Home » today » Business » “Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 20:37:08

“Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 20:37:08

Според Хоровиц, за да се ⁣постигне истинска промяна във външните практики на ⁤компаниите като “Каргил”, е необходимо да има‌ по-голямо участие на ​правителствата и регулаторите. Те трябва да наложат строги ⁢правила и санкции, за да гарантират, че компаниите действително‍ спазват принципите на устойчиво ​производство и търговия. В ‌противен случай, саморегулацията може да ​се окаже неефективна ⁣и компаниите като “Каргил” да продължат да използват устойчивостта си като маска за неетични практики.

В крайна сметка,‍ важно е да се помни, че устойчивостта не трябва да бъде⁤ само маркетингов ход или корпоративна стратегия⁣ за привличане на клиенти. Тя ⁣трябва ⁢да⁤ бъде основен ⁤принцип, върху който се изгражда цялата дейност на компанията, ⁤и да бъде вградена във ⁣всички нейни процеси и решения. Само⁤ по‌ този начин ‌истинската устойчивост може​ да бъде постигната и да доведе до реални‌ положителни промени ‌в света.

разкрития, че веригата му​ за доставки е свързана с огромно обезлесяване – свързано с обширни пожари – в решаващия за Бразилия⁣ регион Серадо. Това е‌ последният от поредицата скандали, засягащи “Каргил”, включително фаталните хранителни отравяния, обезлесяване, замърсяване‍ на селското стопанство ⁣и обвинения​ в робски труд.

“Каргил” е толкова противоречив, колкото и⁤ огромен⁢ – и въпреки ⁣това почти⁢ със сигурност никога не сте ​чували за него. Как тогава⁢ този корпоративен колос‌ успя да запази толкова нисък профил? И какво прави, ​докато останалите гледаме ⁢настрани?

Изграждане на титана

Уилям Уолъс Каргил⁢ основава “Каргил” през 1865 г., купувайки един склад в края на новата железопътна ⁤линия в Айова. Докато‌ великите ‍равнини се ⁢превръщат​ в ‌житницата на Америка, ‍той ⁤вижда потенциала⁣ за печалба, действайки като посредник между фермери и клиенти, ⁢може би дори разширявайки се по новите железопътни ⁤линии, които​ се движат към Уисконсин и Минесота.

Докато компанията се разраства, ⁢“Каргил” често⁣ е единственият елеватор за зърно в големите железопътни гари, оставяйки на ‍фермерите малък избор, освен‍ да приемат цените му⁢ – които понякога са фиксирани в задкулисни⁤ сделки. Подобна ⁢съмнителна етика помага​ на “Каргил” да увеличи обхвата и мащаба си: към края на ⁢века компанията обработва въглища, брашно,⁤ фураж, дървен материал и семена. Тя инвестира​ в железопътни линии, земя, ⁢напояване‍ с вода и ферми.

Компанията е‍ изправена пред първия си голям скандал по време на Първата световна ‌война, когато⁣ е обвинена във военновременна печалба. В края на‌ 30-те години на миналия век, когато сушата и изтощаването заплашват Великите ​прерии,‌ “Каргил” е отстранен от борда на Чикаго за изкупуване на фючърси за царевица, с цел⁤ монопол над⁤ пазара.

И все пак компанията се разраства със ⁣зашеметяваща скорост. Подсилен от ​изгодни държавни договори⁣ по време на Втората световна​ вчи той.

Според Хоровиц, за ‍да се ⁤постигне истинска промяна в устойчивостта на глобалните ​вериги за доставка на храни, е необходимо‍ да се промени ​целият модел на⁢ бизнес.⁤ Това включва не ⁤само действия на компаниите като “Каргил”, но и ‍на​ правителствата, потребителите и гражданското общество.

В крайна сметка, устойчивостта на‌ хранителните⁣ вериги е отговорност, която трябва да бъде споделена от всички участници в процеса. Само по този начин можем да⁢ гарантираме,‌ че храната, която‌ консумираме,‌ е произведена‌ по начин, който е устойчив за ⁣планетата и за хората, които⁣ я произвеждат. огромни площи при ⁢много големи обеми, ⁤е ключово. От 80-те години на миналия‍ това ⁣век се разпространява в световен⁤ мащаб, ‌като⁢ изтласква семейните ферми по целия свят и основните бенефициенти са големите производители като “Каргил”.

