Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-02-29 20:01:46

През мъглата около образованието и науката – 2024-02-29 20:01:46

/Поглед.инфо/ Къде инвестираме държавните средства, щом не ги даваме нито за наука, нито за образование, ‌нито‍ за социална защита, нито за⁤ здраве?

Докато текат страстите за​ ново правителство, парламентът приема⁤ изключително важни закони, на които обществото‍ ни обръща малко⁣ внимание,​ но които ще имат дългосрочни последици за него. Така бяха приети например ⁣поправки и допълнения към Закона за висшето образование (ЗВО), предложени от ⁢правителството на ⁢ПП –⁣ БСП – ДБ ⁢- ИТН. В⁣ последните месеци намеренията на властта в този сектор се променяха непрекъснато, което показва, ​че всъщност ⁢стабилна политика и стратегия за висшето образование отсъства.

Още миналата година министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ⁤изрази ⁤намерение висшите училища у нас⁤ да се върнат към традиционните‍ си профили, за които ⁢са били създадени, ⁤като​ се​ освободят от несвойствени направления⁢ и специалности, ​разкрити‌ при ⁤тях, за да привличат повече студенти и съответно по принципа „парите следват студента“ – повече пари. ⁢Намерението можеше‌ да се осъществи ⁤чрез регулиране⁢ на приема от страна на държавата, макар че основният ⁤проблем – за порочната практика за финансиране на бройка студенти си ‌остава. ‌Самото министерство се опита да преодолее до известна степен този съществен недостатък, заимстван от либералните ⁣практики ⁣във Великобритания, като определи процент от финансирането, който се отпуска‍ по критерии за качество на ⁤обучението и ⁤научната дейност в ⁤университетите.‍ Въпросът обаче така ⁢и ⁢не е решен, но‌ никой ‌вече не се занимава с него.
През декември м.г. министърът‌ ненадейно изостави оповестените си намерения и⁢ в началото на 2022​ г. се ориентира, или го ориентираха, към друга ​идея – окрупняване⁢ на държавните висши училища (не и на⁢ частните) чрез обединяване на два‍ или повече в една структура, която да е⁤ шапка на⁤ съставните вузове. Това намерение изтече в медиите и

предизвика скандал сред ректорите,

който се пренесе и в парламента. В отговор при парламентарния контрол министър Денков обясни,⁤ че мрежата от висши училища у нас ⁣е силно фрагментирана, с ⁤много⁢ малки държавни⁤ висши училища; 13 от тях имали под 2000 студенти (справка в ⁤ рейтинговата система показва, че ‌в 12 вуза⁤ има под 1000 студенти). Това обаче⁣ не отчита,  че има и малки висши училища, които имат сериозни традиции и сериозни‍ успехи. Денков отбеляза ‍още, че някои⁤ университети правят⁢ по няколко класирания‍ и пак не могат да запълнят обявените места‍ за прием. Имало и сериозни ⁣диспропорции‍ в Картата на висшето ‌образование –​ в Северозапада например няма‍ висше ⁤училище, което да подготвя кадри за местната икономика ⁢и‌ администрация, поради което младите ⁣напускали региона. Много спорно е ‌обаче дали е необходимо във всеки регион да има специализирани за него вузове или трябва ⁢да се вземат мерки завършилите‌ съответните специалности в някое от 52-те висши⁣ училища у нас ‌да бъдат⁢ стимулирани да работят ⁤в икономиката, културата и​ администрацията на дадения регион.

Когато в НС се появи проект за промени в‍ закона за​ бюджета,‍ се развихри нов⁣ скандал. В преходна‌ разпоредба този проект предвиждаше да се отпуснат ‍20 млн. лв.⁢ допълнително на ⁤държавните вузове⁤ за повишаване ⁣на заплатите и заради инфлацията, но само след въвеждането ‌на критерии за атестиране, определени от МС. Това⁣ обаче противоречи на ⁤ЗВО, според който критериите се определят от самото​ висше училище. Накрая условието⁣ бе премахнато и 20-те милиона бяха гласувани. За ⁤БАН ⁤също бяха ​гласувани допълнителни 20 млн. лв.  за повишаване на срамно ниските ‌заплати⁤ там, а заие, здравеопазване, социални грижи и т.н. В⁣ момента този процент е много по-нисък от европейските⁤ стандарти и това оказва ​сериозно влияние върху⁢ качеството на живот в ​страната. Трябва да се обърне сериозно внимание на този проблем и ⁤да ⁢се увеличат инвестициите в обществените ‌сфери.

Надявам ⁣се, че в бъдеще ще‌ видим⁣ политическа воля и действия за решаване на тези проблеми, защото те засягат всички нас и ‌бъдещето на нашите деца. ‌Всеки ‍гражданин трябва да има достъп ⁤до качествени образование,​ здравеопазване‌ и ⁣социални грижи, ‍а това изисква⁣ адекватни инвестиции от страна на държавата.

Нека се надяваме,​ че в близко бъдеще ⁣ще видим промени в тази насока ‌и ‍че ще имаме по-добро и⁣ устойчиво⁢ общество за ‌всички нас.

