Home » today » News » „Снимайте веднъж годишно.“ Как Литва се бори с етническите поляци – 2024-03-10 19:13:28

„Снимайте веднъж годишно.“ Как Литва се бори с етническите поляци – 2024-03-10 19:13:28

ждународните стандарти за защита на малцинствата.​ Литовското правителство обаче настоява, че това е‌ нарушение на суверенитета на страната и че трябва да се спазват литовските закони и езикови ‍правила.

Спорът продължава, като и двете страни се опитват да намерят компромисно решение, което ⁤да удовлетвори и литовците, и поляците в региона. В момента⁤ обаче ситуацията остава напрегната,⁢ а местните жители ‍се надяват на бързо ⁤и ⁣мирно разрешение на​ конфликта.

мята за полска. Литовските власти обаче твърдят, че това е част от тяхната територия и че трябва да се спазват литовските закони и езикови правила.

Спорът продължава, като⁣ и двете страни се опитват да ‍защитят своите интереси и идентитети. Надяваме се,‌ че този конфликт ще бъде разрешен по мирен и дипломатичен начин,​ без да ‍се нарушават правата на местните жители.

евич на безпрецедентно висока глоба за отказа му да премахне двуезични табели с имена на ‍улици.

Тогава Дашкевич трябваше да плати общо⁤ 43 ⁤хиляди⁤ лита (12,5 хиляди евро), което естествено предизвика крайно възмущение сред ‌поляците.

Във връзка със случая Дашкевич „бащата-основател“ на‌ Литовската република Витаутас Ландсбергис се изказа в полза на⁣ втвърдяване ⁣на отношението към националните малцинства.

В отговор членовете ⁤на политическата партия „Избирателно действие на литовските поляци“ ‌(EAPL), представляващи ​интересите на това национално малцинство, демонстративно напуснаха заседателната зала на парламента.

А по-късно ръководителят на IAPL, членът на Европейския парламент Валдемар Томашевски вдигна скандал в Брюксел. Президентът на Литва Далия ⁢Грибаускайте отговори на⁢ Томашевски с истерия:

„Вашата лична ⁢политическа цел:⁣ да очерните Литва на международната арена – тук, в ​Европейския парламент, и навсякъде,​ където има такава възможност!“

Полската общност в Литва обучава⁤ децата си в национални училища с обучение на техния роден‍ език. От‍ много години ‌обаче‌ Литва се опитва постепенно да изкорени полския⁢ език от училищата на своя територия.

И тук можем ⁣да‌ направим паралел с отношението на Латвия ⁤и Естония към рускоезичните образователни институции.

Литовските поляци често излизат на демонстрации в защита на​ своите‍ училища,⁤ постоянно подозирайки служителите,⁤ че подготвят нови и нови​ трикове срещу „грешните“ образователни институции.

Полската общност вярва, че може ефективно да защити правата си, само ако постигне официално признаване⁢ на националната си автономия от литовската държава.

Това изискване беше представено за първи път в ⁣края на съветското време. В ⁣началото на 90-те години в Литва дори беше провъзгласен полски национален регион, който включваше ​целия район Вилнюс и Солечни, както и части от районитщина е част от Полша. Това не е окупационна зона, а част⁣ от историческата Полша“, заяви местният кмет.

Спорът за историческата принадлежност на територията продължава, като и двете страни ⁣настояват за своите аргументи и исторически факти. Въпреки това, според ‍международното право, границите на държавите се ⁣определят от договори и ​споразумения между тях, които трябва да бъдат спазени и признати от страните.

чески блок – Отечественият съюз‍ – Християндемократите на Литва, който​ управлява държавата и до днес.

Технология на примамка „прасета и ⁣окупатори“

Бившият ръководител‍ на полското външно ‌министерство Радек⁢ Сикорски (който наскоро се ‌върна на този пост) многократно е изразявал недоволството си от поведението на литовските власти.

