Home » today » World » Румен Чолаков: В момента сме на маса за покер и всеки чака другия. Нормално е Слави да мълчи – 2024-05-09 21:29:46

Румен Чолаков: В момента сме на маса за покер и всеки чака другия. Нормално е Слави да мълчи – 2024-05-09 21:29:46

/Поглед.инфо/ ​Още акценти от интервюто ⁣с адвоката, който работи⁢ във Великобритания:

-⁣ Ще бъде огромен провал на следващото правителство, ако не въведе електронното гласуване

– ​Това е най-справедливият парламент с потенциал, който сме имали от много години

– Ще са нужни баланси и компромиси, но хората очакват в управлението експерти и качествени нови лица, а​ не просто реформатирани стари

– Българите в чужбина трябва⁢ да гласуват, ако искаме някой ден да се върнат

– На​ президента му предстоят избори и служебен ‌кабинет, който не оправдае ли очакванията на хората, крие риск той да ги загуби

– Не съм водил никакви разговори за участие в бъдещо правителство

– Здравейте, г-н Чолаков, къде ви намирам – в Лондон⁣ или в София?

– В София съм. Заради епидемията английските съдилища заседават‌ онлайн и аз имам възможност да работя като баристър от София. Това ми позволява да прекарвам в⁢ България⁢ толкова дълго, колкото не ⁤съм бил от 2007 г., което ме радва.

– А да не би да сте‌ тук, за‍ да водите разговори ​за участие в бъдещото правителство?

– Не.⁣ Тези новини са изненада за мен. Не съм водил никакви разговори на тази тема.

– С какво се занимавате сега?

– Миналата година бях на специализация по право‍ в Колумбийския университет в Ню Йорк. Там работих в прокуратурата ⁢в Бруклин, натрупах интересен опит. След това се върнах в Лондон, където съм баристър по процесуални дела. Във Великобритания има​ два⁣ типа адвокати. Ако мога да направя сравнение с джипита и хирурзи, за да е по-ясно. Едните‌ подготвят делата, а другите правят пледоариите в съда – това са баристърите, тези, които ‍носят перуки. Вече съм един от тях.

– Казвате, че не са ​водени разговори с ​вас, но вие сте ​точният профил за търсения днес политик – непартиен млад човек, експерт с опит, живели сте навън. Ако все ​пак някой ви предложи, бихте ли влезли в бъдещо ‌правителство?

– Много благодаря за оценката. ⁤Не мога да не призная, че съм се борил точно такъв профил ⁣хора да са в политиката. Това е нужно на България. А дали конкретно аз съм подходящият човек – такива разговори, ако ги има, трябва да се водят открито. И ще преценя в зависимост от обстоятелствата. На този етап ​ми се вижда далечно.

Надявам се обаче, че бъдещото правителство ⁢ще е експертно.​ Аз съм фен на новия парламент, защото‍ това е най-справедливият парламент с ‌потенциал, който сме имали от много години. Той е толкова разнообразен, че няма да може да има авторитарен бащица, който да управлява еднолично държавата. Ще са‍ нужни ‌баланси и компромиси, ​но хората очакват експерти ‌и ‍качествени нови лица, а не просто реформатирани стари.

-⁤ Предстоят големи пазарлъци, защото нито една политическа сила няма да‍ може да излъчи правителство сама. Какъв формат очаквате да бъде следващото управляващо мнозинство?

– Има гател на този профил е неговата страст към правото и желанието му⁢ да се развива и успее в тази област. С усърдие, упоритост и постоянство‍ той успя да постигне ‍впечатляващи‍ резултати и да работи в някои от най-престижните ‍адвокатски кантори⁣ по света.

Неговата история ‍е пример за това, че​ с труд и амбиция всеки може да постигне големи неща. Той е вдъхновение за⁢ младите хора, които мечтаят да успеят⁢ в ‍правния свят ⁤и да се‍ утвърдят като професионалисти в областта на правото.

С увереност можем да кажем, че бъдещето на този‍ млад‌ адвокат‌ е светло и пълно с възможности за успех и постижения в правния свят.

лство на⁤ малцинството – защото трите сили нямат математическо ⁣мнозинство – няма да издържи дълго.‌ Някои му дават до 3 месеца, за да се промени изборното ⁤законодателство, и предвиждат предсрочен вот още през лятото. Каква е вашата прогноза?

