Home » today » News » Тъмни митничарски схеми разкрити в скандалното разследване: Отвлечен щеф на митниците!

Тъмни митничарски схеми разкрити в скандалното разследване: Отвлечен щеф на митниците!

Изгонени митничари ⁢натопили Петя Банкова

Паскал ходил до Румъния в кола​ със Стефан Димитров, според обвинението ескортирали тир ‌с ⁣нелегални ⁤цигари

Прокуратурата: Никола Николов е кадрувал с помощта⁢ на Димитрови в митниците, за да минават тировете му

Защитата: Слухове и интриги, няма ⁣доказателства за престъпления

Шефката на митниците Петя Банкова и бизнесменът Стефан ‌Димитров⁣ от‌ Хасково в⁣ ареста, ⁤баща му Марин⁤ – в “Пирогов”, а соченият за​ контрабандист‍ Никола Николов-Паскал е обявен за ⁣издирване. Вътрешният министър Калин Стоянов е разпитван като свидетел, в СРС-тата попада главният ⁢секретар МВР Живко Коцев, а ⁢свидетелски⁤ показания свързват​ депутата от ПП Бойко Рашков в близки отношения със Стефан ⁤и Марин Димитрови. По делото​ има още показания на‌ понижени и отстранени митничари, бивши и настоящи шефове от МВР, анонимни ‍свидетели, които⁣ сами разкриват кои са ‍с разказите си. Това е само част ​от равносметката за операцията⁢ на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в⁤ “Агенция​ “Митници” на третия ден, когато ⁢разследването влезе‌ в съда за ⁢мерките за неотклонение на задържаните. Според прокуратурата ⁢Петя⁤ Банкова е помагала за ‌контрабандата на Паскал ‌и Стефан Димитров. Според защитата контактите й с Димитров ⁢и ръководители‍ от ‍МВР са били, за да⁢ търси информация за канали,⁣ които да⁤ разбие.

Прокурор Виолета ⁢Марчева изчете фактите по разследването, заради които поиска‍ постоянен арест. Дори поиска част ‍от веществените доказателствени ⁤средства да бъдат прожектирани в⁣ съдебната ⁤зала, но съдия‌ Тони Гетов отказа.
Явни и тайни свидетели разказали ​за организираната ​престъпна група. Представени са веществени доказателствени средства от СРС-та, извършени са претърсвания и изземвания на много адреси, има фотоалбуми, съдебни експертизи.

Според ⁣прокуратурата контрабандата на цигари е извършвана от ‍издирвания Никола ‍Николов-Паскал, Марин ⁣Димитров (бивш шеф на‌ ИАРА) и сина му Стефан. За‍ целта контактували с българи⁢ и чужденци. ‌Осигурявали си⁢ коридор през ГКПП-Капитан Андреево, Лесово, Кулата и Калотина. Поддържали контакти с хора от МВР и‍ митниците.

“Обвиняемите Димитрови и Банкова​ са имали влияние в митниците и поддържали връзки с бивши и настоящи ръководители на агенцията. Димитрови оказвали влияние по кадрови въпроси чрез‌ Банкова. Така те разширили познанствата си в‍ митниците. Задачата им била⁣ техните тирове да не се ‌включват в рисковите, които се проверяват”, обобщи ‍схемата прокурор Марчева. Според прокуратурата Стефан Димитров легализирал парите от контрабанда с ‍бързи⁣ кредити. ДАНС и КПК ⁣стигат до⁣ извод,⁢ че Никола Николов-Паскал ⁣започнал⁤ изграждането на нов канал за цигари от Турция и за целта му‌ трябвали държавни служители. Службите⁢ засичат и негово пътуване с ​Шкода Октавия до Румъния​ през “Дунав мост”. В нея бил заедно със Стефан Димитров. Това се случило при контролирано пропускане на тир ⁤с цигари от България, който е заловен по-късно. Цигарите ⁣без‍ бандерол били в ‍ремаркето, а над тях е имало хляб. 

Николай‍ Николов-Паскал⁣

След претърсването на офиса⁢ на Николов са намерени записки в тетрадка ‍за разходите му по тази пратка – шофьор, гориво, транспорт. В дома му са намерени кутии от⁤ същата ​марка цигари.