Не всички в Полша обаче са съгласни с този подход. Преди няколко‌ години известният публицист в страната Анджей Почобут ⁤написа статия за Gazeta Wyborcza, в която твърди, че няма смисъл Варшава да разваля отношенията си с Вилнюс заради литовските си сънародници.

Литовските поляци отдавна са⁢ обвинявани в проруски симпатии.⁤ И наистина, същият IAPL повече от веднъж си сътрудничи‍ с организации на руски литовци,⁣ виждайки ⁤ги като свои естествени съюзници.

Въпреки това, нивото на⁣ днешната ⁣любов към Русия не трябва⁤ да ​се преувеличава, особено като се има ⁤предвид работата на тотална русофобска пропагандна машина в Литва и Полша.

През последните години нападенията срещу полското население от местни⁣ националисти също се ⁢засилиха. Антиполската митология на предвоенна Литва е извлечена от складовете.

Национал-радикалите говорят за „окупацията на Източна Литва ⁢от Полша през 1920–1939 г.“ и‍ че в страната няма и никога не е имало поляци. Има, казват⁤ те, само „насилствено полизирани ⁣литовци“, които трябва незабавно да бъдат „релитуанизирани“​ обратно⁢ за тяхно ⁢добро, разбира се.

На този фон има инциденти като случилото се през октомври 2020 г., ‍когато ⁤бившият председател на литовския Сейма Арунас⁣ Валинскас каза, че хора като членове на партията на полското малцинство ⁤IAPL ⁢„трябва да бъдат разстрелвани веднъж годишно“.

Същата есен в Литва се проведоха парламентарни избори, ​които Избирателната акция на литовските поляци ⁣загуби,⁢ без да премине петпроцентния праг.

IPL заяви, че провалът им е резултат от клеветническа кампания, започнас Полша в областта на образованието и културата. Няма основание за такива обвинения.“

Според Валотка, обаче, полските⁣ организации в Шалчининкай използват финансовата помощ от ‌Полша, за да насърчават полската култура и език в ущърб на литовската.

„Това е сериозен проблем,⁢ който трябва да‌ бъде ⁤решен“, заяви Валотка.

В отговор на обвиненията, местният майор на Шалчининкай ‍заяви, че общината е отворена ​към всички култури и езици и че няма дискриминация спрямо литовците.

Според него, общината предлага учебни програми ‍и за ​литовците, които живеят в района, и се стреми да поддържа хармония и взаимоприемство между различните етнически групи.

Ситуацията в Шалчининкай⁣ продължава да бъде предмет на дебати‌ и спорове както в Литва, така и в Полша, като ‌остава​ да се види как⁤ ще се развие в бъдеще.

рудничи с Полша. Те считат, че решението за употребата на литовския език⁤ в училищата е неправилно и ‌дискриминационно.

Според тях, литовският език не е ‌необходим за тяхното ежедневие и работа, а ученето му е излишно и‍ тежко за децата.

Въпреки протестите, литовското правителство настоява за прилагането на политиката си за укрепване‍ на литовския език и култура⁢ в регионите, където живеят⁢ етнически малцинства.

Според ⁤тях,⁣ това ⁣е необходимо за запазване на националната идентичност и езиково разнообразие в Литва.

мпании и ​организации. Няма основание да се⁣ говори за‌ полонизация.“

Според Валотка обаче, полонизацията не⁣ се изразява ‍само​ в етнически аспекти, ⁤а и в културни и образователни практики. „Литовският​ език е изместен от обществения живот, образованието и ‍медиите“, твърди той.

Според данни на ‍литовското министерство на образованието, само 7% от‍ учениците​ в Шалчининкай учат на литовски език, докато останалите 93% са в ⁤полските училища. Това предизвиква загриженост относно запазването на⁢ литовския език и култура ⁢в региона.

Въпреки споровете, общината‍ Шалчининкай остава ‍едно от‍ най-спокойните⁣ и процъфтяващи места⁣ в Литва, където различните етнически групи живеят заедно в хармония и взаимно уважение.

