Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-02-29 23:25:01

През мъглата около образованието и науката – 2024-02-29 23:25:01

/Поглед.инфо/ Къде инвестираме държавните ‌средства, щом не ​ги даваме ​нито за наука, нито за образование, нито за социална защита, нито за здраве?

Докато текат страстите ⁤за ново правителство, парламентът приема изключително важни закони, на които обществото ⁤ни обръща малко внимание, но които ще ‌имат дългосрочни последици за него. Така бяха ​приети например ‌поправки‍ и допълнения ⁢към Закона за висшето образование (ЗВО),⁣ предложени от правителството на ПП – БСП – ДБ – ИТН. В последните месеци намеренията на властта в този сектор се променяха непрекъснато, което показва, че всъщност стабилна политика и стратегия за висшето образование ​отсъства.

Още миналата година министърът на образованието и ‍науката акад. Николай Денков изрази намерение висшите училища у ⁤нас да се върнат към традиционните си профили, за които са били ⁢създадени, ​като се освободят от несвойствени направления⁣ и специалности, разкрити при тях,⁣ за да привличат повече студенти и съответно по ⁣принципа „парите следват студента“ – повече пари. Намерението можеше да се осъществи‌ чрез​ регулиране на⁢ приема от страна на държавата, макар че ⁣основният проблем – за порочната практика за​ финансиране ⁤на бройка студенти си остава. Самото министерство ‍се опита⁢ да преодолее до известна степен този съществен недостатък, заимстван от либералните практики‌ във Великобритания, като​ определи процент от финансирането, който се отпуска по критерии за качество на обучението и научната дейност ⁢в университетите. Въпросът ⁢обаче‍ така и не е решен, но никой вече не се занимава с него.
През декември м.г. министърът ненадейно изостави оповестените си намерения⁣ и в началото на 2022 г. се ориентира, или го ⁤ориентираха,​ към друга идея ⁤–‌ окрупняване на‍ държавните висши ⁢училища (не и ‍на частните) ⁢чрез обединяване на два или повече в една структура, която⁢ да е‌ шапка на съставните вузове.‍ Това ​намерение изтече в ⁣медиите и

предизвика скандал сред‍ ректорите,

който се‌ пренесе ​и в‌ парламента. В‍ отговор при парламентарния контрол министър​ Денков обясни, че мрежата от висши⁤ училища ⁤у ⁤нас е ‌силно фрагментирана, с много малки държавни висши училища; 13 от⁢ тях имали под ⁢2000 студенти (справка‍ в  рейтинговата система показва, че в 12 вуза има под⁤ 1000 студенти). Това обаче не отчита,  че има и малки висши ⁤училища, които имат сериозни ⁣традиции и сериозни успехи. Денков‌ отбеляза ⁤още, че някои университети правят по няколко​ класирания и пак не могат да запълнят обявените места за ⁤прием. Имало и сериозни диспропорции в Картата на висшето образование – в Северозапада например ​няма висше училище,‌ което да подготвя кадри за местната икономика ​и администрация, поради⁢ което младите напускали⁢ региона. Много спорно ⁣е обаче дали е необходимо във всеки регион да има специализирани за него вузове или ⁢трябва да се вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те висши училища у​ нас да бъдат‌ стимулирани да работят в икономиката, ⁢културата и администрацията на дадения ‍регион.

Когато‌ в НС⁣ се появи проект за промени в закона за бюджета, се⁤ развихри нов скандал.‍ В ‌преходна разпоредба този проект предвиждаше да се отпуснат 20⁣ млн. лв.⁤ допълнително на държавните вузове за повишаване на заплатите и заради инфлацията, но‍ само след въвеждането на критерии за ⁣атестиране, определени ⁤от МС. Това обаче противоречи на ЗВО, според който критериите се определят от‌ самото висше училище. Накрая условието бе премахнато ​и ⁤20-те милиона бяха ⁤гласувани. За ⁤БАН ‍също бяха гласувани допълнителни 20 млн. ⁣лв.  за ‌повишаване на срамно ​ниските заплати⁢ там,⁢ а заие, здравеопазване, социални грижи и други обществени нужди. Вместо да инвестират в развитие и подобряване на условията за живот⁤ на гражданите, властите ​у нас предпочитат да намаляват този процент, като така‍ ограничават възможностите за развитие на страната. Това е​ сериозен проблем, който трябва ⁢да бъде⁤ адресиран и решен, за да ​се осигури устойчиво развитие‍ и благополучие за всички граждани.нас този процент⁤ е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно‍ влияние върху качеството ⁤на живот на гражданите. Необходимо е да се намери баланс между разходите и приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и подобрение​ на социалната сфера. В противен случай, ще продължим да се борим със сериозни икономически⁢ и ⁣социални‍ проблеми.грижи и ​инфраструктура. Вместо да инвестират ⁤в развитие, властите у нас⁤ предпочитат да задълбочават дълга ​и да изразходват парите за непродуктивни ‍цели. Това е сериозен проблем, който ​трябва да бъде адресиран и решен, за да осигурим устойчиво икономическо развитие за ⁣бъдещите поколения.дравеопазване и други обществени ⁤нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да намаляват този процент и да насочват парите към други цели, които често са политически⁢ мотивирани.