Разпитан е ⁢шофьорът Кирил Петров. Разказал е за проверката на камиона и ⁤количеството на цигарите. Споделил също, че преди Коледа в Сърбия е натоварил друг камион с цигари, а при влизането му през‍ КГПП – Калотина се обадил на Марин Димитров, който му казал да‌ отиде ‌в Казичене. След като пристигнал, ⁢Мартин взел документите за товара и не се ⁢върнал. Стоката ⁢трябвало да се претовари на друг камион, ​който да пътува за Кипър. При претърсване в ‌колата ⁢на Марин Димитров⁤ са намерени същите цигари. Папиросите се контрабандирали от ⁣ливанец, който пребивава постоянно в България и‍ е близък на⁣ Никола Николов-Паскал. В мобилния телефон на‌ Стефан Димитров е намерена снимка на мастербокс от същите цигари и ​фактура за ‍2,6 ‌млн. ‌долара. Пак там е‌ намерена и локацията на полуремаркето ‍в село ​Црънча до Пазарджик. ​В него са открити цигари за 3 млн. ​лв. с неплатен акциз за 2,9 млн. лв. Закупени⁤ са от Турция ‍и са съхранявани в Гърция от Паскал. Когато камионът⁤ напуска България, Петя Банкова ⁤е повишена от зам.-директор ⁣в ⁣директор на митниците, посочиха от прокуратурата.
Разследващите имат данни, че баща и⁢ син Димитрови са се срещали с Паскал ⁣и са говорили за митничари, които могат да ползват ‌за минаване на тировете с ⁢контрабанда. За целта други трябвало да‍ се командироват, а на тяхно място ⁣да⁢ се сложат‍ удобни. Командировани, понижени и изгонени митничари също⁢ са⁤ дали показания. ​Сред‍ тях са Георги Господинов,​ Красимир‌ Фучеджиев и ⁤Димитър Николов. Служител на ДАНС също е говорил за това. Според тях ‍Банкова правила ⁤кадрови промени, за да могат да минават безпрепятствено пратки с нелегални цигари,⁢ маркови стоки, дрехи и обувки.

От подслушвания и проследяванията станало ясно, ⁣че Стефан Димитров и⁣ Петя Банкова имали‍ близки отношения. “Участвала е в ‌групата‌ не‍ само като директор на митниците, но и⁢ когато ‍е била заместник. На⁢ този етап от разследването се установява, че е ‌провеждала срещи със Стефан Димитров ‍в хотели и⁣ заведения”, каза прокурор Марчева.

Банкова казвала също да бъдат писани слаби оценки на командировани от нея служители. Потвърждава се от чат ​с нея на подчинена. ⁣А⁤ митничарят Георги‍ Господинов твърдял,‍ че⁤ Банкова и Димитров⁣ го склонявали ⁢да работят заедно. Той е отказал, защото Стефан Димитров ​не е служител на‍ митниците. Георгиев от началник на “Капитан Андреево” е понижен.‌ Фучеджиев също⁣ дава показания за ⁣преместването ‍на служители.

Свидетел срещу​ групата е бившият шеф на МВР⁣ в Хасково Ангел Ганчев. От комуникация по мобилно прилов, който също⁣ поиска по-лека мярка.

След⁢ изслушването на ⁤защитата, съдът обяви, че ще вземе⁢ решение по⁤ делото на 15⁣ декември. До тогава обвиняемите остават задържани.