„Преди ако купувахте пиле или говеждо ‍месо,​ щяхте да го вземете от ферми в ⁤рамките на‍ сто мили от вашия град“, коментира Глен Хоровиц от ⁣природозащитната организация “Могъщата земя”. „Сега месото и фуражите⁣ могат⁢ да бъдат изпратени на хиляди километри,‌ без видимост как са направени. “Каргил” е създател на модерната селскостопанска система – с всичките ⁢ѝ злоупотреби.“

Говорител⁤ на “Каргил” каза: „Компанията се е заела да‌ храни света по ‌безопасен,‍ отговорен и устойчив⁢ начин.“

До 2008 г. предприятието,⁤ която започнало като склад в ⁣Айова,​ се превръща в една от ⁢най-големите⁤ частни компании в западния свят. ⁢Днес в него работят ⁢приблизително 155 ⁣000 души в 70 страни. ‍Неговият флот ​от 570 кораба премества 200 милиона тона стоки‍ всяка ⁢година. Политическото и икономическото разузнаване на “Каргил”l за храните и селското стопанство дори е ‌било по-голямо от това⁣ на ЦРУ.

Но преди всичко “Гаргил” се отличава със ⁣своята секретност. Семейство⁢ “Каргил”, 14 от които са милиардери, все още притежават 88% от корпорацията,⁢ което дава на компанията мощна шапка-нивидимка. Почти изцяло‍ зависи от Каргил какво да бъде разкрито ⁣на обществото.

„Голяма част от ‍основните селскостопански стоки в света⁤ преминават през ръцете на само⁤ четири международни търговски корпорации“, каза Милстоун. „Каргил”⁣ е една‍ от тях.“

Където храната се подслажда, консервира, емулгира, смила или⁤ пропива с добавки, ‌там е и “Каргил”. И той присъства на различни етапи от процеса, което означава, че може да доминира в различните сектори.

Например със соята. “Каргил” може да‌ купува‌ зърната от бразилски фермери, да‌ ги съхранява в‍ свой силоз, да ги⁤ отвежда през океана в наети от⁤ него кораби до своя ​фуражна мелница,,⁤ след което да транспортира получения фураж до ⁤птицеферма, сключила договор с “Каргил”.

“Авара”- съвместното предприятие на “Каргил” в Обединеното кралство с хранителната компания “Фасенда” ⁣и марката, под което функционират редица птицеферми – доставя пилета за “Теско” и “Макдоналдс”. Но няма причина ‍някой, който⁤ си ⁢купува филе от „британско пиле“ или нагъва ‌сандвич, да знае, че американска корпорация е участвала на‍ почти ‍всяка ‍стъпка – или че бразилските гори са вероятно изсечени в процеса.

Тази дискретност ‌не е ​случайност, казва Майкъл Лансинг, историк на околната среда. ⁤„Трудно е ⁤да си представим потребителски бойкот на ⁤“Каргил”, въпреки ‌че⁣ екологичните групи ⁣са се опитвали“, каза той.‍ „Защото, когато отида ​в‍ хранителния магазин, къде да видя Каргил?”, допълни той.

Източник на соя

Имаше⁢ период, преди около десетилетие, когато ⁤екологичното досие на “Каргил” в ⁢Бразилия изглежда се подобряваше. В ⁣началото на 2000-те нивата на ‍обезлесяване в Амазонка бяха ⁤шокиращи:‌ площ с размерите на‌ Хаваите беше разчистена ​само през 2004 г. През 2006 ‍г., след кампания на Грийнпийс, “Каргил” и други големи купувачи на ⁣соя – заедно със своите клиенти като‌ “Макдоналд” – се съгласиха да не търгуват със соя,‍ отглеждана в новоизсечени гори на Амазонка. „Соевият​ мораториум“ се разглежда като огромен успех: обезлесяването на Амазонка рязко спадна и “Каргил” беше‌ похвален за​ ролята си.

Но соята​ е голям ⁣бизнес в Бразилия – ‌страната е произвела ⁣почти 118 млн. тона от нея през 2018 г. ⁢- и зад кулисите търговията продължава да процъфтява. Как Мораториумът просто търгуваше унищожаването на един ​екологично важен биом с друг: Серадо,‍ разтегната⁣ тропическа савана с далеч‍ по-слаби ‌защити.​ Между 2008 и 2012 г. темпът на‍ загуба на гори в Амазонка⁤ се забави ​с 67%. Но Серадо продължава​ да⁣ изчезва с⁣ трев, добави‌ той.

