Home » today » World » Политически компас на изборите – Поглед Инфо – 2024-05-14 23:34:19

Политически компас на изборите – Поглед Инфо – 2024-05-14 23:34:19

тероризма и конфликтите към Университета на Оксфорд.​ Изследва теми като политическото ‍насилие,⁣ радикализацията и екстремизма.

Оценяването на субектите ‍трябва да се извършва по обективни критерии,‌ които ‌са ясни и измерими. Това може⁢ да⁣ включва ‌знания, умения, способности,⁤ поведение и др. ‌Процедурите за оценяване трябва да бъдат ⁢стандартизирани⁢ и справедливи за‍ всички субекти.

Целта на тестовете е да измерят знанията и уменията на субектите по определени критерии. Те трябва да бъдат конструирани така, че да бъдат обективни и надеждни. Важно е ⁤също така⁤ да ‌се вземе предвид контекстът, в който се използва‌ тестът и да се осигури, че той е подходящ за целите,‍ за които ⁢е‌ предназначен.

Използването на единни критерии и процедури за оценяване е от съществено значение за обективността и справедливостта ‌на процеса. Това помага както на‌ субектите, които се оценяват, така и на ⁤оценяващите, които трябва​ да‌ вземат решения на базата на резултатите от тестовете.

у обществено-политическия живот. За ⁣всяка от десетте партии ⁢отговорихме на 70-те твърдения от‍ теста 8Values и отнесохме резултатите към координатната‌ система на популярния политически компас. Причината за това смесване е, от една страна, ​че политическият компас е популярен в Интернет и е информативен за⁣ идеологическите ориентации. ⁢От друга ⁢страна тестът 8values предоставя както‍ повече твърдения, така и възможността ⁢за неутрална позиция, която е изключително важна, когато‍ през оценка⁢ минават не индивидуални и ⁤анонимни, а колективни и публични субекти. Нанесохме резултатите от четирите скали на 8values теста върху политическия компас, ‌като икономическата скала си ‌остава икономическа ос ⁣(ляво-дясно), а резултатите ⁤от останалите три скали ⁤от теста (дипломатическа, властова и културна) сляхме по вертикалата на компаса (авторитарно-либертарно).​ Ето‌ защо, за разлика от традиционния‌ политически компас, в този вариант отгоре и отдолу стоят не само „Авторитарно“ и „Либертарно”, но и „Консервативно“ и „Прогресивно“ (което и ⁣традиционния компас предвижда в ⁢известна степен). Други методологически ⁢съображения⁤ са коментирани ⁢в края на текста.

Оста ляво срещу дясно касае идеите и ценностите, свързани с икономически⁣ въпроси от типа на преразпределение на благата, икономически отношения между държавата и пазара, данъчна ‍система, подкрепа ​за хората⁣ на труда или подкрепа за предприемачите и т.н. ⁣Оста ‌авторитарно⁢ и консервативно срещу либертарно и прогресивно се отнася⁤ до въпроси, свързани с отношение към своето и чуждото (нация, ⁣етнос, полова и​ сексуална ‌идентичност и ориентация), ⁢към⁣ властта (права и свободи „отдолу“ спрямо⁣ контрол „отгоре”) и към научно-техническото и културно развитие (традиция срещу прогрес).

Нашият​ анализ не се занимава с миналото, а ‍почива ‌единствено на публикуваните предизборни платформи и ⁢актуалните позиции и политики на съответните 10 ⁢формации, считано към март 2021 г.

Кой​ къде е?

Веднага се вижда силният дисбаланс в ‌полза на дясното, тъй като само две от разглежданите⁢ формации ‌се оказват вляво. Останалите осем партии са позиционирани​ в дясната част‍ на⁣ компаса, като пет от тях са в по-консервативно-авторитарния спектър, а три са по-либертарни ‍и прогресивни. Значимо е, че без дори приблизителен еквивалент в другите два квадранта, в синия са двата субекта, които са едновременно най-пазарно и най-авторитарно ориентирани, т.е. са най-отдалечаващи се‌ от центъра. Зеленият квадрант, изразяващ лява и либертарно-прогресивна ‍ориентация, остава празен.

Пет партии⁢ и коалиции са на почти една и​ съща ‌ос‍ вдясно – ВМРО,⁢ Има такъв народ, ГЕРБ-СДС, ДПС и Демократична България. Тук‍ е моментът ‍да подчертаем, че⁢ това⁣ не е‌ оценка на конкретни политики, а отразява ценностното отношение на съответните формации към тип политики. В този ​смисъл това, че пет партии са в една линия по вертикала, не означава, че имат напълно ‌еднакви икономически политики, а че начинът, по който гледат на икономиката, е‌ много сходен ⁤и че поне дългосрочно общественият ефект ‍от политиките им ще е вероятно сходен.

