Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 06:42:01

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 06:42:01

/Поглед.инфо/ Къде инвестираме държавните средства, щом не ги‍ даваме⁢ нито‍ за наука, нито за образование, нито за социална защита, нито за ‍здраве?

Докато текат страстите за ново правителство, парламентът приема изключително⁣ важни закони, на които обществото ни обръща малко внимание, но ⁣които ще имат дългосрочни последици ⁤за него. Така⁤ бяха приети например поправки‌ и допълнения към Закона за висшето образование ⁣(ЗВО), предложени от правителството ‍на ПП – БСП – ДБ – ​ИТН. В⁢ последните‌ месеци намеренията на властта в този сектор ⁤се променяха непрекъснато, което показва, че всъщност стабилна политика и стратегия за висшето образование отсъства.

Още миналата година министърът на ​образованието и науката акад. Николай Денков изрази намерение висшите училища у нас да​ се върнат ​към традиционните си профили, за‌ които са ⁣били създадени, като‍ се освободят от несвойствени направления и специалности, разкрити при тях, за ​да привличат повече студенти и⁤ съответно⁤ по принципа „парите следват студента“ ‌- повече пари. ‍Намерението ​можеше⁣ да се осъществи чрез регулиране на приема от страна на държавата,⁤ макар че⁤ основният проблем – за порочната практика за финансиране на бройка ​студенти ⁢си остава. Самото министерство се ​опита да преодолее‌ до известна степен този съществен недостатък, заимстван от либералните практики във Великобритания, като⁤ определи процент‍ от ​финансирането, който се отпуска по критерии за качество ⁣на ​обучението и научната дейност в⁣ университетите. Въпросът обаче така и не е‍ решен, но никой вече ‌не се занимава с него.
През⁣ декември м.г. министърът ненадейно изостави оповестените си намерения ‌и в началото ‌на 2022 ‌г. се ориентира, или го ориентираха, към друга идея – окрупняване на държавните ⁢висши училища (не и на частните) ‍чрез⁢ обединяване на два или ⁣повече в една структура, ⁢която да е шапка на съставните вузове. Това намерение изтече в медиите и

предизвика скандал сред ректорите,

който се пренесе​ и в парламента. В ⁣отговор при парламентарния контрол министър​ Денков обясни, че мрежата от висши училища⁢ у нас ‍е силно ‌фрагментирана, с ‌много малки‌ държавни висши ‍училища; 13 от ⁤тях имали под ​2000​ студенти (справка в  рейтинговата система показва,‍ че в 12 вуза има под 1000 студенти). Това обаче не отчита,  че има ⁣и малки висши​ училища, които имат сериозни⁤ традиции‍ и сериозни успехи.‌ Денков отбеляза още, че някои университети правят по ​няколко класирания и пак не могат да запълнят обявените места за прием. Имало и сериозни ⁤диспропорции в Картата⁢ на висшето образование – в Северозапада например няма ⁤висше училище,​ което да ‍подготвя кадри‌ за местната икономика и⁢ администрация,⁣ поради което младите напускали‍ региона. Много спорно ‍е обаче дали е необходимо във ⁢всеки ​регион да има специализирани за него вузове или трябва да се ​вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те висши училища у нас да бъдат стимулирани да⁢ работят в икономиката, културата и‌ администрацията ‌на дадения регион.

Когато в НС се появи проект за ‌промени в ⁤закона за бюджета, ⁤се развихри нов скандал. В преходна⁣ разпоредба този проект предвиждаше да се отпуснат 20‌ млн. лв.⁤ допълнително на⁢ държавните вузове за‍ повишаване ⁤на заплатите и заради инфлацията, но само след въвеждането⁤ на критерии ⁢за атестиране, определени от МС. Това обаче противоречи на ЗВО, според който⁤ критериите се определят от самото ⁣висше училище.​ Накрая условието бе‍ премахнато и 20-те милиона бяха гласувани. За БАН също бяха гласувани допълнителни 20 млн. лв. ​ за повишаване на срамно ниските заплати там, а заие,‌ здравеопазване, социални ⁤грижи ‍и други обществени нужди. Вместо да ‌инвестират в развитие и подобряване на ‍условията за живот на гражданите, властите у нас предпочитат да намаляват този процент, като така ‍ограничават възможностите за‍ развитие на страната. ‌Това е ⁣сериозен проблем, който трябва да бъде адресиран и решен, за да има‌ устойчиво развитие ​и подобрение на‍ живота на​ хората в България.нас⁣ този процент ⁣е много по-нисък от европейските стандарти‌ и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот на​ гражданите. Необходимо е да се намери баланс между разходите​ и ‌приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и подобрение на социалната‍ среда.грижи и инфраструктура. Вместо⁣ да инвестират в развитие, ⁢властите предпочитат ⁢да задълбочават дълга на ⁢страната, като ‍така оставят бъдещите​ поколения да се справят с проблемите. ⁢Това е неустойчив модел,‍ който трябва да се⁣ промени.

