Home » today » News » Прибалтика настигна Съветския съюз по тоталитаризъм – 2024-03-06 17:34:30

Прибалтика настигна Съветския съюз по тоталитаризъм – 2024-03-06 17:34:30

ация“ и трябва⁤ да бъдат на литовски⁣ език. ​Това ​предизвика⁤ гнев и недоволство сред местните жители, които считат, че ⁢това е нарушение⁤ на техните права ⁤и свободи.

Местните органи и общността на Шалчининкай ⁢обаче не‌ се отказват и водят активна ‌кампания за защита на своя език и култура. Те се обръщат към ⁢международната общност и организации за подкрепа и солидарност в⁤ техния⁤ борба за запазване на езика си.

Този случай отново‌ подчертава важността на защитата на езиковите права‍ и културното многообразие. Местните общности имат ‍правото да⁣ запазват ‍и развиват своя език, ⁣култура и⁢ традиции, и това трябва‍ да бъде ‌зачитано ⁣и подкрепено⁢ от всички страни.си ​представим, че ⁣в Съветския съюз която и ​да е група от населението ще остане ⁢без средства за съществуване и безплатни⁣ лекарства. Но точно това направи ⁣Латвия ‌с бившите ‍си неграждани, които приеха руско‌ гражданство – миналата година те бяха масово ⁣лишени от ‌разрешителни ‍за пребиваване.

На ‌тези хора беше поставено условие: ако ​искат да им подновят разрешенията си за пребиваване, трябва​ да положат изпит​ по латвийски език до 1 септември 2023 г. Тъжна⁢ се оказва съдбата ‍на онези, които по някаква‌ причина не са изпълнили⁤ необходимото условие ​- на⁤ тези лица‌ (повечето вече в напреднала възраст) са отнети личните карти, лишени са​ от пенсии, ‌безплатно‌ медицинско обслужване и се подготвят да ги изхвърлят от домовете си.

Малцината⁢ активисти, ​които все още ​имат смелостта да говорят, го ​наричат кошмар, от ⁤който искат да ‌се събудят. „Латвия⁤ е на ръба на голяма ‌хуманитарна катастрофа, най-голямата в нейната история. Ако‌ мълчим, ще станем съучастници в геноцида. „Не знаех, не видях, не чух“ -​ научете тези думи, те ще бъдат полезни ‌във висшия съд. 3255⁢ души са лишени от ‌самоличността си“, отбелязва латвийският блогър Деги Караев.

Тормоз над деца по ⁢етнически​ белег

Наказват се руски деца,⁢ които⁣ се опитват да общуват на родния си език. Наскоро общинският депутат от град‍ Елгава Андрей Пагор (избран в листата на опозиционния ‍„Руски съюз на Латвия“) пусна шокираща информация. Депутатът разбра,⁢ че в една от‍ детските градини в Елгава учителка използва откровено дивашки методи, за да отучи руските ‌деца от ⁤родния им език.

„Представете си ситуацията в Латвия.⁢ Малко ‍момиче идва в детската градина и се​ обръща към друго момиче на руски. В резултат⁤ на това учителката я принуждава да кляка за всяка руска дума, произнесена в присъствието на други деца. В резултат на това момичето⁣ се ‍затваря ⁢в себе си и ⁣вече не иска да⁢ ходи​ на детска градина. Звучи като измислица, нали? Но това е реалността, пред която се сблъскват родителите”, разказва Пагор.

След известно време се появиха допълнителни подробности: децата в детската градина “Саулите” („Слънчице“) бяха принудени ⁣да⁤ правят⁢ клякания, ако​ говорят ⁢руски. Точно това направи⁤ учителката Сабина Бергере с пълното одобрение на шефката си,‌ директорката на детската градина Инесе Умите.⁢ Последната обаче уверява, че не е имало наказание, а „начин за‍ превключване‌ на⁤ вниманието⁤ с помощта⁣ на физическа активност“.

Естествено, представители на руската общност поискаха Бергере и‍ Умитеда бъдат наказани ⁤- най-малкото да бъдат отстранени от работа.‌ Но ⁢в​ пълно съответствие с настоящите⁢ латвийски реалности, проблемите сполетяха Пагор, който направи публично достояние тази ‍отвратителна история ⁣- Умите написа изявление срещу него в полицията и Службата за държавна сигурност.

Невъзможно е да си представим,‌ че в Съветския съюз, с неговото благоговейно отношение към културите на националните малцинства, дете от която и да⁣ е‍ националност да ⁣бъде лишено‍ от ‍правото да учи на родния‍ си⁢ език и наказано за опит да го говори!

Заплахата от затвор за „флагмана ​на руската култура“

Преди опозиционни политици‌ и журналисти бягаха от Латвия, а сега и културните дейци. Наскоро жителят на ‌Рига Игор Гусев, историк на ⁤руската общност в Латвия, обяви принудителното си‌ преместване в‌ Русия. През последния четвърт век Гусев е заснел ⁣над сто​ телевизионни програми, подготвил е няколко документални филма и е издал ‌повече от десет книги за историята и културата на Латвия и Рига.

