Home » today » Business » “Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 17:24:02

“Каргил” – компанията, изхранваща света, помагайки за разрушаване на планетата – 2024-05-03 17:24:02

Според Хоровиц, за да се постигне⁣ истинска промяна в устойчивостта ​на големите корпорации като “Каргил”, е ⁢необходимо ⁤да има по-голям натиск от страна на⁤ обществото като цяло. Това ​означава, че ние, като потребители, трябва да бъдем по-активни и информирани⁤ за ‍практиките на компаниите, от които пазаруваме.

В крайна сметка, важно е да помним, че устойчивостта не е нещо, което може да се постигне през нощ. Тя изисква усилия и ангажираност от всички страни – компании, потребители, правителства и неправителствени организации. Само като⁢ работим заедно можем да направим истински промени в света и да гарантираме устойчиво бъдеще за всички.

разкрития, че веригата му⁣ за доставки ​е свързана с огромно обезлесяване⁣ – свързано с обширни пожари – в решаващия ⁢за Бразилия регион Серадо. Това е последният от поредицата скандали, засягащи “Каргил”, включително фаталните хранителни отравяния, обезлесяване,⁤ замърсяване на селското стопанство и обвинения в робски труд.

“Каргил”‍ е толкова противоречив, колкото и ⁢огромен ‍- и въпреки това почти със сигурност никога не сте чували за него. Как тогава този корпоративен колос успя да запази толкова ‌нисък профил? И какво прави, докато останалите ⁣гледаме настрани?

Изграждане на титана

Уилям Уолъс Каргил основава “Каргил” ⁤през 1865 г., купувайки един склад в края на новата железопътна линия⁤ в Айова. Докато великите равнини се превръщат в житницата на Америка, той вижда потенциала за⁢ печалба, действайки като посредник между фермери ​и клиенти, може би дори ⁢разширявайки се по новите железопътни линии, които се движат към Уисконсин и Минесота.

Докато компанията ⁣се разраства, “Каргил” често е ⁣единственият елеватор за зърно в големите железопътни гари, оставяйки на фермерите малък избор, освен да приемат цените му ⁢- които понякога‌ са‌ фиксирани в задкулисни сделки. Подобна съмнителна етика помага на “Каргил” да ⁤увеличи обхвата и мащаба си: към края на века компанията обработва въглища, брашно, фураж, дървен‍ материал и семена. Тя инвестира в железопътни линии,​ земя, напояване с вода и ферми.

Компанията е изправена⁤ пред първия си голям скандал⁣ по време на Първата световна война, когато е обвинена във военновременна печалба. В⁢ края на 30-те години на миналия век, когато сушата и⁢ изтощаването заплашват Великите прерии, “Каргил” е отстранен от ⁣борда на Чикаго за изкупуване на фючърси за царевица, с цел монопол над пазара.

И все пак компанията се разраства със зашеметяваща скорост. ⁣Подсилен от изгодни държавни договори по време​ на Втората световна вчи той.

Според ⁤Хоровиц, за да се постигне ‌истинска промяна в⁤ устойчивостта на глобалните вериги за доставка на храни, е необходимо да⁤ се промени целият модел на бизнес. Това‍ включва не само действия на компаниите като “Каргил”, но и на правителствата, потребителите и гражданското общество. ‍Само когато ‌всички заинтересовани страни работят заедно, може да се постигне истинска устойчивост в хранителната верига.

В края на разговора Хоровиц ⁤призова всички да бъдат по-критични към информацията, която получават​ за устойчивостта на⁤ хранителната верига. Трябва да се изисква повече​ прозрачност и отговорност от компаниите като⁤ “Каргил”, за да можем ‍да бъдем уверени, че историите, които ни разказват, ⁤са истински и че устойчивостта им е реална, а не само маркетингов ⁢трюк.

огромни площи при много големи​ обеми, е ключово. От 80-те години на миналия това век се ‍разпространява в ‌световен мащаб, като изтласква семейните ферми по целия свят и ⁤основните бенефициенти са големите производители като “Каргил”.

