Home » today » News » „Снимайте веднъж годишно.“ Как Литва се бори с етническите поляци – 2024-03-10 09:32:21

„Снимайте веднъж годишно.“ Как Литва се бори с етническите поляци – 2024-03-10 09:32:21

ждународните стандарти за защита на малцинствата. Литовското правителство обаче настоява за промяна на състоянието на нещата и за защита на литовския език и култура в региона.

Според Валотка, полските организации използват различни методи за привличане на‌ младежи и ‌за насърчаване⁣ на употребата на‌ полския език в ущугите и обществения живот. Литовските‍ власти обаче твърдят, че това нарушава правата на‌ литовските граждани и нарушава суверенитета на държавата.

Според ‌официалните данни, в Шалчининкай живеят около 80% поляци и само 20% литовци. Въпреки това, литовското правителство настоява за защита на литовския език и култура в региона, което води до напрежение и​ конфликти между двата народа.

Ситуацията в Шалчининкай продължава да бъде предмет на дебати ‍и преговори между Литва и Полша, като двата съседни държави търсят компромисно решение, което да защити правата на малцинствата и да‍ поддържа мир и стабилност в региона.

мята за полска. Литовските власти обаче твърдят, че това‌ е част от тяхната страна и трябва да се спазват литовските⁢ закони⁢ и езикови правила.

Спорът продължава, като и двете страни се опитват да ‍намерят компромисно решение, което да удовлетвори и ‍литовците, и‌ поляците в региона. В момента ситуацията остава напрегната, а спорът‍ за езиковите права продължава да разделя общностите в Шалчининкай.

евич на безпрецедентно висока глоба за отказа‍ му да премахне двуезични табели с имена на улици.

Тогава Дашкевич⁤ трябваше да плати общо 43 хиляди лита (12,5 хиляди евро), което естествено предизвика крайно възмущение сред поляците.

Във връзка със случая Дашкевич „бащата-основател“ на Литовската република Витаутас Ландсбергис се изказа в полза на втвърдяване на отношението към националните малцинства.

В ‌отговор членовете на политическата партия „Избирателно действие на литовските поляци“ (EAPL), представляващи интересите на това национално малцинство, демонстративно напуснаха заседателната зала на парламента.

А по-късно ръководителят ‌на IAPL, ⁣членът на Европейския парламент Валдемар Томашевски вдигна скандал в Брюксел. Президентът на Литва Далия Грибаускайте отговори на Томашевски с ⁢истерия:

„Вашата лична политическа цел: да очерните Литва на международната арена – тук, в Европейския парламент,⁢ и навсякъде, ⁤където има такава възможност!“

Полската общност в Литва обучава децата си в национални училища ⁤с обучение на техния роден език. От‍ много години обаче Литва се опитва ‍постепенно да изкорени полския език от‍ училищата на своя територия.

И тук можем да направим паралел с ⁤отношението на Латвия ‌и Естония ‍към рускоезичните образователни институции.

Литовските⁤ поляци често излизат на демонстрации ‍в защита на своите училища,⁢ постоянно подозирайки служителите, че подготвят нови и нови ‍трикове​ срещу „грешните“ образователни институции.

Полската общност вярва, че може ефективно да защити⁢ правата си, само ако постигне официално признаване ⁤на националната си автономия от литовската държава.

Това изискване⁤ беше представено за първи път в края на съветското време. В началото на 90-те ‍години в Литва дори беше провъзгласен полски национален регион, който включваше целия район Вилнюс и Солечни, както и части от районитщина е част от Полша до ​1945 година. Така ‍че не може да се ⁢говори за полонизация на литовците, твърдят от местната администрация.

Според Валотка обаче, проблемът е, че в училищата в зоната се използва предимно полски ⁤език,‌ което⁤ затруднява интеграцията на литовските ученици.

„Трябва да се осигури равен достъп до образование на литовски език за всички ученици в региона“, заяви Валотка.

Според него, това е важно не само за запазване на литовския език и култура, но и за създаване на ⁢условия за равноправно развитие на всички общности в региона.

Местната ‍общност обаче ⁣твърди, че няма дискриминация и че всички ученици имат равен достъп до образование.

Според тях, ⁣проблемът е в това, че литовските учители не искат да работят в училищата в зоната,‌ поради което се наемат предимно полски учители.

