Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 11:58:31

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 11:58:31

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от‌ 5 ноември ⁢2020 година по отношение на Северна Македония ще бъде премахнато и заменено с ⁤френското такова, ако второто ‌бъде прието след няколко⁢ дни. ‌Това се посочва още в началото ‍на​ предложението, изготвено от френското председателство по отношение на съседната ни държава. Като цяло предложението ⁢е базирано на основни правила за приемане на нова‌ членка на ЕС,⁢ като⁣ първите‌ години се отварят отделни клъстери, които ще⁣ се следят ежегодно, а при тяхното ⁢изпълнение ще бъдат затваряни. България и нашите ‌изисквания присъстват ‍изключително оскъдно във френското предложение. ‌Там⁣ е посочено,⁣ че трябва да бъде спазен‍ Договорът за Добросъседство, но никъде не е упоменато,‌ че това ще изисква някакви законодателни ⁣промени или решения от страна на Северна Македония. Страната-кандидат ще трябва да⁣ приеме ⁤принципите на ЕС за правата на човека ‍и‌ малцинствата,⁤ съобщава Tribune.

Ето какво се посочва ‍в ⁣преоворите ще бъдат ⁢фокусирани върху‌ различни ​аспекти на​ сътрудничеството между държавите-членки, ​включително икономическо сътрудничество,⁢ сигурност, ​миграция, енергетика, околната среда и други въпроси от общ интерес. Важно е да се подчертае, че‌ срещите на‌ министерско ниво ще бъдат отворени и прозрачни, като всички участници ще имат възможност да споделят своите гледни⁤ точки и ‍да участват активно в дискусиите.

Освен това, ще бъде създаден механизъм​ за редовно⁢ следене‌ и оценка на⁤ напредъка в постигането на общите ⁣цели‌ и ‌приоритети, определени от групата. Този механизъм ще включва редовни доклади и прегледи на всяко заседание, за да се осигури, че сътрудничеството продължава да бъде ефективно и насочено към конкретни резултати.

В заключение,⁣ срещите ‍на министерско ниво ще играят ключова роля в укрепването на взаимодействието и ‌сътрудничеството между ​държавите-членки, ⁢като се⁣ насърчава обменът на​ добри практики и опит, както и разработването на общи стратегии за решаване на общите предизвикателства.ата‍ история, наследство ⁣и култура и ние гледаме напред към ‌по-нататъшното засилване на нашите вече⁣ добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване също доказва това, когато ⁢има изпълнени условия, ЕС‌ изпълнява своите ангажименти. Както беше ‍илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран с ‌този процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония⁢ за напредък в ‌програмата за‍ реформи ⁣на ⁢ЕС и очакване на постоянен политически ангажимент за ⁣изпълнение необходимите реформи‍ задълбочено и енергично.

Северна Македония⁤ – страна кандидатка от 2005 г. – е близък партньор на Европейския съюз, ⁣като част ⁢от процеса на стабилизиране и асоцииране.‍ Нашето сътрудничество е в сила от 2004 г. и⁤ е в основата на широк спектър⁢ от области. Северна‍ Македония продължава ‍да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и икономически⁢ диалог се ​развива ⁣особено‍ в рамките на органите на ССА.

Ползите‌ и ‌за двете страни от нашите близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски⁤ партньор, с очевидни ползи за⁤ бизнеса и ‍чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването до ЕС стана по-лесно, след като либерализирането на визовия ‍режим влезе ⁣в сила през ‍2009 г. ЕС предоставя финансова и техническа подкрепа по различни финансови инструменти и ще продължи⁤ да ‍прави това, включително по ‍Инструмента⁤ за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна ​Македония участва в редица програми ⁢на ЕС, ‍включително Еразъм+,⁣ Творческа Европа, програмата за Конкурентоспособност на предприятията⁢ и малките и средни ⁣предприятия (COSME) ⁣и​ Европа за гражданите. Северна‍ Македония също е наблюдател на Агенцията за основните права и договаряща страна на енергетиката и транспорта.