„Преди ако купувахте пиле или говеждо месо, щяхте да го вземете от ферми в рамките на сто мили от вашия град“, коментира Глен Хоровиц от природозащитната организация “Могъщата земя”. „Сега месото и фуражите могат да бъдат изпратени на хиляди километри, без видимост ⁤как са направени. “Каргил” е създател‌ на модерната селскостопанска система – с всичките ѝ злоупотреби.“

Говорител ⁤на “Каргил” каза: „Компанията се⁣ е заела да храни света по безопасен, отговорен и устойчив начин.“

До 2008 г. предприятието, която започнало като склад в Айова, се превръща в⁢ една от най-големите частни компании в западния свят. Днес в него работят​ приблизително 155 000 души в 70 страни.‍ Неговият флот от 570 кораба премества ⁤200 милиона тона стоки ⁣всяка година. Политическото и икономическото разузнаване⁢ на “Каргил”l за храните и селското стопанство дори​ е ‌било ​по-голямо от това на ЦРУ.

Но преди всичко “Гаргил” се отличава ⁤със своята секретност. Семейство “Каргил”, 14 от които са милиардери,⁤ все ​още притежават 88% ‍от корпорацията, което дава на компанията мощна шапка-нивидимка. ​Почти изцяло зависи от Каргил какво‍ да бъде разкрито‍ на обществото.

„Голяма част от основните ‌селскостопански стоки ⁤в ‍света преминават през ръцете на само четири международни търговски корпорации“, каза Милстоун. „Каргил” е една от тях.“

Където храната се подслажда, консервира, емулгира, смила ‌или пропива с⁢ добавки, там е и “Каргил”. И той‌ присъства на различни етапи от процеса, което означава, че може да доминира в различните сектори.

Например със соята. “Каргил” може да купува зърната ‌от бразилски фермери, да ги съхранява в свой силоз,‌ да ги отвежда през океана в наети ‍от​ него кораби до своя⁣ фуражна ⁣мелница,, ​след което да транспортира получения фураж до птицеферма, сключила договор с “Каргил”.

“Авара”- съвместното предприятие на “Каргил”‌ в Обединеното кралство с хранителната компания⁤ “Фасенда” и марката, ⁢под което функционират редица​ птицеферми – доставя пилета за “Теско” и “Макдоналдс”. Но няма причина някой, който си купува филе от „британско​ пиле“ или нагъва сандвич, да знае, че американска корпорация е участвала на‍ почти всяка⁢ стъпка – или че бразилските гори са вероятно изсечени в процеса.

Тази дискретност не е ‌случайност, казва Майкъл Лансинг, историк⁢ на околната среда. „Трудно е да си представим потребителски бойкот на “Каргил”, въпреки че екологичните групи са се опитвали“, каза той. „Защото, когато отида в хранителния магазин, къде да видя Каргил?”,‍ допълни той.

Източник на соя

Имаше период, преди около десетилетие, когато екологичното досие на “Каргил” в Бразилия изглежда се подобряваше. В началото на 2000-те нивата на обезлесяване в Амазонка бяха шокиращи: ⁤площ с⁢ размерите на​ Хаваите ​беше разчистена само през 2004 г. През 2006 г., след кампания на Грийнпийс, “Каргил” и други големи купувачи на соя – заедно със своите клиенти като “Макдоналд” – се съгласиха да не търгуват със соя,⁤ отглеждана ⁣в новоизсечени гори на Амазонка. „Соевият мораториум“ се разглежда‌ като огромен успех: обезлесяването на Амазонка рязко спадна и “Каргил” беше‍ похвален за ролята си.

Но соята е голям бизнес​ в‌ Бразилия – страната е произвела почти ​118 млн. тона от нея през 2018 г. – и ‍зад кулисите търговията продължава да процъфтява. Как Мораториумът просто⁣ търгуваше унищожаването ⁢на един екологично важен биом с⁤ друг:⁤ Серадо, разтегната тропическа савана с далеч по-слаби защити. Между 2008 и 2012 г. темпът на загуба на гори ​в Амазонка се забави с 67%. Но Серадо продължава да изчезва с трев, ​добави ‍той.

