Home » today » Entertainment » Не съм Ви ядосан, Мистър Кьосев – 2024-02-26 17:08:36

Не съм Ви ядосан, Мистър Кьосев – 2024-02-26 17:08:36

а се движи в правилната посока. Така⁤ че, ако и вие усетите, че нещо не е както трябва, не се‌ колебайте да промените посоката си и да се движите към по-правилния път. В крайна сметка, важно е да стигнете до целта си, а не да се загубите по пътя.та на посоката и реши да се обърне.⁢ Той осъзна, че понякога е ‌необходимо да се направи ⁤корекция​ на пътя си, за да се достигне до желаната⁢ цел. Така⁢ че,‌ ако се‍ чувствате изгубени или изправени пред труден избор, може ‌би⁢ е време да⁢ промените посоката си и да потърсите нов път към успеха.рта⁤ на‌ „бро”, „мен”, „мада фака” и други железарии⁣ и ‍стомани на хегемонията, въобразили ⁢се, ‍че ‌така си​ изграждат по-яки екзоскелети на постхуманистични киборги, но всъщност заковавават в съзнанието си несъзнателно и естествено ⁣по-здраво‌ глобализма на глобализатора, ‌който какво прави с тях?

Кара ги доброволно ⁤да⁢ си​ слагат произведените от‌ американската ⁢индустрия когнитивни контрацептиви за малки езици. Налага им стереотипното подчинение зад маската ‌на най-свежото освобождаване.

Подпомаган‌ е този‍ поход и от ред български професори, грантояди и соросоиди, които вместо да​ пазят⁣ българския език, култура и прочее, вместо да се бият до последно, подигравчийски прокламират едва⁢ ли не, че‌ всичко, „произведено в България”, вече е… Абе,​ покойник. Че няма бъдеще пред българската литература.

2. Нямало ‌бъдеще пред⁣ българската литература?

Пегас. В който ври ⁢кръвта на Медуза. Получих‍ статуетка на такъв​ крилат кон от бронз. На един поетичен конкурс в края на 90-те [конкурса „Южна пролет”]. Тогава бях чувал бегло ‍за Елен Сиксу. Но не я бях чел. За феминизъм в Софийския университет бяхме учили, но мислех, че „Сънят на Медуза” е‌ оригинално заглавие на професор Милена Кирова, а не ⁣парафраза на „Смехът‍ на Медуза” от спомената секси, секси професор Сиксу. Изобщо… Царе сме на парафразите. ⁢Така професор Александър Кьосев като Ницше критикуваше навремето с помощта ​на чук, а също и състави по подобие с Блум сборник „Българският канон?” После повтори жест на ​Ръсел – на поход за референдум, ⁢седя и⁣ на ​жълтите ‍павета с Конституцията на ​Република България в ръка⁢ (знаем обаче от Маркс, че историята се повтаря като ‌фарс). Облегна се и върху заглавие на Пол де Ман чрез книгата си ⁢„Караниците⁤ около четенето”. През 2016 година, гледам, мистър‌ Кьосев пак ⁢минал по чуждестранна тавтологична пъртина. Посредством манифест. Именуван „Републиката​ е в опасност”. Е, не. Все под индигото на⁣ Абарис. Докога ще сте манифестни фетишисти?⁤ И манифестни ‍манифактури? ДОКОГА ЩЕ СТЕ ФАРСОВИ ‌ПРОФЕСОРИ-ФИЛИСТЕРИ? Ще бъдете ли автентични? Стига с тия цитати, парафрази. Постмодернизмът умря. Кога?

а). постмодернизмът умря ⁤в Париж на 4 ноември 1995 година, когато Жил Дельоз скочи от прозореца;

б). постмодернизмът умря‌ в Париж на ‍21 април 1998 година, когато Жан-Франсоа Лиотар си‍ отиде неочаквано от левкемия;

в). постмодернизмът ⁢умря в Париж в ранните часове на на 9 октомври 2004 година, когато Жак Дерида почина от рак ‌на панкреаса;

г). постмодернизмът умря в Париж, ‍когато след дълго боледуване на 6 март 2007 година настъпи кончината на‌ Жан Бодрияр.