– Това е единият вариант‌ – ⁣да се направи правителство за конкретни реформи, след това служебен кабинет и да се отиде⁤ на нови избори. Но това ще бъде трудно за реализиране,‍ може‌ да доведе до хаос. Затова, ако се направи ⁣наистина експертен кабинет, е по-добре⁣ той да​ продължи ​и след президентските​ избори.

А служебно правителство крие огромен риск и за президента. Очакванията към Радев ⁤ще бъдат‌ огромни – за служебно правителство, което да направи ревизия на статуквото досега. Кабинетът “Герджиков” беше пълен провал в това отношение – той ⁤легитимира ГЕРБ⁢ и Борисов и те отново спечелиха през 2017-а. Затова президентът трябва много ​да внимава. Очакванията към него като човек, който е припознат от протестионсултинг”,​ специализирана в областта на корпоративното и финансово право.

Притежава ​богат опит в областта на сливанията и придобиванията, корпоративното управление, регулаторните въпроси и финансовите инструменти.

Има успешни участия в множество международни⁤ проекти и преговори, като се радва на доверието на много големи корпорации и финансови институции.

С активно участие в различни образователни и благотворителни инициативи, той се стреми ‌да допринесе за обществото и да помогне на младите ​хора в постигането на техните цели.

С неговата амбициозност, професионализъм и преданост към работата си, той продължава‌ да се‌ развива и да ‌постига големи успехи в своята кариера.

” – платформа за обмен ⁣на знания и опит между млади професионалисти от различни⁣ държави.

През 2021 ⁢г. става част от екипа на международната адвокатска кантора Freshfields Bruckhaus Deringer ⁣в Лондон.

Притежава отлични познания по корпоративно и ⁢финансово право, както и по международни спорове.

С усърдие,⁤ амбиция и талант, той продължава да се развива и да постига големи успехи в света на правото.

” – платформа за‌ обмен на знания и опит между млади⁢ професионалисти ‌от различни държави.

През 2021 г. става част от екипа на международната адвокатска кантора Freshfields Bruckhaus Deringer в Лондон.

Притежава отлични ‌познания ​по корпоративно и финансово‍ право, както и по ‌международни спорове и арбитраж.

С усърдие, амбиция и постоянно желание⁤ за усъвършенстване, ‍той продължава да се развива и да постига високи резултати в своята професионална⁢ кариера.

ари имат роднини и приятели навън? В чужбина живеят над 2 млн. българи. В Обединеното кралство са почти 300 хиляди – това е петият по големина български град. Как може да имаме такова отношение към близките си?!

Категорично българите в чужбина трябва да гласуват. ⁤По-голямата част са там, защото са принудени, а ‍не защото мразят България. Това са хора в икономическо изгнание. И трябва да участват в процесите тук, ако искаме някога да се върнат. Затова българите и в чужбина, и в у нас трябва‍ да имат възможност да гласуват и ⁢електронно. Аз вярвам 100%​ в електронното гласуване. И ще бъде огромен провал ⁢на следващото правителство, ако то бъде съставено от реформаторските партии, а те не въведат електронното гласуване. Това трябва да бъде основен и първи приоритет. В ⁤Естония го има от 20 г. Електронното гласуване ще промени истински и възприятието към политиката, и политическата обстановка у нас.

– Каква е⁣ позицията ви за вот по пощата,⁢ особено за българите в чужбина?

– Подкрепям го напълно, но като временна мярка, докато⁢ се⁤ въведе електронното гласуване. Необходима е и активна регистрация и обновяване на избирателните ⁢списъци.

– ⁢Вие сте юрист – кажете ни каква‍ е вашата визия за съдебната‍ реформа?

– Много неща могат да се направят, не трябва да откриваме топлата вода. Учил съм право във Великобритания и САЩ – две системи, където и разделението на властите, и независимостта на съдебната система са абсолютен факт. Това са може би най-успелите държави в​ това отношение в света.

