Home » today » World » Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-05 02:40:34

Френският принос: Преговорите със Северна Македония започват веднага, исканията на България са пренебрегнати – 2024-03-05 02:40:34

/Поглед.инфо/‍ Решението на ЕС от 5 ноември 2020 година по отношение ‍на ​Северна Македония ще бъде премахнато и заменено с френското ‍такова, ако второто бъде прието‌ след няколко дни. Това се посочва още в началото на предложението, ​изготвено от френското председателство по отношение ⁢на съседната ни държава. ⁤Като цяло предложението е базирано на основни правила за приемане на нова членка на ЕС, като първите години се отварят отделни клъстери, които ще се ⁣следят ​ежегодно, а при тяхното изпълнение⁢ ще⁣ бъдат затваряни. България и нашите изисквания присъстват изключително оскъдно във френското предложение. Там е посочено, че трябва да бъде ⁢спазен Договорът за Добросъседство, но никъде не е упоменато, че​ това ще​ изисква⁤ някакви законодателни промени или​ решения от страна на Северна‌ Македония. Страната-кандидат ще трябва да приеме принципите на ​ЕС за правата​ на човека и ⁢малцинствата, съобщава Tribune.

Ето какво се‌ посочва в ​преоворите ще бъдат фокусирани ‍върху различни аспекти на сътрудничеството между държавите-членки,⁢ включително икономическо развитие, сигурност, енергийна политика,⁤ миграция и ‍други въпроси ‌от общ интерес. Важно е да се подчертае, че ‌срещите на министерско ниво ще бъдат отворени за конструктивен диалог и обмен на‍ идеи,‌ с цел постигане на общи цели и ⁣решаване⁤ на общи предизвикателства.

Освен⁤ това, ще бъде насърчавано и участието на други⁤ заинтересовани страни и международни организации, които могат ⁢да​ допринесат за постигането⁣ на ⁣целите на групата. Това може да включва провеждането на ​консултации и⁢ съвместни проекти,⁣ както и участието в съвместни ‍учения и​ обучения.

В ⁣заключение, срещите на ⁢министерско​ ниво ще⁣ играят ‌важна роля в укрепването на сътрудничеството⁢ между държавите-членки и ⁣в постигането ⁤на общи ​цели и интереси. Те ще представляват възможност за обсъждане на важни въпроси и​ вземане на общи‌ решения,⁤ които да допринесат за‍ стабилност и благосъстояние в‌ региона и по ​света.ата история, наследство и култура и ние гледаме напред към по-нататъшното засилване на нашите вече добре установени връзки.

Отварянето на преговорите за присъединяване‍ също доказва това, когато има изпълнени условия, ЕС изпълнява своите ангажименти. Както​ беше илюстрирано‍ от‍ днешната конференция, Съюзът остава твърдо⁢ ангажиран с този процес. Приветстваме решимостта на Северна Македония за напредък в програмата за реформи на ЕС ‍и очакване на ⁤постоянен политически​ ангажимент за изпълнение необходимите ‍реформи задълбочено и енергично.

Северна Македония – страна ​кандидатка от 2005 г. – е близък ⁢партньор на Европейския съюз, като част от ⁣процеса‌ на стабилизиране и асоцииране.‍ Нашето⁣ сътрудничество е в сила от 2004 г. и⁤ е в основата ‌на широк спектър от области. Северна Македония продължава да изпълнява⁢ своите​ задължения ‌по⁢ ССА. Нашият ‍политически и икономически ‌диалог се развива особено в рамките на органите на ‍ССА.

Ползите и за⁣ двете страни от ⁣нашите близки отношения ​са очевидни. ЕС е най-големият ви‍ търговски партньор,‍ с⁣ очевидни ползи за⁣ бизнеса и чуждестранните инвестиции. За вашите граждани, пътуването‍ до ЕС стана по-лесно, ⁤след като либерализирането на‍ визовия режим влезе в сила през‍ 2009 г. ЕС предоставя финансова и техническа подкрепа по​ различни финансови​ инструменти⁤ и ще продължи да ​прави това, включително по Инструмента за предприсъединителна помощ.

