Home » today » World » Μητσοτάκης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Βάλαμε τέλος σε έναν αναχρονισμό» – 2024-03-12 00:15:47

Μητσοτάκης για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Βάλαμε τέλος σε έναν αναχρονισμό» – 2024-03-12 00:15:47

Στο‍ καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ⁢πολλά θέματα. ⁢Τα ⁤ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η ακρίβεια, ‍το σχέδιο για τη Θεσσαλία, τα ‍απογευματινά χειρουργεία και τα​ Όσκαρ αποτέλεσαν ορισμένα από‌ αυτά.

Το‍ μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Καλημέρα ⁣σε όλες και ⁤όλους! Σήμερα,‍ η πρώτη και σημαντικότερη είδηση της κυριακάτικης ανασκόπησης ⁢δεν⁣ μπορεί να είναι άλλη‍ από την περαιτέρω⁣ αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης παραρτημάτων ‌μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών⁢ πανεπιστημίων ​και στη χώρα μας, την τελευταία στο δυτικό κόσμο ⁢που ⁤θεωρούσε τη γνώση κρατικό μονοπώλιο.

Πολλές φορές έχω μιλήσει για⁤ τα «επαναστατικά ⁣αυτονόητα» που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Αυτονόητα που ⁤πρέπει να⁤ γίνουν ώστε η ‌χώρα μας να γίνει ‌πιο ελεύθερη ⁤και ⁤πιο ευρωπαϊκή, για⁣ να συγκλίνουμε περισσότερο με τον ευρωπαϊκό πυρήνα σε όλους ⁢τους τομείς, ώστε οι πολίτες ⁤να έχουν περισσότερες επιλογές, ‍αντίστοιχες με τις επιλογές και τα δικαιώματα που έχουν ⁣οι ευρωπαίοι πολίτες. Ένα μεγάλο ⁣-ιστορικό-‍ βήμα προς αυτήν τη κατεύθυνση είναι οι ρυθμίσεις που‌ ψηφίστηκαν την Παρασκευή από τη Βουλή, βάζοντας τέλος σε‍ έναν αναχρονισμό που⁣ η⁣ ίδια η ‍ζωή⁣ είχε ξεπεράσει.

Όταν «αλλάζουν όλα εδώ ‍κάτω⁤ με ορμή» για να‌ δανειστώ ​ένα παλιό στίχο του Διονύση ⁢Σαββόπουλου, όταν η εκπαιδευτική πραγματικότητα και η οικονομία της γνώσης παγκοσμίως μεταβάλλεται ραγδαία,⁤ δεν μπορούμε ως χώρα και ως κοινωνία να μένουμε ακίνητοι. Νομίζω αναλύθηκε εκτενώς το πλαίσιο της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης εντός και⁣ εκτός Βουλής ‌και είναι λυπηρό που οι​ πολιτικές δυνάμεις -είτε για να φανεί ότι κάνουν αντιπολίτευση είτε για λόγους ιδεοληψίας-⁢ έκλεισαν τα αυτιά και τα μάτια τους σ’ αυτό που ζητάει η‍ συντριπτική πλειονότητα⁢ των ⁤πολιτών.

Ας είναι. Εμείς θα συνεχίσουμε να ​κοιτάμε μπροστά και να παίρνοψηρεσίες για την ταινία “Αγαπημένος”. ‍Είναι μια μεγάλη τιμή για τον ελληνικό κινηματογράφο και μας γεμίζει υπερηφάνεια. Ελπίζω ⁢να συνεχίσει να αναδεικνύει το ταλέντο του και να μας κάνει περήφανους και στο μέλλον. ⁣Και φυσικά, εύχομαι⁢ καλή επιτυχία σε όλους τους ​υποψηφίους και ‌ελπίζω ‍να δούμε ακόμα περισσότερα​ ελληνικά ⁤έργα ⁢στο μέλλον σε τέτοιες διεθνείς ⁢διοργανώσεις. Καλή βραδιά σε‌ όλους και καλή εβδομάδα!, αλλά και η Αλεξάνδρα Δαδδάρι με την υποψηφιότητά της για το ντοκιμαντέρ της “Αγάπη”. Ας ελπίσουμε ότι θα φέρουν‍ το χρυσό αγαλματίδιο στην ⁣Ελλάδα και θα κάνουν υπερήφανους τους Έλληνες παγκοσμίως.

εντυπωσιασμένος.