Дали с ⁢тях не умря Париж?

Защото не стана ⁤ли така, че като едни романтици французите, усъмняващи се⁤ във всичко още от времето на талантливия поспаланко Декарт, проспаха и радикалния уахабитски ислям? Дето ​се вика: ДОКАТО РАЦИОНАЛИСТИТЕ СЕ НАУМУВАТ, ЕМПИРИЦИТЕ ПРОМЕНИХА СВЕТА.

Дали това беше същинският апокалипсис, приключил с издъхването​ на четирите⁢ конника на постмодернизма Дельоз, Лиотар, Дерида, Бодрияр или ще се окаже котка⁤ с ‍девет живота, та докато все още на тоя свят са… няма да уточнявам⁤ кои (да са живи и здрави, ⁤макар и на ⁣преклонна възраст), ще продължава ⁤да светува, макар и едва-едва, не знам, но че кибермодернизмът все по-здраво ни ‍владее, в това съм ‍убедително убеден. Защото засега всичко сочи, че американският прагматизъм е разраснал мозъчните си колонии повсеместно. Затова Русия, когато започна⁣ да се еманципира,‌ й ⁤скочиха.

У нас обаче шизо- и деконструктивистките гримоари на ‌Дельоз и Гатари или на Дерида например, или на приятелката ⁢му Елен Сиксу продължават ‍да са любими на нашите академични шамани. От тях ‌те най обичат​ да вадят заклинанията си. Не се осмеляват сами да сънуват магьоснически формули. Все някой друг трябва да ⁢им докара оригинал от съня си, и те само да се отдадат лениво на повторения, ⁢да напяват-напяват, цитирайки, докато циреи⁤ и пришки не им излязат на езиците.

Защо има Люблянска школа? Защо няма Софийска школа? Съществувала,​ видите ли, „Невидимата‌ школа”. Това е като​ вица, в който Жената котка и Невидимия правили секс на покрива. Прелетял оттам Светкавицата, отдавна бил⁤ навит на Жената котка и – ⁢бам – гледа я гола в съответната поза. Светкавицата се възползвал, после пак отлетял. ⁣А Жената котка се учудила – абе, Невидим, какво става? Не знам, рекъл Невидимия, обаче някой ми скъса задника. Така и на маститите български интелигенти все са им⁣ невидими школите и кризите. Несериозно е. Защо? Сами узнаваме отговора. Не е ⁤труден за откриване, на базата на припомнянето. Ами, щото няма авторитети. Кой е авторитет? Мистър ⁢Кьосев ли? Ми​ той не си ‍вярва. Той не се осмелява.

посоката и реши ⁣да дойде отсам. Той разбра, че е по-мъдро да се придвижваш ⁣в правилната посока, отколкото да се бориш срещу течението. Така че, ако усетите, че нещо се​ обърка в живота ви, може⁤ би ​е време да ‍промените посоката си и да се придвижите към по-добрите възможности, които ви очакват отсам.та ни. Кьорчовци!

3. Престрелки на дребно във „Фейсбук”

Ден след ⁣обявяването на Панамските ‌канални досиета, очевидно взели на мушка еманципиращия се‌ от англоезичния Запад руски президент Владимир ⁤Путин, написах на стената си във „Фейсбук”: „Грантоядите, соросоидите​ и останалите допринасящи глупаци, ‍забелязвам, гледат и не вярват на ушите си, ⁢че лепилото не ⁣хваща. Защо? Защо?! Ми лъжливото овчарче, сладурчовци… Колко пъти ни лъгаха – ‍то⁢ не беше‍ с менте снимки ‍на химически оръжия в Ирак, то не беше с фалшива борба с тероризма​ – та някакъв ‍си ПАНАМАГЕЙТ ли ще ⁤подейства? Няма. Тия манипулативни похвати са изчерпани ‌още от 90-те. До последно са изстискани. Тъй‌ че и да ⁤се ⁤скъсат​ да ​натискат небивалиците си у зрителите ⁣групата „независими” журналисти, ⁤лепилото ‌им отдавна не слепва. Лепилото, глупако!”

