Home » today » Entertainment » Проф. Валери Стефанов: В България се складира глупост и се акумулира агресия – 2024-02-26 01:29:06

Проф. Валери Стефанов: В България се складира глупост и се акумулира агресия – 2024-02-26 01:29:06

ъм на по-развитите страни. В сравнение с тях, България все още‍ има много да ⁣постигне в областта на образованието, културата и свободата на изразяване. Но в същото време, имаме и много потенциал‍ за​ развитие и напредък.⁢ Важно е да се⁢ стремим към по-добро бъдеще и да работим усилено за постигането му.ат в инструменти за проясняване на ситуацията, в която живеем. И не ⁣само това, те могат да очертаят посоки, да подтикнат към решения, да предизвикат действия.

В комерсиализирания свят на рекламните стратегии и масовите хипнози този елит е‌ със силно редуцирани⁤ функции.

В днешна България интелектуалният‌ елит, доколкото го има, е откровено маргинализиран. България ‍е страна в манталитетен упадък. Публичността е тривиализирана, животът ‍е⁢ шаблонизиран. Хората са полегнали в ‌клишетата на виртуалната реалност и не мислят да стават от там.

Един интелектуално семпъл политически елит е запълнил медийния⁣ екран толкова ‍плътно, че друго почти не се ⁤вижда. ​Неколцина говорители на „интелектуалците” са вместени в пространството, оцеляло от политиците, за да ни уморят до смърт с брътвежите и прогнозите си.

В постмодерния свят​ елитите умират, защото масите престават да чуват, те са жадни да гледат, копнеят да бъдат скандализирани. ‍Затова се нуждаем от радикални⁢ мислители. Трябват⁢ ни думи и мисли, които да раздерат⁣ мрежите, в които сме омотани и ризите, в които ⁣сме усмирени.

В едно интервю, не много отдавна, казахте: Човекът, от когото се нуждае България не трябва ​да ‌мисли в хоризонта на днешното си медийно и житейско благополучие, а в хоризонта на колективното ни бъдеще.” Говорехме тогава за политическите лидери. Не се ли отнася същото и за​ духовните лидери?

Хората принципно оценяват живота в неговата близост. Те имат подарени модели на живот‍ и⁤ ги следват послушно. Когато си вкопан само в⁣ настоящето, в делничните задачи, реалността става ​плитка. Парадоксът на плитката реалност е, че в нея се давим най-лесно. Ние сме ⁢удавници в един свят на готовите отговори, на ‍склерозиралите мисли, на близките цели.

За да бъдеш водач, духовен лидер, трябва да ‌създадеш нова гледна точка към света, към човеците⁣ и‌ смисъла, който ​ги води. Да се‌ изнесеш някъде⁢ встрани, за да видиш по-добре суматохата на живота и да я предизвикаш. Предизвикването става ⁢със ​слово, с ​поведение, със служба и саможертва… В​ момента в света се натрупват сили и напрежения, протичат⁢ сложни процеси и те трябва да бъдат анализирани, прогнозирани.

В България ⁣има много мъст и ⁢малко мисъл, болезнени ‍масиви от зла памет. Докато се държим за ръката на миналото, влакът на историята отминава. Влакът отново ни​ оставя на обичайната ни провинциална‍ спирка с тревясал перон, с прозорци, облепени със стари ⁢вестници и стара слава.

Нуждаят ⁢ли се от осмисляне понятия като‌ „демокрация” например? Или причината за съмненията не е в понятието, а в неговите ⁤узурпатори?

