Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 12:13:14

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 12:13:14

/Поглед.инфо/ ​Къде инвестираме държавните средства, щом не ги даваме нито за наука, ‍нито за образование, нито за социална защита, нито за здраве?

Докато текат страстите за ново правителство, парламентът приема ⁤изключително‍ важни закони, на които обществото ни обръща малко внимание, но които ​ще ​имат дългосрочни последици за‍ него. Така бяха приети например поправки и допълнения към Закона за висшето образование (ЗВО), предложени от правителството на ⁢ПП – БСП – ДБ – ИТН. В последните ⁤месеци ⁣намеренията на властта в този сектор се променяха непрекъснато, което показва, че ‍всъщност стабилна политика и стратегия за висшето образование отсъства.

Още миналата година министърът ⁤на образованието и науката⁢ акад.⁣ Николай Денков изрази намерение ​висшите ⁣училища у нас да се върнат към традиционните ⁣си профили, за които са били създадени, като се освободят от несвойствени направления и специалности, разкрити при тях, ⁤за да привличат ‌повече студенти и ⁢съответно по принципа „парите следват студента“ – повече пари. Намерението можеше ​да се осъществи чрез регулиране на‍ приема от страна на държавата, макар че основният проблем – за порочната практика за финансиране на бройка⁣ студенти си остава. Самото министерство се опита ‍да преодолее⁢ до известна степен този съществен недостатък, заимстван от либералните практики във Великобритания, като определи процент от финансирането, който се отпуска по критерии за ​качество на обучението и научната дейност в университетите. Въпросът обаче така и не е решен, но никой вече не се занимава с него.
През декември м.г. министърът ненадейно изостави оповестените си намерения и в началото на 2022 г. се ориентира, или го ориентираха, към друга ⁤идея – окрупняване на държавните висши училища (не и на частните) чрез обединяване на два‌ или повече в една структура, ‍която да е шапка на‌ съставните вузове. Това намерение изтече в медиите и

предизвика ⁤скандал ‍сред ректорите,

който се пренесе​ и в ‍парламента.​ В отговор при парламентарния контрол министър Денков⁤ обясни, че⁢ мрежата от висши училища у нас е силно фрагментирана, с много малки държавни висши училища; 13 от тях имали под 2000 студенти (справка⁢ в  рейтинговата система‍ показва, че в 12 вуза има под 1000 студенти). Това⁤ обаче не отчита,  че има и малки висши училища, които имат сериозни традиции ⁣и сериозни успехи. Денков отбеляза още, че някои⁤ университети правят ⁣по няколко класирания и пак не могат да запълнят обявените места за прием.⁣ Имало и⁤ сериозни диспропорции в Картата на висшето образование – в⁤ Северозапада например няма висше училище, което да подготвя кадри ⁢за местната икономика и администрация, поради което младите напускали региона. ⁣Много спорно е обаче дали е необходимо във всеки регион да има специализирани за него вузове​ или трябва да се вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те висши училища у нас да бъдат стимулирани да работят в икономиката, културата и администрацията на дадения регион.

Когато в НС ​се появи проект за⁤ промени в закона за бюджета, се развихри нов скандал. ‌В преходна разпоредба този проект предвиждаше⁣ да се отпуснат 20 млн. лв. допълнително на държавните вузове ⁤за повишаване на заплатите и заради ​инфлацията, но само след въвеждането на критерии за атестиране, определени от⁤ МС. Това ‍обаче противоречи на ЗВО,⁣ според който ‌критериите се определят от самото висше училище. Накрая условието бе премахнато и 20-те милиона бяха ⁤гласувани. За БАН също бяха гласувани допълнителни⁢ 20 млн. лв.  за повишаване на срамно ниските заплати там, а заие, здравеопазване, социални грижи и други‍ обществени нужди. Вместо да инвестират⁢ в развитие и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да намаляват тези⁣ разходи и да насочват парите към други цели, които често ‌са⁣ политически мотивирани.

