Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 19:02:00

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 19:02:00

/Поглед.инфо/ Къде инвестираме държавните средства, ⁢щом не ги даваме нито за наука, нито за образование, нито за социална защита,‍ нито за здраве?

Докато текат страстите за ново правителство, парламентът приема изключително важни закони, на които⁣ обществото ни обръща малко внимание, но които ще имат дългосрочни ⁢последици за него.⁣ Така бяха приети например ⁤поправки и допълнения към Закона за висшето ​образование (ЗВО), предложени от правителството на ПП –​ БСП – ДБ – ИТН. В ‍последните месеци намеренията ⁢на‍ властта в този сектор се променяха непрекъснато, което показва, че всъщност⁢ стабилна политика и стратегия за висшето образование отсъства.

Още миналата година⁣ министърът на образованието и науката акад. ‌Николай Денков изрази намерение висшите училища у нас да се върнат към традиционните си профили, за които са⁣ били ⁢създадени, като се освободят от несвойствени направления и ⁢специалности, разкрити при тях, за да привличат повече студенти и съответно по принципа „парите следват студента“ – повече ⁢пари. Намерението можеше да се осъществи чрез регулиране на приема от страна на държавата, макар че основният проблем – ⁣за порочната практика за финансиране на бройка студенти си остава. Самото министерство се опита да преодолее до ​известна степен този съществен недостатък, заимстван от либералните практики във⁣ Великобритания, ​като определи процент от финансирането, който се отпуска ⁣по критерии за качество на обучението и научната дейност в университетите.‌ Въпросът обаче така и не е решен, но никой вече не се занимава с него.
През декември м.г.​ министърът ненадейно изостави оповестените си намерения и в началото на 2022 г. се ориентира, или го ориентираха, към друга идея – окрупняване на държавните висши училища (не и на частните) чрез обединяване на ⁢два или повече в една структура, която⁣ да е шапка ​на съставните вузове.⁢ Това намерение изтече в медиите и

предизвика⁣ скандал сред ректорите,

който се пренесе и в парламента. В отговор при парламентарния контрол министър Денков обясни, че мрежата от висши училища у нас е​ силно фрагментирана, ‍с много малки ⁤държавни висши училища; 13 от тях имали ‌под 2000 студенти ⁤(справка в  рейтинговата система показва, че ‍в 12 вуза има под 1000 студенти). Това обаче⁢ не отчита,  че има и⁤ малки висши училища, които ⁤имат сериозни традиции и сериозни успехи. Денков отбеляза още, че ⁢някои университети правят по няколко ‌класирания и пак не могат да запълнят обявените‍ места за прием. Имало и сериозни диспропорции в Картата на висшето образование – в Северозапада например няма ‌висше училище, което да подготвя кадри за местната икономика и администрация,‍ поради което младите напускали ⁣региона. Много ​спорно е обаче дали е необходимо във всеки регион да има ⁢специализирани за него вузове или трябва да се ‌вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те висши училища у ‌нас да бъдат стимулирани да работят в икономиката, културата и администрацията на дадения регион.

Когато в‌ НС се появи‍ проект за промени в закона за бюджета, се⁤ развихри нов скандал. В преходна разпоредба този проект предвиждаше да се отпуснат 20 млн. ‍лв. допълнително на държавните вузове за повишаване на заплатите и заради​ инфлацията, но само след въвеждането на критерии за атестиране, определени от МС. Това обаче противоречи на ЗВО, според​ който критериите се определят​ от самото ⁢висше училище. Накрая ‍условието бе премахнато и 20-те милиона ⁢бяха гласувани. За БАН също бяха гласувани допълнителни 20 млн. лв. ⁢ за повишаване на срамно ниските заплати там, а заие, здравеопазване, социални грижи и т.н. В момента този процент е много​ по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Трябва да се обърне сериозно внимание на този проблем и да се ⁣увеличат инвестициите в обществените сфери.

Надявам се, че в бъдеще ще видим⁤ политическа воля​ и действия за решаване на тези проблеми, защото ​те ⁤засягат всички нас и‌ бъдещето на ⁣нашите деца. ⁢Всеки гражданин има право на достоен живот и достъп до⁣ качествени образование, здравеопазване⁣ и социални грижи. Това трябва да бъде приоритет за всяка отговорна власт.