Според ‌Хоровиц, за ‌да се постигне истинска промяна в устойчивостта на хранителната промишленост, е необходимо да⁢ се ​промени целият модел на бизнес на⁢ компаниите като “Каргил”. Това включва не само‌ промени в производствения процес, но ‌и в отношенията с доставчиците, ⁣клиентите и общностите, в които действат.

В крайна сметка, устойчивостта не трябва да⁣ бъде само маркетингов ход, а трябва да бъде вградена във всички аспекти на бизнеса. Само по ⁤този начин⁣ компаниите като “Каргил” могат ‌да допринесат реално за по-добро бъдеще за нашата планета и хранителната ни система.

.

Мораториумът ​няма да сложи ⁤край на отглеждането на соя или дори да ⁣блокира ⁢разширяването ⁣му – Серадо има изобилие от ⁢деградирали земи, предимно‌ бивши пасища⁤ за‍ добитък, ‌които биха​ могли да бъдат подновени за целта.

Серадо, с растителност, за ⁤която се изчислява, ⁢че поглъща еквивалент на 13,7 милиарда тона ‌въглероден диоксид,⁣ се смята за жизненоважен в глобалната битка срещу изменението на климата⁣ – битка,‍ за която “Каргил” ⁣публично изрази ‌подкрепа. Той​ си постави⁢ цели да намали ‌емисиите си с 10% до 2025 ⁢г. Миналият юли се ангажира ⁤да намали емисиите на⁤ парникови газове⁤ от предлаганите от САЩ говеждо месо с 30% през ⁢следващото десетилетие. ⁤И все‍ пак Серадо, ако бъде оставен като естествена савана и гора, действа като огромен абсорбатор за въглерод.

Преди десет години “Каргил”​ си постави краен срок​ за прекратяване на обезлесяването в своите ⁤вериги за доставки до 2020 г. Миналата година призна, че ще изпусне този срок. Сега целта е 2030 г. Въпреки това, хората на територията на Бразилия казват, че има малко следи от подобни‌ промени.

„Виждаме големи, страхотни комуникации навън, на маси на големи международни ‍събития, но ⁢това, което виждаме на полето, е съвсем ⁢различно“, каза ​Изабел Фигейредо,⁣ еколог от⁣ Серадо в Института ⁣за обществото, населението и природата. „Няма пряка връзка⁣ между‍ това, което казват, и това, което⁣ вършат в насажденията.“

Един доставчик на ⁣“Каргил” в‍ Серадо ‌разказва, ‌че докато производителите на соя в региона все повече⁣ осъзнават​ международния натиск заради обезлесяването, “Каргил” никога не ⁣е разговарял ⁢с него⁤ за устойчивост, нито е ⁣преглеждал имотите му.

Хоровиц заяви, че е скептичен към твърденията, че веригите⁣ за доставка⁢ на соя са твърде ‌сложни, ⁢за ⁣да се наблюдават правилно, като се има предвид,‍ че “Могъщата ⁤земя” в ​миналото е ⁣представяла на⁣ “Каргил” ясни примери за обезлесяване⁢ в тяхната верига за‌ доставки. „Написахме домашното за “Каргил” за самите тях“, но⁢ те така и не действат.

“Каргил” разказва: „Ние⁤ не доставяме и няма да‍ доставяме ⁢соя‍ от фермери, които разчистват земя в защитени зони. ⁤Имаме контрол,‌ за да предотвратим влизането на⁣ несъответстващи⁢ продукти във веригите за доставки на ⁢“Каргил” и ​на нашите клиенти… Имаме ⁤същите очаквания от нашите доставчици”.

Загриженост ⁤за “Каргил”

Далеч от операцията си със соя, “Каргил”‌ е и един от трите най-големи‌ доставчици на пакетирано​ месо в света ⁢- практика, при която грешните стъпки могат да бъдат фатални. През⁢ 2000 г. умират ‌седем ⁤души, 29 се разболяват, а​ три жени правят аборт, свързани с огнище на листерия⁤ в нарязана пуйка от преработвателен завод на “Каргил” в⁣ Тексас. Същата година‍ едно тригодишно момиченце умира,⁣ а 140 други се разболяват, ​след като ядат месо, омърсено от ‍ботулизъм, доставено от месокомбинат на​ “Каргил”, който​ има редица предишни случаи на замърсяване. Епидемия⁣ от салмонела в 37 държави през ‌2011 г. води‍ до поредната‌ смърт, свързана с преработено от⁤ “Каргил” месо.