Освен това Северна Македония участва в редица програми на ЕС, включително Еразъм+, Творческа⁤ Европа, ⁣програмата за Конкурентоспособност на предприятията и малките и ⁤средни предприятия (COSME) и‍ Европа за гражданите. Северна Македония също е наблюдател на Агенцията за ⁤основните права ⁤и договаряща страна на енергетиката и транспорта.

Силата на нашите ‍отношения – нашето единство и солидарност – отново беше демонстрирана⁤ по време на продължаващата криза⁢ с COVID-19. Европейският съюз⁣ застава ⁣до Северна Македония и от своите партньори‍ от Западните Балкани и остава ангажиран⁢ активно ⁤да подкрепя усилията за борбата‍ с епидемията от COVID-19 и нейното ⁢въздействие върху обществата и икономиките. Тази поддръжка и сътрудничеството надхвърля това, което​ всеки друг партньор е ⁤предоставил на ⁣региона, около 66 милиона евро безвъзмездна помощ и 160 милиона евро макрофинансова ⁢помощ за Север Македония.

Европейският съюз‌ също признава ​ценната ⁣подкрепа, ‌която Западните Балкани са дали по⁣ време на пандемията на своите съседи и към ЕС. Това‍ отразява солидарността и взаимната подкрепа, върху която се гради ЕС. Сътрудничество ⁢и ‍координация в борбата с⁢ въздействието на пандемията трябва да продължи и в бъдеще.

Русия ​с неоправданата‌ и непредизвикана военна агресия срещу Украйна ⁤оказва значително влияние върху целия европейски ⁢континент. Очаква⁤ се Западните⁤ Балкани да⁣ се ангажират с европейските ценности като‌ бъдещи държави-членки на ЕС. ЕС и Зще се фокусират върху различни аспекти на сътрудничеството⁢ между държавите-членки, включително⁤ икономическо сътрудничество, сигурност, миграция, образование и‍ култура. Всеки дванадесетмесечен​ период ще бъде определена конкретна тема, върху която ще се ⁤работи по време‌ на заседанията. Важно е да се⁣ подчертае, че решенията, взети по време на заседанията, ще бъдат обвързващи за всички държави-членки ⁤и ще‌ се изпълняват⁣ задължително.рена методология за разширяване, подновения консенсус относно ⁢разширяването, ​договорен от Европейският‍ съвет от декември 2006 г. и заключенията ​от Европейския съвет⁤ от 1993 г.

Съветът остава твърдо ангажиран да продължи процеса на ‍разширяване‍ на тази ⁣основа на договорени принципи и⁣ заключения, които интегрират подобрената методология, така ⁢че процесът на присъединяване е по-предвидим, по-достоверен,⁢ по-динамичен и ‌подчинен на по-силно политическо ⁤управление, основано на обективни критерии и строги положителни ​и отрицателни условност и обратимост.

В съответствие със ‌заключенията на Съвета от 25 март ‍2020 г., одобрени⁣ от членовете на Европейският съвет на 26 ⁢март 2020 г. Съветът [одобри] обща преговорна Рамка, като се вземат предвид гореспоменатите заключения,​ както и други релевантни. Заключенията​ на Съвета, подновения консенсус относно разширяването и установената практика, която ​ви представяме днес, отчита⁣ опита на минали‍ разширения и текущи⁤ преговори ⁤за присъединяване,​ както и на развиващите⁢ се‌ достижения на правото на ЕС, и отразява ‌надлежно‌ собствените достойнства и специфични характеристики на Северна⁤ Македония. Преговорите са насочени Северна Македония да приеме интегрално⁢ достиженията на правото на ЕС и да осигури пълното им изпълнение. ‌Той включва подобрената методология за разширяване, което предвижда​ още по-силен акцент върху⁢ фундаменталните реформи ⁢в присъединяването. Следователно Северна Македония‌ ще трябва напълно да⁣ приеме и приложи реформите в основните области на правовата държава, ⁣по-специално съдебната реформа и борбата срещу корупцията⁤ и организираната⁣ престъпност, основните права, укрепването на демократичните институции и реформа на публичната администрация, както и икономически критерии.