нас този процент⁢ е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на⁤ живот в⁣ страната. Необходимо е да се намери баланс между разходите и приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и подобрение на социалната среда.грижи и инфраструктура. Вместо да инвестират в развитие, властите предпочитат да задълбочават дълга на ‌страната, като така оставят бъдещите поколения да се справят ‌с ⁤проблемите. Това е неустойчив модел, който трябва да се промени.

Затова е необходимо да се промени начина, по който се управлява икономиката на страната. ​Нужно е да се насърчава‍ инвестирането в образование, наука и инфраструктура, за да се осигури устойчиво икономическо развитие.‍ Само по този начин ще можем да осигурим⁢ по-добро бъдеще за нашите ⁣деца и внуци.

И накрая, трябва да се⁤ обърне⁣ внимание на ефективността на ‌публичните разходи. Вместо ​да ‌се разпределят пари безразборно, трябва да се осигури тяхната по-ефективна употреба, за да се ‍постигне по-голяма социална и икономическа полза за обществото.

дравеопазване и други обществени нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, ⁤властите предпочитат да намаляват тези разходи и да насочват парите към други цели, които често ⁢са политически мотивирани.

Трябва да се промени този подход и да се насърчи инвестирането в обществените нужди, за да се подобри качеството на живот на гражданите и да се⁢ осигури устойчиво развитие на страната. В противен ‍случай, ще продължим да се борим със⁢ социални проблеми и икономически затруднения, които могат да имат сериозни последици‍ за бъдещето‌ ни.

малко от учители ‍по пеене и по физическо. Аз не знам страна и в Африка, където да има разделение, при което,

колкото е по-висше образованието, толкова са по-ниски заплатите?!“

Е, не ‍го чуха дори, камо ли да направят нещо.

Тези дебати в НС станаха, когато изневиделица се⁢ появи друг проект на МС за промени ⁢в Закона за висшето образование‍ – именно той бе‍ приет през юли в парламента. Сега законът постановява,‍ че две или повече висши ‌училища могат да обучават съвместно студенти чрез създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите ще изучават отделните дисциплини в различни вузове, които пък ще ​използват общи ресурси и академичен капацитет ‌за подготовката на кадри по професии, изискващи ⁢знания и умения от различни области. Това е възможно за ⁣специалности от нерегулираните професии (без​ “Право”, ⁣”Медицина”,⁤ “Фармация”, “Дентална медицина”). Водещ е университет принципал ​с акредитация в съответното професионално направление,⁢ а⁤ другите участващи висши училища могат ⁢да обучават ⁢в⁢ специалности от други направления, за които имат акредитация. Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка ⁤и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Споразумение​ за съвместно обучение се сключва само⁤ след одобрение от министъра на образованието ​и науката. Всичко това‌ бе⁢ прието ‍едва ли не на ура в ​НС. Ректорите, разбира се, са доволни, понеже при новата практика всякакви несвойствени специалности ‍тук и там ще си останат, прикрити зад „съвместно обучение“,​ дори калпавите вузове ще се скрият зад  смокиновото листо на ⁣тази теза. А „куфарните“ преподаватели, които шетат из вузовете⁤ и са ⁣около 8000 ‍по данни на НСИ, ще се множат на воля. Така намеренията да се сложи ред във висшето​ образование си остават само на⁣ хартия, понеже и досега ⁣контролът върху обучението и качеството дава слаби резуални грижи и инфраструктура. Вместо ⁢да инвестират в развитие, властите предпочитат да задълбочават дълга на страната, като така‌ оставят бъдещите поколения ‌да се⁣ справят⁢ с проблемите. Това е неустойчив модел, който трябва да се промени.

Затова е ⁢необходимо да се промени начина, по който се управлява икономиката на страната. Трябва да се насърчава инвестирането в образование, наука ⁣и инфраструктура, за да се осигури устойчиво икономическо развитие. Само по този ⁢начин ще можем⁤ да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и внуци.

И накрая, трябва да се промени и начина, по който се управлява държавният дълг. ⁣Не можем да продължаваме да задълбочаваме дълга си, без да мислим за последствията. Трябва да се намали разходът за обслужване на дълга и да се намерят устойчиви начини за връщане на задълженията. Само по този начин ще можем да осигурим⁣ финансова стабилност‍ и ⁢устойчиво икономическо развитие.