Трябва да се промени този подход и да се насърчи инвестирането в обществените ​нужди. Само по този начин ще можем ‌да постигнем устойчиво и ​равномерно развитие, което ще доведе до подобрение на живота на всички‌ граждани.нас този ‌процент е много по-нисък‌ от​ европейските стандарти ‍и това оказва сериозно влияние ‌върху‍ качеството на живот на гражданите. Необходимо е да се обърне сериозно внимание⁣ на този проблем и да се намерят решения за увеличаване на средствата, ⁤отделени за публични разходи, за да се подобри социалната и ‍икономическа ситуация в ⁢страната.грижи и инфраструктура. Вместо да инвестират в ‍развитие‌ и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да оставят този процент в минимум, ⁤за да могат да изпълняват своите лични интереси и да поддържат своята власт. Това‍ е още един проблем, ‍който‌ трябва да бъде решен, за да ⁣имаме устойчиво и ‌равноправно общество.дравеопазване и други обществени нужди. Вместо да инвестират ‍в​ развитие и благосъстояние на гражданите, властите предпочитат да ⁣намаляват този процент, за да ‌спестят пари или да ги използват за други цели. Това води​ до недостатъчно финансиране на обществените услуги и инфраструктура, което в крайна ⁣сметка вреди‌ на цялото общество.

Затова е необходимо да се наложи контрол ‌върху финансите на държавата и да се осигури разумно разпределение на средствата за публични нужди. Само по този начин ще можем да гарантираме устойчиво развитие и подобрение на живота на гражданите.

малко от учители по‌ пеене и⁤ по физическо. Аз⁣ не знам страна и в Африка, където да има разделение, при което,

колкото е по-висше ⁣образованието, толкова са по-ниски заплатите?!“

Е, не⁣ го чуха дори, ⁤камо ли да направят нещо.

Тези дебати‍ в НС станаха, когато изневиделица се появи друг проект на МС за промени в Закона за⁤ висшето ​образование – ​именно той бе ⁢приет през юли в парламента. Сега законът ‍постановява, че две или повече висши училища могат да обучават съвместно студенти чрез⁢ създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите ще изучават отделните дисциплини в различни вузове, които пък ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области. Това е възможно за специалности от нерегулираните професии (без “Право”, “Медицина”, “Фармация”, ‌”Дентална медицина”). Водещ е университет принципал с акредитация в съответното професионално направление,‌ а ‌другите участващи⁣ висши училища⁢ могат да обучават в специалности от други направления, ​за които имат акредитация. Условията за приема, ‍периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите​ ще се уточняват в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се сключва само след одобрение от министъра на образованието и науката.⁣ Всичко това бе прието едва ли не на ура в НС. Ректорите, разбира се, са доволни, понеже⁢ при новата⁤ практика всякакви несвойствени специалности ‍тук и там ще‍ си останат, прикрити зад „съвместно обучение“,​ дори калпавите вузове ще се скрият зад‍  смокиновото листо ⁤на ‌тази теза. А „куфарните“ преподаватели, които шетат из вузовете и са около⁢ 8000 по данни на НСИ, ще се множат на⁢ воля. Така намеренията да се сложи ⁣ред във висшето образование си остават само на хартия, понеже и досега контролът върху обучението и качеството⁤ дава слаби резуални грижи и инфраструктура. ​Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите,‍ властите предпочитат да оставят този процент в минимум, за да могат да се хвалят с икономически успехи. Но истинският успех на една държава се измерва не само по размера на икономиката, а ⁤и по качеството на живот на нейните граждани. Затова е необходимо да се промени⁢ този подход и да се инвестира повече в обществените сфери, за да⁣ се осигури устойчиво развитие ​и ‌благополучие за всички.здравеопазване и други обществени нужди. В момента този процент е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да се увеличи финансирането за публични разходи, за да се подобри социалната инфраструктура и услугите за гражданите.

Тези проблеми не могат да бъдат решени ‍бързо и лесно, но е ⁢необходимо‍ да се ⁢започне действие в тази посока. Властите трябва да се ангажират с постепенно увеличаване на минималната‍ заплата, разсрочено плащане на‍ сметките и ​увеличаване на‌ финансирането за публични разходи. Само по този начин ще може да‍ се подобри животът на гражданите и да се намали социалното неравенство в страната.

