Home » today » World » Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 10:52:39

Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 10:52:39

/Поглед.инфо/ Светът преминава през⁢ коренни многопластови трансформации, изходът ⁣от които остава загадка дори⁣ и⁤ за най-големите учени и аналитични ​умове. Навлязохме в това, което немският икономист Норбърт Херинг нарича⁣ „финалната игра на капитализма“. Съдбоносните и изключително динамични времена, чийто край не ⁢се вижда на хоризонта, ‍предполагат изникването на съвършено нови въпроси, за които няма еднозначен отговор. А геополитическите конфликти,​ войните в Украйна и Близкия изток⁤ и предстоящите финансово-икономически кризи са само част от сътресенията, които ⁤носи със себе си бавният‍ и‍ продължителен демонтаж на⁢ глобалния финансилизиран, ‌неолиберален капитализъм.

В такъв момент на помощ трябва‌ да се притече науката, която да потърси и да ‌предостави на теоретично ниво отговори, способстващи за практическото решаване ‌на възникващите глобални кризи. Уви, това вече е невъзможно, тъй като⁤ съвреоделяйте⁢ с ‍нас ‍в този път ‌към истината и освобождението!

>Благодарим ви за вниманието!лете този текст, за⁤ да насърчите другите ​да се​ върнат към философията и ​да търсят истината ⁤извън стандартните рамки.⁢ Нека се върнем към нашите корени и да се освободим от страховете и предразсъдъците, за да можем да гледаме смело ⁣към бъдещето.информацията с приятели и близки, ⁢за да създадем общност, която се стреми към истината и свободата. ​Само като обединим усилията си и се върнем към ​основните ценности на човечеството, ще можем да преодолеем ограниченията, които ни вързват. Нека ⁣бъдем смели и​ решителни в нашето стремеж към промяна ⁢и ‍просветление. Вече е време да се пробудим и‌ да действаме заедно!

одавателят по международни отношения, проф. Марвин ⁢Бейн, изнесе‍ кратка лекция за причините на войната, след което проведе‍ отворена дискусия със⁢ студентите. Той​ беше толкова притеснен да не каже нещо „грешно“, че на всяко 3-то изречение повтаряше⁢ „not to condone anything“ – ​в превод от анг. език „без да оправдавам каквото и да е“. Преподавателят казваше това във връзка с действията на Руската федерация, които той определи⁣ съвсем в безкритичния дух на постзападната пропаганда като „крайно неприемливи“, „агресия“ а‌ също и „империалистични аспирации на Путин“ . Но по-страшното дойде в последвалата‍ дискусия, в която мои колеги по политология и международни отношения говориха ‍и се държаха като някакви обсебени⁤ същества, които са готови да линчуват всекиго, ‌дръзнал ​да заяви нещо, което не им допадне. След първите⁢ 2-3 въпроса се появиха коментари за ⁤Русия като⁤ „как е възможно да съществува‍ все още ⁣такова зло“, или пък призиви от ⁣рода на „Путин трябва да бъде вкаран в затвора до живот, където да бъде наказан за престъпленията си срещу човечеството“. А един колега шотландец ⁤направо отсече: „За⁢ какъв затвор говорите? Направо да пръснем мозъка на Путин с куршум и⁢ да се свършва, той само това⁣ заслужава.“

Друг случай от студентския ми опит в подкрепа на думите‌ ми са лекциите на дипломния ми ръководител ‌док. Андерс Видфелдт, който бе тясно специализирал по това, ​което той наричаше „крайно-десни‌ партии в Западна ​Европа“.⁢ В няколкото ни срещи относно дисертацията ми, когато заговорих за ⁤геополитика, той ме ‍гледаше като неразбиращо теле, което тепърва опознава околния свят. ‌За него национал-консервативни партии⁤ като немската „Алтернатива​ за Германия“ и⁤ френската „Национален събор“, са въплъщение за същинското „неофашистко“ зло,⁢ което трябва да се изкорени от⁢ лицето ⁣на земята. Той преподаваше⁤ и 1-2 алтернативни гледни точки за тези партии,‍ които обаче отхвърляше като „пристрастни“. ⁣Човекът⁢ не криеше, ​че е ултралиберал, за‌ него „краят на историята“ на ⁤Франсис Фукуяма ⁤бе настъпил, ⁢и всяка заплаха срещу този „край“⁣ бе неофашисткият⁤ крайно-десен враг, който трябва да бъде ‍изучен, бит и ‍заличен. Както би ⁤го нарекъл проф. ‍Александър Дугин, който казва същото за Франсис Фукуяма, Андерс ⁢е един „киборг“. За него няма бъдеще, просто защото краят на времената вече е настъпил, а този ⁢край ⁤се нарича „либерална демокрация“. Док. Видфелдт олицетворява ‌същинското падение на⁤ Западната наука в лицето на нейната ‍идеологизация и превръщането й в предразсъдък. ‍Както би го нарекъл руският социален⁢ философ и ⁤изследовател на ⁢системите,‌ проф. Андрей Фурсов, Андерс е⁤ „специалист по третото косъмче на‍ лявата ноздра“. Неговото ‍пристрастие към либерална демокрация, издигната от него в идеология-религия, не му позволява да надхвърли собствените си ограничения‍ и да излезе извън границите на тясноспециализирания си псевдонаучен ⁣комфорт.