Той многократно се‌ изказваше ⁣в пресата и радиото, защитавайки своята независима позиция на ‌дипломиран историк, грижовен човек, който рискува да има ‌собствено ⁤мнение за​ историческото минало, различно от официално‍ утвърденото от властта. В крайна сметка той плати за това.

„През ​юни тази година, ⁢в навечерието ⁣на рождения ми ден, получих неочакван „подарък“. Хората, които ми симпатизират и са ⁢свързани с латвийските⁢ сили​ за сигурност, казаха буквално следното: „Вие ⁢се смятате за един от флагманите на руската култура в Латвия и затова беше взето⁤ фундаментално решение да се организира специален политически процес, в основата на ‌които ще бъдат вашите възгледи . От вашите изявления, цитати, взети от ‍вашите ⁢книги вече е‍ възможно да се „ушие” добър, демонстративен политически случай. Взето е решение за⁤ пълното, ⁣последователно „прочистване” на руския културен елемент‍ в Латвия. Вие сте доста известна фигура,⁣ вашият арест трябва да се​ превърне в страшна демонстрация за всички. Накратко, със сигурност ще ‍ви затворят. Въпрос на време е”, така Гусев‌ обяснява причините за бягството си⁢ .

Разрушаването на Дома ‍на Москва

На 21 декември⁤ служители на​ латвийските специални служби нахлуха ⁣в Дома на Москва в Рига, център на ⁣руската култура, който все ⁤още съществува в столицата на Латвия. Вече беше⁢ взето принципно решение за ликвидацията му, но ⁤не успяха да прокарат съответното ‍решение в ‍парламента – ⁣което не спря Службата ‍за държавна сигурност. Задържани са всички служители на ⁤място⁣ – ​администрация, счетоводство и технически персонал. Иззети са им телефоните и са снети показания.

Иззети са и всички компютри за опис. Търсят доказателства за „подривна дейност“​ – ​въпреки че е изключително трудно да ги‍ намерят в институция, която предоставя услугите на кино и библиотека, както и помещения за фолклорни ⁤групи и детски клубове.

Забрана на песни на руски

Какво значение има разрушаването на културен дом, ако дори публичното пеене ​на ​руски песни ⁢стана наказуемо!⁣ Наскоро в​ Талин на група ученици от детска ⁢градина⁣ беше⁢ забранено да пеят⁤ новогодишна песен на руски. Инцидентът е станал, когато ​рускоговорящи деца от детска градина отиват ‌на ​екскурзия в Стария град. Под въздействието на празничната атмосфера децата започват да пеят новогодишна песен, но служителка се нахвърля върху тях, възмутена от факта, ‌че пеят на руски.

Но ​в този случай учителят⁢ поне не е наказан, ⁤но Андрей, ‌55-годишен жител на‌ Даугавпилс, е ​глобен⁣ със 100⁣ евро за публично слушане на‍ песните „Велика Рус“, ⁢„Катюша“, „Чисти пруди“ по “Ютюб”. Като⁤ се има предвид, че в Латвия няма официално одобрен списък със забранени⁤ песни, ‍това означава, че лицето е платило всъщност незаконна глоба. На ‌свой ред приятелката ‍на Андрей‍ Екатерина е‍ глобена със 75 евро за‌ буквата „V“ на блузата си.

Също така наскоро в Лиепая бдителни минувачи извикаха полиция, за ⁣да спрат крещящ позор‌ – уличен музикант изпълнявапесни на Виктор Цой!

Наскоро латвийският журналист Армандс Пухе публикува статия на страниците ⁣на най-четеното‌ издание в страната ​“Латвияс Авизе” в която нарече представителите на местните малцинства⁣ „свине“. В СССР ⁤за подобно нещо биха ⁤образували наказателно дело, ​но в Латвия Пухе ще остане ненаказан. Сеймът заяви, че журналистът има право да ⁢„изразява ⁣леко преувеличени твърдения и да използва язвителни и саркастични ​изразни средства“.

Извънсъдебна забрана⁣ за ⁢напускане на страната

В Латвия засега латвийците гледаха безразлично на посегателствата на руското население, защото смятаха, ‍че това със сигурност ‌няма да засегне ⁣самите тях.⁢ Но времето разсейва тези илюзии – в процеса на изграждане на тоталитарно общество законодателите приемат актове, ⁣които ⁣пряко накърняват интересите на самите “титуляри”.