Специално внимание трябва да се отдаде на защитата и ‌недискриминационното‍ третиране на гражданите,‌ които⁣ принадлежат ‍към малцинствата или общностите. ‌За​ да‌ се гарантира ​необратимостта на напредъка‍ в тези области⁢ и пълното и⁢ ефективно прилагане, напредъкът ще⁣ продължи да се следи отблизо ⁣от Комисията, която ще докладва редовно за това на Съвета.

Като се има предвид решаващото​ значение в ⁤целия процес⁢ на основните реформи, напредък основният клъстер ще определи общия темп на ‌преговорите. ​Това‍ ще ‌позволи достатъчно време за установяване на необходимото законодателство, институции и солидни⁣ резултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Скринингови доклади, които трябва да бъдат изготвени от ⁢Комисията, ще​ предостави съществени насоки, включително относно задачите, които трябва да бъдат⁣ разгледани в пътни карти, които ще бъдат приети‌ от властите на Северна ⁢Македония.

Като бъдеща държава-членка ​очакваме да се придържате към ценностите, изброени в член 2 от ⁤Договора за Европейския съюз, а⁢ именно зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство⁣ нтник-министър или на ​високо равнище. Всяка група ще ​представлява различни интереси ​и ще има ясно определени ‍цели и⁤ задачи за постигане. Всички участници в групите ще бъдат задължени да спазват определени правила за ⁢поведение и комуникация, за да се ​осигури конструктивен и продуктивен диалог.експерти или работни групи. Всяка група ще има ясно‍ определени цели и задачи, които трябва да ⁣бъдат изпълнени в рамките на определения период. Те ще бъдат ⁢отговорни за изготвянето на доклади и препоръки, ⁢които да бъдат представени на⁢ министерските заседания⁤ за⁢ обсъждане и приемане. Всяка група ще има председател, който ⁣ще бъде⁢ отговорен за координацията на дейностите и представянето ​на резултатите пред министрите.се⁣ фокусират‍ върху различни ⁢аспекти на сътрудничеството ⁢между държавите-членки, включително икономическо ⁢сътрудничество, сигурност, миграция, образование и култура. Всеки дванадесетмесечен период ще⁣ бъде определена конкретна тема, върху която ⁤ще се работи по време ⁢на заседанията.

Целта⁤ на ​тези заседания е да се подобри взаимодействието и сътрудничеството между ⁤държавите-членки, ​както и ⁢да се намерят общи⁣ решения на важни проблеми​ и предизвикателства, които ‌засягат целия​ регион. ⁢Това ще допринесе ‍за по-тясно сближаване и ⁤укрепване⁢ на връзките между държавите-членки, както и за по-ефективно‍ справяне с общите предизвикателства.

Освен това, преговорите на⁢ министерско ниво ще допринесат за по-добро разбиране на позициите и интересите на ⁤всяка държава-членка и⁣ за намиране на компромиси и общи решения, които да ⁣бъдат⁢ взети предвид⁣ при вземането на решения на европейско‌ ниво.

В крайна сметка, тези заседания ‍ще⁢ допринесат​ за по-силно⁢ и устойчиво европейско сътрудничество, което​ е от съществено значение за⁣ бъдещето и благосъстоянието на целия континент.. Тези групи ще обсъждат важни въпроси относно икономиката, политиката, сигурността и други области⁤ от взаимен интерес. Те ще ⁢работят заедно, за да⁣ намерят общи ⁣решения и да подобрят сътрудничеството между страните. ​Тези заседания ще бъдат важна възможност⁣ за лидерите да⁤ обсъдят предизвикателствата и възможностите​ пред тях ⁢и да се стремят към постигане ‍на общи цели.p>Тези‍ групи‌ ще бъдат отговорни за разглеждане на важни въпроси, свързани със сигурността и ⁤стабилността в ‌региона, и за изготвяне на препоръки за действия, ‍които да бъдат предприети от участниците⁣ в ⁣групите. Те ще имат за​ цел да ‍подобрят сътрудничеството и координацията между участниците в региона, както и да насърчат доверието и добросъседските отношения.

Участниците в групите ще‌ бъдат държави от региона, които​ имат общ интерес в сигурността и ⁣стабилността ⁢на региона. Те ще бъдат поканени да участват ​в заседанията на ‍групите и да споделят своите⁤ гледни точки и⁣ предложения за действия.

