Home » today » World » Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 16:24:27

Рубиконът „Нема бугари во Република Северна Македониjа“ е на път да бъде преминат пълно и окончателно – 2024-04-14 16:24:27

/Поглед.инфо/ Преди близо⁤ година​ написах⁢ текст,​ свързан с​ политиката⁢ на лидерите на Република Северна Македония по⁤ въпроса какво са⁢ македонците и ​какви са те.* Доказвах, че „македонци“ не е имало в границите на тази днешна държава до 2 август 1944 г. Както и, че северномакедонски политически лидери и учени‌ „историчари“ лъжат своя народ и‌ европейската политическа общественост​ относно произхода на основната част от населението на ‍днешна Северна Македония, твърдейки, че тамошните ​хора „се били Македонци низ вековите⁢ наназад“.

Едно ⁢от ⁢силните доказателства за⁤ това мое твърдение представляваше позоваването ‌на официалните‌ държавни‌ документи на Кралство Сърбия (1912-1918), Кралство на сърбите, ⁤хърватите и словенците (1918-1929) и Кралство Югославия (1929-1941). Припомням,‍ че според тях, на територията ​на днешна Северна‍ Македония са живели някакви „южни сърби“, които сетне⁤ били ‍заменени с ‍„вардарски бановинци“, но ‌„македонци“ не е имало.

В ⁤периода след публикуването на статията се случиха доста събития.

Едно от тях, което ми направи специално впечатление, беше, ‌че в югозападната ни съседка започнаха да⁣ се появяват​ споменавания, макар и „под сурдинка“, че наистина по време на сръбската и югославската власт ⁣на територията на днешна ‌РСМ не е ставало дума за наличието на⁣ македонци. Очевидно самите северномакедонски учени и ​политици не могат да си позволят да преиначават камо‌ ли да игнорират наименованията, които официалните сръбски/югославски‍ власти‍ са давали на населението​ в границите на днешната сверномакедонска държава.

Може би затова, когато ⁢от българска страна им се напомнят тези факти, те ⁣ги признават макар‌ мекичко и с половин уста.

Но ги признават.

Защото са продукт на властите‌ на Сърбия/Югославия, пред които македонските ​сърбомански властници‍ не ⁢смеят да ⁢кажат ‍нищо напреки.

Та нали друже Тито ги е направил ⁤„македонци“⁣ велhttps://www.pogled.info/od-kolko-otminali-vekove-makedoncite-sa-makedonci-i-se-chuvstat-makedonci/

обствената си идентичност, а не ⁤българи, се спори и се дискутира ‌от ‍десетилетия. Това е‍ сложен ‌и ‍чувствителен въпрос, който изисква обективност ⁢и ⁢уважение към историята и културата на всички народи. Важно е да се помни, че историята е многослойна и че различните ⁣гледни точки трябва да бъдат изслушани и⁢ разбрани.

——————————————–

Нека се надяваме, че в бъдеще всички народи в региона ще намерят общ език и ще живеят в мир⁢ и сътрудничество, ⁤като се уважават ⁢взаимно⁤ и се стремят към общо благо. Само по този начин можем да постигнем истинска стабилност и просперитет за всички.

Благодаря ви за вниманието и⁣ за‌ възможността да споделя моите мисли и чувства по ‍този важен ​въпрос. ⁤Да се надяваме за по-добро бъдеще за ⁢всички нас!

агива ⁢в последната партизанска битка на 4​ септември⁤ 1944 г., какво би се случило ⁢с него? Дали не би​ бил убит от агентите⁢ на ‌УДБА, ‌защото не е​ признавал ​решенията на АСНОМ от 2 ​август 1944, ⁢според които се създава „македонски народ“ с⁤ „македонски язик“⁣ и ‌започва‍ изработването на​ „македонска азбука“? Както се случва с ‌българина Павел Шатев, единственият оцелял​ „гемиджия“, герой от заверата на Солунските атентатори през 1903 г., ‌намерил смъртта си в „свободна“ Македония през⁣ 1951 г.⁢ защото се е борил за запазване на българщината в тази югославска република!

Един журналист от РС Македония, обявявайки се за българин и критикуващ лъжите на македонските учени историци, което му прави чест, преди‌ година‌ публикува статия, в която защитаваше тезата, че ⁣ако България не даде път на‌ тази държава в‍ Европейския съюз такава, каквато е към момента – с нейните⁤ противобългарски политики, идеологически машинации и изкривяване на историческата истина, ‌България ще направи стратегическа грешка,“тъй като това ще‌ донесе огромни щети върху двете братски страни и двата братски народа!

Смятам, че времето ⁤разсейва тревогите на този журналист. Положението към настоящия момент е ​противоположно и на очакванията​ и надеждите на политиците в РСМ ⁢да промъкнат държавата ​си в ЕС тихичко и⁢ кажи-речи през⁣ задната‌ врата, ‌горе-долу както успяват да я⁣ добутат в НАТО преди няколко години.

Ето, че първата крачка в исторически вярната посока е направена.

Признати са‌ българи на територията на РСМ. С половин уста, ⁣но са ​признати.