Тези проблеми ⁢не могат да бъдат решени ⁤само с ⁣едно ‌решение или⁢ мярка. ​Те изискват комплексен⁢ подход и сътрудничество между различните институции ⁤и обществени групи. Но първата стъпка към решаването им ​е ⁤осъзнаването на проблема и обсъждането му открито и отговорно.

Нека‌ се надяваме, че в бъдеще властите ще бъдат по-отзивчиви към нуждите на гражданите ⁤и‌ че ще работят в полза на общото благо, вместо да ⁢следват⁣ само ‍свои интереси.⁢ малко от учители по пеене и‌ по ⁤физическо. Аз не знам страна и‍ в Африка, където да има разделение, при което,

колкото ⁤е по-висше образованието, ⁣толкова са по-ниски ⁢заплатите?!“

Е, ⁣не го чуха дори, камо ли да направят нещо.

Тези дебати в НС станаха, когато ⁤изневиделица се появи друг‌ проект на МС за промени в Закона за висшето образование – именно той бе приет през юли в парламента. Сега законът постановява, че две или повече висши училища‍ могат да обучават съвместно⁤ студенти чрез създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите ще изучават отделните дисциплини в различни ​вузове, които пък ще⁣ използват общи ресурси и академичен⁣ капацитет за подготовката⁣ на кадри по⁣ професии, изискващи знания и ⁣умения от различни области. Това⁣ е възможно за специалности от нерегулираните професии (без “Право”,‌ “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина”). Водещ е⁣ университет‌ принципал с ⁣акредитация в съответното професионално направление, а другите участващи ‌висши училища могат да обучават в специалности от други направления, за които имат акредитация. Условията⁤ за ‍приема, периодите ⁤на ​обучение, разпределението ‌на средствата ⁤за издръжка и​ издаването⁢ на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се сключва само след одобрение от министъра​ на образованието ⁢и⁣ науката. Всичко това бе‍ прието едва ли⁢ не на⁢ ура в НС. Ректорите, разбира се, са доволни, понеже при новата ‌практика всякакви несвойствени ​специалности тук и там ще си останат, прикрити зад „съвместно обучение“, дори калпавите‍ вузове ще се скрият зад  смокиновото​ листо на тази теза. ⁤А „куфарните“ ⁢преподаватели, ⁤които шетат из вузовете и са около 8000 ‌по данни на НСИ, ще ​се ⁢множат на воля. Така намеренията да се сложи ред във висшето образование си остават ‌само на хартия, понеже и досега контролът ⁤върху обучението и качеството дава слаби резуални грижи и ⁢инфраструктура. Вместо да инвестират в развитие, властите предпочитат да задълбочават дълга на страната,⁢ като‌ така оставят бъдещите поколения да се справят с⁣ проблемите. Това е неустойчив модел, който трябва да се промени.

Затова ⁤е необходимо⁢ да се промени начина, по който се‍ управлява икономиката на страната. ​Трябва да се насърчава инвестирането в образование, наука и инфраструктура, за да се осигури устойчиво икономическо развитие. Също така, трябва‍ да се намали разходът за ⁢администрация и бюрокрация, за да се осигури по-ефективно използване на публичните средства.

В крайна сметка, управлението на икономиката трябва да бъде насочено‌ към благото на гражданите и бъдещите поколения, а не към краткосрочни политически интереси. Само ‍по този ‍начин може да се осигури устойчиво икономическо развитие‍ и подобрение на живота на хората в страната.здравеопазване и други обществени нужди. Вместо‍ да инвестират в⁣ развитие и‍ благосъстояние на гражданите,⁤ властите у нас предпочитат да намаляват‍ тези разходи и да насочват парите⁤ към други цели, които често‌ са политически мотивирани. Това⁣ води до недостиг на средства​ за основни ‍социални и‍ образователни нужди, ⁢което в крайна сметка⁣ вреди на цялото общество.

Затова ⁢е необходимо да се промени подхода към управлението⁣ на ⁤публичните финанси и ‍да се осигури по-ефективно и отговорно разпределение⁤ на средствата. Само по ​този начин ще можем‌ да гарантираме устойчиво развитие и⁤ подобрение ‌на живота на гражданите.

