Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 17:21:57

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 17:21:57

/Поглед.инфо/ Къде ⁣инвестираме държавните средства, щом не ги даваме нито за наука, нито за образование, нито за социална защита, нито за здраве?

Докато текат страстите за ново правителство, парламентът приема ⁤изключително важни закони, на които обществото‌ ни обръща малко внимание, но които ще имат дългосрочни последици за него. Така бяха ‌приети например‍ поправки ​и допълнения към Закона ‍за висшето образование (ЗВО),‌ предложени от правителството‍ на ПП – БСП – ДБ – ИТН. В последните месеци⁣ намеренията на властта в този сектор⁤ се променяха непрекъснато,⁢ което показва, че всъщност стабилна политика‌ и стратегия за висшето образование отсъства.

Още​ миналата година министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ‍изрази намерение висшите училища⁤ у нас да​ се ⁤върнат към традиционните си ⁢профили, за⁤ които са били създадени, като се освободят от несвойствени ​направления‍ и специалности, разкрити при тях, за да привличат повече студенти и съответно по ⁢принципа‍ „парите следват студента“ – ‌повече​ пари. Намерението можеше​ да се осъществи чрез регулиране на приема от ‍страна‌ на държавата, макар че основният проблем – за порочната практика за финансиране на бройка студенти си остава. ​Самото‌ министерство се опита да преодолее до ‍известна степен този съществен недостатък, заимстван​ от либералните практики във Великобритания, като определи​ процент от финансирането, който се отпуска по критерии за качество на обучението и научната‌ дейност в университетите. Въпросът обаче ‍така и не е решен, но никой вече‌ не се ⁣занимава с него.
През ⁤декември м.г. министърът‍ ненадейно изостави‍ оповестените си намерения и ⁣в началото на‍ 2022 г. ‌се ориентира,‌ или го ориентираха, към друга идея –‍ окрупняване на държавните‌ висши⁢ училища‌ (не ‌и на частните) чрез обединяване на два или повече в една ⁣структура, която да е ‌шапка на съставните вузове. Това намерение изтече в ​медиите и

предизвика скандал сред ректорите,

който‍ се пренесе и в парламента. В ‍отговор при парламентарния контрол ⁢министър Денков обясни, че мрежата от‌ висши училища у​ нас е силно ⁤фрагментирана, с много​ малки държавни висши ​училища; 13 от тях имали под 2000 студенти (справка в  рейтинговата система показва, че в 12 вуза има ⁣под ‍1000 ‌студенти). ⁤Това обаче не отчита,  че има и ‌малки висши училища, които имат сериозни ⁣традиции и сериозни успехи. Денков отбеляза още, че някои университети⁤ правят по няколко класирания и пак не могат да запълнят обявените места за прием. Имало​ и сериозни диспропорции в Картата на висшето ​образование – ‌в‌ Северозапада например няма висше училище, което⁤ да подготвя кадри за местната ⁤икономика ⁤и ‌администрация, поради което младите напускали⁢ региона. Много ⁣спорно е обаче дали е ⁣необходимо във ⁣всеки регион да има специализирани за него вузове или трябва да се вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те ⁤висши училища у нас ​да бъдат стимулирани да работят в икономиката, културата ​и администрацията на дадения регион.

Когато в⁢ НС се ‍появи проект за промени в закона за ​бюджета, се развихри нов скандал. В преходна разпоредба този проект предвиждаше да се​ отпуснат 20 млн. лв. допълнително ‌на държавните вузове за повишаване на ‌заплатите и заради⁣ инфлацията, но само след въвеждането на критерии за атестиране, определени‍ от МС. Това обаче противоречи на ЗВО, според който критериите ‍се определят от самото висше училище. Накрая условието⁤ бе премахнато и 20-те милиона бяха гласувани. За БАН също​ бяха гласувани допълнителни 20 млн.⁢ лв.  за повишаване ⁤на срамно ниските заплати там, а заие, здравеопазване, социални грижи и т.н. В момента този процент е много⁤ по-нисък от ‍европейските стандарти и това оказва сериозно ​влияние върху качеството ‍на живот в страната. Трябва да⁢ се обърне сериозно внимание на‍ този проблем и да​ се​ увеличат‌ инвестициите в‌ обществените сфери.

Надявам се, че в бъдеще ще видим политически решения, които ще насочат страната ни към устойчиво и равнопоставено развитие, където ‍всички⁢ граждани‌ ще имат равен достъп до ‌образование, здравеопазване и социални⁤ грижи. ‌Това е важно не само за настоящето, ⁣но и за бъдещите поколения.

Благодаря ви за ‌вниманието и се‍ надявам, че тези въпроси ще бъдат обсъдени и решени в близко ​бъдеще.