Това подчертава важността на прозрачността и отчетността във⁤ веригата на ⁣доставки ⁤на хранителните продукти. Клиентите‌ трябва да бъдат информирани за начина, ⁣по който се произвеждат и доставят храните, които консумират,⁣ за ⁢да ⁣могат да вземат информирани решения‌ при покупката си. Само по този начин можем да гарантираме, че устойчивостта е наистина вградена в цялата верига⁤ на доставката на хранителни продукти.

В крайна сметка, устойчивостта трябва да бъде приоритет за цялата хранителна индустрия, включително и за големите играчи като “Каргил”. Само като работим заедно и сътрудничим за ⁣постигането на ​общи цели,⁣ можем⁢ да осигурим устойчиво бъдеще за нашата планета и за бъдещите поколения.

.

Мораториумът няма да сложи край на отглеждането на соя или дори да блокира разширяването му – Серадо има изобилие ‍от деградирали земи, предимно бивши пасища за‌ добитък, ⁤които биха могли‌ да бъдат подновени​ за целта.

Серадо, ‌с растителност, за която‌ се изчислява, че поглъща еквивалент на 13,7 милиарда тона въглероден диоксид, се смята за жизненоважен в глобалната битка срещу изменението на климата – битка, за която “Каргил” публично‌ изрази⁣ подкрепа. Той си⁢ постави цели да намали емисиите си с 10% до 2025 г. Миналият​ юли се ангажира да намали емисиите на парникови газове от ‌предлаганите от САЩ говеждо месо с 30%​ през следващото десетилетие. ‍И все пак Серадо, ако бъде оставен като естествена савана и гора, действа като огромен абсорбатор за въглерод.

Преди десет години “Каргил” си постави краен срок​ за прекратяване на обезлесяването в своите вериги за доставки до 2020 г. Миналата година призна, че ще ​изпусне този срок. Сега целта е 2030⁣ г. Въпреки това, хората на територията на‍ Бразилия казват, че има малко следи от подобни ​промени.

„Виждаме големи, страхотни комуникации ⁤навън, на маси на големи международни събития, ⁤но това, което⁤ виждаме на полето, е съвсем различно“, каза⁣ Изабел Фигейредо, еколог от Серадо в Института за обществото, ‍населението и природата. „Няма пряка връзка между това, което казват, и това, което вършат в насажденията.“

Един доставчик на “Каргил” в Серадо разказва, че докато производителите‌ на соя в региона все повече осъзнават международния натиск​ заради обезлесяването, “Каргил” никога не е разговарял⁣ с него за устойчивост, нито е преглеждал имотите му.

Хоровиц заяви, че е скептичен към твърденията, че ⁤веригите за доставка на соя са твърде сложни, за да се наблюдават правилно, като се има предвид, че “Могъщата земя” в миналото е представяла ‌на “Каргил” ясни примери за обезлесяване в тяхната верига за доставки. „Написахме домашното за “Каргил” за ⁢самите тях“, но те така и не действат.

“Каргил” разказва: „Ние не доставяме и няма да доставяме соя от⁤ фермери, които разчистват земя в защитени зони. Имаме контрол, за да предотвратим влизането на несъответстващи продукти във веригите за доставки на ​“Каргил” и на нашите клиенти… Имаме същите очаквания от нашите доставчици”.

Загриженост за “Каргил”

Далеч от операцията си със соя, “Каргил” е и един от трите най-големи доставчици на пакетирано месо в света – ⁣практика, при която⁢ грешните стъпки могат​ да бъдат фатални. През 2000 г. умират седем души, 29 се разболяват, а три жени правят аборт, свързани с огнище на листерия в‌ нарязана пуйка от преработвателен ⁤завод на “Каргил” в Тексас. Същата година едно тригодишно момиченце умира, а ⁢140 други се разболяват, ​след като ядат⁣ месо, омърсено от‌ ботулизъм, доставено от месокомбинат на “Каргил”, който има ‌редица предишни случаи на замърсяване. Епидемия от салмонела в 37​ държави през 2011 г. води до поредната смърт,⁢ свързана с преработено от “Каргил” месо.

