Home » today » World » Доц. Наталия Киселова: Държавата трябва да каже какво иска от своите университети – 2024-04-01 16:06:42

Доц. Наталия Киселова: Държавата трябва да каже какво иска от своите университети – 2024-04-01 16:06:42

ключат‍ към​ нас!

Съгласен съм, че е⁤ необходимо да‌ се проведе сериозна дискусия в парламента⁤ относно образованието и науката. Това ще позволи на различните страни да ​изразят своите гледни точки и да се намерят общи решения за подобряване на​ системата. Важно е да се откроят специфичните ​нужди ⁤и предизвикателства в различните области на образованието и науката, за да се намерят подходящи решения за тях. Надявам се, че парламентът ще ‍бъде⁢ място за конструктивен диалог и обсъждане ‍на важни теми‍ като тези.

гледТВ:

Facebook страница:

Twitter профил:

Instagram профил:

Трябва ‍да се насърчава откритият диалог и обмен на идеи между различните заинтересовани страни, за да се намерят решения на проблемите в образованието и ⁣науката. Само по ‍този начин можем да направим напредък и да осигурим по-добро бъдеще за нашите образователни институции и научни изследвания.приглашение

Facebook страница:

Група:

Сайт:

Благодарим ​ви за подкрепата!

нал да действа, ​след като е започнал да изтича срокът за ​въвеждане ⁢на новите критерии, определен ‌с цитираната преходна разпоредба на закона за‌ бюджета.

– Според мен, законът за ⁢академичното израстване, въведен през 2011 г., е порочен, ⁤защото премахна много по-сериозното сито на ВАК за⁢ качество и позволи всеки от⁢ вузовете⁣ да си „произвежда“ сам колкото иска професори. Не трябва ‌ли⁣ първо да се смени този закон, а след това вече да се помисли и как да се въведат нови критерии?

– Едното не пречи на другото. За ​да се ⁢изработи изцяло нов ‌закон, който да ⁤уреди въпроса с⁤ преподавателите и учените във висшите училища и научните организации, ще са необходими не ‌по-малко от 6 до 12 месеца. Докато в момента идеята на министъра, която прозира ‍в добрия смисъл на​ думата, е да започне да⁤ се завишава качеството на науката във висшите⁢ училища и на преподаването. Философията на закона от⁣ 2011 г. е, че всяко висше училище само си⁢ решава, без да има единни критерии за хора, ‍които заемат една и съща длъжност в различните университети, и това доведе до доста смешни ситуации, има случаи да се става професор, като се мине ​през процедурата доктор-доцент за две години. В други това отнема доста повече години и изискванията са доста по-високи. В⁢ този​ смисъл има няколко принципни въпроса. Защо например ⁣асистент може да бъде само лице на временен договор – първо беше до три години, после⁤ стана четири, сега е възможно до пет. И част от университетите ⁣какво правят – ⁢назначават някого за 9 месеца, за да не му плащат през лятото заплата и осигуровки. При един млад човек това се⁤ отразява негативно върху желанието му да‌ отиде да работи във ‍висше ‌училище, няма предвидимост и стабилност за работата му при ограничение до пет години. Вместо това да се промени обаче, се предлага до 20% от преподавателите да бъдат хора от ⁤практиката. Добре, какво пречи човек да си бъде на постоянен договор, пък едновременно да бъде и

There needs​ to be​ a very serious discussion in the Committee on Education and​ Science in parliament. The minister⁤ cannot just go through the media or⁢ only explain through the Council ⁤of Rectors what he wants to say. Debates need to be‌ opened ‌up more widely,​ if necessary‌ by segments, by‍ directions⁣ – for⁤ natural-mathematical, humanitarian, social sciences, etc. And to outline the specifics. This can be done in a calmer conversation in parliament, which is currently in deficit.

Subscribe ⁢to Pogled‌ Info and ‍PogledTV, because there is a danger of being blocked ‌on Facebook because of our positions:

YouTube channel:

Invite your friends ⁤to join them as well!?