През 2009 г. “Ню Йорк Таймс” установява, че хамбургерите, доставени от “Каргил”, замърсени с‌ ботулизъм, са направени от‌ кайма‍ от ⁤евтини отпадъци, вероятно имали контакт с⁤ изпражнения, някои‍ от които са били⁤ обливани с ⁣амоняк, за да ⁤се ‌убият бактериите. ‍Процесът ‍спестява на “Каргил” 25% от разходите, но оставя един​ потребител парализиран от кръста‌ надолу.

По ​това време представител на “Каргил”⁢ заяви: „Ние⁢ сме​ ангажирани​ с непрекъснато подобряване в областта на ‍безопасността на‌ храните.“

Въпреки че обикновено се спазват протоколите за безопасност, ​индустриализираната месна индустрия в САЩ е по-податлива на огнища, отколкото в⁢ Европа, най-вече защото ​плътността на добитъка е по-висока, а хигиенните стандарти по-ниски.

Антибиотиците се използват широко, не само за лечение на болни животни, но и за ‍спиране⁣ на ‌развитието на инфекции. Използването на антибиотици в ⁢производството на храни позволява ⁣на бактериите да ⁤развият резистентност, което означава, ‍че лекарствата ще бъдат по-малко⁢ ефективни при хората. Резистентността към антибиотици е една от най-сериозните заплахи за общественото здраве в световен мащаб, ⁤която се изчислява да убива до 700 000‌ души всяка‌ година.

“Каргил” публично заявява, че „подкрепя разумно и отговорно използване на антибиотици, за да помогне⁢ да се осигури безопасно, ⁣хранително и достъпно снабдяване с храна по целия свят“ и че ⁤„се ангажира​ да не използва антибиотици, които ⁣са критично важни за човешките лекарства, както ⁣е дефинирано от СЗО”. През 2018 г.⁣ обаче⁣ разследване на ⁢установи, че проби от животни, заклани в месокомбинат на​ “Каргил”, разкриват 11 различни антибиотични вещества, които са били използвани във веригите за‌ доставка на компанията – включително три, класифицирани ⁣като‍ критично важни за човешкото здраве.

Представители на⁤ комбината обявиха,‌ че е невъзможно да се‌ направят смислени заключения от данните. ⁣Те посочиха само наличието на антибиотици без информация защо са били прилагани. Понякога е необходимо да ⁤се използват критично-важни антибиотици, а всички ⁢използвани лекарства са одобрени за употреба при животни.

“Каргил” ​също е нарушил различни американски закони за околната среда през последните години.⁤ Вредните ⁣отпадъци‍ от свинеферми и торове ⁢се леят в потоци и реки, включително в​ Мисури‍ и Илинойс и заливите от Сан⁣ Франциско ⁤до Тампа, убивайки ​безброй риби и замърсявайки убежища, влажни зони и резервати.⁣ “Водата изглеждаше като мастило”, ⁣разказва фермер за разлив от ⁣отпадъци от‍ прасета ⁢през 2012⁣ г. в Илинойс. „Навсякъде ​имаше риби, мъртви риби. Не ⁢беше годно за нищо. Дори‌ диво животно не би ⁣могло да пие от това”, допълни ⁢той.

Замърсяването на въздуха също е проблем. ⁢През⁣ 2005 ‍г.⁣ компанията ⁢постигна споразумение с Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA), след⁣ жалба, ⁣в която се твърди, че е значително ‍се подценяват⁣ емисиите въглероден ⁣окис и замърсители в преработвателните предприятия в 13⁤ държави. Десет години по-късно⁣ “Каргил” се‌ съгласява да ‌се споразумее ​относно предполагаемите нарушения на Закона⁤ за чистия въздух – този ⁤път за несъответствие ‍с разпоредбите, уреждащи стандартите за фармацевтични емисии в предприятието си за производство на витамин Е в ⁤Айова. И в двата случая компанията не признава отговорност.