Силата на нашите отношения​ – ​нашето единство и солидарност – отново​ беше ‍демонстрирана по време на продължаващата криза с COVID-19. Европейският съюз застава⁢ до ⁤Северна Македония и от своите партньори от Западните Балкани и остава ангажиран активно да подкрепя усилията за борбата с епидемията от ‍COVID-19 и нейното ⁢въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което ⁣всеки друг партньор е ⁤предоставил на региона, около 66 милиона евро ​безвъзмездна помощ‍ и 160 милиона евро макрофинансова помощ⁢ за Север Македония.

Европейският съюз също признава ценната ‌подкрепа, която Западните Балкани ‍са дали ​по време на пандемията на своите съседи и⁢ към ЕС. Това отразява солидарността и взаимната подкрепа,⁤ върху която се гради ЕС. Сътрудничество и координация в борбата с въздействието на ‍пандемията трябва да⁤ продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу Украйна оказва значително влияние върху целия‌ европейски ⁣континент. Очаква се Западните Балкани да се ангажират⁣ с европейските​ ценности⁣ като бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и⁢ Зще се фокусират‍ върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо ​сътрудничество, сигурност, миграция,⁢ образование и култура.⁣ Всеки път, когато се провежда заседание, ще бъде ‍изготвян доклад, който⁣ да обобщава ‌постигнатия напредък и да определя следващите стъпки‌ за‍ сътрудничество.рена​ методология за разширяване,​ подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване на тази основа ⁢на договорени принципи и заключения, които⁢ интегрират подобрената методология, така че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и ‍подчинен на по-силно ‍политическо управление, основано на обективни⁢ критерии‍ и строги положителни⁢ и отрицателни условност и⁣ обратимост.

В съответствие⁢ със заключенията на Съвета от 25 март 2020 г., одобрени от‍ членовете на ⁤Европейският ⁣съвет на 26 март 2020 г.⁢ Съветът [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите ⁣заключения, както и други ⁤релевантни. Заключенията на Съвета, подновения консенсус ‍относно разширяването и установената практика, която ви⁤ представяме днес, отчита опита на минали ⁤разширения и текущи преговори за присъединяване, ⁢както⁢ и на⁤ развиващите се достижения‌ на правото⁣ на ЕС, и⁤ отразява надлежно собствените достойнства⁢ и специфични характеристики ​на Северна Македония. ⁣Преговорите са насочени Северна Македония да приеме интегрално достиженията на правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. ⁣Той включва подобрената методология за​ разширяване, ⁣което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването.​ Следователно Северна⁢ Македония ще ⁤трябва напълно да ​приеме и приложи реформите в основните‌ области ⁣на правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията ‌и организираната престъпност, основните ⁣права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната администрация, както и икономически ​критерии.

Специално внимание‌ трябва да се отдаде на защитата и недискриминационното третиране на гражданите,⁢ които принадлежат към малцинствата или общностите. За да се гарантира необратимостта на напредъка в тези​ области и пълното и ефективно прилагане, ⁤напредъкът ще продължи​ да се следи отблизо‍ от Комисията, ⁢която ще докладва⁢ редовно за това на ​Съвета.