нас ‍този процент е ‌много по-нисък от европейските стандарти⁣ и това оказва сериозно влияние върху качеството на ​живот в страната. Необходимо е да се ‌намери баланс между разходите и приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и​ подобрение​ на социалната среда.грижи и инфраструктура. Вместо да инвестират​ в развитие, властите предпочитат да задълбочават дълга на страната, ⁢като така оставят ​бъдещите поколения да се справят с ‍проблемите. Това е неустойчив‌ модел, който трябва да се промени.

Затова⁣ е необходимо да се ⁣промени начина,‌ по който се управлява икономиката на страната. Нужно ‌е ⁤да се насърчава ⁢инвестирането в образование, наука и инфраструктура,​ за да се ⁤осигури устойчиво икономическо развитие. Само по ‍този​ начин ще можем да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и внуци.

Трябва да се изгради система, която ​да насърчава предприемачеството и иновациите, ⁢като същевременно осигурява социална сигурност ‌за всички граждани.⁤ Само⁣ по ‍този начин ще можем да създадем устойчиво ​и ⁢равнопоставено общество, в което всеки⁤ има равен достъп ⁣до възможности‍ за развитие ⁢и успех.

И накрая, ​но не по ​важност, трябва да се насърчава отговорното ​управление ​на финансите и борбата с корупцията. Само по този начин ще можем ‌да изградим доверие в институциите и да осигурим‌ стабилност и⁣ просперитет за цялото общество.

Това са ‍само някои ⁢от​ предизвикателствата, ​пред⁢ които сме изправени като общество. ⁤Но ако работим заедно и ‍ангажираме усилията си, можем да постигнем⁤ истински промени и да изградим по-добро бъдеще за всички нас.дравеопазване и други обществени нужди. В момента‌ този процент‍ е много по-нисък⁣ от европейските стандарти и‌ това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо ⁣е⁤ да се намери начин за увеличаване на този процент, за да може държавата да осигури по-добри услуги за своите граждани.

Тези проблеми не могат да бъдат решени бързо и лесно, но е⁣ необходимо​ да се започне работа върху тях. Само по този начин страната ще⁣ може⁣ да се развие и да осигури по-добро ⁣бъдеще за своите‍ граждани. малко от учители‍ по ​пеене и по физическо. Аз не знам страна и ‌в Африка, където да ​има разделение, при което,

колкото е по-висше образованието, толкова​ са ⁢по-ниски⁢ заплатите?!“

Е, не го чуха ‌дори, камо⁢ ли ⁣да направят нещо.

Тези дебати в НС станаха, когато⁣ изневиделица⁣ се появи друг⁢ проект на МС за⁢ промени в Закона за висшето образование – именно той бе приет през​ юли в парламента. Сега законът постановява, че две или повече висши‌ училища могат ⁣да обучават съвместно студенти ⁢чрез създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите ще ‌изучават отделните дисциплини в⁤ различни вузове, които пък ще използват ‌общи ресурси ⁤и ‍академичен капацитет за⁣ подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области. ‍Това е възможно за⁣ специалности от нерегулираните професии (без​ “Право”, “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина”). Водещ е университет принципал с⁤ акредитация в съответното професионално направление, ​а другите ‍участващи висши ⁣училища могат да обучават в специалности ⁣от други направления, за които имат⁤ акредитация. Условията за приема, периодите на обучение,‍ разпределението на средствата за издръжка и издаването⁣ на⁢ дипломите ще⁢ се уточняват в⁢ споразумение.

Споразумение за съвместно обучение ⁤се сключва само след⁣ одобрение от министъра на образованието и науката. Всичко това бе прието едва ⁢ли не на ура в НС. ⁤Ректорите, разбира се, ‍са доволни, понеже при новата⁣ практика всякакви несвойствени специалности тук и⁢ там ще‍ си останат, ⁢прикрити ⁤зад ⁢„съвместно обучение“, дори калпавите вузове ще се скрият зад  смокиновото листо на тази теза. А ​„куфарните“ преподаватели,‌ които шетат из вузовете ⁢и са около 8000 по данни на НСИ, ще се множат на воля. Така ‍намеренията ​да се​ сложи ред във висшето образование си остават само на хартия, понеже и ​досега контролът върху ​обучението и‍ качеството дава слаби резуални грижи и инфраструктура. Този процент е много по-нисък от европейските стандарти ‌и това означава, че ние не​ инвестираме достатъчно в развитието на страната си. Трябва да се промени това и да се ⁤увеличат ⁤инвестициите в ⁢образование и ​здравеопазване, за да можем​ да постигнем икономически и социален напредък.здравеопазване и други обществени ⁤нужди. Вместо да инвестират в​ развитие и благосъстояние на гражданите, властите у нас предпочитат да ⁤намаляват тези разходи и ⁣да насочват парите ⁢към други цели,‌ които често са политически мотивирани. Това⁢ води до недостатъчно⁣ финансиране ‍на ключови области‍ и⁢ намаляване на⁣ качеството на живот на гражданите.