През 2009 г. “Ню Йорк Таймс” установява, че ‌хамбургерите, доставени от “Каргил”, замърсени с ботулизъм, ⁢са направени​ от кайма от евтини отпадъци, вероятно имали контакт с изпражнения, някои от които са‍ били обливани​ с амоняк, за да се убият бактериите. Процесът спестява на “Каргил” 25% от⁣ разходите, но оставя един ⁢потребител парализиран от⁣ кръста надолу.

По ‍това време представител на “Каргил” заяви: „Ние сме ангажирани с‍ непрекъснато подобряване в областта на безопасността на храните.“

Въпреки че обикновено се спазват протоколите за безопасност, индустриализираната‍ месна индустрия ⁤в САЩ е‌ по-податлива на огнища, отколкото в Европа, най-вече защото ‍плътността на добитъка е по-висока, а хигиенните стандарти по-ниски.

Антибиотиците ⁢се използват широко, не само за лечение на болни животни, но и ​за спиране на развитието на инфекции. Използването на антибиотици в производството на храни позволява на бактериите да развият ​резистентност, ‌което означава, че лекарствата ще бъдат по-малко ефективни при хората. Резистентността към антибиотици е една от най-сериозните заплахи за общественото здраве в световен мащаб, която се изчислява да убива до 700 ⁢000 души всяка година.

“Каргил” публично заявява, че „подкрепя разумно и отговорно ‍използване на антибиотици, за да помогне да се‌ осигури безопасно, хранително и достъпно снабдяване с храна по целия свят“ и че ⁤„се ангажира да не използва антибиотици, които са критично важни за ‌човешките лекарства, както е дефинирано от СЗО”. През 2018 г. обаче разследване на установи, че⁣ проби‍ от животни, заклани в месокомбинат на “Каргил”, разкриват 11 различни антибиотични вещества,‍ които са били ‌използвани във веригите за доставка на компанията – включително три, класифицирани като критично важни‍ за човешкото здраве.

Представители на комбината обявиха, че е ⁢невъзможно да ​се направят смислени заключения‍ от данните. Те посочиха ⁢само наличието на антибиотици ⁢без информация защо са били прилагани. Понякога е необходимо да се ⁢използват критично-важни антибиотици, а всички използвани лекарства са одобрени за употреба при животни.

“Каргил” също е‍ нарушил различни‌ американски закони за околната среда през последните години. Вредните отпадъци от свинеферми и торове се‌ леят в потоци и реки, включително в Мисури и Илинойс‌ и заливите от Сан Франциско до Тампа, убивайки безброй риби и замърсявайки убежища, влажни зони и резервати. “Водата изглеждаше като мастило”, разказва ⁣фермер за⁢ разлив от отпадъци от прасета през 2012 г. в Илинойс. „Навсякъде имаше риби, мъртви риби. Не беше годно за нищо. ⁢Дори диво животно не би могло да пие от това”, допълни той.

Замърсяването на въздуха също е проблем. През 2005 г. компанията постигна споразумение с Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA), след жалба, в която се твърди, че е значително ⁢се подценяват емисиите въглероден окис и замърсители ‌в преработвателните предприятия в 13 държави. Десет години по-късно “Каргил” се съгласява да ⁤се споразумее относно предполагаемите нарушения ‍на Закона за чистия въздух – този път за несъответствие с разпоредбите, уреждащи стандартите за фармацевтични емисии в предприятието си за производство на витамин Е‌ в Айова.⁣ И в двата случая компанията не признава отговорност.

“Могъщата земя” документира тези нарушения, заедно с ‌много други, миналото лято в доклад, който обяви “Каргил” за „най-лошата⁣ компания в света“ ​- в отговор‍ на това ⁣главният изпълнителен директор на “Каргил”Дейвид Макланан пое ангажименти относно обезлесяването.