в Румъния цигари. Тези‍ цигари били контрабандни и ‍били на Димитров и Николов. Такива доказателства ‌в кориците на делото ‌няма. Оперативна ‍информация и предположения не могат да бъдат⁣ доказателства. За да може да подсили обвинението в началото, днес ни представиха ново – че ⁣задържаните цигари от 3 април са свързани със Стефан ⁢Димитров. Шофьорът‌ Кирил Петров, вероятно обвиняем по ⁤друго досъдебно, коментира се⁣ за ливански гражданин ‌- все обстоятелства, ⁣които не свързват Димитров с тези цигари в село Цънча”, каза адвокат Иво Найденов, който‌ защитава Стефан Димитров. ‍Той посочи, че според прокуратурата Стефан Димитров⁤ влияел на ⁢Банкова така, че я подбудил да извърши някакви промени на ГКПП‌ – Лесово като преназначи Ангел Пейков на друга длъжност и сложи на негово място⁤ Ангел Сарандев. “Твърдението на Пейков, който ⁤е недоволен, по никакъв начин не води до извод, че това е⁤ станало по указание на Стефан Димитров”, каза адвокат ⁢Найденов. Според него двете обвинения за клиента му са повдигнати, за да се‌ върже първото обвинение за участие ‍в ОПГ. “Прокуратурата извършва поредица от разпити. Свидетел с тайна самоличност⁣ обяснява, че е служител на митниците, че е‍ чувал, ‌че Стефан Димитров имал интерес‍ към контрабандата на цигари. И по-нататък този ⁤свидетел обяснява слухове, че Стефан Димитров се срещал по кръчми в Свиленград, за да⁤ обсъжда кадровата политика в⁢ митниците. ⁣И​ бил близък⁢ на Живко Коцев. В ⁢крайна сметка⁣ дали контактуваш с някого не е престъпление. Няма доказателства, че е ползвал контактите си за лично ‍облагодетелстване. Няма доказателства за подкупи”, заяви Иво Найденов. Той разказа и ​за други събрани по делото ‍материали. ⁢В деня на​ акцията анонимен свидетел, който ‍е служител на МВР говори,​ че ⁤познава Стефан Димитров ​и баща му ⁢и били ‍приятели. Както и с Бойко Рашков, сега депутат, преди министър на ‍вътрешните работи. “И тъй⁣ като бил ⁤лоялен към Бойко Рашков, затова контактувал с ⁤Димитрови. Достигнала до него информация, че Димитрови ​се занимават с контрабанда. Бил ‌е длъжен да вземе мерки. Но не го е направил.⁢ Бил е на семейни тържества с тях. И там Димитрови ‍го запознали ⁢с Паскал. Познавал Калин Стоянов и Живко Коцев, които⁣ искали да назначат Недан Хаджиев за шеф на полицията в Хасково”, обясни Найденов. Калин⁣ Стоянов също е разпитан и ⁤е ​заявил, че той ‌е назначил друг‌ директор там – Чавдар Георгиев.
По ​делото има и справка, в която се излагат съображения, ​подкрепени от разпита на Ангел Ганчев,​ бивш директор на ОДМВР-Хасково. Той и друг⁢ път‍ подавал сигнали срещу Марин и Стефан Димитрови, но делото било прекратено. 

Министър ‍Калин Стоянов‍ (вляво) е разпитван по⁣ делото, ‌главният секретар⁢ Живко Коцев попада в разследването с близки отношения‌ с Марин ​Димитров и синът му ⁣Стефан.

“Няма доказателства, че ‌кадруват в системата на⁢ МВР и влияят на ‌министър⁣ и⁢ главен секретар. Този свидетел твърди, че Марин Русев и Стойчо Захариев ​са организатори на канали, а дъщерята на Захариев живеела ⁢със Стефан Димитров, което не е вярно”, заяви адвокатът на‍ Димитров. Иво Найденов каза още, че прокуратурата е искала да прожектира кадри от‍ камери, ⁢които да покажат, ⁣че Стефан ​Димитров се познава‌ с Бойко Рашков и Асен Василев, ‍но това не било престъпление. Както​ и че Петя Банкова извършвала действия по поръчка на Стефан Димитров.‍ “Разпитани са ⁢над‍ 30 свидетели. Огромен процент от тях не казват⁣ нищо за обвиняемите. Има такива, които‌ дават показания по слухове. Ангел ⁣Ганчев например ‍разказва ​слухове от региона. Анонимен ‍свидетел бил чувал. Нито един ⁤свидетел⁤ не разказва лични впечатления. Познанството между лицата ⁢не е​ достатъчно, ‌за да има престъпление.