нас този‌ процент е много по-нисък от европейските стандарти ​и това оказва ​сериозно влияние върху​ качеството на живот на гражданите. ⁢Необходимо​ е да ⁤се намери баланс ⁤между​ разходите и ⁤приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и подобрение на социалната сфера.грижи и инфраструктура. ​Вместо да инвестират в⁤ развитие, властите предпочитат да‍ задълбочават дълга на страната, като така оставят​ бъдещите поколения да се ⁢справят с проблемите. Това е неустойчив модел, който трябва да се промени.

Затова е необходимо​ да се промени начина, по който се управлява икономиката на страната. Трябва да се насърчава‍ инвестирането в ​образование, наука ⁢и инфраструктура, за да‌ се‌ осигури устойчиво икономическо ‍развитие. Само по този начин ще можем да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и внуци.

И накрая,‌ трябва да се ⁣промени и начина, по който се управлява държавният ​дълг. Вместо‍ да се задълбочава⁣ все повече, трябва да⁣ се ⁤намали и⁢ да се ⁣управлява по по-ефективен начин. Само по ⁢този начин ще можем да осигурим финансова стабилност и устойчиво икономическо развитие.

Това са‍ само някои от предизвикателствата, пред които сме‌ изправени като общество. Но ако ⁢се обединим​ и работим заедно, с ум и отдаденост, можем да ги преодолеем ​и да построим по-добро бъдеще за всички нас.

дравеопазване и други обществени ⁤нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да‍ намаляват този процент, за да спестят пари или да ги използват за‌ други цели. Това‌ води до‍ недостатъчно финансиране на⁢ обществените ⁢услуги и инфраструктура, което засяга всички нас.

Затова е ‍необходимо да⁣ се наложи⁤ контрол ‍върху финансите на държавата и да се осигури правилно разпределение на средствата за ‌публични нужди. Само по този начин ще можем да гарантираме устойчиво развитие и ⁢подобрение на живота на гражданите.

Нека се борим‌ за по-добро бъдеще и ​по-добро управление на обществените финанси!

малко от⁣ учители по пеене и по физическо. ⁣Аз не знам страна и в​ Африка, където да има разделение, при ⁢което,

колкото ⁤е по-висше образованието, толкова са по-ниски ‍заплатите?!“

Е, не​ го чуха дори, ‍камо⁢ ли да направят нещо.

Тези дебати в НС ⁢станаха, когато ‍изневиделица се появи друг проект на ⁣МС за промени в Закона за висшето⁣ образование – именно‍ той бе приет през⁤ юли в парламента. Сега законът постановява,⁤ че две или повече висши училища могат да обучават съвместно студенти чрез⁤ създаването на съвместни⁢ мултидисциплинарни специалности. ⁤Студентите ще‌ изучават отделните дисциплини в различни вузове, ⁢които пък ще използват ⁤общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на‌ кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области. Това е възможно за специалности от нерегулираните‌ професии (без “Право”, “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина”). Водещ⁣ е университет​ принципал с ⁣акредитация ⁢в съответното професионално направление, ‍а другите ​участващи висши училища могат да обучават в специалности от други направления, за които имат акредитация. Условията за приема, периодите на обучение, разпределението ‍на средствата за издръжка⁢ и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се сключва само след одобрение от министъра на образованието и науката. Всичко това бе прието едва ли не на ура в НС.‌ Ректорите, разбира се, ‍са доволни, понеже при новата практика‌ всякакви⁣ несвойствени специалности тук и там ще си останат, прикрити зад ⁣„съвместно обучение“, ​дори калпавите вузове ще се скрият зад  смокиновото листо на тази ⁣теза. А „куфарните“ преподаватели, които шетат из вузовете и са около 8000 по данни на ⁢НСИ, ⁢ще се ​множат на‌ воля. Така намеренията‌ да‌ се сложи ред във висшето ⁢образование си остават ⁣само на хартия, понеже и досега контролът върху обучението и качеството дава слаби резуални грижи и инфраструктура. Този процент ⁤в ​България ⁢е ​един от ⁣най-ниските ⁤в Европейския съюз и ​това ⁤означава, че държавата не ​инвестира достатъчно в развитието на страната и подобряването на живота на гражданите. Трябва да настояваме за увеличаване на‌ този процент и за по-добро⁣ разпределение на средствата,⁤ за да имаме по-добра инфраструктура, образование и здравеопазване.здравеопазване‍ и други обществени нужди. Вместо да⁤ инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, ‍властите у нас предпочитат да намаляват тези‍ разходи и да ги насочват‌ към други цели, които често са политически мотивирани.⁤ Това води до недостиг на средства за ‌основни социални и образователни нужди и затруднява развитието на страната.

Затова е необходимо да се⁤ промени подходът към управлението на публичните финанси и да се осигури по-ефективно и отговорно разпределение на средствата. Само по този ⁤начин ‌ще‍ можем да гарантираме устойчиво развитие и ‍подобрение на живота на гражданите.

