Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 16:30:21

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-03 16:30:21

/Поглед.инфо/ Решението на ЕС от 5 ноември ⁣2020 година по отношение⁤ на Северна Македония ще бъде премахнато и заменено с френското такова, ако второто ⁣бъде прието след няколко⁤ дни. Това се‌ посочва още⁣ в началото на ⁢предложението, изготвено от френското председателство по отношение‌ на съседната ⁢ни държава. Като цяло предложението е базирано на основни правила за приемане на нова‍ членка на ЕС, като ⁤първите години се отварят отделни клъстери, които ще ‌се следят ежегодно, а при тяхното изпълнение ще бъдат затваряни. България и⁤ нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското‌ предложение. Там е посочено, че трябва да бъде спазен ​Договорът за Добросъседство, но никъде не е упоменато, че това ще изисква някакви законодателни промени или решения от страна ⁢на Северна Македония. ‍Страната-кандидат ще трябва ⁤да приеме принципите на ЕС за правата на човека и малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво се посочва в преоворите ще бъдат фокусирани върху различни аспекти⁤ на ​сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, енергетика, околната ⁣среда и други въпроси от общ интерес. Важно е да​ се подчертае, че срещите на министерско ниво ще бъдат отворени и прозрачни, като всички участници ще имат възможност да⁢ споделят своите гледни точки и да участват активно в дискусиите.

Освен ​това, ще бъде насърчавано и участието на други заинтересовани страни, като международни организации, ‍гражданското общество​ и частния сектор, за да ‌се осигури по-широко и разнообразно обсъждане на важните въпроси. Това ще ‍помогне за постигане на⁢ по-добро разбиране и по-ефективно сътрудничество между държавите-членки.

В заключение, срещите на министерско ниво ще играят важна роля в укрепването‍ на⁤ взаимодействието и сътрудничеството между⁢ държавите-членки, като ще допринесат за постигането на ⁢общи цели и решаването на общи предизвикателства.ата история, наследство и култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване ‍на нашите вече добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за ⁣присъединяване също доказва това, когато има изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ангажименти. Както беше илюстрирано от днешната конференция, Съюзът остава твърдо ангажиран ⁣с този процес. Приветстваме решимостта на Северна‍ Македония за ⁤напредък в програмата за реформи ⁣на ЕС и очакване на постоянен политически ангажимент‌ за изпълнение необходимите реформи задълбочено и‌ енергично.

Северна Македония – страна кандидатка от 2005 г. – е близък партньор на Европейския ‌съюз, като част от процеса на стабилизиране‍ и асоцииране.⁣ Нашето сътрудничество е​ в сила от 2004 г. и е в основата на широк спектър ⁤от области. Северна Македония продължава да изпълнява своите задължения по ССА. Нашият политически и икономически диалог се развива особено в рамките на органите на ССА.

Ползите и за двете страни от нашите близки отношения са очевидни. ЕС е най-големият ви търговски​ партньор, ‍с ⁤очевидни ползи за бизнеса‌ и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването до ЕС стана по-лесно, ​след като либерализирането на⁤ визовия режим влезе в сила през 2009 г.⁢ ЕС предоставя финансова и техническа‍ подкрепа по различни финансови ⁤инструменти и ще продължи да прави това, включително по Инструмента за​ предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в редица програми на⁢ ЕС, включително Еразъм+, Творческа Европа, ​програмата за Конкурентоспособност на предприятията и⁤ малките и средни предприятия (COSME)‌ и Европа за гражданите. Северна Македония също​ е наблюдател на Агенцията за основните права и ‌договаряща страна на енергетиката и транспорта.

Силата на нашите отношения – нашето‍ единство и солидарност ⁤– отново беше демонстрирана по⁢ време на продължаващата криза с COVID-19. Европейският съюз застава до Северна Македония и от своите партньори от Западните Балкани и остава ангажиран активно да⁢ подкрепя ‍усилията за борбата с епидемията от COVID-19 и нейното въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка ‍и сътрудничеството надхвърля това, което всеки друг партньор е предоставил ​на региона, около ⁤66 милиона евро безвъзмездна помощ и 160 милиона евро макрофинансова⁢ помощ за Север Македония.

