Home » today » World » Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 06:07:19

Упадъкът на съвременната наука: Светът се нуждае от научни революционери – 2024-04-01 06:07:19

/Поглед.инфо/ Светът преминава през коренни многопластови трансформации, изходът от които остава загадка дори и за най-големите учени и ⁤аналитични умове.⁢ Навлязохме в това, което немският икономист Норбърт Херинг нарича „финалната игра на капитализма“. Съдбоносните и изключително динамични времена, чийто край не се вижда на⁢ хоризонта, предполагат изникването на съвършено нови въпроси, за които ​няма еднозначен отговор. А геополитическите конфликти, войните в Украйна и Близкия​ изток и предстоящите финансово-икономически кризи са само част от сътресенията, които носи със себе си бавният и продължителен демонтаж на глобалния финансилизиран, неолиберален капитализъм.

В​ такъв момент на помощ трябва да се притече науката, която да ‍потърси​ и да предостави на теоретично ниво отговори, способстващи за практическото решаване на възникващите ⁣глобални кризи. Уви, това вече‍ е невъзможно, тъй като съвреоделяйте с нас в този път​ към истината и свободата!>Благодарим ‍ви за вниманието!лете този ​текст, за ​да насърчите другите да се върнат​ към философията и да търсят истината извън стандартните рамки. Нека се върнем към нашите​ корени и ⁤да⁤ се освободим от страховете и предразсъдъците, за да можем ⁢да гледаме смело към бъдещето. Време е да преодолеем ограниченията и да се развиваме като индивиди и общество.информацията с приятели и близки, за​ да създадем общност, ⁢която се стреми към истината ‌и свободата.⁣ Само като работим‌ заедно и се вдъхновяваме един от друг,​ ще успеем да ⁤преодолеем ограниченията и да постигнем истинското си ‍потенциал.⁤ Да се​ върнем към‌ мъдростта на ‌философите и ⁢да се​ възползваме‌ от тяхната мъдрост‌ и учение за да създадем по-добро бъдеще‌ за всички нас.одавателят по‍ международни отношения, проф. Марвин Бейн, изнесе кратка‌ лекция за причините на войната,⁣ след което проведе отворена дискусия със студентите. Той беше толкова притеснен да не каже нещо „грешно“, че на всяко 3-то изречение повтаряше „not ⁤to condone⁤ anything“ ⁣– в превод от анг. език „без да оправдавам каквото и да ‍е“. Преподавателят казваше това във връзка с действията на Руската федерация, които той определи съвсем в безкритичния дух на постзападната пропаганда ⁣като „крайно⁤ неприемливи“, „агресия“ а‍ също и „империалистични аспирации‌ на Путин“ . Но по-страшното дойде в последвалата дискусия, в която мои колеги по политология и⁤ международни отношения ⁤говориха и се държаха ⁤като някакви обсебени същества, които са готови да ‌линчуват всекиго, дръзнал⁤ да⁣ заяви нещо, което не⁣ им ⁣допадне. След първите 2-3 въпроса се появиха коментари за Русия като ​„как‌ е възможно да ‌съществува все още такова зло“, или ⁣пък призиви от рода на‌ „Путин трябва да бъде вкаран в ⁣затвора до живот, където да бъде наказан за престъпленията си срещу човечеството“. А един колега шотландец направо отсече: „За ‌какъв‍ затвор говорите? Направо ‍да ​пръснем мозъка на Путин с куршум и ⁢да се свършва, той само това заслужава.“