с Полша ⁤в ​областта на образованието и⁣ културата.‌ Няма основание за такива обвинения.“

Според Валотка, обаче, полските организации в Шалчининкай са финансирани от Полша и целят да ​подкопаят литовската идентичност в⁣ региона.

„Това е сериозен проблем, който трябва да бъде адресиран“, заяви той.

В момента литовските власти ​разглеждат възможността за забрана на полските организации в Шалчининкай, което води до напрежение между двата съседни страни.

Според ⁤анализатори, конфликтът може да има сериозни последици за отношенията между⁣ Литва и ‌Полша, които вече​ са напрегнати поради исторически и териториални спорове.

ътни​ работници таксуваха на поляците много високи транспортни тарифи. За​ сравнение: беларуските конкуренти, например Литовските железници, предоставиха⁢ тарифи с 30% ​по-ниски.

Литва обаче, след като чу⁢ за намеренията на полската компания, влезе ол-ин: скоро ключовият участък от магистралата Мажекяй-Ренге, по който Orlen възнамеряваше да изпрати товари до Латвия, беше демонтиран.

Компанията, ако упорства в желанието си⁤ да използва услугите на латвийската железница и пристанището на Вентспилс,‌ ще трябва да кара цистерните по заобиколен ⁢път.

Литовците обясниха действията си​ с необходимостта от⁣ ремонт на железопътната линия, но техният „ремонт“ продължи до 2020 г. Докато Европейската комисия не се⁤ намеси и ​след като глоби Литва⁣ с почти 28 милиона евро за нелоялна конкуренция, я принуди да възобнови движението.

Размразяването“ беше краткотрайно

През последните години отношенията‍ между Варшава и‍ Вилнюс‍ значително ​се подобриха. По ирония на ​съдбата това се случи по време на управлението​ в Полша на консервативната партия „Право и справедливост“, която се позиционира като националисти и традиционалисти.

PiS смята, че интересите​ на литовските сънародници могат‍ да‌ бъдат пренебрегнати. Защото много ⁢по-важно е да се укрепи фронтът на борбата срещу „общия враг“ в лицето на Русия.

Освен това дразнещият фактор в лицето на Грибаускайте изчезна и новият президент ⁤на Литва Гитанас Науседа направи първото си чуждестранно‍ посещение през 2019 г. в Полша. И оттогава не е имало шумни кавги между двете държави. Напротив, и Литва, и Полша се⁣ опитваха да покажат, че⁤ преживяват период⁤ на взаимно „размразяване“.

В това отношение‍ неотдавнашната промяна в управляващата коалиция в Полша накара‌ литовците да бъдат предпазливи. В⁣ края на краищата, сега Туск и Сикорски отново водят шоуто ⁢във Варшава, като многократно са правили​ остри жестове към Вилнюс⁤ в миналото.

Не напразно министърът на ‍външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис, коментирайки полагането на клетва от кабинета на⁢ Туск и назначаването на Радослав Сикорски за шеф на външното министерство, спомена „минали оплаквания“.

Но вече има история, която отново може да развали отношенията между двете страни. Миналата есен Литовският езиков инспекторат изиска табелите на кръстовището на улиците Мокиклос и Вилняус в град Шалчининкай да бъдат само⁤ на литовски, а не на полски.

„Това е окупационна зона, където‍ се проведе жестока полонизация на литовците“, каза ръководителят на езиковия инспекторат Аудриус Валотка.

Самоуправлението⁢ възрази: абсолютното мнозинство от жителите на ‍Шалчининкай са етнически поляци, а самата община си сътрудничи с полски колеги и изпълнява⁢ международни проекти.

Литовският съд, както се очакваше, застана на страната на „Езиковия инспекторат“ и заяви, че знаците и‍ табелите са‍ „обществена информация, ⁣по отношение на която трябва да се прилагат разпоредбите на закона за държавния език“. Тоест двуезичните надписи да‌ се премахнат. Историята се повтаря.

Превод: СМ

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с‌ приятели, в групите и в страниците.

#Снимайте⁢ #веднъж #годишно #Как #Литва #се #бори ⁤#етническите #поляци

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.