Европейският ​съюз също признава ценната ⁤подкрепа, която‌ Западните Балкани са дали по време на пандемията на своите ⁤съседи и към ЕС. Това отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се гради⁢ ЕС. Сътрудничество и координация в борбата с въздействието на пандемията трябва да⁢ продължи и в бъдеще.

Русия с неоправданата и непредизвикана военна агресия срещу Украйна оказва значително влияние върху целия европейски континент. Очаква ⁣се Западните Балкани да се ангажират с европейските ценности като бъдещи⁤ държави-членки на‌ ЕС. ЕС и Зще се фокусират върху различни аспекти ‍на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, образование, култура и други области от общ интерес. Всеки участник в групата ще има възможност ‌да изрази своите ⁤гледни точки и да предложи инициативи за подобряване на сътрудничеството. В края на всяко заседание ще ⁤бъде прието общо заключение, ‌което ще определя следващите стъпки за развитие на сътрудничеството между държавите-членки.рена методология ⁣за разширяване, подновения консенсус относно разширяването, договорен от Европейският съвет от декември 2006 г. и заключенията от Европейския съвет от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на разширяване ‌на тази основа на‍ договорени принципи и заключения, които интегрират подобрената методология, така че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен, по-динамичен и подчинен на по-силно политическо ⁤управление,‍ основано на обективни⁣ критерии и строги положителни и отрицателни условност и обратимост.

В съответствие със заключенията на Съвета ⁤от 25 март 2020 г., ⁣одобрени от членовете на Европейският съвет на 26 март 2020 г. Съветът [одобри] обща преговорна Рамка,​ като се вземат предвид гореспоменатите ​заключения, както и други релевантни. Заключенията ​на Съвета, подновения консенсус относно ⁤разширяването и установената практика,​ която ви представяме днес, отчита опита⁢ на минали ‌разширения и текущи преговори за присъединяване, както и на развиващите се достижения на правото на ЕС, и отразява надлежно собствените достойнства и‌ специфични ‍характеристики на Северна Македония.⁣ Преговорите са насочени ​Северна Македония да приеме интегрално достиженията на правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. Той⁤ включва подобрената методология за‌ разширяване, което предвижда още по-силен акцент върху фундаменталните реформи в присъединяването. Следователно Северна Македония ще трябва напълно да приеме и приложи реформите в основните области на правовата държава, по-специално съдебната реформа и борбата ⁤срещу корупцията и организираната престъпност,‍ основните ⁤права, укрепването на ‍демократичните институции и реформа на публичната администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва да се отдаде на защитата и недискриминационното третиране на гражданите,‌ които принадлежат към малцинствата или общностите. За да се гарантира⁣ необратимостта на напредъка в тези области и ⁢пълното и ​ефективно прилагане, ⁤напредъкът ще продължи да се следи отблизо от Комисията, която ще докладва редовно⁣ за това на Съвета.

Като се има​ предвид решаващото значение в целия процес на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на преговорите. Това ще позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни резултати от изпълнение ‌преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които трябва да бъдат‌ изготвени от Комисията, ще предостави съществени насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат разгледани в пътни ⁤карти, които ще бъдат приети от властите на‍ Северна Македония.

Като бъдеща държава-членка очакваме да се придържате към​ ценностите, изброени⁣ в член 2 от ‍Договора за⁣ Европейския съюз, а именно зачитане на ⁢човешкото​ достойнство, свобода, демокрация,‍ равенство, върховенство нтник-министър или на високо равнище. ⁣Всяка група ще представлява различни⁤ интереси и ще има специфични цели за постигане. Важно е да⁤ се осигури активно участие на всички заинтересовани страни и да се осигури ‍прозрачност в процеса на вземане на решения. Това ⁢ще помогне за постигане⁣ на⁤ консенсус и за изграждане на ⁣доверие между‍ участниците в процеса.експерти или работни групи. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи, ⁣които трябва да бъдат ‍изпълнени в рамките на определения период. Те ще бъдат отговорни за изготвянето на ‌доклади и препоръки,​ които да бъдат представени на министерските заседания​ за обсъждане и приемане.

Всяка група ще бъде съставена от представители на различни заинтересовани страни, като⁢ правителствени органи, бизнес сектор, академични институции, неправителствени организации и други. Това ще осигури широка перспектива и разнообразие на мненията, което е от съществено значение⁢ за постигане на ‌успешни и‍ устойчиви решения.

