъдеще за всички нас.

ъм”, като пояснява:

“Био”⁣ е лекарство и⁤ генетична модификация; ⁢„еко” е „зеленото” и цялата климатична ⁢врява, а​ „техно” е всичко свързано с ⁣„цифровизацията”. ⁣Необходимо е да се направи резерва ⁣само за думата “фашизъм”. Това не е ⁤политически, а метафоричен термин, значи че по-зле за човека не може да стане. ‍Но проблемът е, че политическите ​фашисти⁤ и‌ националсоциалисти през 30-те години на миналия век не са разполагали с техническите и биологичните средства,⁣ с които БЕТ-фашистите разполагат⁣ днес. А ‌светът, ‌който Шваб (става дума за лидерът ‌на СИФ, Клаус Шваб) рисува, е много по-лош‌ за човечеството от политическия, исторически ⁣фашизъм. Просто в ⁤нашата​ традиция няма ⁣термин за това ​”по-лошо”, затова използвам термина “био-еко-техно-фашизъм”.

БЕТ-фашизмът върви ‍ръка за ръка ⁤с пост-модерните идеологии на транс-хуманизма и транс-джендързима, целящи да обезчовечат човека, тоест да го заличат като биологична и социална същност, потапяйки го в едно глобално общество⁢ симулакър на безполови, свръххедонизирани, свърхконсуматорски‌ и свръхрационализирани ⁣киборги чрез „тегнологичния ⁢прогрес“ на ИИ. Това са буквално зомбита, които⁤ знаят само да зяпат ‌екрана на технологичното устройство, задаващо тяхната‍ реалност чрез хипнотизиране,⁤ без⁣ да си⁣ задават въпроси и да търсят отговори. Същества,‌ които биват твърде лесно ⁤контролируемо от онези, които Бенджамин Дизраели нарича⁤ „господарите на историята.“ Това бяха 99% от ⁤колегите ми ⁢в университета, индоктринирани в религиозните постулати на⁢ либералната демокрация, като „права⁢ на човека“, „прогрес“, „мултикултурализъм“, „полово многообразие“ „ЛГБТ+ равноправие“ и прочие. ‌А думата „капитализъм“ ⁣сякаш се появяваше⁣ в техните речници внезапно само когато трябваше да докажат какъв провал ⁢и⁢ какво зло са марксизмът и и комунизмът, без въобще ‌да ⁢са ‌запознати с тях.⁣ В тази връзка може‌ бrong>Благодарим ви за‌ вниманието!

лете ⁣с нас вашите мисли и ​идеи за новия ⁤начин⁢ на мислене и съществуване, заедно можем⁢ да преодолеем ограниченията и да създадем по-добро бъдеще за всички.

Бъдете част от промените, бъдете част от революцията в ​мисленето!

еляйте видеото и информацията с приятели и близки, за да създадем общност, която се стреми към истината и свободата на мисълта.⁤ Само като обединим силите си и ​се върнем към корените⁢ си, можем да⁣ преодолеем ограниченията и‌ да създадем по-добро бъдеще за всички нас. Благодарим ви за подкрепата!

а света. Проблемът⁢ обаче е, че днес мнозинството от пост-модерни структури, които създават ‍научно ‌познание – университети, изследователски институти и разни аналитични ⁣отдели, ​са все по-неадекватни спрямо глобалните проблеми,​ пред които сме изправени.

След като очертахме на повърхността убогото състояние, в което ​е изпаднало‍ Западното обществено-хуманитарно ⁣познание в епохата на пост-съвремеността ​и ‍на терминалния стадий на капитализма, е редно да ⁤се запитаме как да изкараме⁢ науката от това блато, ако въобще това е⁣ възможно. Тук можем ‍само да загатнем, че решението може би се‍ крие в осъзнаването ⁤и ​вникването в корена на проблема, проследяването на неговата историческа нишка ‌на развитие и признаването, че ​старото вече не работи. Нужно е ‍да се роди нещо качествено ново, което да признае ефикасността на пътя на логиката, но и да издигне човек ⁢над ограниченията на рационалността. Това принципно ново явление трябва да преосмисли ‌цялостно къснокапиталистическите, постмодерни⁣ времена на глобални и екзистенциални кризи, ‌с помощта‌ на което да намерим нови смисли ⁤в заобикалящия ни свят и да⁢ създадем нова образователно-познавателна матрица, ‍която да⁣ произведе съвършено нови научни култура и кадри с ‌всеобхватен и системен поглед, ⁣напълно ⁣отговарящ на спецификата⁤ на ​дневния ред.⁣ Светът се нуждае от научни революционери със⁣ съвършено​ ново съзнание и тук на помощ могат да се‌ притекат ‌нашите позабравени, но вечно ⁤актуални приятели, ⁢философите, от‍ които тръгва изначалния‍ стремеж към ⁢достигане до истината. Необходимо е и​ нов⁣ некапиталистически и немодерен, ‍сиреч „незападно-центричен“, ⁢модел за разбиране⁤ на човека и връщането му към⁣ неговите дълбинни корени отвъд пределите на човешкия ​разума. Само така, свободни, непредубедени и без страх, ще можем ⁢да‍ отправим смело поглед към бъдещето. А то вече настъпи.

Нашият ⁢Ютуб ​канал:

Каналът ни в​ Телеграм: 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.