„Тялото” на демокрацията е нееднократно политически осквернявано. От няколко години пиша книга за историческото битие на демокрацията.⁢ Надявам се да я довърша скоро. Колкото⁤ и учудващо да звучи за всички, свикнали да ⁢си‍ представят похода към правата и свободата​ като⁣ дело на исторе в положителна посока. Нека кажем, че в България има много талантливи хора, които се стремят към успех и постижения. Нека кажем, че в България има много красиви ​природни пейзажи ⁢и богата история. Нека кажем, че в​ България има много възможности за развитие и ​растеж. Вместо да се фокусираме върху негативните ​страни, нека‌ се насочим​ към‍ позитивните аспекти и‌ възможности, които предлага България.а, на живота и бъдещето на хората.‍ Демокрацията е политически формат​ създаден за мислещи народи, а⁢ не за оглупяващи популации.

През‍ този месец в Германия оспорваният ⁤автор на „Германия се самоунищожава” ⁤ Тило Сарацин – доктор по‌ икономика, финансист, политик, потомствен интелектуалец, представи новата‍ си книга „Самозаблуда”.‌ Имаше протести, полиция охраняваше публичните му четения. Защо в България никой няма кураж да ‍бъде провокативен, да ‌хвърли ръкавица на клишетата и заблудаващата политическа реторика?

Тило ⁣Сарацин е точно такъв радикален ‍мислител, ​за който говорих​ по-горе. Той назовава нещата‌ ясно и храбро.  В ход са същностни промени – демографски, икономически, ⁣финансови, политически, етически…, ⁤а светът се държи като лековерен герой от приказка, чийто край е ⁣благоразумно изразян, за да не⁤ се травмират дечицата.

Вече⁣ съм⁣ давал пример с приказката ⁤за⁣ трите прасета, пак ⁣ще го използвам. Строим сламени къщички от празни приказки, с вярата, че вълкът си има ⁢друга работа и не му е до нас. Но на кризисните вълци им е точно до нас и тъкмо ⁣те са‍ изправени пред политкоректната ни къщичка. Те дебнат край яслата⁣ на⁤ нашата „гарантирана” сигурност. Знаем какво⁣ се случва с небрежно построените къщурки. А нашата е такава.

Въображението⁤ на българския политически елит сякаш съвсем се изчерпа – първо ни предлагаха за национална‍ цел НАТО,⁢ после – Европейския съюз, сега ⁣– Председателството… Защо​ и докога?

Въображението на българския политически елит достига най-далеч до представата за колективно добруване в нечия институционална утроба. Алиансите като ⁣утроба. Тъй като НАТО е подобна утроба, можем със замах да⁢ си разградим армията.

Манталитетът „Някой да ме ‌пази!” е ⁢пасивен, инфантилен.​ България е оцеляла и просъществувала благодарение на мъже-воини. Тя дължи съществуването си на представи⁤ за чест и достойнство. В двоите недостатъци, а към възможностите за подобрение. Вместо да се фокусираме върху това, че малко хора четат, нека се стремим към това⁢ да насърчаваме четенето и ⁤да го правим по-достъпно за всички. Вместо да се оплакваме за малкото свободни хора, нека работим за по-голяма осведоменост⁤ и активно участие в обществото.

Сравненията могат да бъдат полезни, но само ако ги използваме ⁤за вдъхновение и мотивация за промяна. Вместо⁣ да се чудим защо нещата са такива, каквито са, нека се питаме как можем да ги направим по-добри.ия си живот, ​а към по-добрите⁣ образци от други страни. Нека се стремим да постигнем повече, да четем⁣ повече, да бъдем по-свободни и⁣ отговорни. Нека не​ се удовлетворяваме със средното, а да се стремим към по-доброто. Нека се⁢ вдъхновяваме⁣ от успехите на други⁣ и да⁤ ги използваме като мотивация да постигнем повече в⁣ нашия собствен живот.си убеждение, а към реалността. В⁣ България има много талантливи хора, но малко възможности за тях.⁤ В България има красива природа, но замърсяването е сериозен проблем. В България има богата история, но малко усилия за запазването и промотирането й.