“Оттогава не се е променило много”, каза Хоровиц. „Работили сме за‍ промяна на много компании в различни индустрии и никога не сме имали случай ⁤на главен изпълнителен директор, който да е поел ангажимент‌ да действа и след това да ​е изпълнил обещаното”, допълни той.

Експлоатация на глобалния юг

В богатия световен север отрицателното въздействие на “Каргил” се⁢ ограничава до замърсяване на храните и замърсяване‌ на околната среда. Но глобалният юг е изпитал по-широкообхватните ефекти на селското стопанство.

Може би най-шокиращо е твърдението, че ферма,​ снабдяваща “Каргил”, е използвала детски робски труд. “Каргил” отрича да е извършвал неправомерни действия.

Над две трети от какаото в света се произвежда от дребни стопани в Западна Африка, а “Каргил” е един от най-големите търговци ​на ​какао в света. През декември върховният съд на САЩ⁢ трябваше‌ да разгледа дело, ‍заведено за пръв път през⁢ 2005⁣ г.,‌ в което се твърди, че “Каргил” е една от двете⁣ големи компании, които са “подпомагали и подпомагащи” детското робство в Западна Африка. Шестима производители на ​какао твърдят, че са били жертва на трафик⁤ като деца през 90-те ‍години от Мали до Кот⁢ д’Ивоар, където са ‍били принудени да работят без заплащане в плантациите и жестоко физически малтретирани от охраната. “Каргил” отхвърля обвиненията.

Адвокатите на ищците ⁣твърдят, че “Каргил” е знаел, ​че фермите, които е използвал, са експлоатирали деца⁤ роби, но ‌въпреки това са продължава да правят бизнес с тях.

„Колкото и ⁢да е трудно да се повярва през 2020 г., “Каргил” иска Върховния съд да отмени вековния закон и да приеме, че корпорациите са имунизирани срещу престъпления по правата на човека ⁣съгласно международното ​право“, възмущава се адвокат Тери Колингсуърт. „С други думи, ⁤те искат Върховният ⁣съд ‍да узакони робството на корпорациите, за да могат да продължат да печелят ‌от децата роби, които в‌ момента събират какаото ⁤си в Африка.“

Миналата‌ година ⁢“Каргил” обяви⁣ инвестиция от 113 млн. долара за разширяване на своите обекти за преработка ⁣на ⁣какао в Западна Африка, включително 12 млн. долара ⁣за подобряване на прозрачността и⁤ устойчивостта ​на веригите за доставка, включително⁢ мерки за справяне с робския труд.

Подобно на соята, търговията с какао е причина за унищожаването на ⁤горите. ‍Разследване на “Могъщата земя”⁣ от 2017 г. установи, че какаото, закупено⁣ от “Каргил” е отглеждано в незаконно обезлесени защитени зони в Кот д’Ивоар. През ​2017 г. “Каргил” обеща незабавно да прекрати снабдяването от‍ националните паркове и да възстанови горите​ в Кот д’Ивоар и Гана. Но“Могъщата земя” ​съобщи, че: ⁤„Година⁤ по-късно ‌… установихме, че на много места обезлесяването всъщност се е увеличило, след като “Каргил” обяви своя ангажимент“,​ се казва в доклада.

“Каргил” също е свързан с​ подобни на робски условия‍ на труд в бразилските какаови плантации.

Агробизнесът в‌ мащаба на “Каргил” има тенденция да ‍облагодетелства богати и добре свързани производители ⁢и изисква огромни площи земя – често в страни, в които⁢ земеделието в миналото е ⁢било несигурно за бедните селски работници.

Силно концентрираната собственост върху земята отдавна е катализатор за конфликти в Бразилия. В амазонския щат Пара операциите на “Каргил” – включително изграждането на огромно пристанище на река “Тапахос”, което може да транспортира 5 милиона тона соя годишно – са стимулирали развитието на соята,‌ но също така са свързани със загрижеността ​относно местните спорове за земята и натиска върху‌ коренното население територии.