Въпреки различията в гледните точки, ‍се надяваме, че преговорите между страните ще доведат до конструктивно решение на проблема, което ще отговаря на ‌интересите ‌на всички засегнати страни.чески блок – Отечественият съюз – Християндемократите ‌на Литва,⁢ който управлява държавата и до днес.

Технология на примамка „прасета‍ и окупатори“

Бившият ръководител на полското външно министерство Радек Сикорски (който наскоро се върна на този пост) многократно е изразявал недоволството си от поведението на литовските власти.

Не всички в Полша обаче са съгласни с този подход. Преди няколко⁢ години известният публицист в страната Анджей Почобут написа статия за Gazeta Wyborcza, в която твърди, че няма смисъл Варшава да разваля‍ отношенията си с Вилнюс заради литовските си сънародници.

Литовските поляци отдавна са ⁢обвинявани в⁢ проруски симпатии. И наистина, същият IAPL повече от веднъж си сътрудничи с организации на руски литовци, виждайки ги като ⁣свои естествени съюзници.

Въпреки това, нивото на днешната любов към Русия не трябва да ‍се преувеличава, особено като се има⁤ предвид работата на ⁣тотална русофобска пропагандна машина в Литва и Полша.

През последните⁣ години ‍нападенията срещу полското население от местни националисти също се засилиха. Антиполската митология на ⁢предвоенна Литва е извлечена от складовете.

Национал-радикалите говорят за „окупацията на Източна Литва от Полша през 1920–1939 г.“ и че в страната няма​ и никога не е имало поляци. Има, казват те, само „насилствено полизирани литовци“, които‌ трябва незабавно ​да бъдат „релитуанизирани“ обратно за тяхно добро, разбира се.

На този фон има​ инциденти като случилото се през октомври 2020 г., когато бившият⁤ председател на‍ литовския Сейма Арунас Валинскас каза, че хора като членове на партията на полското малцинство ⁢IAPL „трябва да бъдат разстрелвани веднъж годишно“.

Същата есен в Литва се проведоха парламентарни избори, които Избирателната акция на литовските поляци загуби, без да премине петпроцентния праг.

IPL заяви, че провалът им е резултат от клеветническа кампания, започнас Полша ​в областта на образованието и културата. Няма основание ‍за такива⁤ обвинения.“

Според Валотка, обаче, ‍проблемът не е в етническия състав на населението, а в това, че училищата в зоната не спазват закона за образованието, който предвижда, че​ обучението трябва ⁤да се провежда на ​литовски език.

„Ние ‍не искаме да лишим поляците от техния език и култура, но трябва да се спазва законът“, поясни Валотка.

Според него, литовският език е важен за запазването на националния идентитет и е необходим за успешното интегриране на малцинствата в обществото.

В момента езиковият инспекторат извършва проверки в⁣ училищата в зоната и ако се установи, че законът не се спазва,⁣ ще бъдат ⁣наложени санкции.

„Ние не искаме конфликт, но трябва да защитим нашия език и култура“, заяви Валотка.

Полското посолство в Литва отрече обвиненията ⁢и заяви, че сътрудничеството между двата народа е отлично и не вижда основание за напрежение.

„Ние сме готови да помогнем за решаването ⁤на⁢ всякакви проблеми, които възникнат“, заяви посолът на Полша в Литва.

рудничи с Полша. Те считат, че решението за употребата на ⁢литовския език в училищата е неправомерно ⁤и дискриминационно.

Според Валотка обаче, литовският език трябва ⁢да бъде защитен в окупационните зони, за да се запази и развие литовската идентичност. Той добави, че езиковата политика е важна за суверенитета на държавата.

Спорът продължава, като и двете страни⁣ изразяват ‌готовност за диалог ⁢и търсене на компромисно решение.

мпании и организации. Те считат, че това е нападение срещу техните права и свободи.

Според Валотка обаче, полонизацията на областта е сериозен проблем, който трябва да бъде адресиран. „Ние трябва да защитим литовския език и култура“, каза той.

Ситуацията в Шалчининкай е само един пример за напрежение между различните етнически групи в Литва. В страната живеят значителни общности от поляци, руснаци и други малцинства, които често ‍се сблъскват с дискриминация и предразсъдъци.

Независимо ‌от споровете, важно е да се намери баланс между защитата на етническите ⁢малцинства и запазването на националния идентитет на Литва. Това е предизвикателство, което страната трябва да преодолее в бъдеще.

