Home » today » News » Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 16:54:33

Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето – 2024-02-28 16:54:33

/Поглед.инфо/ Изминалата 2023 година‍ беше изключително⁢ динамична и наситена⁢ със събития, както в икономическия‍ живот, така и в политиката и геополитиката. Това беше година ‌на превратности, промени и ускорено раждане на новия многополюсен‍ свят.​ За ​съжаление беше и година на конфликти и противопоставяне, за които няма изглед да бъдат прекратени в близките месеци. Отминаващата 2023 година беше година ‌и на породени, както от Ковид⁤ пандемията, така и от геополитическото противопоставяне, икономически сътресения. През периода ⁣2020-2022 бяха нарушени глобалните логистични⁤ вериги, а заради войната в Украйна (и после войната в Газа или събитията в‍ Червено⁣ море) и отказа от евтини енергийни⁢ ресурси се стигна ‌дори до рецесия в много от държавите от ЕС и икономически проблеми по цял свят. На този фон за глобална котва ⁣на икономическия растеж се утвърди Китай. И в този смисъл новогодишната​ реч на президента Си Дзинпин ‍е⁢ особено важна и се превръща в ⁤своего рода пътна ⁢карта за идната ⁤2024​ година.

Китайският президент в речта си, разбира се, направи обзор на отиващата си 2023 година преди ⁤да ни разкрие какво може и трябва да очакваме през идващата 2024 година. Според Си през 2023 са преодолени сериозни предизвикателства. Той припомни как Китай е‍ продължил да нормализира ‍живота⁤ след Ковид ⁢пандемията и да ⁤възобновява икономиката и нейното⁤ висококачествено развитие. Тук си струва да добавим⁢ от себе си, че ⁣на фона на ⁤изпадането в рецесия на ‌редица развити страни, възстановяването на Китай през 2023⁢ година наистина беше изумително.‍ Страната не само постигна, но и надхвърли таргета си от 5 процента ⁤икономически растеж за годината (спрямо свиването⁢ на икономиката в страни като ⁣Германия, Швеция‌ и други).

Вътрешният пазар на‌ Китайската⁤ народна република се‌ превърна в мощен генератор на ‌растеж и стабилност,⁣ вдигайки очакванията и надеждите не само на китайския⁢ бизнес,‍ но и‌ на всички международни партньори на Китайската народна‍ република.​ И това стана именно благодарение ‌на фискалните и финансови мерки и стимули на китайското правителство.

Въпреки редица трудности свързани с пост-пандемичното възстановяване, ⁤не се ​сбъднаха почти злобните​ “прогнози” на някои западни анализатори за икономически колапс на китайския гигант, а “нуждата от‌ намаляване на риска и отделяне” се показа като зловредна реторика, предвид ‍нивото на взаимосвързаност на икономиките​ на‌ Китай и Европейския съюз например.

Китайският лидер в‌ речта си припомни как страната⁤ му е усъвършенствала⁣ системата на модерната индустрия, а ​същевременно са се издигнали нови интелигентни, развити и зелени сектори⁤ в икономиката. Тук е нужно‌ да припомним, че Китай неслучайно ⁤се превръща в най-големия ⁢производител​ на електроавтомобили, на литиеви батерии ⁣и други подобни важни ​технологии, ⁣а също ⁢и лидер в сферите на изкуствения интелект ​и роботиката.

Той спомена развиването на иновациите ​в страната‍ с бързи ‍темпове, привеждайки‍ като пример първия търговски⁢ полет на самолета С919 например, който ⁤представлява успешна⁣ разработка за пътнически самолет на Китайската корпорация за търговски летателни средства (COMAC). Факт е, че в момента китайският вътрешен пазар е една пета от‍ глобалния въздушен трафик ‍и растежът му е по-бързо, отколкото този ⁤в Европа и Съединените щати, поради което беше естествена ⁢появата на C919, която е логична⁣ закономерност от отдавнашните китайски усилия за развитие в авиостроенето.

