Home » today » World » Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 05:15:29

Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 05:15:29

/Поглед.инфо/ Много анализи⁢ се появиха след парламентарния вот на 4 април. И в повечето от⁢ тях твърдението е, че всичко е в ръцете на Слави‍ Трифонов и „Има ‌такъв народ“. Какви са възможностите ‍пред партиите, влезли в 45-ия парламент, какви са проблемите пред‌ отделните формации – по тези въпроси разговаряме със‌ социолога Живко Георгиев.

– Изборите ⁤отминаха, партийните пасианси започнаха да се редят – ако употребим метафора, докъде ще стигне този зрелищен политически спектакъл,⁣ г-н Георгиев?
– Виждате⁢ как изведнъж се появи огромно поле от възможности, което обаче не‌ винаги е за добро. Няма лесен изход от където и да го погледнем ситуацията сега, дори ако се абстрахираме от това какво ⁤е добро и какво е зло. До 1-2 седмици всичко ще е ясно най-вече откъм кратките сюжетни линии. ‌Яснота по това накъде ще се развива страната, ‌едва ли⁢ в близката половин година ще имаме. От една​ страна е необозримо поле от ‍възможности за развитие, а​ от⁤ друга – има безкрайно много конкретни предизвикателства, които⁤ и най-прекрасният сюжет на първо време може да превърнат в ⁢гигантски провал. Не е ‌лесно ⁤и⁢ не завиждам на нито един политик‌ – условно казано спечелилите и⁢ загубилите. Няма да е⁣ лесно и‍ на всички нас.

– Всеки опипва почвата, хвърля въдички,⁤ както се казва, но на‌ хоризонта няма нищо ясно, не е ли мъртвило?
– ⁤Бих ‍предпочел партиите ‍първо ⁣да помислят, а после да говорят. Имаше много импровизации, които отдавам ⁣повече на умора и напрежение от изборите. ⁣Почти всички са​ леко разочаровани, а​ не⁤ толкова изненадани от това, което се получи. Не само в ‍главите на политиците е тревожно, българските граждани едва‍ ли са‌ в по-лесна ситуация. ​С разликата, че те изконсумираха свободата си, а сега топката ‌е у политиците.

-⁣ Въпросът ⁤е оттук нататък накъде‌ -‍ нови избори или компромиси?
-⁤ Процедурите оттук нататък са ясни, технологиите им са‌ ясно описадавал е социология в ⁣Софийския университет и други университети в България. Автор е на множество публикации в областта на социологията и обществените⁤ науки.

-⁣ Какво очаквате да се ‍случи след ​президентските избори?
– Очакваме да видим какви ще бъдат ​резултатите и каква ще бъде реакцията на обществото. Независимо от избора на президента, важно е⁣ да продължим да работим за⁣ укрепване на демокрацията и защита ‍на правата и свободите на гражданите.

Интервюто приключва с благодарности към г-н ⁣Георгиев ‍за неговото време и мнението му⁣ по въпросите.

strong>- Съдбата на тези варианти не е ли заложена в егото на двама души – единият ​е Борисов, другия е Трифонов.‍ Въпросът е дали ⁣заложник на ‍егото им няма да стане самата държава?
– Съдбата на държавата от ​няколко години е в ‍плен‍ и зависи от егото на Борисов. ‍Не мисля, че‌ от егото⁣ на Слави Трифонов ​зависи държавата. Там⁢ е въпрос и на аритметика,⁤ и на капацитет, и на политическа‌ конюнктура, и на⁤ желание да се реализират онези ‍ключови ⁢идеи, на които Трифонов и неговата нова формация посветиха⁣ последните години. Така че, ако на​ някого наистина⁤ е трудно да вземе решение, ​това е Слави Трифонов. От ⁤Бойко Борисов не мисля,‌ че нещо зависи⁤ поне в момента.

– Познаваме отдавна Борисов и то, както‍ го наричат, като голямо „политическо животно с доста добър политически⁣ нюх“?
– Не смятам,‍ че нюхът му ⁤е ​толкова голям, но не в него е топката в момента. Може и⁤ да се върне,‌ но той ‍сега ⁣е в ‍състояние само да коментира. Основно ⁤нещата зависят от г-н Трифонов,⁢ както и от ⁣останалите политически актьори извън ГЕРБ. Важно е⁢ какво ще предпочете при ясни рискове‍ при​ всяко едно негово решение.

– ​Неразбориите в‍ новите политически субекти започнаха,⁤ а ако и партията на Трифонов реши да държи на всички ‍точки, които бяха​ записани за‌ референдума, не е​ ясно​ докъде ще стигне „любовта“ с другите партии, които не са от статуквото, според него. Какво ще стане тогава?
– Не бих казал, че ‍са станали кой знае какви неразбории, думата ‍си⁢ каза ⁢политическата неопитност, както и безспорно умората. За мен най-голямото изпитание пред Слави Трифонов – ‍особено в сферата на изборното законодателство и реформирането u, ‌са прекалено спорните предложения​ и от гледна точка⁤ на евентуалните им бъдещи последици. Дали биха били добри и дали биха променили модела радикално. Дори подкрепено правителство едва ли⁤ би могло да развие тези идеи. ⁤Точно там е⁤ препъникамъкът.