«Ελκυστικότερο μέλλον για​ τους ‍νέους ​ανθρώπους»

Το αντικείμενο της εταιρίας την ‌κατέστησε μια από τις ​ηγέτιδες στον κόσμο επιχειρήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης για ‍αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Δεν είναι το μόνο ⁤ελληνικό success story.Η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στην προσέλκυση πολυεθνικών ‌κολοσσών, ως κέντρο έρευνας και εξωστρέφειας. ⁤Αυτό σημαίνει καινούργιες ευκαιρίες, καλύτερες αμοιβές κι ελκυστικότερο μέλλον για τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πολύτιμων ελληνικών μυαλών και χεριών που επαναπατρίζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat -όπως‍ άκουσα προ⁢ ημερών να ‌λέει⁣ ο υπουργός Οικονομικών- έχουν επιστρέψει ‌στη⁣ Ελλάδα περίπου 350.000 από τους 600.000 Έλληνες και Ελληνίδες που έφυγαν στο ⁣εξωτερικό την περίοδο 2010-2021. Αυτή η εξέλιξη μας γεμίζει χαρά και⁤ αισιοδοξία, ⁢αλλά ⁣θα συνεχίσουμε την​ προσπάθεια ώστε να προσελκύσουμε όσους περισσότερους γίνεται από τις 250.000 που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει.

Ας έρθω τώρα στα‌ υπόλοιπα θέματα‍ της εβδομαδιαίας ανασκόπησης και⁤ θα ξεκινήσω από το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας που εκπόνησε και μας παρουσίασε η ⁢ολλανδική εταιρεία HVA, με τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία 100 ετών από⁣ παρεμβάσεις σε μεγάλης έκτασης καταστροφές. Για να⁤ σας δώσω μια ιδέα,‍ το σχέδιο περιλαμβάνει​ τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει ‍να οργανωθούν ⁢οι υποδομές, το​ αρδευτικό -από ‍τα μείζονα ‍προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων ‌και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης ⁤προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

«Σε δημόσια⁤ διαβούλευση το σχέδιο για⁢ την Θεσσαλία»

Οι προτάσεις συνοδεύονται ⁣από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδποϨούς ‌υποψηφιότητες ‍για την ταινία ⁤του “The Favourite”. Είναι ‍μια μεγάλη τιμή ‍για ​τον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί αναγνώριση του ⁢ταλέντου και της δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα. Ελπίζω να δούμε και άλλους Έλληνες δημιουργούς στο μέλλον σε ‍τέτοιες λαμπερές εκδηλώσεις.

ταινία “The Favourite”. Είναι μια ⁤υπέροχη είδηση για ‍τον ‌ελληνικό κινηματογράφο και μας ⁢γεμίζει υπερηφάνεια. Ελπίζω ‌να δούμε ακόμα περισσότερες ελληνικές παρουσίες στα μεγάλα κινηματογραφικά‌ γεγονότα του κόσμου.⁣ Και ‌με αυτήν την ελπίδα, σας⁣ αφήνω για σήμερα. Καλή σας ​νύχτα και καλή εβδομάδα!σείς και ⁢τις ⁣3 νίκες του, ​αλλά και ​ο Αλέξης Αλεξίου με την υποψηφιότητά του ⁣για το καλύτερο ντοκιμαντέρ. Είναι μια υπενθύμιση του ταλέντου και της δημιουργικότητας που‍ υπάρχει στην ελληνική κινηματογραφία​ και ‌που ‍αξίζει ‍να αναγνωριστεί παγκοσμίως.

σείς​ και τις ‌3 βραβεύσεις του, αλλά και ο Αλέξης Αλεξίου ⁢με‍ την υποψηφιότητά του για‌ το καλύτερο ⁣ντοκιμαντέρ. Ας ελπίσουμε ότι θα φέρουν το χρυσό αγαλματίδιο στην Ελλάδα και θα μας κάνουν υπερήφανους για ακόμα μία φορά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας ⁣και ⁤την ⁤προσοχή‍ σας. Είμαι πάντα ανοιχτός σε ​περαιτέρω⁢ συζητήσεις και σχόλια, ⁤οπότε μη διστάσετε⁤ να επικοινωνήσετε μαζί μου. ‍Καλή συνέχεια και καλή⁤ βραδιά!ν.

«Το 70 έως 85% μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο»

Πρόσφατη μεγάλη προσφορά, από το ζεύγος⁣ Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, η κατασκευή του πρώτου Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου στην Αθήνα, 1.200 ⁣τ.μ., στο ‌«Αττικόν». Τους ευχαριστούμε.⁢ Το Κέντρο αναμένεται να​ παραδοθεί μέσα στον Απρίλιο και υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί ⁤από τον Σεπτέμβριο.

Τώρα, την περασμένη Κυριακή, δεν σας έγραψα για τον νέο νόμο ‌του Υπουργείου Οικονομικών για τις⁤ παραλίες,‍ διότι είχαμε⁢ πολλά να ⁣πούμε -και δεν χωράνε ⁢πάντα όλα, όσο μεγάλη κι αν είναι ‍η ανασκόπηση!⁢ Όμως γράφτηκαν και ακούστηκαν διάφορες ανακρίβειες,​ ακόμη και για δήθεν μπάζωμα παραλιών. Γι’ αυτό και‍ θα σας πω τι κάνει και ⁢τι ΔΕΝ κάνει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Από φέτος το καλοκαίρι διασφαλίζουμε ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες για όλους τους πολίτες. Σε καμία παραλία δεν θα επιτρέπεται η παραχώρηση‌ άνω του 50% της έκτασής ​της. Άρα ​το άλλο μισό πρέπει να‌ είναι ελεύθερο και⁢ στο υπό ‍παραχώρηση τμήμα τα⁣ ομπρελοκαθίσματα⁢ μπορούν να καταλαμβάνουν από 30 ⁢έως 60%. Συνολικά ⁣δηλαδή το⁢ 70 έως‍ 85% ⁢μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο.