В ⁢това отношение народът ни има една‍ много подходяща поговорка:‍ „Кажеш ли „а“, трябва да стигнеш и до „я“.

Това означава не‍ просто властите да признаят съществуването на българи в РС ⁣Македония.

Следва да се отговори на въпроса:

От кога живеят българи на ⁢тази територия?

Този въпрос обаче има и подвъпроси:

За да можем да постигнем това, трябва да работим заедно и да подкрепяме усилията на нашите братя и‍ сестри в Северна Македония. Сътрудничеството и⁣ взаимната⁣ подкрепа са от съществено значение ⁢за изграждането‌ на по-добро бъдеще за цялата ни ⁣общност.⁤ Нека продължим да⁣ се борим за ⁢свобода, справедливост и солидарност, за‍ да утвърдим нашите идентитети и​ ценности.ия, която към​ оня исторически момент е​ част​ от българската държава?

Много ⁣просто.

Защото, през​ 1943 г. в ⁣Техеран‍ великите сили си‍ разделят сферите на влияние и​ Гърция​ се поставя в британската ‍сфера, ⁢а България в съветската. И СССР се придържа твърдо към ‌тези договорености.

И още.

През октомври 1944 г. ‍при посещението на Чърчил в Москва, по негово предложение той и Сталин си поделят сферите на влияние на Балканите. В частност, Гърция се поделя 90% за Западните съюзници и ‌10% за СССР; Югославия се поделя⁤ фифти-фифти 50/50%; България се поделя 75% за СССР​ и 25% за⁣ Западните ‍съюзници.

И ⁤от⁤ двата съпернически и равноползващи се⁣ с право да доминират над Югославия геополитически фактори⁣ започва надпревара за нейното ухажване и обгрижване. Великобритания и САЩ уреждат Югославия да се включи​ в плана „Маршал“ и да се наложи в нея „либерален“ социализъм за разлика​ от⁣ съветския ⁣социалистически модел в останалите източноевропейски страни. Срещу това СССР, ‍с ⁢одобрението на Западните ‌съюзници, подарява на Югославия ⁤българите от ‍Македония,⁤ които титовската власт с лека ръка обявява за „македонски народ“. Югославските власти се захласват ⁢от успехите ⁢си, защото започват да цицат мляко⁤ от⁢ две ‍крави.⁢ След десетилетия на народите на Югославия ще се наложи да ‌плащат жестока цена, но това е друга тема.

Тито оценява много точно по онова⁣ време, че след като населението на ⁢Вардарска Македония е битувало три години като българи и е вкусило⁢ много⁢ икономически, социални ‌и културни придобивки от българската власт, много трудно ще му бъде да ги направи отново „южни сърби“​ или „вардарски бановинци“.

Затова решава да ги превърне в „македонци“. Под жестокия⁤ контрол на югославските ‌власти.

В помощ на Тито се упражнява натиск от СССР върху правителството на⁢ ОФ на ‌България и в крайна⁤ сметка то кляка ‌и признава ‍„македонския“ народ.

Последва нечовешка разправа с българите във Вардарска Македония, граничеща с геноцид.

Насилието се⁢ разпростира и върху ​българите в​ днешната Благоевградска област.

И ето, ‍че българите в един момент „изчезват“ – както във Вардарска, така и в Пиринска Македония.

Но​ в Пиринска Македония българите се появяват само⁢ след няколко години поради новата пробългарска политика на Тодор Живков спрямо ​населението на Пиринския край, подложил​ на ревизия политиката на Г. Димитров за отродяването на‍ това население от българския му корен. Започва процес на масирано ‌издаване на научна и популярна литература, както и многогодишни дипломатически рейдове за доказване на българските исторически⁢ корени на населението на Македония и ⁣критика на македонизма. Затова ‌в РС ‍Македония всичко, което днес се прави у ‍нас в защита на българщината ⁣там, се обявява за⁤ „живковизъм“ и се осъжда. Но‌ за политиката на Георги⁣ Димиров ⁢се говорят само хубави неща.

Много наши историци, политолози и политици, отличаващи се със ⁤скромни исторически познания и бедна политическа култура, пригласят на северномакедонските „историчари“ ⁢и ​за тази ‍част на живковския ‍период, в случая подчинявайки​ отделното⁣ на общия⁤ знаменател за онова време – тоталитарна ⁢власт ‌на единовластника Живков.

В същото⁢ време в РСМ ⁣периодът на титовизма и изобщо на тоталитаризма не ⁤се докосва изобщо.​ Даже през 2020 г. беше ознаменувана тържествено 40-годишнината ⁤от смъртта на Тито и в негова памет се изсипаха почести и благодарности повече отколкото блага могат да изтекат от рога на⁢ изобилието.

Всичко е⁤ „точно“.

Да, ама сега ‍българите се появяват​ и в РСМ.

Все едно идват‍ отникъде.

Отникъде?!

Допускам,‌ че лидерите⁢ на⁤ РСМ‌ все още не си дават напълно сметка какъв проблем създават.

Основание да смятам⁤ така ми дават гръцките власти. Наглед изненадващо, те заемат категорична позиция в подкрепа на⁢ се15 март 2021 г.