– Въпросът е, че едва ли ​Трифонов ще остане ⁤в‌ парламента, едва ли ще⁢ тръгне да става министър-председател, и⁢ хората няма ли ‍да се почувстват ⁣излъгани?
– Дяволът е в детайлите, както се казва. Има безкрайно много неизвестни. Ние нищо не знаем. Не е въпросът кой до каква степен следи думите и знаците⁢ на политиците. Той е в техните глави, но не е⁣ ясно дали има яснота. Много ми⁣ е ‍трудно да коментирам заявки преди да ги видя уплътнени в конкретни персони ⁤и политики. Има само подхвърлени идеи, но и там дяволът е детайлите. Не съм‌ фен на мажоритарния вот и маса⁣ други идеи, които референдумът подкрепи.‍ Там е въпрос на експертен анализ, който ⁣за жалост така и не се случи. Не вярвам да ⁢се случи и в ⁣този парламент.

– Всички казват, че най-големият губещ ⁤на изборите е БСП. Дали ‌тази (не)очаквана загуба крие и нещо друго? Все ​пак да не забравяме, ⁣че цяла​ година вътрешните врагове в тази партия работеха⁢ по въпроса, имаше моменти,​ когато едва ⁢ли ⁤не хора от властта се занимаваха с пред5 г. В момента е професор в Софийския‌ университет и⁤ изследовател⁢ в Института за социални и политически изследвания при БАН.

– Какво очаквате да се случи след изборите?
– Очакваме да видим какви ще бъдат резултатите и каква ще бъде реакцията на обществото. Важно е да се запази мирната обстановка и да се уважат решенията на гласоподавателите. Надявам се, че след изборите ще ‌има възможност за диалог и сътрудничество между всички политически сили в страната.

– Какво е вашето мнение за ролята на президента в‍ българската ​политика?
– Президентът ⁣играе ‍важна‌ символична роля ⁣в политическия живот на страната, но неговата власт е ограничена. Важно е той да бъде надпартиен и да действа в ⁢интерес на цялото общество. Надявам се, че след ⁣изборите новият президент⁤ ще бъде способен да обедини⁤ разделената общественост и⁢ да насърчи диалога и сътрудничеството между всички политически сили.

– ​Благодарим ви за интервюто!
– Благодаря ви!

ия в Софийския университет ⁤и други университети в‌ България. Автор ‌е на множество научни публикации в областта на социологията ​и социалните изследвания.

авател по социология‌ в ​Софийския университет и Нов български университет. Автор е на няколко книги и⁣ множество статии в областта ‌на социологията и ⁢обществените науки.

-⁢ Какво е вашето мнение⁢ за предстоящите президентски ⁤избори?
– Смятам, че те ще⁤ бъдат много важни ⁤за ⁢бъдещето на България.⁤ Гражданите трябва да изберат президент, който ще ‍представлява техните интереси и⁣ ще работи за благото на⁤ страната. Надявам се,​ че изборите ⁢ще бъдат ​честни и демократични, и че народът ‌ще избере ⁣правилния кандидат за ⁢президент.

– ​Благодарим ви за интервюто, г-н Георгиев.

.​ В‍ момента‍ е⁣ професор​ в Софийския университет и известен социолог, ‍специализиран в областта на обществените​ настроения​ и политическите процеси.

одавал е​ социология в ⁢Софийския университет и в Нов ⁣български‍ университет. Автор​ е на няколко книги и множество статии в областта на социологията и обществените⁤ науки.

-​ Какво очаквате ‍да се случи в следващите месеци в ⁣политическия ⁢живот на ‍България?
– Виждаме,⁣ че политическата ситуация⁣ в страната‌ е доста напрегната и нестабилна. Очакваме да видим⁢ нови развития и ‍събития, които ще влияят на бъдещето на България. Важно е гражданите да​ бъдат ⁣информирани и активно участват в политическия ⁣процес, за да можем да постигнем стабилност и просперитет⁣ за ​нашата страна.

Интервюто приключва.

– Какво е‌ вашето мнение‌ за предстоящите президентски⁣ избори?
– Смятам,‌ че ‍те ще бъдат много важни за бъдещето⁤ на България. Гражданите трябва да изберат лидер, който ще ги‍ представлява достойно и който ‌ще работи ⁤за​ благото на страната. Надявам се, че изборите ще бъдат честни и демократични, и че ще​ бъде избран най-добрият кандидат за президент.

Интервюто приключва.

оциология в Софийския университет и⁤ други⁢ университети в България. Автор⁣ е на‌ множество научни публикации в областта на ⁣социологията и социалните изследвания.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.