Като се⁤ има предвид решаващото значение в целия‍ процес⁢ на⁢ основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп⁣ на преговорите. ⁤Това ще позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение преди приключването⁤ на преговорите. Скринингови ‍доклади,⁤ които ⁣трябва ​да бъдат изготвени от Комисията, ще предостави⁣ съществени насоки, включително⁤ относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни карти, които​ ще бъдат приети от властите ⁣на Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член 2 от Договора за Европейския съюз,‍ а ‌именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, ⁢върховенство⁤ нтник-министър или ⁣на⁤ високо равнище. Всяка група ⁢ще ⁢представлява различни интереси ​и ще има ясно определени цели и задачи за постигане. Всички⁣ участници в ‌групите ще бъдат ⁣задължени да спазват ​принципите‌ на добросъседство, взаимно уважение ⁢и сътрудничество, както и да работят заедно за постигане на общите цели.експерти или работни ​групи. ‌Всяка група ще има ‌ясно определени⁤ цели ​и ⁣задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на ‌определения период. Те ще​ бъдат отговорни за изготвянето на доклади и препоръки, които да бъдат ⁢представени на министерските ⁤заседания за обсъждане и приемане. Всяка ​група ще има​ председател, който ще ‌бъде ⁤отговорен за координацията на дейностите и представянето на резултатите пред ⁢министрите. Те ще работят в тясно сътрудничество със заинтересованите страни и ще се консултират ⁢с⁤ тях⁤ по въпросите, които са ⁢предмет на техните задачи.се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително ​икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, ‍околната среда ​и други общи предизвикателства. Всички държави-членки ще имат възможност да⁣ изразят своите гледни точки и интереси по време‍ на преговорите, като се стремят към постигане на общи решения и ‌споразумения, които да бъдат взети предвид⁣ при вземането на решения на европейско ниво.. Тези ⁢групи‍ ще обсъждат важни ⁤въпроси относно икономиката, политиката, сигурността ⁤и други области от взаимен⁤ интерес.⁤ Те ще​ работят заедно, за да намерят общи решения и да подобрят сътрудничеството между страните.‍ Тези заседания ще бъдат важен ​форум за обмен⁣ на мнения ⁤и идеи, както и за създаване на ⁣конкретни‌ планове за бъдещето.p>Групите могат да бъдат разделени на различни сектори или ‍области ‌на интерес, като например икономика, образование, здравеопазване, околната среда и други. Всяка група ще има ​свои специфични цели и задачи, които да бъдат обсъдени на заседанията.

Заседанията на ​министерско ниво ще бъдат предназначени за вземане на важни‍ решения и координация на действията между​ различните държави-членки. В тях ⁣ще участват⁢ министърите от съответните области, както и други високопоставени представители на правителствата.

Допълнителните срещи на ниво​ заместник могат да бъдат организирани,‌ когато е необходимо по-бързо реагиране на определени проблеми или ⁢ситуации, които​ изискват спешни ⁣мерки.

Честотата ⁤на заседанията и тяхната организация ще бъдат определени​ от председателя на групата, като ‌се вземат предвид текущите ‌нужди и обстоятелства.

ЕС, а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата,⁣ демокрацията, равенството, върховенството на‌ закона и уважението към правата на⁣ човека,‌ включително правата на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът ⁤на преговорите ще се ръководи от ⁣напредъка на Северна Македония подготовка за присъединяване ⁤и насърчаване на икономическата и ‍социална ​конвергенция. Този ⁣напредък ще бъде измерван ‍по-специално‌ спрямо‍ следните ‌изисквания:

– Копенхагенските критерии, които ‌определят ​следните изисквания ⁤за членство:

• стабилността на институциите, гарантиращи‍ демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и ⁤зачитане и ⁢защита на⁤ малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика ‍и капацитет за справяне с конкурентен натиск⁣ и пазарни сили в рамките на Съюза;

• способността ‍да ​се поемат задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически​ и паричен⁢ Тези групи могат ​да включват министри от ⁢различни държави, които работят заедно по определени проблеми или предизвикателства, като например група за борба с тероризма, група за икономическо развитие, група за енергийна сигурност и други​ подобни. Целта на тези заседания е да се обсъдят общите ‍предизвикателства и да се намерят решения, ‌които да бъдат приложени от всички участващи държави.⁢ Това може да включва споделяне на информация, координация на действия и сътрудничество в различни области.а декларация от ⁣май 2018 г. и Загребската декларация от май ⁣2020 г. и Декларацията от Бърдо от октомври⁤ 2021 г., заключенията на ‍Съвета относно ​процес на разширяване и стабилизиране и асоцииране от март ⁣2020 г. и декември 2021 ⁣г. и други съответни​ заключения на Съвета.

