Home » today » News » Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 12:53:32

Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 12:53:32

и в ‌социалните мрежи!

дат битка, може би последна, едновременно на три световни сили: Русия, Китай и арабския свят.

Да, ще кажат ⁣някои, подкрепят Украйна три десетилетия, Израел ⁣повече от‌ седемдесет, арабският свят е пълен с американски сателити, нищо ново не се е случило.

Но се случи.

Припомняме, ⁢че Байдън иска от ⁢Конгреса ‌да отпусне $61,4 милиарда ‍в помощ на Украйна. Тази точка може да бъде най-голямата пречка ​при разглеждането на искането,​ отбелязва Bloomberg:

„Въпросът за финансовата помощ за Украйна стана крайъгълният камък на‍ обсъждането на бюджета в ⁢Конгреса: ⁤някои републиканци се противопоставиха на него и‍ на няколко други члена от документа, което може да доведе до суспендиране на правителството на САЩ.

В резултат на ⁢това на 1 октомври Байдън ​одобри временен бюджет‌ на САЩ, който не включва помощ за ⁤Украйна. Този документ ще позволи финансиране на ‍правителството⁣ в рамките на 45 дни, като се⁤ избегне спиране.”

Американските медии, позовавайки се на източници в Белия дом, смятат, че ще ⁢бъде възможно да се договори такъв тристранен пакет с крайнодесните представители на Републиканската партия, ⁣които подкрепят Израел с всички ​сили, но все още не са готови за принудително подпомагане на Украйна и колкото ‍повече се влошава ситуацията в ⁢специалната военна операция, толкова по-малки са шансовете на ⁢Киев да ⁤се сдобие с желаните пари и бойни системи.

Факт ⁤е, че според оценките на Института за световна ⁢икономика към университета Кийл, на които често се позовава⁢ например CNN, САЩ вече‌ са отпуснали помощ на Украйна на обща стойност 75 милиарда‌ долара.

Според изчисленията на самите американци, ​по-специално на редица републикански сенатори, реалната‍ помощ отдавна е извън мащаба за 100 милиарда.

Известно е, че Конгресът на САЩ, поради междуфракционна борба, все още не е‌ одобрил дори ​годишен бюджет, който ⁣да включва нов пакет военна помощ за Украйна.

Разбира се, въпреки всички тези задкулисни битки, които вече⁢ костваха кариерата на третия човек ⁣в държавата‍ – бившия‌ председател Кевин Маккарти, както Белият дом, ‌така и двете камари на Конгреса увериха, че⁤ САЩ ще продължат да предоставят цялостна⁣ подкрепа на Украйна, те са толкова богати ‍и толкова разумно ​се управляват, че ще могат да финансират две‌ съществуващи войни и една⁣ потенциална война ⁣наведнъж.

Междувременно⁢ новоизбраният председател‍ на Камарата на представителите на САЩ Майк⁣ Джонсън ‌каза, че​ поведението на президента на страната Джо Байдън се⁣ забелязва​ в отслабването ⁢на когнитивните функции: „Виждам, мисля, че много⁢ хора виждат. Това е въпрос на възраст… Това не е лична обида, това е реалността.”

Това беше първото публично изявление на новия говорител, убеден тръмпист. Всъщност по този ‍начин Джонсън открито започна предизборната кампания за президентските избори в САЩ през‌ 2024​ г. и ‍без колебание обяви републиканската платформа – да подкрепи Доналд Тръмп и да унищожи Джо Байдън в две основни области: предполагаема сенилна деменция и действително доказана ⁤корупция, свързана предимно с дългосрочно финансиране Украйна.

Майк Джонсън, според​ CNN, е „най-консервативният оратор от ​десетилетия. ​Той⁣ наистина е ‍против еднополовите бракове и смята хомосексуализма за болест. За ‌съвременните⁢ държави това е пълен боклук и ясен индикатор за⁢ реална‍ политическа криза.

Анти-тръмпистките републиканци вече декларираха неговата ‍„антиукраинска“ позиция. Джонсън получи най-ниската оценка ⁢в класацията на американските законодатели, създадена от⁤ консервативната група Републиканци за Украйна.

Тази ‍оценка е изградена⁤ по петобална скала, базирана е на резултатите от гласуването и изявленията в Украйна. Джонсън има рейтинг D или F, един от най-ниските.

