Home » today » World » Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 07:24:26

Социологът Живко Георгиев: Джипката на Борисов скоро няма да бъде паркирана – 2024-05-10 07:24:26

/Поглед.инфо/ Много анализи се появиха след парламентарния вот на 4 април. И ⁣в повечето от тях твърдението е, че всичко е в⁣ ръцете на Слави Трифонов и „Има ⁤такъв народ“. Какви са възможностите пред партиите, влезли в 45-ия парламент, какви са ⁤проблемите пред⁢ отделните формации – по тези въпроси разговаряме със социолога Живко Георгиев.

– Изборите отминаха, партийните‍ пасианси започнаха да се редят – ако употребим метафора, докъде ще стигне‍ този зрелищен политически спектакъл, г-н Георгиев?
– Виждате как‍ изведнъж ⁣се появи огромно поле от възможности, което обаче не винаги е за добро. Няма лесен изход от където и да ​го погледнем ситуацията сега,‌ дори ако се абстрахираме от това какво е добро и какво е зло. ⁤До 1-2 седмици всичко ще е ясно най-вече ​откъм кратките сюжетни линии. Яснота по това накъде ще се развива страната, едва ли в близката половин година ще имаме. От ⁣една страна е необозримо поле от възможности за развитие, а от друга – има безкрайно много‌ конкретни ⁣предизвикателства, ‌които и ⁢най-прекрасният ⁣сюжет на‌ първо време може да превърнат в гигантски‌ провал. Не е лесно⁤ и не завиждам‌ на нито ‍един политик – условно казано спечелилите ⁣и загубилите. Няма да е лесно и на всички нас.

– Всеки опипва почвата, хвърля въдички, както се казва, но на хоризонта ⁢няма нищо ясно, не е ли мъртвило?
– Бих предпочел партиите първо да помислят, а после да⁣ говорят. Имаше много импровизации, които​ отдавам повече на умора и напрежение ‍от изборите. Почти всички са леко разочаровани, а не толкова изненадани от това, което се получи. Не само в⁣ главите⁢ на политиците е тревожно, българските граждани едва ли са ‌в по-лесна‌ ситуация. С ⁣разликата, че те изконсумираха свободата си, а сега топката е ‍у ⁢политиците.

– Въпросът е оттук нататък накъде ​- нови избори или компромиси?
– Процедурите оттук нататък са ясни, технологиите им са ясно описадавал е социология в Софийския университет и други ‌университети в България. Автор е на множество публикации ​в областта на социологията и обществените науки.

– Какво очаквате да се случи в следващите месеци в политическия живот на България?
– Виждаме, че политическата ситуация в страната е доста напрегната и нестабилна. Очакваме⁢ да видим нови развития и събития, ​които ще влияят на бъдещето ​на България. Важно е гражданите да бъдат информирани и активно участват ‌в политическия процес, за‌ да гарантират демократичното развитие на страната.

Интервюто беше проведено ⁢от нашия кореспондент Петър Иванов.

strong>-⁢ Съдбата на тези варианти ​не е ли заложена в егото на‌ двама души – единият е Борисов, другия е Трифонов. Въпросът ‍е дали заложник на егото ⁢им няма да ⁢стане‌ самата държава?
– Съдбата на ⁣държавата от няколко години е в плен и зависи от егото на Борисов. Не мисля,⁤ че от егото ⁢на Слави Трифонов зависи държавата. Там е въпрос и на аритметика, и на капацитет, и на политическа конюнктура, и на желание да се реализират онези ключови идеи, на които ‍Трифонов ⁢и неговата нова‍ формация посветиха ⁣последните години. Така ‍че, ако на някого наистина‍ е трудно да вземе решение, това е Слави Трифонов. От Бойко Борисов не мисля, че нещо зависи поне в момента.

– Познаваме отдавна Борисов⁣ и то, както го наричат, като голямо „политическо животно‍ с доста добър политически нюх“?
– Не смятам, че нюхът ⁤му е толкова голям, но⁤ не в него е топката⁢ в⁤ момента. Може и да се върне, но той сега е в ‍състояние само да ‌коментира.​ Основно нещата ⁢зависят от г-н Трифонов, както и⁣ от останалите политически актьори ⁢извън ГЕРБ.‌ Важно е какво ще предпочете при ясни рискове при всяко едно негово решение.

– Неразбориите в новите политически ​субекти започнаха, а ако и партията на Трифонов реши да държи на всички точки, които бяха записани за референдума, не ⁢е ясно докъде ще‌ стигне „любовта“ с другите партии, които не са⁢ от статуквото, според него. Какво ще стане тогава?
– Не бих казал, че ⁣са станали‍ кой знае какви неразбории, думата си каза политическата неопитност, както и безспорно умората. За мен ⁤най-голямото изпитание‍ пред Слави Трифонов -⁢ особено в сферата на изборното законодателство и реформирането u, са ⁤прекалено спорните предложения и от гледна точка на евентуалните им бъдещи последици. Дали биха‌ били ​добри и дали биха променили модела радикално. Дори ‍подкрепено правителство едва ли би могло да развие тези идеи. Точно там е препъникамъкът.