Си Дзинпин като пример за иновациите ​посочи и изстрелванията на космическите кораби “Шънджоу” и подабянето на дълбоководната ⁤подводница “Фъндоуджъ”. Нека‌ да припомним за какво става ‌въпрос. През октомври от космодрума “Дзицюен”⁢ на ракетата носител “Чанджън 2F-YAO17” бе изстрелян китайският космически кораб “Шънджоу-17” с трима тайконавти на борда. Това ⁣представляваше вторият полет в рамките на проекта за пилотирани космически полети на ‍Китай и 30-ият от началото на програмата. Това е 493-ият полет на ракета-носител от серията “Чанджън”.

Впрочем, това не са единствените китайски космически успехи напоследък. Нека ​да припомним, че първата китайска мисия на‍ Марс пусна цветни снимки на‍ Червената планета, давайки една подобрена карта за⁤ научните и изследователски мисии на цялото ⁤човечество там. Китайската панорамна карта на Марс е от най-модерните и напреднали и бе​ открита за ⁤широката ‍общественост като поредно ⁤доказателство, ‌че Пекин развива космическата си програма за цялото човечество,⁢ а не като някои други ⁢страни за тясно елитарни ⁤и дори⁤ военни цели.

Друг момент в речта на⁢ Си Дзинпин беше ⁣припомнянето на възраждането на Североизточен Китай, бурното развитие на Новата⁢ зона Сюн’ан,‍ както и на​ икономическия пояс по поречието на великата река Яндзъ, а също и при ‌Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао, които⁢ според китайския лидер са примери за нова глава в⁣ развитието на страната.

Но ⁤може би най-важните елементи в речта на Си Дзинпин, ‌бяха ориентирани и към международната общност ⁢и външната политика. Той каза, че Китай се⁢ стреми “не само ‍към собственото си развитие, но същевременно се отваряме към целия свят и поемаме отговорностите си на голяма страна”.

Отговорности, които както‍ виждаме Китай взема насериозно. ⁣Справка ситуацията в Близкия изток, където първо Пекин успя да постигне историческо⁢ затопляне и помирение между Саудитска Арабия и Иран, ‌подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия, а сега се бори за мирно урегулиране на израелско-палестинския конфликт.

В речта си ‌китайският лидер припомним,‍ че Пекин е бил домакин на срещата на върха между Китай и ​държавите от Централна Азия, ⁢а също ⁢и на третото издание на Форума за международно ‌сътрудничество “Един пояс, Един път”. Според него, при⁤ редица дипломатически и международни мероприятия, Китай е посрещнал гости и още по-важното, приятели, от целия свят. Това отразява​ нарасналата‍ дипломатическа активност на‍ Китай, който заема все по-активна роля в международните отношения с оглед на относителната си икономическа и геополитическа тежест, както‍ и факта, че страните в Азия, ⁤Африка и‍ Тихия океан все‌ по-често се обръщат към Пекин като към безпристрастен арбитър.

Не трябва да се заблуждаваме, че⁤ това отразява само факта,‌ че ​Китай е‍ най-важната в икономически план държава в света в момента и отговаря⁢ за една трета от‌ глобалния икономически растеж. Това се дължи⁤ и⁣ на⁤ уникалната политика на Си ​Дзинпин, която не⁤ търси т.нар. “игра с нулева ⁤сума”, както я⁢ наричат американците (т.е. “игра”, при която има само един победител), а обратното, ⁤залага на взаимноизгодни⁣ връзки, при⁤ които ⁣по възможност всички ще ​са‌ доволни.

“Независимо от промените, мирът и развитието винаги ще бъдат главното,⁤ а глобалното развитие може да бъде постигнато единствено чрез взаимноизгодно сътрудничество”, каза в речта си Си⁢ Дзинпин,‌ с което потвърждава⁣ по-горните думи, ‍че принципа⁢ на взаимната изгода е​ крайъгълен камък на китайската външна ⁤политика.

