Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 15:47:00

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 15:47:00

/Поглед.инфо/⁤ Къде инвестираме държавните средства, щом не ⁣ги‌ даваме‌ нито за наука, нито ‌за образование, нито за социална защита, нито⁤ за здраве?

Докато текат страстите за ново правителство, парламентът приема изключително важни закони, на които обществото ни обръща малко внимание, но които ‌ще имат дългосрочни последици за него. Така бяха приети например ⁤поправки и допълнения ⁣към Закона за висшето образование (ЗВО), ⁤предложени от правителството на ПП – БСП – ДБ ‍- ​ИТН. В последните ‌месеци намеренията на ‍властта в този сектор се⁢ променяха непрекъснато, което показва, че всъщност стабилна политика и ‍стратегия за висшето образование ​отсъства.

Още миналата⁤ година министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изрази намерение висшите училища у нас да се върнат ⁣към традиционните си профили, ‍за които са били създадени,​ като се освободят от несвойствени направления ‍и специалности, разкрити​ при ⁢тях,⁢ за⁢ да привличат повече ⁢студенти и ⁢съответно по принципа „парите следват студента“ – повече пари. Намерението можеше да се осъществи чрез регулиране на приема от страна на държавата, макар че⁣ основният проблем – за порочната практика за ⁢финансиране на‍ бройка студенти си остава.⁤ Самото‍ министерство се‌ опита ⁣да преодолее ⁢до ⁢известна степен този съществен‌ недостатък, заимстван от либералните практики във Великобритания, като определи процент от финансирането, който се отпуска по критерии за ⁢качество ⁢на обучението и ‌научната дейност⁢ в университетите. Въпросът обаче⁢ така и ⁤не е​ решен, но никой вече не се‌ занимава с него.
През⁣ декември м.г. министърът ненадейно изостави ⁣оповестените си ‍намерения и в началото на 2022 ⁣г. се ориентира, или го ориентираха, към друга идея – окрупняване на⁤ държавните висши училища (не и на частните) чрез обединяване на два или повече в​ една структура, която⁢ да е шапка на съставните вузове. Това‌ намерение изтече ⁣в медиите и

предизвика скандал сред ректорите,

който се пренесе и в парламента. В отговор ⁤при парламентарния контрол ⁣министър Денков обясни, че мрежата от висши училища у нас е силно фрагментирана, с ‍много малки ⁤държавни висши училища; 13 от тях имали под 2000 студенти ​(справка в ‌ рейтинговата система показва,​ че в 12 вуза има под 1000 студенти). ⁢Това обаче не отчита,⁤  че има⁣ и малки висши‍ училища, които имат​ сериозни традиции и сериозни успехи. Денков отбеляза още, че някои университети правят по няколко класирания и ​пак ⁢не ‍могат да запълнят обявените⁤ места ⁤за прием. Имало и сериозни диспропорции в Картата на висшето образование – в Северозапада например няма висше училище, което да подготвя ⁣кадри за местната икономика и администрация, поради което младите напускали‌ региона. Много спорно ‍е обаче дали е необходимо във всеки регион да има ⁢специализирани ​за⁢ него вузове или трябва да ⁢се⁣ вземат мерки завършилите съответните специалности в някое ⁢от 52-те висши училища у нас да бъдат стимулирани да работят в икономиката, културата и администрацията на дадения⁤ регион.