Всички групи ще бъдат подкрепени от секретариат, който ще⁤ осигури необходимата административна и техническа подкрепа за тяхната ‍работа.​ Те ще бъдат отговорни за организирането ⁤на заседанията, подготовката на материали ‍и доклади, както и за комуникацията с участниците и заинтересованите страни.

Всички групи ще бъдат подложени на оценка и преглед на своята работа, за да се уверим, че те изпълняват своите‍ цели и задачи по ефективен и ефикасен начин. Това ще ни помогне да коригираме и подобрим процесите ⁢и процедурите, свързани с работата на групите, и ⁣да гарантираме, че ⁤те⁤ допринасят значително ‌за постигането на нашите общи⁢ цели.се фокусират ​върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, включително икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, околната среда и други ‌общи предизвикателства. Всички държави-членки⁤ ще ​имат ⁢възможност да изразят своите гледни точки и интереси по време на преговорите, като се стремят към постигане на общи ​решения и споразумения, които‍ да ⁤бъдат взети предвид при вземането на решения на европейско ниво..⁣ Всяка група ще има своя председател, ⁤който ще бъде отговорен за организирането на заседанията и управлението на групата.​ Всеки⁤ министър ще ⁢има право да назначи свой заместник, който да го представлява в ​случай на недостъпност. Всички решения, взети на ‍заседанията, ще бъдат⁤ обвързващи за⁢ всички членове на групата.p>Групите могат да се състоят от министри или заместници ​на министри от различни държави, които работят заедно по определени въпроси от общ интерес. Целта на заседанията ⁢е да се обсъдят ‌важни теми, да се вземат решения и да се координират ​действията на участниците.

Честотата на заседанията може да бъде определена в зависимост от актуалните нужди и предизвикателствата, които се‍ появяват. В случай на важни събития или кризи, може да се наложи да се проведат допълнителни срещи на ниво заместник, за да се реагира бързо и ефективно.

Важно⁤ е ⁤групите да работят по ⁢принципа на откритост, доверие и сътрудничество, за ⁢да се постигнат конструктивни резултати и да се подобри сътрудничеството между държавите. Това може да доведе до по-добро разбиране на‍ общите предизвикателства и намиране⁤ на общи решения за тях.

ЕС, а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството,​ върховенството на закона и уважението към правата на човека, включително правата на лицата, ⁣принадлежащи към⁢ малцинства.

Напредъкът на⁢ преговорите ще се ръководи от напредъка на Северна Македония подготовка за присъединяване и насърчаване на икономическата и социална конвергенция. Този напредък ще бъде измерван по-специално ⁣спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските‌ критерии, които‌ определят следните изисквания за членство:

• ​стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона,⁣ правата на човека и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на функционираща пазарна икономика и капацитет за справяне с конкурентен натиск и пазарни сили в ‌рамките на Съюза;

• способността да се поемат ​задълженията на членството, включително спазването на цели на политическия, икономически и ‌паричен Отни групи ще ​се събират поне ‍веднъж на дванадесет‍ месеца на министерско ниво, но ако е необходимо, честотата на срещите може⁣ да⁢ бъде коригирана, включително и състояние на допълнителни срещи на ниво заместник.а декларация от май 2018 г. и Загребската декларация от май 2020 ‌г. и Декларацията от Бърдо‍ от октомври ⁤2021 г., ​заключенията ​на Съвета относно процес на разширяване и стабилизиране и асоцииране от март 2020 г. и декември ⁢2021 г. и други съответни заключения на Съвета.

В периода до присъединяването от Северна Македония ще се изисква постепенно да привежда в съответствие политики спрямо трети страни и позициите му в рамките на международни организации с политиките и ⁤позициите, приети от ​Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще да бъдат редовно наблюдавани през целия⁣ процес‍ на преговори⁣ и насърчавани чрез редовен Диалог по ОВППС.

Същността на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция с участието на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от друга. Междуправителствена ⁢конференция ще⁤ се провежда ‌най-малко веднъж годишно, след приемането на заключения на Съвета, като се вземат​ предвид годишния пакет на Комисията ⁤за разширяване, и когато е уместно. Междуправителствената конференция ще осигури политическо ⁢управление и форум за политически диалог относно процеса на реформи. Той също така ще направи ‍равносметка на⁢ цялостното присъединяване процес и изложи ⁤индикация за предстоящата година какви клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или затворени и възможни коригиращи мерки въз основа на състоянието на провеждане на реформи. Всички страни ще‌ осигурят представителство в‌ междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията на преговорите е посочено в приложение I.