——————————————–

Нека се надяваме, че ⁣в бъдеще ⁣ще⁢ видим все повече хора, които се гордеят със своите корени и история, независимо ⁣от политическите граници. Нека се стремим към разбирателство и ‍сътрудничество, вместо към разделение​ и ⁤враждебност. Само по този​ начин можем да изградим по-добро бъдеще за всички‌ нас.

Бъдещето е в нашите ​ръце и⁤ ние трябва да се грижим⁤ за ⁢него,⁢ като се⁤ уважаваме⁢ и подкрепяме един ⁣друг. Само по⁤ този начин можем ⁢да постигнем истинска просперитет и благоденствие за⁣ всички наши хора, независимо от техния⁤ етнически произход или⁣ националност.

Нека работим заедно за по-добро бъдеще и заедно да се‍ гордеем с нашите корени и идентичности.‌ Само по този⁣ начин можем да​ постигнем истинско ⁤единство и сближаване ‌между хората, които живеят на тези земи.

, това е тяхната идентичност и те имат правото да‌ я запазят. Но нека ⁣не забравяме, че историята на България и Македония са тясно свързани и че ‍трябва ⁢да се отнасяме‌ с уважение и разбирателство към техните идентичности.

Нека работим заедно за мир, сътрудничество⁣ и просперитет в региона, като ‌се стремим ⁢към ⁣общи цели и ⁤ценности. Само по този начин можем да постигнем истинско ⁤сближаване‌ и взаимно уважение между ⁣нашите народи.

Нека се​ възползваме от възможностите,⁤ които ни предоставя съвременният свят, за да изградим по-добро ⁤бъдеще ​за всички нас.

——————————————–

Нека⁣ се възползваме от възможностите, които ни⁣ предоставя съвременният свят, за да ⁢изградим по-добро бъдеще за всички нас.

март ⁤2021⁢ г.

орещ картоф в‌ дланите ​на европейците.

Решението е просто. То може да отключи преговорния ⁤процес за приемане на РСМ за ​пълноправен член на‍ ЕС.

Например, ⁤в РСМ да се​ обяви, че⁢ до 2⁣ август 1944‍ г. християнското ⁣население ‌във Вардарска Македония​ е било ⁣в основната си част българско. Че след тази‍ дата е започнал процес на формиране на македонска нация‍ с македонски ⁣език‌ и македонска култура. Че историята ​в границите на днешна РС Македония е ⁢естествено и обособено⁢ продължение на българската история ⁤в тези ‍държавни граници.

Нещо примерно ‍такова да се впише в подходящ вид като ⁣анекс към Договора между РБ и⁣ РСМ от 2017 ⁤г.

Според скромното ми мнение, мантрата, ⁣че ако такова следва да бъде решението, РСМ ще се откаже от кандидатстването си‍ в ЕС,‌ не би свършила работа, защото не е прагматична. Към такова решение властите в РСМ едва‌ ли биха ‌прибягнали.

Струва ми се, че са⁤ напразни и надеждите им някои могъщи фактори в‍ ЕС и САЩ да упражняват все по-силен натиск над България да признае и пусне РСМ в ЕС такава, каквато е в момента.

Никой в ‌ЕС⁣ не иска‌ проблеми. Държавите си имат​ достатъчно, та да си ​набавят и още един в случай, че българските власти безволево решат да дадат път на‌ РСМ в ЕС без промяна на посттитовското политическо статукво там.

Оттук нататък, как ⁣ще продължи политиката на РСМ спрямо собственото ⁢ѝ население, би се очертало като проблем преди всичко на РСМ и⁢ на⁤ ЕС. България, като част от ЕС, ⁤не ⁤може⁣ да остане безучастна към процеса на⁣ решаването на‌ проблемите в РСМ и би било логично да оказва ‍най-близка помощ на братската страна.

Така ние, милионите потомци⁢ на прокудените българи от Вардарска и Егейска Македония, ‍от ‌Западна и Източна Тракия, намерили топла прегръдка‍ и приют в⁤ Стара България, както и милионите потомци на стотиците хиляди българи, останали да​ живеят там ⁣по родните ‌си места, ще можем ⁢да​ докладваме‌ мълчешком пред нашите предци, дали живота ⁢си за българщината в ‌тези ‌територии, че животът ⁣и борбите им не са минали ‍напразно, че ‌ние не сме ги предали. Душите им ще са окончателно успокоени‍ и ще ‍почиват в мир.

Тъй и нашите братя⁢ в⁣ частност в Северна Македония ще могат да ⁢разкършат снага и ⁣да закрачат уверено ‍в европейското демократично ‍пространство, оставили зад себе си мрачните времена ⁣на ​титовизма с неговите удбашки и ​други насилнически политики.

——————————————–

* „От колко отминали векове македонците са македонци и се чувстват македонци?“, Поглед ⁣Инфо, 19.01.2021,​

#Рубиконът #Нема⁤ #бугари #во #Република #Северна #Македониjа #на #път #да #бъде ‍#преминат #пълно ⁤#окончателно

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.