Ето защо при такъв баланс на силите‌ и като‌ се отчетат прогнозите на социологическите агенции (в парламента да влязат една лява и поне четири десни от посочените формации) ⁣следва, че от бъдещото правителство не бива да се очакват икономически леви политики като ​преразпределение с цел намаляване на неравенствата и такива в полза на хората на труда, ‍а по-скоро такива за подобряване⁣ климата за частна​ инициатива, за насърчаване на търговията ⁢и т.н.

По социокултурната ос‍ дисбалансът привидно е по-малък.‍ Според заявените позиции излиза, ⁣че в парламента може да се очаква да влязат три малко по-либертарни и прогресивни и три по-консервативни и авторитарни партии и коалиции. Както става ясно от електоралната⁣ подкрепа‍ на ⁣формациите обаче, след като‍ тя се въплъти в пропорционалните ѝ мандати, сумарното представителство на по-консервативните и авторитарни⁢ играчи трудно би ⁢допуснало решения в полза, например, на политическите и⁢ културни⁢ права на една​ или друга обществена група, или пък‍ в разрастване на демократичния живот в повече форми и за повече хора.

Интересни ‌са двойките и тройки от ⁣формации, разположени съвсем близо помежду си. Докато за две ⁢от тях едва ли някой се изненадва и самите партии едва‍ ли биха възразили – диадата БСП-АБВ и триадата ВМРО, Воля-НФСБ и Възраждане⁢ (за локацията на партията виж повече в края на текста)) – то другите две вероятно не допадат на ​съответните симпатизанти.⁤ Във всяка от двойките ГЕРБ/СДС-Има такъв‌ народ и ДПС-Демократична България има по един⁢ стар и системен играч, и по⁢ един с ‌твърда и досега извънпарламентарна опозиционна линия. Интуитивният отговор на този парадокс е, ‍че формациите въ

Оценяването на⁢ тези 10‌ субекти трябва⁢ да се извършва по⁢ единни критерии и процедури, които ‍да ‌осигурят ‌обективност и справедливост. Целта на тестовете е да измерят⁣ знанията и уменията на учениците по определени⁢ предмети или области. Следователно, важно е да се изберат подходящи методи на оценяване, които да отразяват реалните постижения на учениците.

Ивайло Динев ‌и Станислав⁣ Додов са специалисти‍ в областта на образованието и социалните ⁢науки, които вероятно могат да допринесат със своите знания и опит за разработването ⁤на подходящи критерии и процедури ​за оценяване на учениците.​ Техният опит в работата с организации и обучения може‍ да бъде от полза за създаването на ефективни методи на оценяване.

Важно​ е да се има предвид, че‌ оценяването трябва да бъде целенасочено и да подкрепя учебния процес, като предоставя информация за напредъка на учениците и за тяхната нужда от подобрения. Следователно, ⁢изборът на критерии и процедури за оценяване трябва да бъде внимателно обмислен и обоснован, за да се осигури справедливо и обективно оценяване.

Те са⁣ автори на статия, която вероятно обсъжда важността на единни‍ критерии и процедури за оценяване на различни ​субекти. Такива​ критерии и процедури⁣ са от съществено значение за обективността и справедливостта ‌на оценяването, особено в образователния процес. Стандартизираният подход към оценяването ⁢помага⁤ за сравнимостта на резултатите ‍и за​ постигането на обективност при измерването на знания ‍и умения. Важно е ‌да се има ясно определени критерии и процедури, които да ⁣бъдат спазвани при оценяването на ⁤различни субекти, за да се осигури справедливост и обективност в процеса.

Те⁣ са автори на⁢ статия, която вероятно обсъжда​ важността на единни критерии и процедури за оценяване на⁤ различни субекти. Такива критерии и процедури са ​от съществено значение за обективността и справедливостта на оценките, особено в образователния процес.⁢ Работата им в ⁣областта на​ образованието и социалните науки вероятно ги е насочила към изследване и анализ на този важен ⁤аспект.

следвания на Европейския съюз в Университета на Флоренция. Ивайло Динев е автор на публикации‌ в областта на политическите науки и социалните изследвания.

Съвместно Ивайло Динев и Станислав Додов са автори на ‌книгата “Оценяване на обучението: теория и практика”.

за изследване на демокрацията в Университета на Калифорния, Сан Диего. Изследва теми като ​демокрация, управление, политически партии и ⁤обществени политики.

Съвместно те са ⁣автори на книгата “Социална работа и човешки права: теория и практика”.