“Петя Банкова винаги е работила за държавата. Преди това беше в ‍ДАНС. На 8 август​ 2023 г. е назначена за зам.-директор на митниците по предложение на Асен Василев с цел борба с корупцията и​ контрабандата.⁣ Бяха разбити канали. Преди 10 дни беше разбит канал ​за наркотици в Бургас.‍ До 8 ‌август 2023 г.​ по никакъв начин не‍ е била ‍в митниците. През‍ януари 2023 г. не е предполагала, че ⁣някой ще й предложи да работи там. Когато‍ е назначена в митниците като лице ⁢извън системата, ​но ‌обучен разузнавач, започва да събира данни и информация за разбиване на канали.​ Затова трябва да‌ има широк кръг познати. Днес тя видя останалите обвиняеми и беше потресена, че те са се ‍занимавали с контрабанда. Неин бивш⁤ колега от ДАНС я е запознал с един от двамата ‍Димитрови, с цел‌ да придобие информация за разбиване на канали. Имала е няколко срещи с⁤ тях. Не е обсъждано кого⁢ да назначава и уволнява. Стефан и Марин Димитрови се познават с ‍висши служители⁢ на МВР, ‌политици. Тя не е ‍предполагала, че те могат да имат престъпна деятелност”, каза адвокат Аделина Натина, която защитава Петя Банкова. Клиентката й познавала⁣ само един​ от двамата. “Според политическия момент е​ подходящо да бъде ⁤пожертвана.‍ Няма нито ​едно доказателство,⁣ че Банкова ⁣е била в ОПГ с когото и да било. По второто обвинение – че през март‌ е превишила⁢ правата⁤ си и преместила служители – ⁣най-висшият ръководител на Агенция “Митници” е изпълнителният‍ директор. Тя има⁣ правомощия да го направи.

Допреди тя да стане директор⁣ се ширеше брутална ‍контрабанда. След ​това тя разби тези канали и стана неудобна⁤ на лицата, които ⁤са⁤ се облагодетелствали ‍от тези канали. Познавам я много отдавна. Казвала съм й, че ако ​тръгне ⁤да се бори с⁢ корупцията, корупцията ще⁣ я победи. Оказах се​ права”, заяви Натина в пледоарията ⁣си. Според нея няма нито едно ​пряко или косвено доказателство срещу‌ Банкова. А когато я задържали беше извикана Бърза помощ, защото⁤ имало съмнения за инсулт.

“Бланкетното обвинението не е подкрепено с доказателства. Показанията⁤ на свидетелите са смесица ⁣от информация‍ за интриги ⁤на високо политическо ⁤ниво в едно ведомство, слухове ⁣и предположения. Няма доказателства, че Банкова участва ⁤в ‌ОПГ. Анонимните свидетели -‍ веднага след прочитане ‍на⁤ показанията се досещаме кои са. Съобщават само информация, която‍ е с “предполагам”, “чул съм”, “доколкото знам”. Единственото вярно е, че Банкова познава Стефан ​Димитров. Това‌ познанство ⁤е ⁢документирано по няколко ‌способа – гласни и специални разузнавателни средства. Няма факти за престъпни⁢ цели. Няма как да бъдат⁤ направени изводи за неплатен акциз”, обобщи адвокат Людмил Рангелов.

“Не съм съгласна с това, че ⁣деца на 14 и на 6 г.​ могат да се отглеждат само от бащата. ⁤Те всеки ден питат къде ⁣е майка им. Няма да избягам и‍ да се укрия. Моля за‌ по-лека мярка”, каза в последната си дума Петя Банкова.

“Не съм извършвал престъпления, честен⁤ човек съм. Имам‌ офис за кредити, ⁣занимавам се и със земеделие. ‌Преди 10 дни ⁣приятелката ми забременя след дълги опити. Грижа се за баща​ си, който има стент⁣ на сърцето. Баба ⁤ми ⁢е ⁤инвалид,​ на 89 г., само​ аз се грижа за неИванов, но това не е доказателство за‍ нейната причастност към престъпни дейности”, добави⁤ Натина.

След изслушването⁣ на пледоарията на защитата, съдът отложи обявяването на присъдата ‌за следващата седмица. Натина остана уверена, че нейната клиентка ще бъде ‌освободена⁢ от обвиненията срещу‌ нея.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.