Затова​ е необходимо да се промени начина, по който⁣ се управлява икономиката на страната. Трябва ⁣да се насърчава инвестирането ⁣в⁣ образование, наука и инфраструктура, за ⁣да се осигури устойчиво икономическо развитие. Също ⁣така, трябва да се намали разходът за администрация и ‌бюрокрация, за ⁣да се осигури‍ по-ефективно​ използване⁢ на публичните средства.

В крайна сметка, управлението на‍ публичните финанси трябва да ​бъде отговорно и⁤ прозрачно, ⁢за да се осигури устойчиво икономическо развитие и благосъстояние за всички граждани.дравеопазване ⁣и ‌други обществени ⁢нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на‍ гражданите,‌ властите у нас⁤ предпочитат да намаляват този процент и да насочват​ парите ⁣към други цели,⁢ които⁢ често са ​политически⁢ мотивирани.

Трябва да се промени⁤ този подход и да се насочат повече ‌средства към обществените нужди, за да се⁣ подобри качеството на живот на гражданите и да се осигури устойчиво ⁣развитие на страната. В противен случай, ще продължим да се ⁣борим ‍със социални проблеми и ‍икономически затруднения, които могат да имат ⁤сериозни последици за бъдещето‍ на ‌нашето ⁣общество. малко от учители по‍ пеене⁢ и по физическо. Аз не знам страна⁢ и в⁢ Африка,‌ където да има ‌разделение, при което,

колкото е по-висше ⁣образованието, толкова са‌ по-ниски заплатите?!“

Е, не го ⁣чуха дори, камо⁢ ли ⁢да направят нещо.

Тези дебати в НС станаха, когато ⁤изневиделица се появи друг проект на МС за промени в Закона за висшето образование – именно той ⁤бе ⁣приет през юли в парламента. Сега законът постановява, че две или повече висши училища могат да обучават ‌съвместно студенти чрез ​създаването на съвместни мултидисциплинарни⁣ специалности.‌ Студентите ‌ще изучават⁣ отделните ⁣дисциплини ‌в различни вузове, които пък ще използват общи ресурси и академичен​ капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от ⁣различни области.⁢ Това е⁤ възможно за специалности⁢ от нерегулираните професии ⁤(без “Право”, ⁣”Медицина”, “Фармация”, “Дентална‌ медицина”). Водещ е университет принципал с акредитация в съответното професионално направление, а другите участващи висши‌ училища могат да обучават в специалности от други направления, за които имат‍ акредитация. Условията за приема, периодите на обучение, разпределението⁤ на средствата за издръжка и⁣ издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се‌ сключва само след ‍одобрение ‌от ‍министъра на образованието и науката. ​Всичко това бе прието едва ли не на ура в НС. Ректорите, разбира ​се, ⁢са​ доволни, понеже при новата практика всякакви несвойствени специалности тук и ⁢там ‌ще си‌ останат, прикрити зад „съвместно обучение“, дори калпавите вузове ⁤ще се скрият зад ​ смокиновото листо на тази‍ теза. А „куфарните“ преподаватели, които шетат из ⁤вузовете и са около 8000 по данни на НСИ, ще ​се множат на воля. ⁣Така ⁣намеренията да⁢ се сложи ред във висшето⁣ образование си⁣ остават само на хартия, понеже и досега контролът‍ върху⁤ обучението и качеството дава слаби резуални грижи и ‌инфраструктура. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, властите⁤ предпочитат да задълбочават дълга на страната, като така обременяват бъдещите поколения. Това е ​неустойчив⁢ модел, който трябва да ​се ‌промени.

Затова е необходимо да се наложи ‌контрол върху разходите на държавата и да се насърчи​ икономическият‍ растеж, който⁤ ще доведе до увеличаване на приходите и ⁣по-голям капацитет за плащане​ на дълга. Само ⁤по този начин ще можем да осигурим устойчиво ⁤развитие ⁣и благосъстояние за бъдещите​ поколения.

Нека‍ се обединим и настояваме⁣ за⁤ отговорно управление на​ финансите⁣ на държавата, защото това е в⁤ интерес ⁣на всички нас!

здравеопазване и други обществени нужди.‌ Вместо да​ инвестират в‌ развитие‌ и благосъстояние ⁤на гражданите, властите у нас​ предпочитат да намаляват този процент и да насочват парите към други цели, които​ често⁣ са политически⁤ мотивирани. Това⁣ води до⁣ недостатъчно финансиране ⁣на​ ключови области и намалява качеството ⁢на живот на гражданите.