Затова​ е‍ необходимо да се промени подхода към управлението на публичните финанси и да ⁤се осигури ⁢по-ефективно и ⁢отговорно разпределение на средствата. Само по този начин ще можем да постигнем устойчиво и равнопоставено развитие на обществото.

особено след престъпните изцепки ‌на някогашния министър⁣ Симеон Дянков. ⁢Това е ⁣най-острият проблем,⁣ който трябва ‍да бъде решен, преди да се къдрят​ промени и имитации на развитие. Сто пъти ни го⁣ казват и⁤ от структурите на  Европейския съюз в различни доклади.  Струва си да направим една кратка ⁤справка в данните на​ Евростат ‌за 2020 г.

Публичните ⁤разходи за наука⁣ у нас са намалели още спрямо 2010 г. и са ⁣спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС⁢ този процент е 0,77. Общо​ от ​държавни и ‌частни източници в Евросъюза за наука се ⁣инвестират средно‍ 2,3% от БВП, България инвестира 0,9%. Ако ⁤се съди обаче по ⁣средносрочната бюджетна прогноза на досегашното ​правителство, приета и в ⁤НС, ‍страната‌ ни влага за наука още по-малко – 0,4% от БВП! При това – ​този⁢ показател включва не⁤ само субсидиите, но  и европейските инвестиции, и собствените приходи на научните организации. И чак ​до 2024 г. процентът е замразен на тези унизителни 0,4 %, а ⁤същото остава и за 2025 г., ⁤както пише в прогнозата за 2023 – ​2025 г, приета засега само от⁢ МС през ⁢април ⁢т.г. А на фона на ⁢заплатите в науката, за които вече стана дума, ​тригодишната бюджетна прогноза‌ до ​2024 ​г., приета ⁤вече от НС, предвижда субсидиите за БАН да‌ останат около 120 млн. лв.,⁤ колкото са сега без допълнителните само ‍за‌ тази година‍ 20​ млн. лв.

Сегашната субсидия за Селскостопанската академия е замразена​ до 2025 г. на 32,6 млн. ‍лв., за държавните висши ⁢училища  – на около 620 млн. лв. За МОН, откъдето се финансират училищата, държавните вузове и БАН през 2024 г.⁤ субсидиите ще се увеличат с… 67,7 млн.⁣ лв. ⁢Нямат значение  криза, инфлация, растящите цени ⁤на‌ тока, водата и топлото. В оповестената програма на евентуалното ново старо​ бъдещо⁣ правителство‌ секторът на ‍научните изследвания дори не се споменава. На фона‍ на всичко това, ‌ако ⁣някой още има илюзии, че ще развиваме наука,​  да отиде ​да⁤ се лекува.

За висшето образование отделяме 0,6% ⁣от БВП публични средства, в ЕС‍ среднинфраструктура. Този процент в България е един от най-ниските в Европейския съюз ⁢и това има ‍сериозни последици за развитието⁣ на страната. Необходимо е ⁤да се⁤ увеличи този процент, за да може държавата да ⁣осигури по-добри услуги за гражданите си и ​да инвестира в бъдещето на страната.

Тези проблеми не⁤ могат да бъдат решени от ден​ на ден, но ⁢е необходимо да се направи⁢ сериозен⁣ обществен дебат и да ​се намерят устойчиви и ефективни решения. В противен случай, ще продължим да се⁤ борим‌ със същите проблеми и ще оставим бъдещите поколения да се справят ⁤с⁤ тях.

Затова е важно да ‍се ангажираме ​активно ⁤в⁢ обществения живот и да настояваме за промени, които ще подобрят‌ живота ‍на всички нас. Нека​ не бъдем равнодушни към проблемите⁤ на нашата страна и да ‍работим заедно ⁣за по-добро бъдеще.

инфраструктура. Този процент в България е един от най-ниските‌ в Европейския съюз​ и това означава, че държавата‌ не⁣ инвестира достатъчно в развитието на страната и подобряването на живота‌ на гражданите.⁢ Необходимо⁤ е да се направи сериозна промяна в този аспект и да​ се увеличат публичните разходи за по-добро бъдеще на страната.

Тези проблеми не могат да бъдат решени⁤ отделно, те са взаимосвързани и изискват комплексен подход. Необходимо‌ е да се работи по подобряване на икономическата ситуация,‌ увеличаване на инвестициите в образование, здраве и ⁤наука, ​както и по подобряване на управлението и борбата с⁤ корупцията. Само по ‌този начин ще можем ‍да постигнем ​устойчиво и равностойно развитие на страната.

В заключение,​ ситуацията в България⁤ изисква сериозни и бързи действия от страна на властите, както ⁣и активното участие на гражданите в този процес.‍ Само⁢ по ⁢този начин ще можем да постигнем промени‍ и да създадем по-добро ⁣бъдеще ⁤за нашата страна.Да, ​сега разбирам, че увеличаването на разходите ⁤за отбрана и сигурност е свързано със ‌задълженията, които имаме ‍към военните си съюзници и с необходимостта да поддържаме⁤ силна отбранителна способност. Въпреки че разходите изглеждат големи, те са необходими за ​сигурността на страната и за защита на нашите интереси.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.