От предходните два примера виждаме как⁢ науката се превръща в предубеденост, ограниченост, а също и сляпа вяра ⁢в идеология. А както пише Матиас Десмет в книгата си „Психология на тоталитаризма“ : „В същата степен, в която научният дискурс е станал идеология, ⁣той е загубил ⁣качеството си да говори истината“. Пост-модерната наука престава да държи монопола върху истината, тя се превръща във всичко онова, което твърди, че ‍не е – неистина, пропаганда, предразсъдък и ⁤идеология.

Последният случай, който не само потвърждава думите⁤ ми, но и определя безсмислието, в​ което е изпаднало днешното Западно социално-хуманитарно познание, идва от книгата ‍на британския журналист ​Дългас Мъри „Странната⁤ смърт на Европа“, в която той описва прекрасен пример за типична постзападна научна ⁤конференция с хуманитарно-социална тематика.⁣ Цитатът е ⁣дълъг, но заслужава внимание:

Преди няколко години,‍ по време на конференцията в Хайделбергския университет, внезапно осъзнах катастрофата на съвременната германска (според Андрей Фурсов това ​се ‍отнася за цялата постзападна) мисъл. Групата учени и обикновени участници⁣ се бяха събрали да обсъди историята на отношенията на Европа​ със Средния изток и Северна Африка. Много бързо стана ясно, че от⁤ това не може да се извлече нищо, ⁤тъй като не можеше да се каже нищо. Нижещите се един след друг философи и⁤ историци губеха времето с изказванията си, като‍ упорито се опитваха‌ колкото се може по успешно да ‌не ‌кажат нищо. И колкото по-успешно почти не се⁣ казваше нищо, толкова по-силно беше ⁢чувството на облекчение и⁣ признателност ⁢от страна на присъстващите. Не‍ можеше да бъде направен нито ‍един опит да се използва някаква ⁢идея, събитие или факт, ако⁣ не е бил проверен за лоялност на „пропускателния пункт“ на съвременната академична наука. Не бяха⁤ възможни никакви обобщения, никакви различни ‍мнения. Под⁣ подозренашия контент и се абонирайте за каналите ни, за ⁢да ⁤бъдете в течение‍ на ⁢всички новости ​и ⁢видеа, ‍които публикуваме. Благодарим ви за подкрепата!

информацията с приятели и близки, за да създадем общност, която ‌се‍ стреми към истината и свободата. Само като обединим силите си‍ и се върнем към древните мъдрости, ще можем ⁣да преодолеем ограниченията, които​ ни вършат. Да се⁤ върнем към корените си и‍ да търсим истината заедно!

ъм”, като пояснява:

“Био” е лекарство и генетична модификация; „еко” е „зеленото” и цялата климатична врява, а „техно” е всичко свързано с „цифровизацията”. Необходимо е да ‌се ‌направи резерва само за думата “фашизъм”. Това не⁤ е политически, а метафоричен термин, ⁢значи че по-зле за‌ човека не може да стане.‍ Но проблемът е, ​че политическите фашисти и националсоциалисти през 30-те години на миналия век ⁢не са разполагали с техническите и биологичните средства, с които БЕТ-фашистите разполагат днес. ‌А светът, който Шваб (става дума за лидерът на СИФ, Клаус Шваб)⁢ рисува, е много ‌по-лош⁤ за човечеството ​от⁣ политическия, исторически фашизъм. Просто в нашата традиция няма термин‌ за това “по-лошо”, затова използвам термина “био-еко-техно-фашизъм”.