Важно⁢ е да се подчертае, че участието ​в групите няма да замества другите форми на сътрудничество и диалог между държавите от ⁤региона, а ще ги допълва‍ и ‍подпомага. Групите ще‌ бъдат само ⁤един инструмент за подобряване на сигурността‌ и стабилността в региона, като се стремят да допринесат за​ постигането на общи цели и интереси.

ЕС, а именно зачитането⁤ на човешкото ⁢достойнство, свободата, демокрацията,⁣ равенството, върховенството на закона и уважението към правата на човека, включително правата‌ на лицата, принадлежащи към малцинства.

Напредъкът на преговорите ще се ръководи от напредъка на Северна Македония подготовка за‌ присъединяване и насърчаване на ⁤икономическата и ⁢социална конвергенция.‍ Този напредък ще бъде‌ измерван по-специално спрямо следните изисквания:

– Копенхагенските критерии, ‍които определят ⁢следните изисквания за членство:

• стабилността на ‍институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитане и защита на малцинствата;

• наличието на ​функционираща пазарна икономика‍ и⁢ капацитет за справяне с конкурентен натиск и пазарни сили в рамките ​на Съюза;

• способността да се поемат задълженията на членството,​ включително спазването ⁣на цели на политическия, икономически и паричен Тези групи могат да включват:
1. Групи за икономическо сътрудничество
2. Групи за сигурност и отбрана
3. Групи за ‍енергийно сътрудничество
4.‌ Групи⁣ за образователно сътрудничество
5. Групи за здравеопазване и медицинско сътрудничество
6. Групи ‍за културно и спортно сътрудничество
7. Групи за околната среда и ​климатични‌ промени
8. Групи ⁣за миграция ⁤и бежанци
9. Групи за търговия и ‍инвестиции
10. Групи за правосъдие и вътрешни работи

Тези срещи на министерско⁤ ниво са от съществено⁢ значение за координацията и сътрудничеството между различните държави и за решаването ⁢на общи ​предизвикателства. Важно ‌е да се осигури редовна комуникация и​ обмен​ на информация, за да се постигнат общите цели и да се поддържа стабилността и сигурността ⁤в региона.а‍ декларация‌ от май 2018 г.⁢ и Загребската декларация от май 2020⁣ г. и Декларацията от Бърдо от октомври 2021 г., заключенията на ‌Съвета относно процес​ на ‍разширяване​ и стабилизиране и ‍асоцииране от март 2020 г. и декември 2021 г. и⁣ други съответни заключения на Съвета.

В периода ‍до присъединяването от Северна ⁢Македония ще се ⁢изисква ⁤постепенно ‌да привежда в съответствие политики спрямо⁣ трети страни и позициите му в рамките ⁣на​ международни организации с политиките и ⁢позициите, приети от Съюза и неговите държави-членки. Подравняването на ОВППС ще ‍да бъдат редовно наблюдавани през⁤ целия ⁢процес на преговори и насърчавани чрез редовен Диалог‍ по ОВППС.

Същността на преговорите ще се проведе на междуправителствена конференция ⁢с участието ‌на всички държави-членки, от една страна, и Северна Македония, от ⁣друга. Междуправителствена конференция ще се провежда най-малко веднъж годишно, след приемането ​на заключения‍ на Съвета, ‌като се вземат⁢ предвид⁤ годишния пакет ​на Комисията за разширяване, ⁤и когато е уместно.⁣ Междуправителствената конференция ще осигури​ политическо управление и‍ форум за политически диалог⁤ относно процеса на​ реформи. Той⁤ също така ще⁢ направи равносметка на цялостното присъединяване ‌процес и изложи индикация за предстоящата година какви ⁢клъстери/глави биха могли потенциално да бъдат отворени или ⁣затворени и възможни коригиращи ​мерки ⁢въз основа на състоянието на провеждане на реформи. Всички страни⁤ ще осигурят ⁤представителство в междуправителствената организация конференция на подходящо ниво. Процедурата и организацията⁤ на ⁤преговорите е посочено в приложение​ I.

Комисията ще се консултира систематично с​ държавите-членки⁤ по време на присъединяването⁢ процес. Държавите-членки могат ‍да допринасят чрез наблюдение на място чрез⁤ своите експерти,⁤ пряк принос към годишния пакет ​за разширяване и секторен експертен опит.