В периода ‍до присъединяването от ⁢Северна ‌Македония ще се изисква постепенно да ‌привежда в съответствие политики спрямо трети страни и позициите му в рамките на ⁢международни организации с политиките⁤ и позициите, приети ‍от Съюза ‍и неговите‍ държави-членки. Подравняването на ОВППС ‍ще да бъдат редовно ⁤наблюдавани през целия процес на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността на преговорите ще се проведе ⁢на междуправителствена конференция с участието на всички‌ държави-членки, от една страна, и Северна ​Македония,‌ от друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно,⁢ след приемането на заключения на Съвета, като⁢ се вземат предвид годишния пакет на ‌Комисията ​за‌ разширяване, ‍и когато е ⁣уместно.⁢ Междуправителствената конференция ще осигури политическо управление и форум за политически диалог относно процеса на реформи. Той също‍ така ще⁢ направи​ равносметка на⁤ цялостното присъединяване процес и изложи индикация⁣ за‌ предстоящата година какви клъстери/глави биха могли потенциално да ​бъдат отворени⁢ или затворени и възможни коригиращи мерки въз основа на състоянието на провеждане на реформи. Всички страни ще осигурят‍ представителство в междуправителствената организация конференция ⁣на ‌подходящо ниво. Процедурата и⁢ организацията на преговорите е посочено в приложение I.

Комисията ‌ще се консултира систематично с държавите-членки по време⁢ на присъединяването процес. Държавите-членки могат да⁤ допринасят чрез наблюдение на място ⁤чрез своите⁢ експерти, пряк‍ принос ‍към годишния пакет за разширяване и секторен експертен опит.

За да се⁤ внесе ⁤динамика в‍ проц. Тези ⁤групи ще обсъждат ⁢важни въпроси относно икономиката, политиката, сигурността ‌и други области от интерес за министрите. Те ще⁢ работят заедно, за да намерят общи решения и да координират действията си във важни области. Тези заседания ще бъдат ‍от ключово значение за поддържането на ⁣добри​ отношения и за сътрудничеството между различните държави.зултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Напредък ‌по основните принципи, клъстерът ‌ще определи общия темп на преговорите ​и ⁣ще бъде взет предвид за решението за отваряне⁤ или затваряне на нови клъстери или глави.

Ако ⁤Северна Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за‍ реформи,⁤ договорени в преговорите, ‌това трябва да доведе ​до:

по-тясна интеграция с⁢ Европейския съюз, чрез ⁢ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики на ЕС, пазара на ЕС и⁤ програмите на ЕС, за да се да разгърне потенциала на такава ‌интеграция, ‍по-специално чрез премахване ⁣на техническите⁤ бариери пред търговията,⁣ като същевременно се‌ гарантират равни условия; Основен фокус трябва да се обърне на областите, в които страната ‌кандидатка ⁤вече има капацитет и опит за износ за ЕС, и  области от взаимен стратегически интерес,⁤ където страната ⁢кандидатка има значителен интерес в​ производство, но трябва да оестник-министър или на експертно ниво. Всяка⁢ група ще представлява различни интереси и ще има за цел да обсъди и решава въпроси от общ интерес. Всички участници ⁢в групите ще бъдат ‌призовани да споделят своите гледни точки и да ⁣работят заедно за намиране на общи решения.рите ще ⁢се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, като икономическо развитие,⁤ сигурност, енергийна политика, миграция, образование и култура. Всяка ​група ще има ясно ⁣определени цели и задачи, които да изпълнява през периода на своето ‍съществуване. Всички⁣ решения и действия, предприети от групите, ще бъдат ⁣обсъждани и одобрявани от министрите на срещите ‌на министерско ниво.> Отделните групи ще се срещат на редовни‌ интервали за ⁢да обсъждат напредъка и да⁤ се координират‌ във⁤ важни въпроси. Тези ⁤срещи могат да бъдат на различни нива ‌на управление в зависимост от нуждите на групата.следва да се предвиждат, освен за⁤ да отговарят⁢ на обективните изисквания на преговорите. Всички такива работни групи ‍ще работят под ръководството на ⁣депутатите,⁣ на  базата на изрично техническо задание и в съответствие с конкретен график.

Място за провеждане на срещите

Срещите ще се провеждат в Брюксел, но през април, юни и октомври всякакви ‍министерски ​срещите ще се проведат в Люксембург. При изключителни обстоятелства⁤ могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония ‍#започват‍ #веднага #исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.