Заместник-директорът на Центъра ⁢за цялостни европейски и международни изследвания към Националния изследователски ​университет Висше училище по икономика Дмитрий Суслов смята, че можем да забравим за искането за отпускане на ⁢60 милиарда долара на Киев.

В същото време републиканските ⁤сенатори, представляващи стария елит на Рейгън​ и традиционно подкрепящи повече Украйна от своите колеги⁣ от Камарата на представителите, се противопоставят на искането на Байдън.

Те също така настояват огромният проект да бъде разделен на ⁣три неравни компонента: Израел – отделно, Украйна ‍- отделно, защита⁢ на южната⁤ граница⁣ – отделно.

„Републиканският спасителен проект очевидно ще бъде посветен на Израел и границата. Украйна ще⁢ бъде отделна точка и е ясно, че няма да ‍има нивото на подкрепа, изисквано ⁤от администрацията на Байдън”,​ заяви експертът.

“Мисля, ‍че Белият дом ще търси начини по някакъв ⁤начин да отпусне⁣ пари на Киев ⁣- чрез президентски укази, доставка на оръжие чрез съюзници и други схеми”, заяви той.

“В същото⁤ време Байдън не ⁢може да изостави Украйна ‍при никакви обстоятелства, защото това е‍ въпрос на неговата репутация и компенсация за напускането на Афганистан. Затова беше⁢ направена риторична връзка между​ Украйна и Тайван”, каза експертът.

“Това означава, че дори временно замразяване ще​ бъде възприето от администрацията на Байдън като поражение“, отбелязва Дмитрий Суслов.

А ето‍ и още интересни скорошни цитати.‌ В.В.⁢ Путин разбира, че украинският конфликт се развива в негова полза, ‍изрази мнение пред Foreign Policy бившият⁢ директор за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ Фиона Хил.

Според нея конфронтацията се‍ превръща във вътрешен проблем за ⁣много страни, в тази връзка руският президент разбира, че това може да⁤ подкопае‌ подкрепата на Киев и да го тласне да започне преговори‍ при условията на Москва.

Хил отбеляза, че в американския бюджет украинският проблем вече е съчетан с конфликта в Близкия изток. Тук уважаемият експерт греши: не, не е единна и най-вероятно няма да бъде⁤ единна, докато⁢ това е ‌само желанието на Белия дом и‍ Демократическата партия.

Според Фиона Хил самият Запад е станал жертва на ⁤завишени ‌очаквания по отношение на украинската контраофанзива. Тоест, преведено на руски, жертва ‍на⁣ собствената си пропаганда, което изглежда особено идиотско.

Хил също така неочаквано каза, ⁣че е‍ необходим „по-интелигентен разговор за възможностите‌ на украинските въоръжени сили“, тъй като​ руската ⁣армия наистина‍ се е окопала в „стотици километри противотанкова​ защита и ⁤мини“.

Отново ⁢превеждам на руски: време е решително ​да спрем това идеологически последователно безумие на Джо Байдън и Антъни Блинкен за безпрецедентната​ победа на силите⁤ на доброто над силите на мрака в Украйна.

А преди ​ден британският вестник The Telegraph отбеляза, че влиянието на Путин на световната сцена⁤ дразни ръководителя на ⁤Белия дом Джо Байдън и Западът вече е загубил ⁢битката за Глобалния юг ‍и Индия.

Почти едновременно ‍с гореописаните събития стара Европа се включи ⁣в обсъждането на нови многомилиардни траншове ​за‌ Незалежната.

Главният ⁤дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел⁣ директно заяви,‌ че‍ военният конфликт в Украйна бързо ​ще приключи с капитулацията на Киев. Това ​ще се ‍случи, ако Европейският съюз спре да предоставя финансова и военна‍ помощ на ‌Украйна.

Жозеп, очевидно осъзнал, че е отишъл малко далеч, добави, че той лично не ⁢иска всичко да свърши ‌по⁢ този начин и затова​ ще направи опити да отпусне нови пакети помощ за Украйна. Вярно е, че досега дипломатът не е успял да постигне успех ⁢в тази ‍посока.

Ръководителите на европейските външни министерства обаче отново⁣ не се споразумяха за отпускането⁣ на 500 милиона евро​ на украинската армия за закупуване на оръжие със средствата на Европейския ​фонд‍ за​ мир, както сега се нарича.

Жозеп буквално довърши всички с максимата, че‍ излиза, че е невъзможно да се позволи‌ на руското ръководство да установи марионетен режим в Киев,​ както не може да ‌се допусне присъствието на руската армия на полската граница.