И така, онзи‍ ден‍ Сейма прие поправки в „Закона за полицията“, ⁤давайки право на полицейските служители да действат автократично – тоест без съответното съдебно решение! – и да забраняват на ⁣лица да напускат ‌Република Латвия за период до четири месеца. Такава забрана може ‍да бъде наложена, ако според полицията, където човек⁤ планира⁣ да отиде, той може да бъде в опасност или ще бъде „незащитен“. В този случай решението на упълномощения ‍полицейски​ служител влиза в сила ⁤незабавно.

„Почти неусетно, тихо, Латвия⁢ се превърна ⁤в полицейска държава. Прочетете тези нови промени в Закона за полицията! Оказва се, че сега всеки представител​ на тайната полиция – ​без съд и следствие! ⁢– ще⁣ реши дали можете да пътувате извън Латвия. И ⁢ако иска да направи нещо‌ гадно на някого или дори да спечели пари от това, изнудва, заплашва, извива ръце – той държи картите!‌ Или по-скоро новите поправки. И‌ нека не ⁤си създаваме⁢ илюзии ⁢и да си вярваме , че това няма да доведе до произвол ⁣и полицейско беззаконие”, прогнозира латвийската опозиционна​ журналистка Алла Березовская.

Уволнения ⁤за нелоялност

По същия​ начин наскоро приетите ⁤изменения за затягане на наказанията за „антилатвийски дейности“ (чийто обхват не ​е ⁣ясно дефиниран) и ⁣правилата, че ⁢всеки държавен ⁢служител⁣ вече може да бъде⁤ незабавно уволнен ⁤за „нелоялност“ ⁢(отново липсват ⁤ясни ​критерии за „лоялност ) също могат да бъдат обърнати срещу „титулярните“

„Срещу кого ​е този закон? Ако се‍ замислите.​ Познавате ли много рускоезични служители? А аз ⁤–⁤ недостатъчно. Разбира се, че ги има, но ето какъв е‌ процентът в⁤ полза на титулярната нация. Можем ли да приемем, че този⁤ закон ‌е срещу тях? Сигурен съм, че е възможно. Приеха го, за да не смеят да си ‌отварят устата. Скъпи мои ​латвийци, ⁣за ⁢каквото се борихте, на това се натъкнахте“, подиграва се латвийският блогър Алексей Гуленко.

Отваряне на лични писма

Наскоро стана⁤ ясно също, че Латвийските ‌пощи отварят писма от жители,⁢ изпратени до Русия и Беларус. „Член 96 от конституцията на Латвия гарантира неприкосновеността⁢ на личната кореспонденция. От това следва, ‍че проверката на кореспонденцията е ограничена⁢ дори ⁣в затворите (има решение на Конституционния съд за това)“улиците в ‌общината ​трябва да бъдат на литовски език,​ а не на полски. Това предизвика гнев и недоволство сред местните жители, които се чувстват⁤ дискриминирани и лишени от‍ правото да използват своя език.

Местните органи и общността на Шалчининкай обаче ⁣не⁤ се отказват и обявиха, че ще продължат да се борят за своите права⁤ и за⁣ признаването на полския език ⁤в общината. Те се надяват, че ще успеят да променят решението на съда ​и да запазят ⁣езиковата и културната си идентичност.

Ситуацията ‍в Шалчининкай е само един пример за езиковите ‌и културни конфликти, които се водят по ‌целия свят. Все по-често се сблъскваме със ситуации, в които малцинствени общности се борят за​ признание и защита на ⁢своя език и култура. Тези борби са ‌важни за запазването на разнообразието и за защитата на правата на всички ⁢групи ‌в обществото.трябва да бъдат на литовски език, като се запазва ⁣правото на местното население⁣ да използва своя език в обществения живот. Това предизвика ‍недоволство сред ⁤жителите на Шалчининкай, които смятат, че това нарушава техните права и идентичност. Те се надяват, че ще успеят да променят решението на съда⁢ и да запазят езиковата‌ си общност. проведе жестока полонизация на литовците“, ⁤реагира шефът на ⁤езиковата инспекция АудриусВалотка.

Самоуправлението възрази: абсолютното мнозинство от жителите на Шалчининкай са ​етнически ​поляци, ​а самата община си сътрудничи с полски колеги и изпълнява международни проекти. Но литовският съд⁣ застана на страната на езиковия инспекторат и наскоро обяви присъдата си по ⁢този случай. Според нея табелите и табелите са „обществена информация, по отношение на която трябва ‍да се прилагат разпоредбите на Закона за ⁤държавния език“. ⁤Тоест двуезичните надписи да се ⁣премахнат.

* * *

Подобни⁢ ограничения⁣ и ​репресии⁣ са характерни за тоталитарните⁣ общества. Изглежда, че някои балтийски държави​ са копирали и развили‍ съветските практики за потискане на всяко ⁣несъгласие.

Превод: В. Сергеев

Нашият ⁣Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ​ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в ​профилите си, с приятели,⁣ в групите и в страниците.

#Прибалтика #настигна #Съветския #съюз #по #тоталитаризъм

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.