Веднага професор ‍Александър Кьосев ми скочи с коментар на стената: „А бе какво му стана на това момче,⁤ Стоил?”. ⁤Отговорих, че омаловажаващите трикове от типа „какво му стана на това момче Стоил” също останаха назад. Кьосев после написа под същата публикация: „Характерният тюрлю-гювеч: левичарство, ⁤православие, путинизъм,‌ омраза към‌ големия свят, анти-американизъм, русофилство, теории на конспирацията, плюс много ругателства ⁢във всички​ възможни посоки, злоба, ‌ресантиман ⁢… Момче, опорни точки, а?” Отговорих: „КАКВА ОМРАЗА КЪМ ​ГОЛЕМИЯ СВЯТ, Г-Н ПРОФЕСОР? Та ние​ постоянно четем големия свят, не спираме да го ​изучаваме. Със същата сила „опорни точки, а?” бихме могли да додадем ⁢като довод и по отношение на Вашето изказване за русофилство, теория на конспирацията, плюс много ругателства… Знаете ли, мистър Кьосев, интуитивно усещам, че Вие⁣ сте от малкото,‌ които чувстват, че Вятъра на промяната ‍обръща ⁣посоката си, както⁤ находчиво ⁢тия дни някой се изрази.” ​И прочее… Дискусията обичайно се разцепи на про и анти. Няма да я преразказвам цялата, стои​ си ⁣на стената ми⁢ във фейса, макар мистър ‍Кьосев да се усъмни пък на неговата си стена, ⁤че съм щял​ да изтрия думите му. Защо да ги трия?

4. Вятърът на⁤ промяната ⁣наистина обръща посоката си

Няма да озаглавявам този ‍текст „Рошкев contra Кьосев”, тъй като отлично ⁢съзнавам, че ‌не ​съм (тук минавам на Вие) ​на нивото Ви, господин професоре Кьосев, най-малкото сте на възрастта на баща ми и майка ми (1953) и сте имали‌ повече⁣ време на тоя свят да прочетете по-голям брой книги. Затова и не ⁤съм Ви ядосан, че ме‌ наричате „момче”, все пак в⁤ известна степен сте ми поведенчески родител. Искам обаче да споделя отново и с Вас, че лично аз, след⁤ дълги колебания, осъзнах, че типът военна операция, наречен „цветна революция”, който ‍САЩ така на широко продуцираше,‍ се⁣ оказа един от НАЙ-ХИТРОУМНИТЕ ДОСЕГА ​ТРОЯНСКИ КОНЕ в човешката история. Така без ‌пушка да е пукнала, без изобщо да се ‍налага за театъра ​на бойните⁤ действия да бъде откачвана пушката от ‌стената тоест, Западът кибермодерно​ завзе​ Източна Европа. Един вид ⁣Третата световна война беше започнала привидно мирно⁢ през ‌1989 ⁣година, за да разгроми тихомълком за⁢ четвърт век структурирани държави​ като една България например или​ дори могъщия Съветски съюз, и да ‍установи ‍със завоалирани попълзновения новия световен ред ⁢на кибермодерната империя САЩ (другаде, през 2007 година, съм писал, ‍че САЩ са мониторът, а ⁢сървърът е във Великобритания). Инсталирането на кибермодерната империя се ‍случваше до момента обаче, в който ⁣в Русия​ се осефериха⁣ от махмурлука си след празненствата покрай падането на Берлинската китайска стена. ⁢Загряха най-после,⁤ че не ги приобщават, а всъщност ги сваряват бавно като жаба. ⁢Та чак през⁢ 2014 година, цял четвърт век ⁣след началото на Третата световна война, съвсем⁣ „стоплиха” един вид за к’во иде реч. Че почнаха най-сетне реален отпор‌ на подлия, подмолно лукав враг, преструващ ​се на приятел. Който пък​ междувременно така беше препил‌ с ⁢кръв като ненаситен вамп, ⁣така му се беше⁢ надуло самочувствието, че не усети как от‍ лакомия е на път ⁣не само да изпусне‌ руля на света, но ​и да бъде смачкан от тежестта си и изхвърлен зад борда ​при следващия голям завой на Историята,⁢ чиято посока, ​по всичко личи, тоя път няма да е в полза ‍на САЩ. Парадоксът, който‌ съм забелязал⁤ е, ⁤че като⁤ критикуваш Запада, те⁣ наричат⁣ комунист. А точно комунистите всъщност предадоха народа⁤ на ​България и Русия на ​Запада. И не възприемам за⁣ сериозен‌ аргумент обвинението: „Щом Русия е по-готина от Запада, ЗАЩО СИ ПРАЩАТ ⁣РУСОФИЛИТЕ‌ ДЕЦАТА⁣ НА ЗАПАД, А ​НЕ В РУСИЯ?!” Само „умник” би се удивил от това. Разбира се, че на Запад е по-хубаво.⁤ В Лондон например или в Ню Йорк. Много по-хубаво! Точно‌ за това Западът не ​позволява и ⁤в​ Източна Европа да има‌ ставане „като на Запад”. В момента, в който Русия или други ​държави‌ от Източна ‌Европа искат да се ⁣изравнят ⁣по възможности със Запада, ги ‌спират. Не им дават да‌ прокарат „Южен поток”, да речем. Там е проблемът.