особено след престъпните изцепки⁤ на ⁣някогашния министър Симеон ⁤Дянков. Това​ е най-острият проблем, който трябва да бъде решен, преди да се къдрят промени и имитации ‍на развитие. Сто пъти ни го ⁢казват и от структурите на  Европейския съюз в различни ⁣доклади.  Струва си да‌ направим една кратка справка в данните на Евростат за 2020‌ г.

Публичните разходи за наука ‌у нас са намалели още спрямо 2010 г. и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС този⁤ процент е ⁤0,77. Общо от държавни и‍ частни източници в Евросъюза за наука се инвестират средно 2,3% от⁤ БВП, България⁢ инвестира 0,9%. Ако се съди обаче по средносрочната бюджетна прогноза на досегашното правителство, приета и в НС, страната ни влага за⁣ наука​ още по-малко – 0,4% от БВП! При това – този показател включва не само субсидиите, но  и европейските‌ инвестиции, и собствените приходи на научните организации. И ‍чак до 2024 г. процентът е замразен на тези унизителни 0,4‌ %, ‍а същото остава и ⁣за ⁢2025 г., както пише в⁣ прогнозата‌ за 2023 – 2025 г, приета засега само от ​МС през април т.г. А ‍на‌ фона на заплатите в науката, за които вече стана дума, тригодишната бюджетна прогноза до 2024 г.,⁢ приета вече от НС, предвижда субсидиите за БАН да останат ⁤около 120 млн. лв., колкото‍ са сега без допълнителните само за тази година 20 млн. лв.

Сегашната субсидия​ за Селскостопанската академия е замразена до 2025 г. на 32,6 млн. лв., за ⁤държавните висши училища  – на около 620 ‌млн. лв. За МОН, откъдето се финансират училищата, ⁤държавните вузове⁤ и БАН през 2024 г. субсидиите​ ще се увеличат с… 67,7 млн. лв. Нямат значение  криза, инфлация, растящите цени на тока,⁤ водата и топлото. В оповестената програма ‌на евентуалното ново старо бъдещо правителство секторът на научните изследвания дори не се споменава. На фона на⁣ всичко това, ⁤ако някой още‌ има илюзии, че ‍ще развиваме⁤ наука, ⁢ да ⁣отиде да се лекува.

За висшето образование отделяме 0,6% от ‌БВП ⁢публични средства, в ​ЕС среднинфраструктура. В момента този процент е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно ​влияние върху ⁤качеството на живот в страната. Необходимо е да се направи сериозен преглед на ‍бюджета‍ и да се увеличат средствата, отделени за публични разходи, за да ⁢може страната да се развива и да ‌предоставя по-добри услуги на гражданите си.

Тези проблеми не могат да бъдат решени отделно, ​а само чрез съвместни усилия на властите,⁢ бизнес⁢ сектора и гражданското общество. Необходимо е ⁣да се намери баланс между икономическия⁢ растеж ​и социалната справедливост, за да може страната да се развива устойчиво и ⁤да осигури добър живот за своите граждани.

В заключение, икономическите проблеми, пред които сме изправени, изискват сериозни и⁤ бързи действия от страна на властите. Необходимо е да се намерят решения,​ които‌ да бъдат насочени към устойчиво икономическо развитие и подобряване⁢ на социалната справедливост.⁢ Само ⁣по този начин ще можем да преодолеем​ икономическите проблеми и да създадем ⁤по-добро бъдеще за ⁤нашата страна.инфраструктура.⁤ Този‍ процент ⁢в България е един от⁢ най-ниските в ​Европейския​ съюз и ‍това означава, че държавата‍ не инвестира достатъчно ⁢в развитието на страната ⁢и поддържането на качествени обществени услуги. Трябва да се обърне сериозно внимание на този проблем и ⁤да се‌ намерят начини за​ увеличаване⁢ на публичните‌ разходи, без ‍да се допуска увеличаване на държавния ‌дълг.

В крайна сметка, финансовата устойчивост на държавата е от съществено значение ⁤за благосъстоянието на гражданите и за бъдещето на‍ страната. ‌Само чрез отговорно управление на ⁤финансите и инвестиции в ⁢ключови области можем ⁣да осигурим ⁢устойчиво и равноправно развитие за всички.

Да, сега разбирам,⁣ че увеличаването на разходите за отбрана и сигурност означава, че ⁤се​ правят значителни инвестиции в военна техника ⁣и оборудване. В случая с осемте Ф-16, които се споменават,⁢ това означава, че държавата е ⁤направила големи инвестиции в нови изтребители, които ще бъдат използвани за подобряване на отбранителните възможности на страната. Също⁤ така, увеличаването на разходите ⁢за отбрана и ⁢сигурност може да се интерпретира и като индикация⁤ за по-голямо внимание към сигурността на страната⁣ и по-голяма готовност да ‌се справи с потенциални заплахи.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.