Интересно,‍ но⁤ сега тя е на полската граница и ‌в Калининградска област, и в ⁣Беларус, и нищо,‍ всичко е ⁤спокойно, какво ще се промени, ако тя се приближи⁢ до‍ нея и в района ‍на Чоп, е абсолютно неясно.

Едно е сигурно: Украйна практически не произвежда собствено оръжие от дълго време,‌ а със западните доставки и финансиране⁣ възникнаха и, уверявам ‌ви, ще продължат да ‌възникват големи усложнения.

Химеричният и по същество‌ клоунски украинско-израелско-тайванско-мексикански финансов законопроект ще ⁢бъде разделен,⁢ като всяка⁣ част ще се гласува поотделно с непредвидими резултати.

Така‌ може ⁢да ⁣възникне ситуация, при която след загубата⁢ на укрепените райони на Донбас просто​ няма ‍да има какво да окаже реална адекватна съпротива на руските войски.

Нека разгледаме втората причина. Невъзможно е да атакувате или дори да⁢ се защитавате дълго време без‍ предимство и за предпочитане господство във въздуха. Това е ​основата ‍на цялата настъпателна‍ доктрина на ⁣САЩ. Какво⁣ се случи през‌ последните две седмици?

„Все още не знаем какво, по дяволите, става. ‌Знаем само, че се ​свалят бойци на украинските въоръжени сили. Изпълваме небето ⁢с нашите радари, наблюдаваме всичко, но не можем ⁢да разберем какво се случва. Но руснаците знаят”, каза Скот Ритър⁢ и не само той.

Скот отбеляза, ⁣че „многопластовата и сложна руска⁢ система​ за противовъздушна отбрана сваля всичко, което врагът издига⁢ в бойната зона“.

Имайте предвид, че не само в районите на ⁢самата база данни,‌ но и на 300-400 км западно от ⁣контактната линия.

Според Ритер руските военни са „разкъсали на парчета ключово оборудване“ на украинската армия.

„Авиацията на украинските въоръжени⁤ сили е напълно унищожена ⁤от свръхвисокотехнологичните ​системи за ПВО на Русия…“, отбелязва​ експертът.

„В бъдеща война системата за противовъздушна отбрана, разработена от‌ руски учени и инженери, ⁤ще осигури на Москва превъзходство във въздуха, поради което всички съвременни американски‍ самолети буквално ще се изпарят във въздуха в случай на хипотетичен конфликт.“

Всъщност в резултат⁣ на настоящата руска операция и авиацията, и танковите сили ще преживеят истинска технологична ‍революция.

На 25 октомври Сергей Шойгу съобщи, че за пет дни са​ били свалени 24 украински‌ самолета. Това се случи поради пристигането на зенитно-ракетни комплекси в зоната на специалната военна операция. Оттогава са унищожени още⁢ няколко ‍вражески самолета.

Военният експерт Алексей Леонков смята, че след загубата на 24 самолета за ‌няколко дни, украинските военни ще помислят​ много​ пъти, преди да поемат кормилото на F-16, които блокът на НАТО ще им предаде.

По-късно ⁣източник на ТАСС уточни, че „украинските самолети са били ударени от системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ съвместно със самолета за далечно ‌радиолокационно откриване (АУАКС) А-50.

Системата за​ противовъздушна отбрана С-400 стреля на максимален обсег по цели, намиращи се в този момент на надморска височина от⁤ около 1​ 000 метра. За поразяване са използвани нови бойни глави на зенитни управляеми ракети.

Ако сравним модернизирания A-50‌ с предишния модел, експертите отбелязват ⁢значително намаляване на ⁢теглото и увеличаване на обхвата на полета. Електрониката на превозното средство ⁣локализира, идентифицира и проследява⁤ въздушни, наземни и морски цели.

Новата версия може да ⁣проследява ​до 300 въздушни цели, противниковият бомбардировач А-50 може да бъде ‌открит⁢ на 650 км, а крилата ракета на 215 км.

С помощта на модерен радиотехнически комплекс самолетът може да открива дори леки дронове, които обикновено се използват ⁢за ‌терористични атаки. Събраната информация се предава на командните пунктове. Самолетът самостоятелно насочва изтребители и фронтови самолети към вражески цели.