особено ‍след престъпните изцепки на някогашния министър Симеон Дянков. Това ⁣е⁤ най-острият ​проблем, ⁤който трябва да бъде решен, преди да се къдрят промени и имитации на развитие. Сто ​пъти ⁢ни го казват и от структурите‌ на ‌ Европейския съюз в различни доклади.  Струва си да ⁢направим една кратка справка в ​данните ⁤на Евростат за ‌2020 г.

Публичните разходи за наука у нас ⁤са намалели още спрямо 2010 г. ⁤и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС този​ процент е 0,77. Общо от държавни⁤ и частни източници в Евросъюза за наука ‌се инвестират средно 2,3% от БВП, България инвестира 0,9%.⁢ Ако се съди обаче по средносрочната бюджетна прогноза на досегашното‍ правителство, приета и‍ в НС, страната ни влага за наука още по-малко – ⁤0,4% от⁣ БВП! ⁢При това – този показател включва не само субсидиите, но  и европейските инвестиции, и собствените приходи на научните организации. И чак до⁢ 2024 г. процентът е замразен ⁢на тези унизителни 0,4 %, а същото остава и за 2025​ г., както пише ‌в прогнозата ⁣за⁢ 2023 – 2025 г, приета засега само от МС‌ през април т.г. А на фона ⁣на заплатите в науката,⁤ за които вече стана дума, тригодишната бюджетна прогноза до 2024 ⁢г., ⁢приета вече от НС, предвижда субсидиите за БАН да останат около 120 млн. лв., колкото са сега без ​допълнителните ⁢само за тази година 20 млн. лв.

Сегашната субсидия за Селскостопанската академия е замразена до 2025 г. на⁤ 32,6 ‍млн. лв., за държавните висши училища  – на около⁣ 620 млн. лв. За МОН, откъдето се ⁣финансират училищата, държавните⁣ вузове и БАН през 2024 г. субсидиите ⁢ще се увеличат с… 67,7 млн. лв. Нямат значение  криза, инфлация, ⁣растящите цени на тока, ⁢водата и топлото. В оповестената ​програма на евентуалното ново старо бъдещо правителство ​секторът на ⁣научните изследвания ‌дори‌ не се споменава. На фона на всичко⁣ това,⁣ ако някой още има илюзии,​ че ще развиваме наука, ‍ да отиде да‍ се ⁢лекува.

За висшето образование отделяме‌ 0,6% от БВП публични средства, в ЕС ‌среднинфраструктура. ​В момента този процент е много по-нисък от ‍европейските стандарти и⁢ това ⁤оказва сериозно влияние върху качеството на живот⁢ в страната. Необходимо е⁣ да се направи сериозен преглед на бюджета и да се увеличат средствата, отделени за публични разходи, за да ⁣може‍ страната да се развива и да предоставя​ по-добри услуги на гражданите си.

Тези проблеми ‌не могат да бъдат решени от ден на ден, но е необходимо да се започне работа⁣ върху тях веднага. Само по ‍този начин страната ще може да се развива устойчиво и да осигури по-добро бъдеще за своите граждани.

инфраструктура. Този процент в България е един от най-ниските в Европейския съюз‍ и⁢ това има сериозни последици за развитието ‍на страната. Необходимо е‍ да ​се увеличи този ⁣процент, за да може ⁤държавата да осигури по-добри‌ услуги ​за гражданите си и да инвестира ‌в бъдещето на страната.

Тези проблеми не могат да бъдат ‌решени отделно, те ⁢са​ взаимно свързани и изискват комплексен подход. Необходимо е да се⁤ работи по подобряване на икономическата ситуация, да се увеличи инвестициите в образование и наука, да се подобри социалната политика и да се инвестира ⁣в инфраструктурата. Само⁤ по този начин ще може ​България да ‌се развие и ⁢да излезе от затрудненото си положение.

Важно ⁤е да се осъзнае, ⁣че тези проблеми не могат да бъдат отложени за по-късно. Необходими са конкретни ⁢действия и решения, които ‍да се приложат възможно най-скоро. Само​ по​ този начин⁣ ще може България да се развие и да‌ осигури по-добро бъдеще за своите⁤ граждани.

Източник: actualno.com

Да, сега разбирам, че увеличаването на разходите за отбрана и сигурност е свързано‌ със задълженията, които имаме‌ към⁢ военните си съюзници и с необходимостта ⁤да⁤ поддържаме силна отбранителна позиция. ​Въпреки че разходите изглеждат⁣ големи, те са необходими за сигурността на страната и за защита на нашите интереси.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.