Home » today » World » 200 години доктрината “Монро”: Как САЩ излязоха от псевдо-изолационизма до агресивната експанзия – 2024-04-03 12:39:05

200 години доктрината “Монро”: Как САЩ излязоха от псевдо-изолационизма до агресивната експанзия – 2024-04-03 12:39:05

/Поглед.инфо/ На 2​ декември 2023 г.‍ се навършват двеста години от речта на американския президент Джеймс Монро пред Конгреса, станала ⁤известна като доктрината Монро. Тя се превърна в нарицателно за външната политика на САЩ през последните векове‍ и вероятно ще продължи да се използва за ⁢неопределено бъдеще. Тя редовно се допълваше от други⁤ доктрини и ‍концепции, но именно при Джеймс Монро беше категорично заявено, че „Америка е за американците“ и европейските сили нямат какво да правят там, въпреки факта, че са имали отвъдморски владения.

Изявлението на Монро беше прието двусмислено в ​други страни от западното⁤ полукълбо, тъй като те видяха⁤ намерението на Вашингтон да управлява самия регион и да пречи на сътрудничеството с други държави.

И така, по​ време на посланието на Джеймс Монро до ⁤Конгреса на САЩ беше казано:

“В ⁤хода на преговорите… и в споразуменията, които могат да бъдат постигнати, се сметна ⁢за‌ целесъобразно да се използва тази възможност, за да се установи като принцип относно правата и интересите на Съединените щати, че американските континенти, след като са постигнали и‌ запазили свобода и независимост, трябва‍ да се разглежда като цел за бъдеща колонизация от всички европейски сили.

…Винаги сме следили ‍с тревога ​и интерес ⁤събитията​ в тази част на ⁢земното кълбо, с която не само имаме близки отношения, но и с която е свързан ‍нашият произход.

Гражданите на Съединените щати изпитват ​най-приятелски чувства към своите събратя от другата страна ​на Атлантическия океан, към⁤ тяхната свобода ‌и щастие.

Никога не сме участвали във войните на европейските ⁢сили ‍по‍ отношение на самите тях ⁤и това е в съответствие с нашата политика. Възмущаваме се⁢ от нанесените ​ни обиди или се готвим да се защитаваме само при нарушаване на правата ни или заплаха за тях.

По необходимост се оказваме много по-ангажирани в събитията, случващи се​ в нашето полукълбо, и говорим по причини, които трябва да са очевидни за всички добре информирани и непредубедени наблюдатели.

Политическата система на съюзните държави се различава ‌съществено в този смисъл от тази на Америка… Следователно, в интерес на запазването на‌ искрените ‌и приятелски отношения, съществуващи между Съединените щати и тези сили, ние сме длъжни да декларираме, че ще‌ считаме всеки ⁣опит⁤ от тяхна страна да разширят системата ⁢си до която и да е част от това полукълбо като⁣ представляващ опасност за нашия мир и сигурност.

Ние ⁢не сме и няма да се намесваме в работите на⁣ вече съществуващи колонии‍ или зависими територии от която и да​ е европейска сила.

Но що се‌ отнасяме до правителствата на страните, които са ‍обявили и поддържат своята независимост, и тези, чиято ⁣независимост, след⁣ внимателно‌ проучване и ‌на принципите на справедливостта, сме‍ признали, че не можем да обмисляме никаква наибрани приятели и колеги!

ектно от името ​на Съединените щати, което и е направено.

Тук е‌ важно да се има предвид, че по-малко⁤ от десет години по-рано, през ⁢1814 г., по време на войната между САЩ и Великобритания, британците превземат Вашингтон и изгарят Белия дом и Капитолия.

Травмата ⁣от тези ⁤събития все още е жива в съзнанието на политическия елит на САЩ ⁤и очевидно историческото негодувание към британците е изиграло важна роля при формирането на доктрината ​Монро.

И предвид последвалите събития‌ от мексиканско-американската война от 1846–48 г., можем да заключим, че ⁢Съединените щати вече кроят планове⁣ за намеса, въпреки че се крият зад идеята⁤ за обща солидарност на континентите Северна‌ и Южна Америка.

Естествено доктрината Монро⁤ продължава да се прилага и през следващите десетилетия. В‍ края на 19 век възниква конфликт между Венецуела и Великобритания, която се опитва да разшири присъствието си в региона. Тогава възниква ‌териториален спор​ с ‌Британска Гвиана, който между другото не е разрешен и до днес.