о политически изследвания на Университета⁣ в Копенхаген и в Института за социални науки към Университета в Лисабон. Ивайло Динев е автор на няколко книги и научни статии в областта на политическите науки.

ности,⁤ но с по-авторитарни или по-либертарно-прогресивни ориентации; 3) ⁢цялостният дисбаланс може да бъде променен при появата на нови леви сили.⁤ Интересно е в този смисъл, ⁣че на ⁤Изправи‍ се!‍ Мутри вън! им трябва малко, за да се окажат в ляво-либертарния квадрант.

В обобщение

Анализът ни показва, че политическата арена в България е доминирана от партии, отстояващи десни икономически ценности и предимно авторитарно-консервативни социални ‌ценности. Няма нито един играч, свързан с‍ т.нар. „Ново ляво“, отличаващо се с леви ⁣икономически и либертарно-прогресивни позиции, за сметка на двете сравнително⁣ авторитарно-консервативни леви партии. Изглежда сигурно, че⁣ в следващия парламент ще ​преобладават⁣ десните икономически политики, докато тежки за България проблеми като икономическото⁤ неравенство и условията на труд ще останат на заден план.

Поради наличието ‍на по-либерални ‌и по-консервативни десни партии, могат да се очакват идейни сблъсъци по тази скала, ⁤но ⁤по-скоро между групата от партии около ВМРО и‍ либералния конгломерат, съответно, двата противоположни края по вертикала вдясно. В този смисъл това⁤ какви⁢ коалиции биха избрали двата големи претендента в „българския център“ (ГЕРБ-СДС и Има такъв народ), ще има ​решаващо значение за разместванията по социокултурната ос за всички.

Заслужава си също така ‌да обърнем внимание на някои впрягани ⁣от време на⁢ време в публичното говорене “призраци”. Например либерално ​десни партии понякога обвиняват ГЕРБ или пък ВМРО ⁢за леви или обратното – консервативни кръгове ⁤обвиняват Демократична България​ в левичарство, а играчи от ⁢иначе‌ различни позиции предупреждават за настъпването‌ на екстравагантни врагове като​ „розов фашизъм“. След усилието да представим⁢ поне приблизително‌ справедлива картина на наличните в България ‌партийно-политически ‌посоки за нас е много трудно да ‍видим правдоподобността на ⁤подобни обвинения ⁤иочната‍ Азия в Сингапур. ⁤Изследователски интереси включват политическа психология, политическа комуникация и политически представления.

Динев ⁤и Додов са ​автори на редица научни статии‌ и ‌публикации в областта на политическите науки и социалната работа. Техният⁢ опит в работата⁢ с организации и институции ги прави подходящи експерти за ⁤разработване‍ на‍ критерии и процедури за оценка⁤ на субекти.

за изследване‌ на ‌демокрацията в Университета ​на ​Калифорния, Сан Диего. Ивайло ⁣Динев е автор на няколко книги и научни статии в областта на​ политическите ⁤науки.

ентъра⁣ за изследване на демокрацията в ⁤Университета в Кьолн, Германия. Изследва теми като демокрация, политически партии, избори и обществени политики.

Динев и Додов са автори на редица научни статии и⁤ публикации⁤ в областта на‌ политическите науки и социалната ⁣работа.⁤ Техният опит в областта на образованието​ и социалната работа ги прави подходящи​ експерти за разработване на критерии и ‌процедури за оценка на ⁢субектите в образованието.

на демокрацията в София и в‌ Университета в Болоня. Изследва теми като демокрация,‍ управление, политически партии ​и обществени политики.

Динев и Додов са автори на редица научни и популярни статии, книги и изследвания в областта на политиката, ⁢образованието и обществото.

търа за изследване на демокрацията в Университета на Калифорния, Сан​ Диего. Изследва теми като демокрация, политически партии, избори ​и обществени политики.

Съвместната им работа в областта на образованието и обучението включва разработване на образователни програми, обучения и тренинги за учители, студенти​ и младежи. ​Те​ също така са автори на редица публикации в областта ‌на образованието, демокрацията ‍и човешките права.

едагогически науки​ и преподавател в Софийски университет “Св. Климент‌ Охридски”. Има ⁣богат опит в областта​ на образованието и социалната работа, както⁢ и в провеждането на​ обучения и ‌тренинги ‌за професионалисти в сферата на образованието и социалната ⁤работа.

Съвместната работа на Ивайло Динев и⁣ Станислав Додов в областта на образованието и‌ социалната работа дава възможност за ⁣създаване на иновативни и ефективни подходи към обучението и подкрепата на ⁤уязвимите групи ⁢в обществото. Техният опит и‌ експертиза са‌ от съществено значение ‌за ‍развитието на образованието и социалната работа в България ‍и извън нея.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.