В заключение, управлението‍ на икономиката ​на​ страната изисква сериозни промени. Необходимо е да се насърчава инвестирането в развитие, да се намали държавният дълг и да се осигури устойчиво икономическо развитие. Само по този начин ще‍ можем да⁤ осигурим по-добро бъдеще за​ нашите деца​ и внуци.

здравеопазване и други обществени нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да натрупват дългове и да изразходват парите​ за собствени интереси и⁢ корупционни схеми. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде адресиран и⁢ решен,⁤ за да се ​осигури устойчиво и равнопоставено развитие на страната.

особено след престъпните изцепки на някогашния министър Симеон Дянков. Това е най-острият проблем, който трябва да бъде решен, преди да се⁢ къдрят⁣ промени и⁢ имитации на развитие. Сто пъти ни го казват и от структурите на  Европейския съюз в различни доклади.⁣  Струва си да направим една ⁤кратка​ справка в данните на Евростат за 2020 г.

Публичните разходи за наука у нас са намалели още спрямо 2010 ​г.​ и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС този процент е 0,77. Общо от държавни и частни източници в Евросъюза за наука се инвестират⁢ средно 2,3% от БВП, България инвестира 0,9%. Ако се съди обаче по средносрочната бюджетна прогноза на досегашното правителство, приета и в НС, страната ни влага за наука още по-малко – 0,4% от БВП! При това – ⁣този ​показател включва не само субсидиите, но  и европейските инвестиции, и собствените ​приходи на научните организации. И‍ чак до 2024 г. процентът е замразен на тези унизителни 0,4 ⁢%, а същото остава и за ⁣2025 г., както пише в прогнозата за 2023 – ​2025 г, приета засега само от МС⁤ през април т.г.⁣ А на фона на заплатите в науката, за които вече стана дума, тригодишната бюджетна ‌прогноза до 2024 г., приета ⁣вече от НС, предвижда⁢ субсидиите за БАН да останат около 120 млн. лв., колкото са сега​ без допълнителните​ само за тази година 20 млн. лв.

Сегашната субсидия за Селскостопанската академия е замразена до 2025 г. на 32,6 млн. лв., за държавните висши училища‌  – на около 620 ‍млн. лв. За МОН, откъдето се финансират училищата,‌ държавните вузове и БАН ⁢през 2024 г. субсидиите ще⁤ се увеличат с… 67,7 млн. ​лв. Нямат значение  криза, инфлация, растящите‌ цени на тока, водата и топлото. В оповестената програма на евентуалното‌ ново старо бъдещо правителство секторът на‍ научните изследвания дори не се споменава. На фона⁤ на всичко това, ако ⁢някой още има илюзии, че ще развиваме наука,  да ​отиде да се ​лекува.

За висшето образование отделяме 0,6% от БВП публични⁢ средства, в ЕС среднинфраструктура. В момента този процент е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да се ‍увеличи този процент, за да може държавата да осигури по-добри услуги за своите граждани.

Тези две проблема – високите данъци и‌ ниският процент от БВП за‍ публични разходи, са свързани помежду си и трябва да бъдат решени заедно. Само по​ този начин ще можем‌ да‌ постигнем устойчиво и равностойно развитие на страната.

инфраструктура. В момента този процент е много по-нисък от⁣ европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да се направи ‌сериозен преглед на ‌бюджета и да се увеличат средствата, отделени⁢ за публични разходи, за да може страната да се⁢ развива и да⁣ предоставя по-добри услуги на гражданите си.

Тези две проблема –​ високите данъци и ниският процент от БВП, отделен за публични ‌разходи, са от съществено значение за икономическото ⁢развитие на ⁤страната. Властите трябва да⁣ се заемат сериозно с тяхното решаване, за да се осигури устойчиво и равномерно развитие на икономиката и обществото.Да, сега разбирам, че увеличаването на разходите за отбрана и​ сигурност означава,​ че страната се подготвя‍ за по-големи инвестиции в военни⁤ сили и ⁤оборонителни системи. Това със сигурност⁢ ще има влияние върху бюджета и икономиката като цяло. Въпросът за Ф-16 самолетите става още по-актуален, като се има предвид увеличаването на разходите ‌за отбрана.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.