“Могъщата земя” документира тези нарушения, заедно с много други,⁣ миналото лято в⁣ доклад, който обяви “Каргил”‍ за „най-лошата компания в света“ – в отговор на⁤ това главният⁤ изпълнителен ⁣директор на “Каргил”Дейвид Макланан⁤ пое ангажименти относно‍ обезлесяването.

“Оттогава не се е променило‌ много”, каза Хоровиц. „Работили сме ⁢за‌ промяна на ​много компании в различни⁤ индустрии ⁤и никога не сме имали случай на главен изпълнителен директор, който да е поел ангажимент да ‍действа⁤ и след‍ това ‌да е изпълнил ​обещаното”, допълни той.

Експлоатация на глобалния юг

В богатия⁤ световен север отрицателното въздействие на “Каргил” се ограничава до замърсяване на храните и замърсяване ​на околната среда. Но‌ глобалният юг е‌ изпитал по-широкообхватните ефекти на селското стопанство.

Може би най-шокиращо е твърдението, че ферма, снабдяваща “Каргил”, е използвала детски⁣ робски труд. “Каргил” отрича да е извършвал ‌неправомерни действия.

Над две ⁤трети от какаото⁢ в света се произвежда от‍ дребни⁢ стопани в Западна Африка, а “Каргил”⁢ е един от най-големите ⁤търговци на какао в ‍света. През ‌декември върховният съд ⁢на САЩ⁢ трябваше да разгледа дело, заведено за пръв път през 2005 ​г., в‌ което‌ се твърди, че “Каргил” е една‌ от двете‌ големи компании, които са “подпомагали и подпомагащи”‍ детското робство ‌в Западна‌ Африка. Шестима производители‌ на какао твърдят, че са били‌ жертва‌ на трафик като деца през 90-те‍ години от Мали до Кот д’Ивоар, където​ са били принудени ⁢да⁤ работят без⁤ заплащане в плантациите и жестоко физически ‌малтретирани от охраната.⁤ “Каргил” отхвърля обвиненията.

Адвокатите на ищците твърдят, че “Каргил” е ​знаел, че ⁣фермите, които е използвал, ⁣са експлоатирали⁢ деца роби, но ‌въпреки това са⁤ продължава да‌ правят бизнес ⁢с тях.

„Колкото и да е трудно да⁣ се повярва ⁤през 2020 г., ⁤“Каргил” иска Върховния съд⁣ да отмени вековния закон ⁣и ⁤да приеме, че корпорациите са имунизирани​ срещу престъпления по правата на човека съгласно ‍международното право“, възмущава се адвокат Тери Колингсуърт. „С други​ думи,‌ те ‌искат Върховният ‍съд да узакони робството на корпорациите, за да могат⁢ да продължат да печелят от децата роби, които в момента събират какаото си ⁣в ⁤Африка.“

Миналата​ година “Каргил” обяви инвестиция от 113 млн. ​долара за разширяване на своите обекти за преработка на ‍какао ​в⁤ Западна Африка, включително 12 млн. долара за подобряване на прозрачността и устойчивостта ⁢на веригите за доставка,⁤ включително мерки за справяне ‌с робския труд.

Подобно на⁤ соята, търговията с ‍какао е причина за ⁢унищожаването на горите.‍ Разследване на “Могъщата земя” от 2017 г.‍ установи, че ⁣какаото, закупено ‍от⁣ “Каргил” ⁤е отглеждано в незаконно обезлесени защитени зони в Кот д’Ивоар. През 2017 г. “Каргил”⁢ обеща незабавно да прекрати снабдяването от​ националните паркове и да възстанови горите в Кот д’Ивоар и Гана. Но“Могъщата земя” съобщи, че: „Година по-късно … установихме, че на много места⁤ обезлесяването всъщност се е увеличило, след ​като “Каргил” обяви своя ангажимент“,⁤ се казва⁤ в доклада.

“Каргил” също е ⁢свързан⁣ с ⁢подобни на робски условия ⁣на труд в бразилските какаови⁤ плантации.

Агробизнесът в мащаба на ⁢“Каргил” има тенденция ‌да облагодетелства богати и добре свързани производители и изисква огромни площи земя – често⁤ в страни, в които земеделието в миналото е било несигурно за бедните селски работници.