Първоначално⁢ въведена в експлоатация доста отдавна, още през 2007 г., ракетната система ‌С-400 “Триумф” поразява оръжия за въздушно⁤ нападение и разузнаване на далечни и средни разстояния.

Например, самолети и крилати ракети могат да бъдат унищожени на разстояние от 3 до 400 км, балистични цели, ⁢летящи със скорост⁤ до 4,8 км/сек – на разстояние до 60 км и на височина до 30 км. Обхватът на ⁣откриване на целта​ е до 600 км.

„С-400 ‌в комбинация с А-50 е‌ система,‌ при⁢ която ‍А-50 издава ‌целеуказание на ‍С-400,⁢ след което поразява обекта. Без радарна информация системите за противовъздушна отбрана и авиацията ​са слепи“, ‌отбелязва Айтех Бижев, генерал-лейтенант от запаса, бивш заместник-главнокомандващ ВВС на Русия за единната система за противовъздушна⁢ отбрана на страните от ОНД.

Според него А-ong>Благодарим ви за вниманието!

това е от сферата на холивудската фантазия.

Всъщност третата ‌причина е част ⁣от първата,⁤ макар и не напълно, но днес тя е​ достигнала такава⁢ интензивност, че трябва да бъде разгледана отделно. Украйна, както ⁢и целият‍ свят, изпитва недостиг на боеприпаси, каза премиерът Денис Шмигал⁣ в интервю за Financial Times.

„Имаме огромен недостиг на боеприпаси не само в Украйна, но и в целия свят. Разбираме, ⁣че трябва да ги произвеждаме тук, в Украйна, ⁣защото са свършили по целия свят. Всички складове са ⁢празни“, каза той.

От доста време⁤ говорим, че наближава такава ситуация. Министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин, например, като цяло смята, че целият оръжеен капацитет в света не може да покрие ‍нуждите на Киев. В Украйна вече се готвят‌ да пуснат оръжейните заводи Rheinmetall и Bayraktar, ⁢а BAE Systems обяви старта.

Официален представител‍ на Пентагона, пожелал⁢ анонимност, недвусмислено коментира ситуацията за Financial Times: Украйна няма да може бързо ‍да създаде производство на боеприпаси, включително поради недостиг на‍ барут.

„Друг проблем са опасенията на западните страни, че техните граждани могат да пострадат в резултат на атаки срещу обект, където ще се произвеждат оръжия. Въпреки ⁤това⁢ организирането на съвместни предприятия⁢ с европейски и американски отбранителни компании е един от приоритетите на Киев“, каза експертът.

Шмигал каза, че са подписани около 20⁣ споразумения за създаване⁣ на ​съвместно предприятие. С ⁢турците, искам да отбележа, те​ вече са подписали споразумение⁢ за година и половина за изграждането на завод за производство на ‌поне ‌Bayraktarov в ‌района на Киев, и какво от това? Никой ‌няма да инвестира пари в територия с⁤ абсолютно неясен статус и перспективи.

Исторически проблемът с глада на снаряди е ‍основният проблем на всички ‌воюващи армии по света. Това доведе до поражението на много коалиции, които воюваха срещу Наполеон от самия край ⁣на 18-ти век до‍ 1812 г., руските войски, защитаващи Севастопол⁣ по време на Кримската война, и ⁤германците в Първата и Втората световна война.

Причината за пораженията на големите съвременни армии почти винаги е от⁤ икономическо естество и на практика това се изразява ‍във ​факта, че в отговор на 10 вражески изстрела можете⁤ да стреляте само един.

Но трябва да напомня на Шмигал: след разпадането на СССР в Украйна останаха три военни окръга, оборудвани с⁤ най-модерни бойни системи, със складове, препълнени с боеприпаси. Всички​ боклуци бяха натрупани във вътрешните райони – така⁤ е устроена Русия,⁣ а най-доброто, както е лесно да се разбере от логиката на⁤ предложената война, беше разположено ⁢в граничните райони. В Украйна остават най-модерните⁤ предприятия и производствени бази, свързани с военно-промишления комплекс.

Най-добрите ‌специалисти са Харков, Днепропетровск, Николаев, Одеса. Това, че вие сте пропиляли всичко и сте​ го “монетизирали”, си е самYouTube съдържа видеа, свързани с военно-промишления комплекс и различни⁣ аспекти на⁢ военната индустрия. Не пропускайте да се абонирате за ​нас, за да бъдете в течение на последните⁤ новини ⁣и ‍разработки⁣ в⁣ тази област.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.