За‌ да се внесе динамика в проц.‍ Всяка група ще има своя председател, който ще бъде отговорен за организирането на заседанията и⁣ управлението на групата. Всеки министър ще има ⁢право да назначи⁣ свой заместник, който да го представлява в случай на недостъпност. Всички решения, взети на заседанията, ще бъдат обвързващи ⁢за всички участници в групата.зултати от изпълнение преди приключването на преговорите. Напредък по основните принципи, клъстерът ще⁤ определи⁣ общия‌ темп⁢ на преговорите и ще ⁢бъде⁢ взет предвид за‍ решението за отваряне или затваряне на нови клъстери ⁣или​ глави.

Ако Северна​ Македония‍ постигне достатъчен напредък по приоритетите за ​реформи,⁢ договорени в преговорите, това трябва‍ да доведе до:

по-тясна интеграция с Европейския ​съюз, чрез ускорена⁤ интеграция и „поетапно въвеждане“ към отделните политики⁣ на ЕС, пазара‍ на​ ЕС ‌и програмите на ЕС, за да се‍ да разгърне потенциала на такава‍ интеграция, по-специално⁣ чрез премахване на​ техническите‌ бариери пред търговията, като същевременно се гарантират равни ‍условия; Основен фокус‌ трябва да се обърне‍ на‍ областите, в които страната кандидатка⁣ вече има капацитет​ и опит за износ за ЕС, и  области от взаимен стратегически интерес, където страната кандидатка има значителен интерес в производство, но трябва да оестник-министър или на високо равнище.​ Всяка ⁤група ще представлява различни интереси и ще има за цел⁢ да обсъди ‍и решава въпроси от ​общ интерес, като икономическо развитие, енергийна сигурност,⁢ климатични промени, миграция, сигурност и отбрана, и други. Всички участници в групите⁤ ще имат възможност да споделят своите гледни точки и да работят заедно за намиране на ​общи решения.рите⁤ ще се фокусират върху ‌различни ‍аспекти на сътрудничеството между ⁢държавите-членки, като икономическо развитие, сигурност, ⁣енергийна политика, миграция и други общи предизвикателства. ​Всяка ​група ще има ⁤ясно определени цели и⁣ задачи, които да изпълнява през⁢ периода ⁢на своето функциониране.

Освен това, ще бъде ‌създаден механизъм за следене и оценка на напредъка на⁤ всяка група, за да се осигури ефективното им функциониране и постигане на поставените цели. Този механизъм ще ⁤включва ‌редовни доклади и​ прегледи на дейностите ⁣на групите, както и възможност за ⁤коригиране на техните дейности, ако е необходимо.

Считаме, че създаването на ⁣тези работни групи ще допринесе значително ‌за‍ засилване на сътрудничеството между държавите-членки и⁢ за постигане на общите цели на Европейския съюз. Вярваме, че ⁢чрез по-ефективно и целенасочено сътрудничество, ще ⁢успеем да се справим по-добре с предизвикателствата, пред които сме‌ изправени, и да‍ осигурим по-добро бъдеще за‍ нашите ‌граждани.

Тези групи могат да включват министри‍ от различни държави, ⁤които работят заедно по конкретни проблеми или теми от общ интерес.⁣ Целта на тези заседания е да се‌ обсъдят въпроси от взаимен⁢ интерес и да се намерят общи решения и стратегии за⁤ тяхното решаване. Те ‌могат⁤ да бъдат от съществено значение за ​международното ⁢сътрудничество и за постигането на общи цели и интереси.следва да се предвиждат, освен за ‌да ⁢отговарят на ⁤обективните изисквания на ⁣преговорите. ​Всички такива работни групи ще работят под ⁢ръководството на депутатите, на  базата на изрично техническо задание и в съответствие с конкретен график.

Място ‍за провеждане на срещите

Срещите ще се ⁣провеждат в Брюксел, но през април, юни и октомври всякакви министерски срещите ще се проведат в Люксембург. При изключителни обстоятелства могат да се провеждат срещи чрез видеоконферентна връзка.

#Френският ⁢#принос #Преговорите #със #Северна #Македония ⁣#започват #веднага ⁢#исканията #на #България #са #пренебрегнати

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.