Друг случай от студентския ми опит в подкрепа на думите ми са лекциите на дипломния ми​ ръководител док. Андерс Видфелдт, който бе тясно‌ специализирал по това,⁢ което той наричаше „крайно-десни партии в⁢ Западна Европа“. В няколкото ни срещи относно дисертацията ‍ми, когато заговорих за геополитика, той ме гледаше като ⁣неразбиращо теле, което тепърва опознава околния свят. За него национал-консервативни ⁣партии като немската‍ „Алтернатива за Германия“ и френската „Национален ⁤събор“, са въплъщение за същинското ⁣„неофашистко“ зло,‍ което трябва да се изкорени от лицето на земята. Той‍ преподаваше и 1-2 алтернативни гледни точки за тези партии, които обаче отхвърляше като „пристрастни“. Човекът не криеше, ⁣че е ултралиберал, за него „краят на историята“ на Франсис Фукуяма бе ‍настъпил, и всяка​ заплаха срещу този​ „край“ бе неофашисткият крайно-десен враг, който трябва да бъде изучен, бит и ​заличен. ‌Както би го ‍нарекъл проф. Александър Дугин, който казва същото за Франсис​ Фукуяма, Андерс е един „киборг“. За него​ няма бъдеще, просто ‌защото краят ⁢на времената вече е настъпил, а този край се‍ нарича „либерална демокрация“. Док. Видфелдт ‌олицетворява‌ същинското падение на Западната наука в лицето⁤ на нейната идеологизация и превръщането й в предразсъдък. Както би го⁣ нарекъл руският социален философ и изследовател ​на системите,‌ проф. Андрей Фурсов, Андерс е „специалист по третото‍ косъмче на ⁣лявата ноздра“. ‌Неговото⁣ пристрастие⁤ към либерална демокрация, издигната от‌ него в идеология-религия, не му позволява да надхвърли собствените си ограничения ⁣и да излезе извън границите на тясноспециализирания си псевдонаучен комфорт.

От предходните два примера ‌виждаме как науката се превръща⁢ в‌ предубеденост, ограниченост, а​ също‌ и сляпа вяра в идеология.⁢ А както пише Матиас Десмет в книгата си „Психология на тоталитаризма“ : „В същата степен, в която научният дискурс​ е​ станал идеология, ⁤той е загубил ‌качеството си ⁢да говори истината“. Пост-модерната наука престава да държи монопола ‍върху истината, тя се превръща във ⁤всичко онова, което твърди,⁢ че не е – неистина, пропаганда, ‍предразсъдък‌ и идеология.

Последният случай, който не само потвърждава думите ми, но и определя безсмислието, в което е ‍изпаднало днешното Западно социално-хуманитарно познание, идва от книгата на британския журналист Дългас Мъри „Странната смърт на Европа“, в която той описва прекрасен пример за типична постзападна научна конференция с хуманитарно-социална тематика. Цитатът е дълъг, но заслужава​ внимание:

Преди ‌няколко‌ години, по ‍време на конференцията в Хайделбергския университет, внезапно осъзнах катастрофата на съвременната германска (според‍ Андрей Фурсов‌ това се отнася за цялата постзападна) ⁤ мисъл. Групата учени и‍ обикновени участници се бяха‌ събрали да обсъди историята на⁢ отношенията на Европа със Средния изток и Северна Африка.‍ Много бързо стана ясно, че ​от това не може да се извлече нищо, тъй като не⁢ можеше ⁢да се каже нищо. ⁢Нижещите се един след друг философи и историци губеха времето с изказванията⁢ си, като упорито се опитваха колкото се може по успешно да не кажат нищо. И колкото по-успешно почти⁢ не се казваше нищо, толкова ⁤по-силно беше чувството на облекчение и признателност от страна на присъстващите. Не можеше да бъде направен нито един опит да се използва някаква идея, събитие или факт, ако не е бил‍ проверен⁣ за лоялност на​ „пропускателния пункт“ на съвременната академична наука. Не бяха възможни никакви⁢ обобщения, никакви различни ⁢мнения. Под подозренашия канал и‍ с приятели, които споделят с нас вярата в силата на мисълта и думата.

Заедно можем⁤ да променим света!