БЕТ-фашизмът върви ръка за ръка с ⁤пост-модерните идеологии на транс-хуманизма и транс-джендързима, целящи да обезчовечат човека,⁤ тоест да‍ го заличат като⁤ биологична и социална същност, ​потапяйки го в едно глобално общество симулакър на безполови, свръххедонизирани, свърхконсуматорски и свръхрационализирани киборги чрез⁤ „тегнологичния прогрес“ на ИИ. Това са буквално⁤ зомбита, които знаят⁣ само да зяпат екрана на технологичното устройство, задаващо тяхната реалност чрез хипнотизиране, без ‍да си задават въпроси и да търсят ‌отговори. Същества, които биват твърде лесно контролируемо от⁣ онези, които Бенджамин Дизраели нарича „господарите на историята.“‍ Това бяха‍ 99% от колегите ми в университета, индоктринирани в религиозните постулати на либералната демокрация, като „права ⁤на човека“, „прогрес“, „мултикултурализъм“,⁣ „полово многообразие“ „ЛГБТ+ равноправие“ и прочие. ​А думата „капитализъм“​ сякаш се появяваше в техните речници внезапно само когато трябваше да докажат какъв провал и какво зло са марксизмът и и комунизмът, без въобще да са запознати ‌с тях. В⁤ тази връзка може бrong>Ако искате да ⁢се присъедините към нашата общност, не се колебайте ​да ни пишете ⁤или да ни последвате в ⁣социалните мрежи. Заедно с усилията ни, можем да преодолеем ограниченията и да създадем по-добро бъдеще за всички.

лете и се абонирайте ‍за ‍нашите канали, за да бъдете ‌в течение на последните⁤ размисли и анализи. Само‍ като се обединим и търсим истината заедно, можем да преодолеем ограниченията ‍и да създадем⁢ по-добро бъдеще за всички нас. Благодарим ви за подкрепата и доверието!

еляйте и ⁢се абонирайте за нашите канали,⁣ за да бъдете в течение на всички ⁣новини‌ и видеа, ⁢които споделяме с вас. Благодарим ⁢ви за подкрепата!

а света. Проблемът ⁢обаче е, че днес ⁤мнозинството от ‍пост-модерни ‌структури, които създават научно познание – университети, изследователски институти и разни аналитични отдели, са ⁢все по-неадекватни спрямо⁣ глобалните проблеми, ​пред които сме изправени.

След като очертахме ‍на​ повърхността ‍убогото ‌състояние, в което е изпаднало Западното обществено-хуманитарно ⁤познание в епохата на пост-съвремеността и на⁢ терминалния ​стадий ‍на капитализма, е ​редно да се запитаме как да‍ изкараме науката от това блато, ако въобще това ‍е възможно. Тук можем само да загатнем, че решението може би се крие в‍ осъзнаването и вникването в корена​ на проблема, проследяването на неговата⁣ историческа нишка на развитие ​и признаването,⁤ че⁤ старото вече не работи. Нужно е да се роди‍ нещо качествено ⁣ново, което да признае ефикасността на пътя на‍ логиката, но⁣ и да издигне човек ‍над‍ ограниченията на рационалността. ‌Това принципно ново явление трябва да преосмисли цялостно къснокапиталистическите, ‍постмодерни⁢ времена на ‍глобални и екзистенциални кризи, с помощта на ⁤което да намерим​ нови смисли в заобикалящия ни свят и да създадем нова образователно-познавателна матрица, която ‌да произведе съвършено нови научни култура и ‌кадри с всеобхватен и системен‍ поглед, напълно отговарящ на спецификата на дневния ред. Светът се⁣ нуждае от⁢ научни революционери със​ съвършено‌ ново съзнание и тук на помощ могат да се ‍притекат нашите позабравени, но вечно актуални приятели, ​философите, от които тръгва изначалния стремеж ⁤към достигане до истината. Необходимо е и нов некапиталистически и немодерен, сиреч „незападно-центричен“, модел​ за разбиране на човека и​ връщането му към неговите дълбинни корени отвъд пределите на човешкия разума. Само така, свободни, непредубедени и без страх, ще ⁣можем да отправим смело поглед към бъдещето. А то вече настъпи.

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм: 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.