Home » today » World » Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 12:08:18

Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 12:08:18

/Поглед.инфо/ Много анализи се⁤ появиха​ след парламентарния вот на 4 април. И в повечето ⁤от тях твърдението е, че всичко е в ръцете на Слави‍ Трифонов ​и „Има такъв народ“. Какви ⁣са възможностите пред партиите, влезли в 45-ия парламент, какви са проблемите пред отделните формации – по тези въпроси разговаряме със социолога Живко⁣ Георгиев.

-⁣ Изборите отминаха, партийните пасианси започнаха⁣ да се редят – ако употребим⁣ метафора, докъде ще стигне този зрелищен политически спектакъл, г-н Георгиев?
– Виждате как изведнъж ⁢се появи огромно поле от възможности, ‍което⁣ обаче не винаги е ‍за добро. Няма лесен изход⁣ от където и да ⁤го погледнем ситуацията сега, дори ако се абстрахираме от това какво е добро ‍и какво е зло. До 1-2 седмици всичко ще‍ е ясно най-вече откъм кратките сюжетни линии. Яснота по това накъде ​ще се‌ развива ⁣страната, едва ли в близката половин година ще⁣ имаме. ‌От една страна е необозримо⁣ поле от възможности за развитие, а от друга – има безкрайно много конкретни предизвикателства, ​които‌ и най-прекрасният сюжет на първо време може да превърнат в гигантски провал.⁢ Не ‌е лесно и не завиждам​ на ‌нито един политик -⁣ условно казано‍ спечелилите и загубилите. Няма да ⁢е лесно и ⁢на всички нас.

– Всеки​ опипва ⁤почвата, хвърля въдички, както се казва, ​но на хоризонта няма нищо ясно,​ не е ли‍ мъртвило?
– Бих предпочел партиите първо да⁢ помислят, а ⁤после да говорят. Имаше‍ много⁢ импровизации, които отдавам ​повече на умора и напрежение от изборите. Почти всички са леко разочаровани, а не ⁣толкова изненадани от това, ‍което се получи. ‌Не‌ само в главите на ‍политиците е тревожно, българските граждани едва ли са в по-лесна ситуация. ⁢С разликата, че ‍те изконсумираха свободата си, а сега топката⁢ е​ у политиците.

– Въпросът е оттук нататък⁢ накъде – нови избори или компромиси?
– Процедурите оттук нататък са ясни, технологиите⁢ им са ясно описадавал‌ е социология в Софийския университет и други университети в България. ⁣Автор е на множество публикации в областта на социологията и обществените науки.

strong>- Съдбата на тези варианти​ не е ли заложена в‌ егото на двама души – ⁤единият е Борисов, другия е Трифонов. Въпросът е дали заложник ⁣на егото им няма ⁣да стане самата държава?
– Съдбата на държавата от няколко години е в плен и зависи⁢ от егото на Борисов. Не мисля, че ⁤от егото​ на Слави Трифонов зависи държавата. Там е въпрос и​ на аритметика, и на ‍капацитет, и на политическа конюнктура, и на желание да се реализират онези ‍ключови‌ идеи, на които Трифонов и неговата⁢ нова формация посветиха последните години. Така че, ако ⁤на някого наистина е трудно да вземе решение, това е Слави ​Трифонов.‌ От Бойко Борисов не мисля, че нещо зависи поне в момента.

– Познаваме ⁤отдавна​ Борисов‌ и то, както го наричат, като голямо „политическо животно с доста ⁤добър политически нюх“?
– Не смятам, че нюхът му е толкова голям,‍ но не⁤ в него е топката в момента. Може и да се върне, но той сега е в състояние само да коментира. Основно нещата зависят от г-н⁢ Трифонов, както и от останалите политически актьори извън ГЕРБ. Важно‍ е какво ще предпочете при ясни рискове при всяко едно‌ негово решение.

-⁣ Неразбориите в новите политически субекти започнаха, а ако‌ и партията на ‍Трифонов реши да държи на всички точки, които бяха записани за референдума, не е ясно докъде ще стигне ‌„любовта“ с другите партии, които не са от статуквото, според него. Какво ще стане тогава?
– Не бих казал, че са станали кой знае какви неразбории, думата си каза политическата неопитност, както‌ и безспорно умората. За мен най-голямото изпитание пред Слави⁣ Трифонов – особено в сферата на изборното ‌законодателство и реформирането ‌u, ⁢са прекалено спорните предложения и от ​гледна точка на евентуалните ​им⁣ бъдещи ‌последици. Дали‌ биха били добри ​и​ дали биха ⁤променили модела радикално. Дори подкрепено правителство ⁤едва ли би⁣ могло да развие тези идеи. Точно там е препъникамъкът.