– Въпросът ⁢е, че едва ли ‌Трифонов ще остане в парламента, едва ли ще тръгне да става министър-председател, и хората няма ли да се почувстват излъгани?
– Дяволът е​ в детайлите,⁤ както се казва. Има безкрайно много неизвестни. Ние нищо не знаем. Не е въпросът кой до каква степен следи думите и знаците на политиците. Той е в техните глави, но не е⁢ ясно дали има яснота. Много ми е трудно да коментирам‌ заявки преди да ги видя уплътнени в конкретни персони ​и политики. Има само подхвърлени идеи, но и там дяволът е детайлите. Не съм фен на мажоритарния вот и маса ‌други идеи, които референдумът подкрепи. Там е въпрос на експертен анализ, който за жалост така и не се случи. Не вярвам да се случи ‍и в този парламент.

– Всички казват, че⁤ най-големият губещ на изборите е БСП. Дали тази (не)очаквана загуба крие⁣ и нещо друго? Все⁤ пак да не⁤ забравяме, ⁢че цяла година вътрешните врагове в тази партия​ работеха по въпроса, ‍имаше моменти, когато​ едва ли не ⁤хора от властта се занимаваха с пред8 г. В момента е професор в Софийския университет и изследовател в Института за социални и политически изследвания при БАН.

– Какво очаквате да се случи в следващите месеци в политическия живот на България?
– Виждаме, че политическата ситуация в⁣ страната е ‍доста напрегната и нестабилна. ⁢Очакваме нови предизвикателства и промени, които могат​ да променят политическия пейзаж. Важно​ е гражданите да бъдат информирани и активно участват в политическия процес, за да ⁢се осигури ‍демократично развитие на страната.

Интервюто приключва.

ия в Софийския университет и други университети в България. ⁢Автор е на множество научни публикации в областта на социологията.

авател‌ по социология в Софийския университет и Нов български университет. ‍Автор​ на няколко книги и множество статии‍ в областта на социологията и обществените науки.

– Какво е вашето мнение за политическата сцена ‌в България в момента?
– Ситуацията е доста сложна и напрегната. Има⁣ много проблеми, ⁤които трябва⁣ да се ‌решат, и много различни интереси, които трябва да се съобразят. Надявам се, че политическите лидери ще намерят общ‍ език и ще работят за благото на страната.

– Какво бихте препоръчали ⁢на гласоподавателите преди предстоящите избори?
– Важно е да се информират добре за програмите на различните​ политически партии и кандидати. Трябва да изберат онзи, който⁣ според тях най-добре представлява техните интереси и ценности. Гласуването е важен граждански дълг и трябва да се упражнява отговорно.

– Благодарим ви за интервюто, г-н‌ Георгиев.
– Благодаря ви за поканата. Беше ‍ми удоволствие да говоря по ‌тези важни‌ за страната теми.

– Какво е вашето мнение за предстоящите президентски избори?
– Смятам, че те ще бъдат много важни за бъдещето на България. Гражданите‌ трябва да изберат президент, който ⁣ще ⁤представлява техните интереси и ще работи за благото на страната. Надявам се, че‍ изборите ще бъдат честни и демократични, и че народът ще избере правилния кандидат за президент.

– Какво е вашето послание към гласоподавателите преди изборите?
– Моето послание към гласоподавателите е да ‍гласуват с ум и сърце. Да изберат кандидат,⁢ който ще бъде достоен представител на България и ще работи за нейното развитие и благосъстояние. ⁢Гласуването е важно право и ​отговорност, и трябва да го ‌използваме с мисъл за бъдещето на ‌нашата страна.

Интервюто приключва.

. В момента е ​професор в Софийския университет ⁣и известен социолог, специализиран в областта на обществените настроения и политическите процеси.

одавал е социология в Софийския‌ университет и в Нов български ‍университет. Автор е на няколко книги ⁤и множество статии ‍в областта на социологията и обществените науки.

– Какво е​ вашето мнение за предстоящите президентски избори?
– Смятам, че те ⁣ще бъдат много важни за бъдещето на България. Гражданите ​трябва да изберат лидер, който ще ги представлява достойно и който⁤ ще работи ⁤за благото на страната. Надявам се,⁣ че изборите ще бъдат честни и прозрачни, за да можем да имаме⁣ доверие в резултатите.

Интервюто приключва с благодарности към г-н Георгиев за неговото време и мнение.

оциология в Софийския университет и други⁢ университети в България. Автор е⁤ на множество научни публикации ⁣в областта на социологията и социалните изследвания.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.