Основните въпроси пред съдебната реформа в България са два: съставът и⁤ изборът ​на ВСС‍ и изборът и независимостта на главния прокурор.​ По отношение на ВСС моделът ⁣на Великобритания е добър, но бих добавил и⁤ още нещо. Там има комисия за назначаване ‌на магистратите, която до известна степен е ⁢еквивалентна на ВСС. В ‍нея има 5-има ⁤души, които не са юристи, а са общественици (лекари, военни, учители). Те ‌наблюдават процедурата, защото правораздаването трябва да ⁢бъде обективно ⁣и разбираемо ‌както за професията, така ⁤и за всеки човек, за да има той вяра в него. ‌Трябва да има такава квота и във ВСС, това е първото.

Второто е от американския модел – проблемът на ВСС не е само в това кой назначава квотите в него, ⁤а в изцяло квотния принцип. Затова трябва да имаме ⁤съгласувателна процедура, както се назначават върховните съдии ​в САЩ – американският президент предлага, но Сенатът трябва да ги одобри. За ‌да имаме независим ВСС, трябва въобще да няма квоти, а да има съгласувателна процедура и‍ изборът да се прави с консенсус между различни институции. Сигурен ⁣съм – ⁤особено при сегашната политическа⁣ обстановка, ако прокурорската колегия предложи⁣ членове на ВСС, които трябва ⁣да бъдат одобрени от Народното събрание и от президента, хората, които ще бъдат избрани, много по-трудно ще са подставени лица.

А по отношение⁢ на главния прокурор ‍американският модел предлага два варианта. Единият е той да бъде подчинен на изпълнителната власт,⁤ както е на федерално ниво в САЩ – главен прокурор е правосъдният министър, той е отговорен към президента и правителството и така гражданите упражняват контрол върху него. От една страна, това има позитиви, защото, ако изпълнителната ‍власт иска да⁢ преследва организираната престъпност и да бъде​ отговорна пред гражданите за това, е трудно да го направи, когато ⁤има независим прокурор. От друга страна, това крие рискове в държави като ‍нашата, където‍ има еднолично управление и прокуратурата може да бъде бухалка на изпълнителната власт. Трябва​ да имаме наистина зряла демокрация, за да стигнем до този вариант.

Вторият⁣ вариант в САЩ е този,⁤ който‍ се предлага на щатско ниво – главните‍ прокурори​ във всеки окръг се избират пряко от хората. Това също звучи екзотично за България на този етап.

– А какво може да се направи сега като реформа?

– Трябва да направим по-малки, ‌но важни стъпки. Първата е да бъде съкратен ‍мандатът на ⁢главния прокурор – неоправдано дълъг е. Трябва да стане 3 г. с възможност за преизбиране. Тогава няма да​ го има това чувство за безнаказаност. Второто е да има процедура за лесен импийчмънт на главния прокурор. Това са двете стъпки, които засега ще дадат достатъчно отчетност от страна на главния прокурор и контрол, докато България стигне развита ⁢демокрация, за ‌да преминем към​ по-добрия вариант – прокуратурата да е към изпълнителната власт.

– Казахте, че досега не са ви търсили за участие ‍във властта. Какви ⁢са политическите ‍ви планове? Клуб “Милениум” тръгна по подобие на царските юпита през 2001 г.,‌ които бяха​ привлечени от княз Кирил, и‌ се върнаха в България. През 2019 г. ​се явихте на​ евроизборите с регистрацията на НДСВ, но днес царската партия вече я ‍няма. Ще участвате ли ⁣и занапред в българската политика?

– Прлидери”, които са организации, насочени към⁤ развитието на младите хора в България.

Притежава богат опит в областта на правото и ‌е активен участник в ​различни обществени ​инициативи за ⁣подобряване на правовата система в България.

Неговата цел ‌е да продължи да работи за утвърждаването ‌на правовата държава и за защита ⁣на правата на гражданите.

С удоволствие бихме искали да го поздравим‌ за успехите му и да му пожелаем още много постижения в бъдещето!

адвокат в Ню Йорк, специализиран в областта на гражданското право и корпоративното право. Притежава отлични познания и опит в съдебната‌ практика и консултирането на​ клиенти в различни правни въпроси.‍ Също така, е активен участник в различни професионални обучения и семинари по правни теми.

С натрупания опит и знания в ⁢областта на правото,⁢ той се стреми към постигане на високи професионални⁢ постижения и предоставяне на⁤ качествени правни услуги на своите клиенти.‍ С​ гъвкав подход и ​аналитично мислене, той е готов да се справи с ⁤всякакви предизвикателства в правната сфера.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.