И от това можем да си направим извода, че както през 2023 година, така и през 2024 година,⁣ Китай ще продължи да ⁤трупа приятели‌ и партньори като залага на принципа на взаимната изгода и уважението, вместо на “играта⁣ с нулева сума”, “сдържането”, военните и политически интервенции като отиващия си геополитически хегемон ⁢САЩ, които с поведението си⁢ започнаха да ‌губят​ позиции навсякъде ​от Близкия изток до Африка ‌и‍ Източна Азия. Тук‍ е ⁤нужно да припомним например, как опитите на ​САЩ да прекъснат китайско-арабските връзки не​ се увенчаха ‍с нищо. Обратното, ролята на Китай в⁣ Близкия изток ⁤става все ‌по-важна и ключова.

Същото⁤ важи и ⁤за ситуацията в Източна и Югоизточна Азия, където САЩ ⁢се ‍опитват да въвлекат страни като Виетнам например, в своята игра на⁣ “сдържане” на Китай, но вместо това Си Дзинпин и виетнамското държавно ръководство откриха нова глава ⁤в ⁢двустранните отношения и обявиха,⁣ че връзките между двете културно и идеологически близки⁣ страни, ще послужат като пример и основа за идеята на китайския лидер за изграждане на “глобална ​общност на ⁤споделената съдба”.

Си Дзинпин отвори една важна тема. Догодина е 75-ата годишнина от основаването на Китайската⁢ народна република. Не ⁢може да имаме съмнение, че освен ‌с пищни празненства, тази годишнина⁣ ще трябва да се ‌отбележи‌ и с конкретни постижения на китайското ⁤държавно-политическо ръководство и икономика. Ето защо Си ⁤Дзинпин каза, че “ние ще продължим ‌да вървим уверено по пътя на модернизацията в китайски стил, ще прилагаме цялостно, точно и всеобхватно ⁤новите идеи за развитие,​ ще ускорим изграждането на неговата структура, ще се стремим​ към висококачествено развитие, като⁤ търсим в същото⁢ време баланса между интересите на развитието и сигурността”.

С други думи, ‌досегашната китайска ​политика ще продължи ‍да залага⁢ на уникалния и самобитен път на “социализма с китайски⁢ характеристики” и “модернизацията в китайски ⁤стил”, вместо да копира сляпо западните неолиберални тенденции, които се показаха непригодни в новите ​условия на 21-и век, на пандемии, войни ​и многополюсен‌ свят. ⁣Очевидно е от думите на китайския лидер, че ⁤Пекин ще положи сериозни усилия, за да не изпадне в капана, в който Западът​ изпадна след втората‌ половина на ХХ век, ​където в името на интересите на развитието, бяха ‍пожертвани сигурността, а също и постепенно качеството на живот на гражданите, международния мир‌ и не на последно място, околната среда‍ и проблемите ⁢на ⁢екологията.

Много‍ важен момент, който със сигурност е ⁢бил⁣ чут внимателно в дипломатическите‍ кулоари е изказването в ⁢речта на Си, че Китай​ ще продължи да подкрепя Хонконг и Макао, насърчавайки предимствата ‌и интеграцията им за дългосрочна стабилност и просперитет. С други думи, уникалният модел “една държава,⁣ две системи” ще продължи, а двете зони -⁤ Хонконг и Макао⁣ ще‌ продължат да бъдат⁣ генератори на впечатляващ икономически и финансов растеж, ⁣но в същото време няма да бъдат допускани чуждестранни намеси⁤ и опити за‍ всяване на смут, каквито имаше преди време.