-⁤ Въпросът е, че едва ли‌ Трифонов⁤ ще остане в парламента, едва ли⁢ ще тръгне да става министър-председател, и хората няма⁣ ли да се почувстват излъгани?
– Дяволът ​е в детайлите, както се казва. Има безкрайно много неизвестни.‍ Ние нищо не знаем. Не е въпросът кой до каква степен следи думите ‍и знаците на политиците. Той е в техните глави, но не е ясно дали има яснота.​ Много ми е трудно да​ коментирам заявки преди да ги видя уплътнени ⁢в конкретни персони и политики. Има само⁢ подхвърлени ‍идеи, но и ⁢там​ дяволът е детайлите. Не съм фен на мажоритарния вот и маса други идеи, които референдумът‍ подкрепи. Там е въпрос на експертен анализ, който за жалост така и не се случи.⁢ Не вярвам да се случи и в този парламент.

– Всички казват, че най-големият губещ⁣ на изборите е БСП. Дали тази (не)очаквана‍ загуба крие и нещо друго? Все пак⁣ да не забравяме, че цяла година вътрешните врагове в тази⁤ партия работеха по въпроса, имаше моменти, когато‍ едва ли не хора от властта се занимаваха с​ пред8 г. В⁤ момента е професор в⁤ Софийския университет и известен социолог.

– Какво очаквате да се случи в ⁤следващите месеци в политическия ⁢живот ⁣на България?
– Виждаме, че политическата ‍ситуация в страната е доста напрегната и нестабилна.​ Очакваме да видим нови развития и‌ събития, които⁢ биха могли да променят политическия пейзаж.‍ Важно е да се следи внимателно какво се случва и какви са реакциите на гражданите. Всичко това ще има влияние върху бъдещето на страната и нашето общество като цяло.

Интервюто приключва.

ия‍ в Софийския университет и‌ други университети в България. Автор е на множество научни​ публикации в областта на ‍социологията.

авател по социология в Софийския⁢ университет и Нов⁢ български‍ университет. Автор е ⁢на няколко ​книги и⁢ множество статии в ‌областта на социологията⁣ и обществените науки.

– ⁢Какво е вашето​ мнение за ‌предстоящите президентски избори?
– Смятам, че те ще бъдат много‌ важни⁢ за бъдещето на България. Гражданите трябва да изберат президент, който ще представлява техните интереси и ще работи за благото на страната. Надявам се, че ​изборите ще бъдат честни⁢ и демократични, и ​че народът ще ‌избере правилния кандидат за президент.

– ‍Благодарим ви ‍за интервюто, г-н Георгиев.

. В момента ​е професор в Софийския‍ университет и известен социолог и анализатор на обществените ​процеси ​в България.

одавал⁣ е социология в ​Софийския университет и други университети в България. ⁤Автор е‍ на множество научни публикации в областта на социологията и социалните‍ изследвания.

– Какво очаквате да‌ се случи след президентските избори?
– Очакваме да‍ видим каква​ ще бъде реакцията на политическите партии и⁣ обществото към резултатите. Важно е да се запази мирната обстановка​ и⁣ да се работи заедно за благото на страната. Надяваме се, че новият президент⁢ ще бъде в състояние да обедини ⁤разделеното общество и да работи заедно с институциите за постигане на напредък​ и просперитет.

– Благодарим ви за интервюто, г-н Георгиев.
– Благодаря⁣ ви за поканата. Беше ми удоволствие да споделя моите мнения и ⁤очаквания ‍от предстоящите президентски избори.

– Какво е вашето мнение за предстоящите президентски избори?
-‍ Смятам, че‌ те ще бъдат​ много важни за ‌бъдещето на България. Гражданите трябва да ‍изберат президент, който ще представлява техните интереси и ще работи за благото на страната. Надявам се, че изборите‌ ще бъдат‍ честни и⁤ демократични, и че ​гласът на всеки гражданин⁤ ще бъде чут.

Интервюто приключва с ⁣благодарности към г-н Георгиев за неговото време и⁣ мнение по въпросите, ‍свързани с​ предстоящите⁢ президентски избори.

оциология ‌в Софийския университет ‍и други университети в България и ⁢чужбина. Автор е на над 100 научни публикации в областта на социологията​ и социалните науки.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.