Затова трябва да работим за ново⁣ Възраждане на България, за защита‍ на българския език, за повече‌ българска литература в образователната система;​ да се изписват табелите първо на български;​ да работим ​за прокарването на отечествени‌ интереси – да е във възход родината ни, не да ‍бъде разрушено битие. Никой няма да ни помогне, трябва ‍сами да ‌се вземем ⁢в ръце. ​Да си вярваме. ‌Ето, идва, да кажем, някакъв хитруващ  спекулант тип Меясу и ⁢ти‌ казва – ‌възможно е всичко⁢ да се случи… „Хиперхаос”.​ Пълна глупост естествено,⁢ но си вярва. И му вярват. А наш’те – не. Те не си вярват. Или си вярват колкото да издърпат ушите ‌на някоe нетитулувано „момче”. Но да скочат срещу ръжена? Не смеят. Затова си ⁢позволявам да Ви помоля, професор Кьосев ‍(понеже наистина интуитивно чувствам от ⁤някои ваши по-нови коментари усета Ви, че вятърът на промяната обръща посоката‌ си), да помислите – дали не е по-добре да дойдете ​отсам. Не е ли⁢ по-далновидно да‍ минете от правилната страна, която, ясно е, ⁤не е тая, където стоите в момента…‌ Даже Иван Кръстев усети смяната на посоката на ⁢вятъра и почна ⁣да пише в „Ню Йорк таймс” статии от типа „Валенса, Горбачов и краят на свободата”. И Кръстев като един ⁣от ония дръзновени комсомолци, станали грантояди и соросоиди, дето първи ‌предадоха България, няма какво друго да прави сега, освен да се оправдава, милият.⁢ Така че, мистър Кьосев,⁣ не ​би ​ли било полезно за Вас да помислете дали да не минете от правилната страна, за да останете ‌в историята на България? Нима не е добре‍ да помедитирате върху пропозицията „Аз ‌съм българин”? Затова Изворски, с целия си наивизъм, остана в българската история. Щото не му дремеше⁣ и обичаше да е българин. Затова и‌ Вазов ще остане ва ⁣се насърчава ‌четенето⁢ на български автори‍ и ⁢да се подкрепя развитието на българската култура и изкуство. Само ​по ⁣този начин ⁤можем да запазим и развием нашата идентичност и национално достойнство.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.