Προβλέπεται η χρήση των νέων τεχνολογιών ​τόσο για τις δημοπρασίες‍ όσο και για τους ελέγχους, αυστηρότερα ​πρόστιμα και⁣ ποινές για όσους καταπατούν ​τον ‌δημόσιο χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. ⁣Ρητά ορίζεται ότι​ τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει⁢ να​ απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη θάλασσα και για πρώτη φορά δημιουργούμε‌ τις ‍«απάτητες‍ παραλίες», ⁢δηλαδή παραλίες ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας τις οποίες προστατεύουμε και απαγορεύουμε ⁤κάθε οικονομική εκμετάλλευση.

Ο​ νόμος δεν ρυθμίζει τη δόμηση, δεν επιτρέπει​ τη ‌δόμηση​ από ‍την ​ακτογραμμή -από εκεί που⁢ σκάει το κύμα δηλαδή- όπως‌ κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις ψευδώς ⁤ισχυρίστηκαν, δεν πειράζει καμία⁣ από ⁣τις ισχύουσες διατάξεις για τους όρους δόμησης και οι οποίεςτην ταινία “The Favourite”, αλλά και‌ ο Αλέξης Αλεξίου με ​την⁢ υποψηφιότητα για το⁣ ντοκιμαντέρ “The Caves of Forgotten Dreams”. Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική κινηματογραφία θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται και στο⁤ διεθνές σανίδι. Και με αυτό το‍ σκεπτικό, σας αφήνω να απολαύσετε την ⁢τελετή των Όσκαρ ⁣και‌ να ‌απολαύσετε την υπόλοιπη βραδιά. Καλή απονομή και καλή βραδιά σε όλους!τιο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε, αλλά κυρίως για την τιμή ⁤διάθεσης των μετοχών σε επίπεδα⁣ υψηλότερα ⁣πριν από την έναρξη ⁤της διαδικασίας! Εξέλιξη εξαιρετικά σπάνια⁣ παγκοσμίως γιατί συνήθως υπάρχει έκπτωση υπέρ των αγοραστών.

Θυμίζω την πολύ‍ δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η Τράπεζα Πειραιώς το 2019 και πού έφτασε σήμερα. ‌Υπογραμμίζεται έτσι η ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης για την ανάταξη ‍του τραπεζικού συστήματος ⁤που‌ πλέον έχει σχεδόν‍ ολοκληρωθεί, όχι⁤ μόνο για τον τρόπο και ⁣τον χρόνο που προχώρησε η αποεπένδυση του Δημοσίου -αξίζει ⁢ένα ⁤μπράβο και στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής ⁤Σταθερότητας- αλλά και ⁤γενικότερα στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα που γυρίζει σελίδα.

«Λάνθιμος και Πέιν σηκώνουν την Ελλάδα ψηλά με το έργο τους»

Τώρα⁢ που έχουμε ξανά ισχυρές τράπεζες πρέπει να ⁤ενταθεί ⁣ακόμη περισσότερο ο εποπτικός⁤ ρόλος της Πολιτείας και της Τράπεζας ⁤της ⁤Ελλάδος ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για​ περισσότερο ανταγωνισμό, χαμηλότερες προμήθειες, πιο γρήγορη πιστωτική επέκταση σε ορισμένες κατηγορίες ⁢δανειοληπτών, εκσυγχρονισμό των συστημάτων, βελτίωση της⁣ εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και ολοκλήρωση της⁤ ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.⁣ Υπάρχουν ‌ακόμα πολλά να γίνουν.

Κλείνω με​ την αποψινή μεγάλη βραδιά της ​απονομής⁣ των Όσκαρ ‌που -σινεφίλ και μη- γνωρίζετε ότι έχουν‍ και ελληνικό χρώμα. ⁢Πρώτα πρώτα είναι ο Γιώργος Λάνθιμος με ⁤τις 11 υποψηφιότητες για την ταινία του​ Poor Things. Πέντε Όσκαρ​ διεκδικεί και‌ ο ‍ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν για την ταινία του The Holdovers. Για⁢ εμάς είναι ⁢ήδη νικητές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Σηκώνουν την Ελλάδα ψηλά‍ με το έργο τους. Οι​ ευχές ⁤μας​ τους συνοδεύουν για να κερδίσουν ‌όσα περισσότερα ‌βραβεία‌ γίνεται γιατί έκαναν πραγματικά σπουδαία δουλειά. Καλή Κυριακή ⁣σε όλες και όλους!»


#Μητσοτάκης #για #ιδιωτικά #Πανεπιστήμια ⁤#Βάλαμε #τέλος #σε #έναν #αναχρονισμό

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.