Така​ че, да, има много противоречия в България. Но вместо да се отчайваме, трябва да работим за промяна и подобрение. Трябва да се стремим към по-добро бъдеще за нашата ‍страна и​ за бъдещите поколения.си​ удобство, а към истината. В България има много красиви градове и природа, но ‌има и много замърсени градове и природа. В България има талантливи ⁣хора, но има и ⁤много хора, които не могат да развият своя потенциал поради липса на възможности.⁤ В България има много исторически богатства, но има и много забравени и⁢ запущени паметници на ‍културата.

Така че, да, в България има много противоречия. Но това не означава, че трябва да ги игнорираме. Напротив, трябва да ги разгледаме и да работим за тяхното преодоляване. Всеки от нас може да допринесе ⁢за по-доброто бъдеще на страната, като се⁤ ангажира активно​ в обществения​ живот и работи за промяна. В крайна сметка, България е нашата обща отговорност и всеки от нас има ролята⁢ да я направи по-добра.ия си живот, а към по-добрите образци от други страни. Нека се стремим да постигнем повече, да четем повече,‌ да ​бъдем по-свободни и⁣ отговорни. Нека ‍не се задоволяваме със средното, а да се стремим към по-доброто. Нека се учим от другите⁤ и да се развиваме ‍като⁤ общество.воите страни, а ⁣към по-доброто си аз. Нека се⁤ стремим да бъдем по-добри⁢ хора, да четем повече, да се образоваме и да ⁢се борим за свободата си. Нека не се ‌задоволяваме с малкото, а да се стремим към по-добро​ и по-достойно⁢ бъдеще.а културите. Той е ⁤глобален процес, който оказва натиск⁣ върху ⁣локалните идентичности ⁤–​ белезите, лицата, делата… ​Някъде тук е точката ⁢на изпитанието, тук си струва да се търси мярата и да се удържа вярата в своето, в личния белег. Мобилният телефон ни прави мултикултурни (технологично подобни), „Под‍ игото” и „Подир ‌сенките на ‍облаците” ни правят културни (исторически специфични).

Националната култура е островна. Тя разказва одисеята на един народ-Одисей, който ⁤копнее да се завърне ⁢в целостта на ⁣едно митическо битие. Но народът-пътник никога не ⁢успява⁢ в своя копнеж, защото е безпощадно изхвърлен от ‌мита и захвърлен в историята.

Преди⁤ време споделихте, ⁣че „България се превръща в социална и духовна пустиня”. Спомням си, че в⁤ социалните мрежи това предизвика възмущение и реакция от типа „не⁣ е вярно, толкова много книги се издават в⁤ България” или „колко ⁣лошо беше преди”. Стоите ли зад думите си⁣ и какъв е вашият критерий за „социална и духовна пустиня”?

Когато давам такива определения изразявам усещането си ​за качеството на живота⁣ и на публичността в България. В подобно определение няма ⁣сравнение, има констатация, при това моя – основана на моя субективен опит, на⁤ моето желание за нещо‌ различно, по-добро.

Да, в сравнение‌ с каменната ера, днес е много по-добре.‍ В сравнение⁤ с „османското присъствие” – също, в сравнение с живота зад Стената – съвсем различно е. Да,‍ в България се ‍издават много книги, но малко хора четат. В България има свобода, ⁢но ⁣има малко свободни хора.

Ако ще правим сравнения, то‌ нека ги обръщаме не към⁤ собственото си ​минало, а към други социални ⁢и културни достижения, към алтернативни ценностни модели. Съществуването в котловината​ затуля ‍опита на ⁤света и ни превръща в анахронизми, в архаизми.

В България се складира глупост и се⁣ акумулира агресия, които са взривоопасни. В България социалната грамотност на хората е стигналаределения,⁢ стоя ⁢зад тях с моите лични наблюдения и впечатления. Моят критерий⁣ за “социална и духовна пустиня” включва липса на активно общество, недостатъчно развитие на културни и образователни институции, отсъствие ​на духовни ценности и⁣ морал. Това са само мои възприятия и могат⁣ да бъдат различни за различни хора.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.