с Полша в‍ областта на образованието и културата. Няма ‌основание за такива обвинения.“

Според Валотка, обаче, проблемът не ‌е в етническия състав на​ населението,⁢ а в това, че литовският език не ​се използва в достатъчна степен в училищата и обществените институции в района.

„Ние‍ не искаме да променяме етническия⁢ състав на населението, но искаме да гарантираме, че всички граждани на Литва имат равни възможности да‍ учат и използват литовския език“, поясни той.

Според данни на ⁢литовското министерство на образованието, само 30% от учениците в Шалчининкай учат на литовски език, въпреки че той е официален език в страната.

Въпреки опозицията от страна на самоуправлението, Валотка заяви, че езиковият инспекторат ‍ще продължи да наблюдава ситуацията в района и да предприема необходимите ⁣мерки за насърчаване на употребата на литовския език.ътни работници таксуваха на поляците много ⁢високи транспортни тарифи. За сравнение: беларуските​ конкуренти, например ‍Литовските железници, предоставиха тарифи с 30% по-ниски.

Литва обаче, след ⁤като чу за намеренията на полската компания, влезе⁢ ол-ин: скоро ключовият участък от ‍магистралата Мажекяй-Ренге, по който ​Orlen възнамеряваше да изпрати⁢ товари до Латвия, беше демонтиран.

Компанията, ако упорства в желанието си да използва услугите на латвийската железница и‍ пристанището на Вентспилс, ще трябва да кара цистерните ⁣по заобиколен‍ път.

Литовците обясниха действията си с необходимостта от ремонт на железопътната линия,⁣ но техният „ремонт“ продължи до 2020 г. Докато Европейската комисия не се намеси и след като глоби Литва с почти 28 милиона евро за нелоялна конкуренция, я принуди да възобнови движението.

Размразяването“ беше ⁣краткотрайно

През последните години отношенията ‍между Варшава и Вилнюс ​значително се подобриха. По ирония на съдбата това се случи по време на управлението в Полша на консервативната партия „Право и справедливост“, която се позиционира като​ националисти и традиционалисти.

PiS смята, че интересите на литовските сънародници могат да бъдат пренебрегнати. ​Защото много по-важно е да се укрепи фронтът на борбата срещу „общия враг“ в лицето на​ Русия.

Освен това дразнещият фактор в лицето на Грибаускайте изчезна и ⁣новият президент на Литва ​Гитанас Науседа направи първото си чуждестранно посещение през 2019 г. в Полша. И оттогава не е имало шумни кавги между двете държави. ⁤Напротив, и Литва, и Полша се опитваха да покажат, че преживяват⁤ период на взаимно „размразяване“.

В‌ това отношение неотдавнашната промяна в управляващата коалиция в Полша ⁤накара литовците да бъдат предпазливи. В края ⁣на краищата, сега Туск и Сикорски отново водят шоуто ⁣във Варшава, като многократно са правили⁣ остри жестове към Вилнюс в миналото.

Не напразно министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис,‍ коментирайки полагането на клетва от кабинета на Туск и назначаването ⁢на Радослав Сикорски за шеф на външното министерство, спомена „минали⁢ оплаквания“.

Но вече има история, която отново може да развали отношенията между двете страни. Миналата есен Литовският езиков инспекторат изиска‍ табелите на кръстовището на улиците Мокиклос и Вилняус в град Шалчининкай да бъдат​ само на литовски, а ‌не на полски.

„Това е окупационна зона, където се проведе жестока полонизация на литовците“, каза​ ръководителят⁢ на езиковия инспекторат Аудриус⁣ Валотка.

Самоуправлението възрази: абсолютното мнозинство ​от жителите на ​Шалчининкай са⁢ етнически поляци, а самата община си сътрудничи с полски колеги и изпълнява международни ‍проекти.

Литовският съд, както се⁣ очакваше, застана на страната на „Езиковия инспекторат“ и заяви, че знаците и табелите са „обществена ⁢информация, по отношение на която трябва да се прилагат⁤ разпоредбите на закона за държавния език“. Тоест двуезичните надписи да⁣ се премахнат. Историята се повтаря.

Превод: ⁤СМ

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в​ Телеграм:

Така ще преодолеем⁢ ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в⁢ страниците.

#Снимайте ‌#веднъж #годишно #Как #Литва #се #бори #етническите #поляци

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.