информацията с приятели и близки, за ⁤да създадем общност, която се стреми към ⁢истината и свободата. Само като работим ⁤заедно и се вдъхновяваме един от друг,‍ ще успеем да преодолеем ограниченията ⁣и да постигнем истинското си⁤ потенциал. Да се върнем към ‍мъдростта на ⁢философите и да ⁣се възползваме от тяхната настава за да създадем по-добро бъдеще за всички нас.ъм”, като пояснява:

“Био” ⁢е лекарство и генетична модификация; ‍„еко” е „зеленото” и цялата климатична врява, а „техно” е ​всичко свързано с „цифровизацията”.​ Необходимо е да се направи резерва само ‍за⁢ думата “фашизъм”. Това не е политически, а метафоричен⁤ термин, значи че по-зле ‍за ⁣човека не може да стане.‍ Но проблемът е, че политическите фашисти и националсоциалисти през 30-те години на миналия‍ век не са разполагали с техническите и биологичните‍ средства, ⁢с които‍ БЕТ-фашистите разполагат​ днес.​ А светът, който ⁤Шваб (става дума за лидерът на СИФ, Клаус Шваб) рисува, е много ⁢по-лош за човечеството от политическия, исторически фашизъм. Просто​ в нашата традиция няма термин за това “по-лошо”, затова използвам‌ термина “био-еко-техно-фашизъм”.

БЕТ-фашизмът върви ръка за ръка с пост-модерните идеологии на транс-хуманизма и транс-джендързима, ⁣целящи да⁤ обезчовечат човека,‌ тоест да ‍го заличат като биологична и социална ⁢същност, потапяйки го в⁢ едно ⁢глобално общество симулакър на безполови, свръххедонизирани, ‌свърхконсуматорски и свръхрационализирани киборги чрез ⁢„тегнологичния прогрес“⁤ на ИИ. Това са буквално зомбита, които знаят само да зяпат екрана ⁤на технологичното устройство, задаващо тяхната реалност чрез хипнотизиране, без да си задават въпроси и да търсят отговори. Същества, които биват ​твърде‍ лесно контролируемо от онези, които Бенджамин Дизраели нарича „господарите на историята.“ Това бяха 99% от колегите ми в университета, индоктринирани в религиозните постулати на ‌либералната демокрация, като „права на човека“, ‍„прогрес“, „мултикултурализъм“, „полово многообразие“ „ЛГБТ+ равноправие“ и прочие. А думата „капитализъм“ ‌сякаш ⁣се появяваше в техните речници внезапно само когато трябваше да докажат какъв провал и какво зло са марксизмът и и​ комунизмът, без въобще да са запознати с тях. В тази връзка ​може бrong>Вярваме в силата на човешкия ум и възможността⁢ ни да преодолеем всякакви ограничения, ако се обединим и работим заедно. ⁣Само като се върнем към нашите корени и ценности, можем да‌ намерим истинския‌ път към свободата и истината. Нека‍ се върнем към философите и мъдростта им, за да​ ни‌ водят в бъдещето.

Само като се обединим и работим заедно, можем⁢ да постигнем истински промени и да създадем по-добро бъдеще за всички нас. Нека не забравяме уроците на миналото и да ги използваме⁢ за наше по-добро утре.

Заедно‌ сме по-силни и ​по-мъдри. Само като се върнем към нашите корени и ценности, ​можем да намерим пътя към истинската свобода ​и благоденствие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за‌ всички ⁣нас!

Нека се върнем към ‍себе си и към⁤ истинските си ценности. Само така ⁣ще намерим пътя към истинската свобода ⁤и щастие. Нека ⁢работим заедно за по-добро бъдеще за всички нас!

Само като се върнем към нашите корени и ценности, ⁤можем да‍ намерим пътя към истинската свобода и благоденствие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за всички нас!

Нека се върнем към ‌себе⁢ си и към‌ истинските си ⁢ценности. Само така ще намерим пътя към истинската свобода‍ и щастие. Нека работим заедно за по-добро ​бъдеще⁢ за всички нас!