Силно концентрираната‍ собственост върху земята отдавна е катализатор⁣ за конфликти⁤ в Бразилия. В амазонския щат Пара операциите на “Каргил” – включително изграждането на огромно пристанище‍ на река​ “Тапахос”, което⁢ може да транспортира 5 милиона тона ‍соя годишно – ⁤са стимулирали развитието на соята, но също така са⁢ свързани със загрижеността относно местните спорове за‍ земята и ⁣натиска върху коренното население територии.

През август вождът ⁢Маноел Мундуруку каза, ⁢че пристигането на мащабно отглеждане на соя върху прародината на племето му е променило почти всеки аспект от живота: техните гори са били ⁣унищожени, потоците им са затлачени и пестицидите са ‌пръскани на ⁤метри от техните​ домове и култури. „Имахме ⁣достоен живот, гора около нас, потоците ни и достатъчно храна, ‍за да могат хората ни да‌ ядат“, каза той. „С пристигането на агробизнеса на нашата територия нещата станаха много по-трудни и⁤ по-сложни.“

През септември 2018 г. 10 фермери, свързани със⁣ Съюза на селските райони ⁢на Сантарем (, заведоха иск срещу националната индианска фондация⁣ на Бразилия​ във връзка с⁣ процеса на демаркация на племето Мундуруку, твърдейки, че ​притежават част от земята в рамките на претендираната от Мундуруку територия.⁣ Смята се, че ​тези фермери са потенциални ⁢доставчици на “Каргил”.‌ Съюзът отказва коментар.

Още по-на юг⁤ “Каргил” набавя⁢ соя от фермери-арендатори ⁢на ‍площ, двойно по-голяма от Голям⁤ Лондон​ в сърцето⁣ на границата ⁤на‌ обезлесяването⁢ в Западна Бахия. Семейства, които живеят на земята⁣ повече от век, казват,⁢ че че земеделците са окупирали земята, ⁢на която‌ някога свободно​ са пасели животни. Има ⁤и твърдения за насилие​ от частни ⁢охранители. Агенцията за земеделска реформа в Бразилия изрази загриженост относно⁢ аспекти на ‌първоначалната покупка през 1978 г .⁤ Ако това бъде потвърдено, ⁢това може да е едно от най-големите грабежи в бразилската история.

Земеделците, свързани с “Каргил” ⁤отричат⁢ насилието. Техен представител‍ заяви:⁣ “През 2010 година⁢ частна ​охранителна компания беше наета, за‍ да осигурява сигурността на работниците, ⁤ако ​станат жертви на ‍грабежи и разруха”.‌ Допълва се, че споровете за‌ земята все още се разглеждат ⁤в​ съда.

Пълни джобове, ⁤празни обещания

Преглеждайки историята ,‌ изглежда удивително, че критиките към “Каргил”l не са по-известни. Но компанията е майстор ​в управлението⁣ на информация, ‌не на последно място ⁤в⁤ собствения си‌ публичен профил. Имиджът на⁢ семейна фирма, която се стреми‍ да нахрани ⁤света, е този, който “Каргил” отглежда от десетилетия, каза Лансинг. ‌„Той приема различни образи от⁢ 60-те ⁢години на‍ миналия ⁣век, но посланието по⁤ същество е едно и също:„ Правим услуга на света “

Според критиците, за да се постигне истинска устойчивост, компаниите като “Каргил” трябва да бъдат по-открити за своите практики и да поемат‍ отговорност за ‍тяхното въздействие върху околната среда ‌и‍ обществото. Те ‌трябва да работят ⁢за промяна не само⁢ във вътрешните си процеси, но и в ‌цялата верига на доставки, ⁤която включва милиони фермери, производители и доставчици.

В крайна сметка, устойчивостта не трябва да бъде‍ само маркетингов ход, а реално постижение, което води до ⁢подобрение на условията​ на живот за всички – от работниците в полето до потребителите ‌в магазина. И компаниите като⁣ “Каргил” имат ‍важна роля в ⁣този процес.

това е просто празна реклама, която се опитва да замазе истинските проблеми, с които се сблъскват фермерите и околната среда. Но независимо ⁢от това,⁣ фактът ⁤остава, че компании като “Каргил” са все по-осведомени ⁢за​ необходимостта⁤ от устойчиво развитие и опазване на околната среда. Важно е да се продължи‌ работата‌ в тази посока и⁢ да ⁢се намерят решения за‍ балансирано използване на ресурсите на планетата.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.