Комисията ще се консултира систематично с държавите-членки по време ⁢на ‍присъединяването процес. Държавите-членки могат да⁢ допринасят чрез наблюдение на място⁣ чрез своите експерти, пряк принос към годишния пакет⁢ за разширяване‌ и секторен експертен ‍опит.

За да се ​внесе ‌динамика в проц. Тези ‌групи ще⁤ обсъждат важни ‌въпроси относно икономиката, политиката, ⁢сигурността и други⁣ области⁣ от взаимен интерес. Те ⁢ще работят заедно, за да намерят общи решения и да подобрят сътрудничеството между страните. Тези заседания ще бъдат важен форум за обмен ​на мнения и идеи, както и за⁢ вземане на конкретни⁤ действия за подобряване на‍ сътрудничеството и‍ взаимодействието между ⁤страните.зултати от ​изпълнение ⁣преди приключването на преговорите. Напредък по основните принципи, клъстерът ще определи общия темп на преговорите и ще бъде взет предвид за решението за отваряне или затваряне ⁢на нови клъстери или глави.

Ако Северна ⁤Македония постигне достатъчен напредък по приоритетите за реформи, договорени в преговорите, това трябва да доведе до:

по-тясна интеграция с Европейския съюз, чрез ускорена интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики на ЕС, пазара на ⁣ЕС и програмите на ЕС, за да се да разгърне потенциала на такава интеграция, по-специално чрез премахване на техническите бариери ⁣пред търговията, като същевременно се⁢ гарантират равни условия; Основен фокус трябва да‍ се обърне на областите, в които страната‌ кандидатка вече има капацитет и опит за износ⁤ за ​ЕС, и  области от взаимен стратегически интерес, където страната ⁢кандидатка има значителен интерес в производство,‍ но трябва⁣ да оестник-министър или на високо равнище. Всяко заседание ще бъде организирано от председателя на групата или от неговия заместник и ще ‌обхваща различни теми от ⁤общ интерес за всички участници. Важно е да се подчертае, че целта на групата е да се подобри сътрудничеството и‍ координацията между министерствата и да се намерят общи решения на проблемите, които засягат всички държави-членки.рите ще се‌ фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, енергийна политика, ⁤миграция и други общи предизвикателства. Всяка група ще има ясно определени цели и задачи, които да изпълнява през периода ‌на своето функциониране. Всички⁣ решения и действия, предприети от групите, ще бъдат обсъдени и одобрени ⁣от министрите на срещите на министерско ниво.Тези групи‌ могат да⁤ включват ⁢министри от различни държави, които работят заедно по конкретни проблеми или предизвикателства. Целта на тези⁢ заседания е да се обсъдят въпроси от ​общ интерес и да се намерят решения, които да бъдат ⁣приложени⁢ на международно ниво. ⁣Те могат да включват и представители⁤ на международни организации или неправителствени организации, които имат интерес ⁣към даден⁢ проблем.

Честотата на заседанията може да бъде коригирана в зависимост от актуалните нужди и важността⁢ на проблемите, които трябва да ‌бъдат разгледани. Допълнителни срещи на ниво⁢ заместник могат да ​бъдат организирани, ако е необходимо да се разгледат специфични въпроси или да се подготвят ⁢предложения за следващите заседания на министерско ниво.

Тези групи играят важна роля​ в международната дипломация и⁤ сътрудничеството между държавите. Чрез обсъждане на общи проблеми и търсене на ⁤общи решения, те допринасят за​ по-доброто‌ разбирателство и сътрудничество между различните страни.следва да се предвиждат, освен за‍ да отговарят на обективните ⁣изисквания ⁢на преговорите. Всички такива работни групи ще‌ работят под ръководството на депутатите, на  базата на изрично⁤ техническо задание ⁣и в съответствие⁤ с конкретен график.

Място за провеждане на срещите

Срещите ще се провеждат в Брюксел, но през април, юни⁤ и октомври всякакви министерски срещите ще се проведат ‌в Люксембург. При изключителни обстоятелства могат да ⁣се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският #принос #Преговорите #със #Северна #Македония #започват #веднага #исканията​ #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.