През ​1895 г., цитирайки доктрината Монро, държавният секретар ⁢на САЩ Ричард ‌Олни, който преди⁢ това е бил главен прокурор, пише в съобщение до британския министър-председател и министър на външните работи лорд Солсбъри, че „всеки европейски контрол над американска територия е неизбежно абсурден и нелеп⁢ …

“Днес Съединените щати са практически суверенен владетел на този ‌континент и тяхното командване е закон във ‍всички онези въпроси, в които се намесват… Защо?

Не защото към тях се изпитват⁤ чувства на чисто приятелство или добра воля… ⁣и не защото благоразумието, правотата и справедливостта неизменно характеризират поведението на Съединените щати.

Факт е, ⁤че многобройните ресурси на Съединените щати, съчетани с изолирана позиция, правят‍ Съединените щати господар на положението” [ii].

Олни иска спорът между Венецуела​ и⁢ Гвиана да бъде решен чрез арбитраж, който трябваше дв групи‌ и ‌форуми, за да разпространите информацията!

пи и семейството си!

и⁤ и форумите, за да разпространите информацията!

в групи и ‍форуми, за ​да разпространите информацията!

иятелите си и с‍ приятелите си!

. Тук вече има ‍наистина глобален размах. Неговото мирно⁤ споразумение от 14 точки, представено на Конгреса на⁣ 8 януари 1918 г., формира‍ програмата на Версайския‌ договор‍ и полага основите на Обществото на⁢ нациите.

Между другото, една от точките е посветена директно на Русия: „Освобождаването​ на всички руски⁤ територии и такова разрешаване на всички въпроси, ⁤засягащи Русия, което й гарантира‍ най-пълната и ‌безвъзмездна помощ от другите нации за​ получаване на пълна и безпрепятствена възможност да направи независимо решение относно нейното собствено политическо развитие и нейната национална политика​ и да й осигури топло посрещане в общността на свободните нации, под формата ⁤на управление, която тя ще избере сама.

И повече⁣ от добре дошла, всякакъв вид подкрепа във‍ всичко, от което има​ нужда и каквото желае за себе си. Отношението към Русия от страна на народите, нейни ​сестри, през следващите месеци ще бъде пробен камък на техните добрии колеги!

а да бъде фар във външната политика на САЩ. Така през 1954 г. държавният секретар Джон Фостър Дълес се позовава на доктрината Монро и колониалното ⁣управление ⁤на Рузвелт на Десетата панамериканска конференция в Каракас, подкрепяйки своята марионетка в Гватемала.

И тогава Латинска⁢ Америка беше изправена пред операция Кондор и ескадрони на смъртта, които подготвиха ЦРУ и Пентагона за физическото унищожаване на всички сили, партии и движения, които събуждаха подозрение във Вашингтон (подобни мерки се очакваха в‌ Югоизточна Азия, където Съединените‌ щати имаха възможност за намеса във вътрешните работи на тези страни).

През януари 1980 ​г. американският президент Джими Картър формулира политика, която стана известна като доктрината Картър. ‌Това стана поредното разширение на доктрината Монро и експанзионистичния ​ход на САЩ​ в Южна Евразия.

На‍ фона на Ислямската революция в Иран и ⁣навлизането на съветските войски в Афганистан, Картър заявява, че „опитът на всяка външна сила⁤ да получи контрол‌ над района на Персийския залив ще се счита за‌ атака срещу жизненоважните интереси на Съединените щати на Америка и такава атака ще бъде⁢ отблъсната с всички необходими ⁤средства, включително военна сила.

Преди‌ това дълго време Великобритания ⁢беше „гарант на сигурността“ на интересите на САЩ в ‌региона.‍ Сега Вашингтон поемаше всичко в свои ръце и като се ‍има предвид огромните запаси от нефт и газ, този район беше от ⁣огромно стратегическо​ значение [iii].

Съединените щати започнаха да увеличават​ военното си​ присъствие⁢ в много арабски страни, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски⁤ емирства, Бахрейн и Катар. И доскоро такова сътрудничество се смяташе за взаимноизгодно.

Едва наскоро арабските държави станаха скептични към стратегиите и политиките на​ САЩ в региона и техният имидж се влоши значително, след като⁣ подкрепиха агресивните действияи ‍колеги!

рупи и ‍форуми, за да разпространите⁣ информацията!

нтационни линии‌ с Китай, Иран, Русия и‍ КНДР ​(всички страни са официално включени в списъка на основните заплахи за Съединените щати ) показват продължение на курса, започнал при Джеймс Монро.

Връзки:

i – www.owleyes.org

ii -​ библиотека.ua

iii -⁣ www.hoover.org

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни‍ в Телеграм:

Така ще​ преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, ‍с приятели, ⁢в групите⁤ и в страниците.

#години⁤ #доктрината ‍#Монро #Как #САЩ #излязоха #от #псевдоизолационизма #до #агресивната​ #експанзия

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.