През август вождът Маноел Мундуруку каза, че пристигането⁢ на мащабно отглеждане на соя върху прародината на племето му е променило почти всеки⁤ аспект от ⁤живота:​ техните гори са били унищожени, потоците им са затлачени и пестицидите са пръскани на⁢ метри‍ от техните домове и култури. „Имахме достоен живот, гора около нас, потоците ни и достатъчно храна, за да могат хората​ ни да ядат“, каза той. „С пристигането на ​агробизнеса на нашата територия нещата станаха много по-трудни и по-сложни.“

През септември 2018 ⁢г. 10 фермери, свързани със Съюза на селските райони на Сантарем (, заведоха иск срещу националната индианска фондация на Бразилия във⁢ връзка с процеса на демаркация на племето Мундуруку, твърдейки, че притежават част от ⁤земята в рамките на ​претендираната от Мундуруку територия. Смята се, че тези фермери са потенциални доставчици на “Каргил”. Съюзът отказва коментар.

Още по-на юг “Каргил” набавя соя от фермери-арендатори на площ, двойно по-голяма от Голям Лондон в сърцето на границата на обезлесяването​ в Западна Бахия. Семейства, които живеят на земята повече от век, казват, че че земеделците са окупирали земята, на която‌ някога свободно са⁢ пасели животни. ‍Има и твърдения за насилие​ от частни охранители. Агенцията за земеделска реформа в Бразилия ‍изрази загриженост относно аспекти на първоначалната покупка ​през 1978 г . Ако‌ това бъде потвърдено, това може да е едно от най-големите ‍грабежи в бразилската история.

Земеделците, свързани с “Каргил” ‍отричат насилието. Техен представител заяви: ​“През 2010 година ⁢частна охранителна компания беше наета, за да ‍осигурява сигурността на работниците,‌ ако станат жертви на грабежи и разруха”. ⁢Допълва се, че споровете за⁢ земята все още се разглеждат в съда.

Пълни джобове, празни обещания

Преглеждайки историята , изглежда удивително, че критиките към “Каргил”l не са ‌по-известни. Но компанията е майстор в управлението на информация, не на последно място в собствения си публичен профил. Имиджът на семейна фирма, която се‌ стреми да нахрани света, ‍е този, който “Каргил” отглежда от десетилетия, каза‍ Лансинг. „Той приема различни образи от 60-те години на миналия век, но посланието по същество е едно и ‍също:„ Правим услуга на света “

Според Хоровиц, решението не е в това да се прекрати напълно взаимоотношението с компании като “Каргил”, а в това да се наложи реален натиск върху тях, за да променят практиките си. Това може да стане чрез законодателство, обществено ⁤движение или дори чрез ​действия на самите клиенти.

В крайна сметка, важно ⁣е да се помни, че устойчивостта не е само ‌за доброто на компаниите, но и за доброто на целия свят. Ако​ искаме да запазим планетата си за бъдещите поколения, трябва да действаме сега и да​ наложим отговорност на всички, които​ участват в продоволствената‍ верига.

това е‍ просто⁣ празна реклама, която се опитва да ‍замазе истинските ‍проблеми, с които се⁣ сблъскват фермерите и околната⁢ среда. Но ‌независимо от това, фактът остава, че компании като “Каргил”‍ са важни играчи в⁢ снабдяването ‌на‍ храни по целия свят и имат възможността да направят значителна разлика в борбата с изменението на климата⁢ и опазването ‌на околната среда.

Така че, независимо дали сте​ привърженик на рекламата на “Каргил” или не, важно ⁣е да признаем, че устойчивото развитие ⁤е от съществено значение за ⁢бъдещето на нашата планета и всички ние трябва да работим заедно, за да го постигнем. В‌ крайна сметка, правим услуга на ⁣света, като се грижим ​за него и⁤ за бъдещите поколения.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.