Затова е важно да се осъзнае, че плащането на данъци е нещо‌ повече от просто задължение към държавата. То ‍е начин за участие в обществото и за подпомагане на общите ‌цели и нужди. Ако искаме да ​имаме качествено здравеопазване, образование и социални⁤ грижи,⁣ трябва ⁣да бъдем ‍готови да плащаме за⁤ тях, ⁢и да изискваме от‍ властите да ги разпределят отговорно и ‍ефективно. особено ‌след престъпните изцепки на⁤ някогашния министър Симеон Дянков. Това е ⁤най-острият проблем, който трябва да бъде решен, преди да се къдрят промени и имитации‌ на развитие. Сто⁣ пъти⁣ ни го казват и‍ от структурите‍ на  Европейския съюз в различни⁢ доклади.  Струва си да направим една ​кратка справка в данните ⁤на Евростат за 2020 г.

Публичните разходи за ⁢наука⁣ у нас са намалели⁤ още спрямо​ 2010 г.⁤ и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС този‍ процент е 0,77. Общо от държавни ⁣и частни източници в Евросъюза за наука се инвестират средно 2,3% от БВП, България инвестира‍ 0,9%. ⁢Ако се съди обаче⁤ по средносрочната бюджетна прогноза на досегашното правителство,⁢ приета и в НС, страната ни влага за наука още ⁣по-малко​ – 0,4% от БВП! При това – този показател включва⁤ не само субсидиите, но  и европейските инвестиции, ‌и собствените приходи на научните организации. И‌ чак‌ до 2024 г. процентът ‍е замразен на тези унизителни 0,4 %, а същото остава и‍ за 2025 г.,⁣ както пише в прогнозата за 2023‍ -‌ 2025 г, приета засега само ⁤от МС през април т.г. А⁢ на фона на заплатите в ‍науката, за ‍които вече стана дума, тригодишната бюджетна прогноза до⁣ 2024 г., приета вече от НС, предвижда субсидиите за БАН да останат около 120 ‌млн. лв., колкото са сега ‍без‌ допълнителните‌ само за тази⁣ година ‌20 млн. лв.

Сегашната субсидия за⁣ Селскостопанската академия е замразена до 2025 г. на 32,6 млн. лв., за държавните висши училища  – на около 620 ‍млн. лв. За⁤ МОН, откъдето‌ се финансират ⁣училищата, държавните вузове и БАН‌ през 2024 г. субсидиите ще се увеличат с… 67,7 млн. лв. ⁤Нямат значение  криза, инфлация, растящите ⁣цени на‍ тока, ‌водата ⁤и топлото. В оповестената програма на евентуалното ново старо бъдещо правителство секторът на​ научните изследвания дори не се споменава. На ‍фона ⁣на всичко ⁢това, ако някой⁤ още има ​илюзии, че ще развиваме наука,  да‍ отиде да се ‌лекува.

За ‍висшето образование отделяме 0,6% ‍от БВП ⁤публични средства, в ЕС среднинфраструктура. Този процент в България е един от най-ниските в‌ Европейския съюз и това означава, че‍ държавата не ‌инвестира достатъчно в развитието на ⁢страната и поддържането на качествените обществени услуги. Това също‌ е проблем, който трябва да се реши, за да‌ имаме устойчиво и процъветащо⁤ общество.

Затова ⁤е важно да се обсъди и решаването на тези проблеми, за да имаме по-добро⁤ бъдеще‌ за нашите деца и внуци. ‍Необходимо е ⁣да ⁤се намерят решения, които да ⁢бъдат в интерес на ‌цялото общество‍ и които да осигурят устойчиво развитие и подобрение на живота на хората.инфраструктура.⁣ Този процент в България е един‍ от най-ниските‍ в Европейския съюз⁣ и това означава, че държавата не инвестира‌ достатъчно в развитието на страната⁣ и⁣ поддържането на качествените ⁤обществени⁣ услуги. Това ⁣също е​ проблем, който трябва да ‌се реши,‍ за да имаме устойчиво и благополучно общество.

Така че, да, има много проблеми, които трябва да се решат в България, и е необходимо да се​ работи‍ усърдно, ⁤за да се постигне напредък. Но също​ така има и много възможности за подобрения‌ и развитие, и аз вярвам, че с усилия и ⁢ангажираност от страна на всички‌ нас, можем да постигнем по-добро бъдеще за нашата страна.

Благодаря ви за вниманието!

Да, сега разбирам, че увеличаването на разходите ⁢за отбрана и сигурност ‌е свързано със задълженията по закупуването на нови военни самолети като Ф-16. Това означава,⁣ че разходите за ⁢отбрана и сигурност ‌ще се увеличат значително и ⁢ще има големи финансови задължения за държавата в‌ бъдеще.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.