Когато в НС се⁣ появи проект за промени в закона за‌ бюджета, се развихри нов скандал. В преходна разпоредба този проект предвиждаше​ да⁣ се отпуснат 20⁣ млн. лв. допълнително на ‌държавните​ вузове за повишаване на заплатите и заради инфлацията, но само ⁢след въвеждането на критерии за атестиране, ⁣определени ‍от МС. Това обаче противоречи на ЗВО, според който критериите се определят от самото висше ​училище. Накрая условието бе премахнато и 20-те милиона бяха гласувани.⁣ За БАН също бяха гласувани допълнителни ⁢20 млн.⁤ лв.  за повишаване на срамно ниските заплати там, а⁢ заие, здравеопазване, ​социални грижи и т.н. В момента този ‌процент е много по-нисък от ‍европейските стандарти и това оказва сериозно ‍влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да⁣ се обърне⁢ повече внимание на този проблем и да се осигури по-голям дял от⁣ БВП за‍ публични разходи, за да се подобри състоянието на⁤ обществото.нас този процент е много по-нисък от ​европейските стандарти и това оказва сериозно ⁤влияние върху‌ качеството на живот на гражданите. Необходимо е да се намери баланс между разходите и приходите на държавата, за ⁢да се осигури‍ устойчиво развитие ⁣и подобрение ⁢на ‌социалната среда.услуги и инфраструктура. Този процент е много⁢ по-нисък от⁣ европейските стандарти ⁤и това означава, че ние не инвестираме достатъчно в развитието на страната си. Трябва да се стремим към увеличаване на този процент, за ⁣да можем да подобрим качеството на живот⁣ на гражданите си и да създадем по-добри условия ⁢за‍ бъдещите ⁤поколения.дравеопазване и други обществени нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние ‍на гражданите, ​властите предпочитат​ да намаляват‌ тези разходи и да ги използват‍ за други цели. Това​ води до⁢ недостатъчно финансиране на ⁢обществените услуги и недостатъчно подкрепа​ за хората, които се нуждаят‍ от тях.

Затова е необходимо да се⁢ промени подхода към управлението на публичните финанси и ​да се осигури по-голяма прозрачност и отчетност в‌ тяхното‌ разпределение. Само по този начин‍ ще можем да гарантираме устойчиво развитие и подобрение на живота на ‍гражданите.

⁣ малко от учители ​по пеене и‍ по физическо. Аз ‍не знам страна и в Африка, където да има разделение, при което,

колкото е по-висше образованието, толкова са по-ниски ‌заплатите?!“

Е, ‍не го чуха дори, камо ли​ да‍ направят‍ нещо.

Тези дебати в НС ⁣станаха, когато изневиделица се ⁤появи друг проект на МС за промени в Закона⁣ за висшето образование – именно той ‍бе приет през‍ юли в​ парламента. Сега законът постановява, ‍че две⁤ или повече ‍висши училища могат да обучават съвместно студенти чрез създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите ще изучават отделните ⁢дисциплини в различни​ вузове, които пък​ ще използват ​общи ⁣ресурси и ​академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и ‍умения от различни области. Това е възможно за специалности от нерегулираните професии (без “Право”, “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина”). Водещ е ⁢университет принципал с акредитация в съответното професионално направление, а другите⁢ участващи висши училища могат да обучават в специалности от други направления, за⁢ които имат акредитация. Условията за приема,‍ периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се ⁤уточняват ⁤в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се сключва ‍само след одобрение от ‌министъра​ на‌ образованието и науката. Всичко това бе прието едва⁤ ли​ не на ⁢ура в НС.⁣ Ректорите, разбира се, са доволни, понеже​ при новата практика всякакви несвойствени специалности тук и там ще си останат, ⁢прикрити зад „съвместно обучение“,⁣ дори калпавите вузове ще се скрият зад ⁣ смокиновото листо‌ на тази теза. А „куфарните“ преподаватели, ‍които шетат из ⁤вузовете и са около 8000 по​ данни на НСИ, ⁣ще се множат⁣ на воля. Така намеренията да се сложи⁣ ред във висшето⁢ образование си остават само на хартия, понеже и⁣ досега контролът ‌върху обучението и качеството​ дава слаби резуални грижи и инфраструктура.⁢ Този процент ​е много⁤ по-нисък от европейските стандарти и това означава, че ние не инвестираме достатъчно ⁢в⁢ развитието на страната си. Трябва да⁢ се борим за по-големи инвестиции в образование и здравеопазване, за да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и за цялото общество.здравеопазване и⁣ други‌ обществени нужди. Вместо да инвестират⁢ в ‌развитие и благосъстояние‍ на⁢ гражданите, властите у нас предпочитат да натрупват ⁣дългове и да изразходват парите за⁣ собствени интереси и корупционни схеми. Това е⁤ сериозен проблем, който трябва да бъде ‍адресиран и решен, ​за‍ да има ‍устойчиво и равноправно развитие в страната.

⁤ особено след престъпните изцепки на някогашния ‌министър Симеон Дянков. Това е най-острият проблем, който трябва‌ да бъде‍ решен, преди да се ​къдрят промени и имитации на развитие. ​Сто пъти ни го казват и от структурите на  Европейския ⁣съюз​ в различни доклади.  Струва си ⁤да направим една⁣ кратка справка⁣ в данните⁢ на Евростат за 2020 г.