особено ⁣след престъпните изцепки на някогашния министър Симеон Дянков. Това е ‍най-острият проблем, който ‍трябва да бъде решен, преди да се къдрят промени и имитации на развитие. Сто пъти ни го ‌казват и от структурите на  Европейския съюз в различни доклади.  Струва си да направим една кратка справка в ⁤данните на Евростат за 2020 г.

Публичните разходи за наука у нас са намалели ⁣още спрямо 2010 г. и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ‍ЕС този процент е 0,77. Общо ‍от държавни и частни източници в Евросъюза за​ наука се инвестират средно 2,3% от БВП, България инвестира 0,9%. Ако се съди обаче по средносрочната бюджетна​ прогноза на досегашното правителство, приета и в НС, страната ни влага за‌ наука още по-малко – 0,4% от ​БВП! При‌ това – този показател включва не само субсидиите, но  и европейските инвестиции, и собствените приходи на научните организации. И чак до 2024 г. процентът‍ е замразен на тези унизителни 0,4 %, ‌а същото остава и ‍за 2025 г., както пише в​ прогнозата за 2023 -⁢ 2025 ‌г, приета ⁢засега само от МС през април т.г. А на фона на заплатите в науката, за които вече стана дума, тригодишната бюджетна прогноза до 2024 г., ‍приета ⁤вече от НС, предвижда субсидиите за БАН да‍ останат около 120 млн. лв., колкото са сега без допълнителните само за тази година 20 млн. лв.

Сегашната субсидия ​за Селскостопанската академия е замразена до 2025 ‍г. на 32,6 млн. лв., за държавните висши училища  – на около 620 млн. лв. За МОН, откъдето се финансират​ училищата, държавните вузове и БАН през 2024 г. субсидиите ще се‌ увеличат с…‌ 67,7 млн.⁤ лв. Нямат значение​  криза, инфлация, растящите цени на ⁣тока, водата и топлото. В оповестената програма на евентуалното ново старо бъдещо правителство ​секторът на‍ научните изследвания дори не се споменава. На⁢ фона на всичко това,⁢ ако някой още⁢ има илюзии, че ще развиваме наука,  да отиде да се‌ лекува.

За висшето образование отделяме ⁢0,6% ⁣от БВП публични ‌средства, в ЕС среднинфраструктура. В момента този процент е много по-нисък от европейските стандарти⁤ и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо ​е да се направи сериозен преглед на бюджета и да се увеличат средствата, отделени за публични разходи, за да може страната да се развива и да предоставя по-добри услуги на гражданите си.

Тези проблеми не могат ⁤да бъдат решени от ден на ден, но е необходимо да се започне работа върху тях веднага. Само по този начин страната ще може да се ⁤развива устойчиво и да осигури по-добро бъдеще за своите граждани.

инфраструктура. В момента този процент е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да се направи сериозен преглед на бюджета и да се увеличат средствата, отделени ‍за публични разходи, за да ⁤може ⁢страната да се развива и да предоставя ‍по-добри услуги на гражданите си.

Тези проблеми не могат ⁢да бъдат решени отделно, а само чрез съвместни усилия на властите, бизнес сектора и ‌гражданското общество. Необходимо е ​да се намери баланс между икономическия растеж⁤ и социалната⁢ справедливост, за да може страната да⁢ се развива устойчиво и да предоставя равни възможности за всички‍ свои граждани.

В заключение, икономическите проблеми, пред които сме изправени, изискват сериозни и бързи действия от страна на властите. Необходимо е да се намерят решения, които да бъдат в интерес на цялото общество и които да осигурят устойчиво икономическо развитие за страната.Да, сега разбирам, че ‍увеличаването на разходите за отбрана и ⁣сигурност означава, че държавата се ⁣подготвя за по-големи инвестиции в военни сили и оборонителни системи. Това със сигурност прави осемте Ф-16 и другите военни оборудвания значително по-значими, тъй като те ще играят важна роля в укрепването на⁣ отбранителните възможности на страната.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.