мално необходимият брой точки по наукометрични показатели. Но как се събират в момента, за съжаление, не е дадена възможност за разумен срок занапред като се отчетат спецификите на научната област и направление. Ако влезем в детайли на предложението на министъра, в природо-математическите науки не се ​пишат големи трудове, затова няма изисквания за монография, изхвърлена е студията въобще и като нямаш ограничение в какъв ⁤обем е ​статията, студията ‌и монографията, излиза, че с текст от три до пет страници можеш да‍ трупаш количество. И всъщност, грешната философия на тези ​промени ⁣е, че се държи отново на количество, а не на качество, там където няма публикации в​ двете световни бази данни – WoS и Scopus.

– Наскоро⁤ световна научна конференция ‍в Сан Франциско излезе с декларация, че оценяването на учените само⁢ с количествени показатели изкривява картината на качеството, понеже публикуването зависи⁤ и от политиката на самите научни списания, и от спецификата на тематиките и т.н.⁣ Т.е. трябва да се търсят и други критерии, които да ‌покажат качество.

– Един чиновник в началото на ХХ век, без никой да го​ е познавал или ‍цитирал, написал една кратка статия , след това я преработвал два пъти и получава Нобелова награда. По ‌днешните критерии Айнщайн не става ‌дори за доктор по българската система.

– Няма ли опасност‍ при такава система, която отчита ​само сегашната длъжност на даден преподавател, ваковските професори и доктори‍ на⁤ науките, минали през по-сериозното сито за качество на национално ниво, да загубят при оценяването сега​ предишните си постижения?

– ⁢Предложенията на министъра предвиждат, че ⁤ако сега​ колега на длъжност професор, доцент, асистент⁤ не покрива изискванията, ‍му се дава една година, в която да ги покрие. И ако ⁣догодина ⁢по това ⁤време не ги е покрил, това е основание да се прекрати трудовото правоотношение. Т.е. ако хора, които са получили при ВАК своето националда се абонират за нашите ⁣канали, ‍за да бъдат информирани за последните новини и анализи.

Споделете⁤ този ​пост, за да достигнем до повече хора и да подкрепим отворения дебат в​ парламента.

Благодарим ви за подкрепата!

приятели и познати да се абонират за нашите ⁤канали и да споделят информацията ‌си ‍с​ тях. Само като се информираме и обсъдим важните теми, можем да направим промени в образованието и науката ⁤в нашата страна. Нека работим‌ заедно за по-добро бъдеще!

е също да се организират публични дискусии, където ученици, студенти, преподаватели и обществеността като цяло да могат да изразят своите мнения и предложения. ⁤Важно е да се създаде пространство за⁢ открит и конструктивен ‍диалог,‌ който да⁢ доведе до подобрения в образователната система. Само по ⁤този начин можем ‍да гарантираме, че образованието в България ще ⁢отговаря⁣ на нуждите ⁣и предизвикателствата на съвремието.

приглашаваме ви да се абонирате за нашия YouTube канал:

Поглед Инфо:

ПогледТВ:

Благодарим ви за подкрепата!и приятели да се абонират за нашите канали, за да можем да продължим‍ да споделяме информация и⁤ анализи без цензура. Важно е да имаме открити и конструктивни дискусии за бъдещето на ​образованието и науката в България.

ите приятели да се абонират за нашите канали, за да можем да продължим да споделяме важна информация и ⁣анализи. Благодарим ⁤ви за подкрепата!

​по-спокоен⁣ разговор през парламента, който в момента е в дефицит.

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, защото ​има опасност да ни блокират във​ Фейсбук заради позициите ⁤ни:

YouTube канал:

Поканете и вашите приятели да се присъединят към тях!?

#Доц #Наталия #Киселова #Държавата #трябва #да #каже #какво #иска #от #своите #университети

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.