Публичните разходи ⁣за наука у нас са намалели още спрямо 2010‍ г. и⁣ са спаднали на 0,24% от БВП. Средно ⁢в ⁣ЕС този процент е 0,77. Общо от държавни и частни източници ⁢в​ Евросъюза за наука се инвестират средно 2,3% от БВП, България ​инвестира ‌0,9%. Ако се съди обаче по средносрочната бюджетна⁤ прогноза на досегашното правителство, приета и в НС, страната ни влага за наука още по-малко –‍ 0,4% от ‌БВП! При това –‌ този показател включва не само субсидиите,​ но  и европейските инвестиции, и​ собствените приходи на научните⁢ организации. И чак до 2024 г. процентът е замразен ‍на тези унизителни 0,4 %, а същото‍ остава и за 2025 г., както пише в прогнозата ⁤за 2023 – 2025 г, приета засега само от МС през април т.г.‍ А на фона на ⁢заплатите в ⁣науката, ⁣за които вече стана дума, ‍тригодишната бюджетна⁣ прогноза до 2024 г., приета вече от ⁣НС,‌ предвижда⁢ субсидиите ‌за БАН да‌ останат около⁢ 120 млн. лв., колкото са сега ‍без допълнителните само за ⁤тази година 20 млн. лв.

Сегашната⁣ субсидия за Селскостопанската академия е‍ замразена до 2025 г. на ​32,6 млн. лв., за държавните висши училища  – на‌ около 620 млн. лв.​ За ⁣МОН, откъдето се финансират ​училищата, държавните ​вузове и БАН през 2024 г. субсидиите ще се увеличат с… 67,7 млн. лв. Нямат значение ⁣ криза, инфлация, растящите цени⁤ на тока, водата и топлото. В оповестената програма⁢ на⁤ евентуалното ново старо бъдещо правителство секторът на научните изследвания дори не се споменава. На ⁢фона на всичко това,⁤ ако⁣ някой⁣ още има ‍илюзии, че ‍ще развиваме наука,‍  да отиде да се лекува.

За висшето образование отделяме 0,6% от⁢ БВП публични средства, в ‍ЕС средндруги обществени нужди.⁢ Този‌ процент в България е⁤ един от най-ниските в Европейския ⁤съюз и това има сериозни последици за развитието на ⁢страната. Необходимо​ е да се увеличи този ⁤процент, за да ‍може ⁤държавата да осигури по-добри услуги за своите граждани и да инвестира в бъдещето на⁢ страната.

Тези ‌проблеми не могат ⁤да бъдат решени само с ‌едно законодателство или с едно правителство. Те изискват дългосрочни стратегии и усилия от⁢ страна⁣ на⁢ цялото общество. Необходимо е да се ⁣промени менталитетът и ‍да​ се инвестира в⁤ образование и наука, за да​ може страната да се развива⁣ устойчиво и да осигури по-добро бъдеще за своите граждани.

Затова е⁤ необходимо да се обсъди и да се намерят ​решения за тези проблеми, за ⁣да⁣ може България да се развива и да​ се интегрира успешно в Европейския ⁤съюз.други обществени нужди. Този процент в България ‌е един от най-ниските в Европейския⁢ съюз и това има сериозни последици⁤ за развитието на страната. Необходимо е да се увеличи този процент, за да‍ може държавата да осигури по-добри ⁤услуги за гражданите⁤ си и да ‍инвестира в бъдещето на ⁢страната.

Тези⁣ са⁢ само някои ⁢от проблемите, които се ⁤нуждаят от сериозно внимание и⁤ решаване. Надяваме се, че в⁤ бъдеще властите ще обърнат повече‍ внимание на тези ‌въпроси и ще работят активно за тяхното решаване.

Да, сега разбирам, че увеличаването на разходите⁣ за отбрана и ‌сигурност е свързано със задълженията по ⁢закупуването на нови военни самолети ⁤като Ф-16. Това означава, че разходите за отбрана и сигурност ще се увеличат значително и ще има ⁤големи финансови задължения за държавата в‌ бъдеще.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.