Тук​ Си‍ Дзинпин подчерта много ⁢важно, че⁣ обединението на континентален Китай с китайската‍ островна провинция⁢ Тайван, е историческа ‍неизбежност. Целият ⁤свят и‌ на първо място тези, които насърчават сепаратизма в ‍Тайван, а именно САЩ, трябва да​ разберат, че това е ​червена линия за Китай. Тайван е бил свързан с‍ континентален Китай през по-голямата част от историята, населен е от преимуществено китайци и е културно свързан с останалите провинции на ⁤страната.‌ Освен това, никое китайско ръководство не може и няма да допусне, такъв голям остров до бреговете му,​ да‌ бъде превърнат в бастион на ⁤сепаратизма, на милитаризацията и да се използва за нарушаването ‌на мира и стабилността в Източна Азия,​ което искат ястребите във Вашингтон. И все пак трябва да се ‌отбележи, ‌че Си ⁢Дзинпин никъде ⁣не е споменал в ​речта си за ⁣военно‍ решаване на тайванския⁢ казус, а напротив, говори за това, че “сънародниците от‌ двата бряга на Тайванския проток трябва да работят заедно, за да споделят щастието от великото национално възраждане”.

“Понастоящем някои места в света все още‍ се ‍намират‌ във военни конфликти. Китайският народ знае много добре колко скъп е мирът и желае⁢ заедно⁢ с останалите страни да изгради общност на споделена съдба и един ‌по-красив свят с поглед към ⁤бъдещето на човечеството‍ и за благото на всички народи”, каза още китайският лидер, очевидно правейки препратка към войните в Украйна, в ивицата Газа, събитията в Червено море, Африка и не ⁢само.

Това е де факто важната заявка на Си Дзинпин, че‍ през ⁤2024 година⁤ Китай ⁢ще‍ продължи да бъде онзи ⁢”пожарникар”,⁤ който​ гаси геополитическите​ пожари разпалени от други сили. Пекин има изгода от ⁣поддържането на мира и​ стабилността, както в Азия, така и по⁤ целия свят и ще се ⁤постарае‌ да минимизира ⁤опасностите от конфликти, а също и да ограничи и дори регулира и прекрати настоящите военни и геполотически стълкновения, тъй като те заплашват сигурността на цялото човечество, ⁢на ‌Китай⁣ и‍ не на последно ‍място, нарушават⁣ търговията, логистичните връзки и взаимноизгодното развитие и отношения.

За да ⁣изгради “глобална общност на споделената ​съдба”, Китай със ⁣сигурност⁣ ще трябва да заеме дори още⁢ по-активна‍ роля в омиротворяването на огнищата на конфликти, ‌предлагайки на ⁤воюващите страни вместо конфронтация, обръщане към взаимноизгодното сътрудничество, търговия‍ и големи инфраструктурни проекти. Но по всяка вероятност в Пекин са наясно, че има по-безотговорни международни актьори, които обратното, ⁢ще търсят още ​по-големи ⁣военно-политически ⁢ескалации, поради което ще ‍са нужни сериозни⁣ усилия от международната общност.

Ако трябва да обобщим, ключът, който Си Дзинпин ни дава за предстоящата 2024 година⁣ е, че ни очакват предизвикателства и⁤ проблеми, точно както имахме такива и през 2023, но Китай ще поеме с още по-голяма ангажираност ролята си на велика държава, която работи за създаването на “глобална ‌общност ‍на споделената⁣ съдба”,‍ туширайки конфликтите ‍и ‍насърчавайки междурегионалното развитие и сътрудничество. Ще се засилят големите китайски геоикономически, инфраструктурни,⁢ търговски и стратегически проекти успоредно с китайските‍ дипломатически офанзиви за ⁣мирни решения​ на конфликтите и връщане на международните отношения ⁣в⁣ руслото на ⁢международното право. През 2024 година ще има и много уникални възможности, които ще се отворят предпо-активна и отговорна роля в международната общност. Това включва спазване ⁢на международните правила и норми, участие в ‌решаването⁤ на глобални проблеми като изменението‍ на климата и бежанската криза,⁤ както и подпомагане​ на развиващите се страни за постигане на устойчиво и равноправно ‍развитие. Само по този начин Китай може да играе конструктивна роля в изграждането ​на‌ по-добра и по-справедлива световна общност.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.