Само като се обединим и работим ‍заедно, можем​ да постигнем истински промени и да създадем по-добро бъдеще за всички нас. Нека не забравяме уроците на ⁤миналото и ⁢да ги използваме за наше‍ по-добро утре.

Заедно сме по-силни ​и по-мъдри. Само като⁢ се върнем към нашите корени и ⁤ценности, можем ⁢да намерим пътя към истинската свобода ‌и благоденствие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за всички нас!

Нека се ‍върнем ⁢към себе си и към ​истинските си ценности. Само така ‌ще намерим пътя към истинската свобода и щастие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за всички⁤ нас!

Само като се ⁢върнем⁣ към нашите корени и ценности, можем да намерим ⁤пътя към истинската свобода​ и благоденствие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще ‍за ⁢всички нас!

Нека⁢ се върнем към себе ​си и към истинските си ценности. Само така ще намерим пътя към истинската свобода ⁢и щастие. Нека работим заедно за по-добро бъдеще за всички нас!

Само като се обединим и работим заедно, ⁣можем да постигнем истински промени и да създадем по-добро бъдеще за​ всички нас. Нека не забравяме уроците на миналото и да ги използваме за наше по-добро утре.

Заедно сме по-силни⁤ и по-лете и ​се абонирайте за нашите⁣ канали, за да‌ бъдете в течение на последните размисли⁤ и анализи.⁣ Само като се обединим и търсим истината заедно, ще можем да преодолеем ограниченията и да създадем по-добро бъдеще за всички нас. Благодарим ви ‍за подкрепата и доверието!

еляйте и ⁤се⁤ абонирайте за нашите ⁢канали, за‍ да бъдете в ⁣течение ​на всички⁢ новини и видеа, които споделяме⁣ с вас. Нека заедно търсим истината и се стремим към по-добро ​бъдеще за всички нас. Благодарим ви за подкрепата!

а света. Проблемът обаче е,⁢ че ⁤днес мнозинството от пост-модерни ⁣структури, които създават научно познание ‍– университети, ⁣изследователски институти и разни аналитични отдели, са все по-неадекватни спрямо глобалните проблеми, пред които⁤ сме изправени.

След като очертахме на повърхността убогото състояние, в ⁢което е изпаднало Западното обществено-хуманитарно ⁤познание в ⁢епохата‌ на пост-съвремеността и на ⁢терминалния стадий на капитализма, е редно да се запитаме как да изкараме науката от‍ това блато, ако въобще това‌ е възможно. Тук можем само да загатнем, че ⁤решението може би се крие в осъзнаването и вникването в ‌корена ​на проблема, проследяването на неговата историческа нишка на развитие и ​признаването, че старото вече ⁢не работи. Нужно е да се роди нещо‍ качествено ново, което да признае ефикасността на пътя на логиката, ​но и да издигне човек над ограниченията на рационалността. Това принципно ново явление трябва да преосмисли цялостно къснокапиталистическите, ‍постмодерни времена ⁤на глобални и екзистенциални кризи, с помощта на което да‍ намерим нови смисли в заобикалящия ни свят и да ​създадем нова образователно-познавателна матрица, която да произведе съвършено нови научни‍ култура и кадри с всеобхватен и системен поглед, напълно отговарящ на спецификата на⁤ дневния ред. Светът се нуждае от научни революционери⁣ със съвършено ново съзнание и тук на⁣ помощ могат‍ да се притекат нашите позабравени,⁢ но вечно актуални приятели, философите, от които тръгва изначалния стремеж към достигане до истината. ⁤Необходимо е и нов ⁤некапиталистически и немодерен, сиреч „незападно-центричен“, модел за разбиране на човека и връщането му към неговите дълбинни корени отвъд пределите на човешкия разума. Само така, свободни, непредубедени и без страх,⁤ ще‌ можем да отправим смело поглед към ‌бъдещето. А то вече настъпи.

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм: 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.