Home » today » World » Незападният свят: възможности и ролята на Русия – 2024-05-03 15:17:56

Незападният свят: възможности и ролята на Русия – 2024-05-03 15:17:56

/Поглед.инфо/ 21 век‍ ще се определя от геокултурата

Имам честта да работя‍ в Института по приложна математика ⁢на името​ на​ М.В. Келдиш към РАН ⁣и ‌съм⁤ член на Научния съвет на⁢ Военно-промишлената комисия към правителството на Руската федерация. ⁢В​ много отношения именно това определя погледа върху проблемите, които ще бъдат ‌обсъждани.

Както ​в обръщението на‌ президента към⁤ Федералното събрание​ на 1 март 2018 г.,⁣ така и във Валдайската реч на⁣ В.В. Путин на 10.05.2023 г. подчертава, че ключовите ⁣въпроси за ⁣всички нас трябва да бъдат ‍цивилизационните⁤ проблеми на Русия.

В речта на Валдай се казва: „В концепцията на руската външна политика, приета тази година,⁣ нашата страна се ​характеризира като самобитна ​държава-цивилизация.

Тази формулировка‍ точно и кратко отразява начина, по който разбираме не само собственото си развитие, но ​и основните принципи на световния ⁢ред, за чиято победа се надяваме. В нашет>Благодарим ви,⁢ че ни следите!>Следете ни за повече интересни материали и новини!

близки до ​западния⁢ начин на живот и това ще доведе до разцепление в обществото, двувластие и разпадане⁢ на страната.

От теорията има една стъпка до практиката. „През 21 век ​Америка ще се развива срещу Русия, за ⁣сметка на Русия ‍и върху руините​ на Русия“, пише Збигнев Бжежински.

Директорът на частната разузнавателна и аналитична организация STRATFOR ⁤Джордж Фридман в книгата‍ си „Следващите​ 100 години“, публикувана през ⁢2009 г., предрича „втора студена война“ между Русия и Съединените ⁣щати. Той даде следната прогноза:

„По време на Студената война Русия имаше голямо население, сега населението му силно намаля и продължава да ⁤намалява. Вътрешните проблеми,‌ особено на юг, ще отвлекат вниманието на‍ Русия от Запада. В крайна ‍сметка страната ще се разпадне дори ⁢и без война (както вече‌ се случи през 1917 г. и се повтори ⁤през 1991 г.), а скоро след 2020 ⁤г. военната мощ на Русия ще рухне”.

Нашите⁢ усилия ⁣трябва ⁤да бъдат насочени към това ⁢да се реализира не западният, а руският сценарий.

19-ти век‍ беше век ‍на геополитика – борбата беше за територии и ⁢население, които да работят за победителя.

20-ти век изведе геоикономиката на преден план. Известно е, че Сталин е казал, че Втората световна война е последната война за‌ територия ⁣и след това ще започнат войни за ресурси.

21 век⁣ ще ‍се определя от⁣ геокултурата. Научните открития,⁣ високите технологии, културните‍ стилове, творците, които могат ‍да измислят​ и⁤ реализират всичко това ще бъдат‌ по-важни от много други.

Да ⁢погледнем назад във‍ времето. Институт по приложна математика на името на. М.В. Келдиш‍ е създаден ​през 1953 г. за решаване на‍ проблеми на⁣ математическото моделиране и компютърни изчисления, които се изискват от стратегически⁤ научно-технически проекти, ⁣изпълнявани от СССР.

Бащите-основатели на‍ института бяха изключителен ⁢математик, механик и организатор на науката, президент на Академията на науките‍ на СССР, ⁣академик М.В. Келдиш, генерален конструктор​ на съветските космически кораби, академик С.П.⁣ Королев, научен ръководител на създаването на⁤ атомната бомба, академик ‌И.В. Курчатов.

Световната история от втората половина на 20-ти век беше променена от атомните и космически проекти, осъществени в СССР.

Те са в основата ‌на ‌суверенитета на съвременна Русия. Благодарение⁤ на изпълнението на тези ⁣два проекта​ беше възможно да се постигне⁢ стратегическа стабилност – на ⁢планетата не е имало‍ световни войни повече⁤ от 70 години.

За изпълнението на атомния проект ​беше ‍създадено Министерството на средното инженерство. Повече⁢ от 800 хиляди души работеха в тази огромна индустрия, от които‍ около 8000 бяха учени.

Този проект беше интердисциплинарен: успехът му изискваше съвместните усилия ⁤на ⁣химици, физици,‌ математици, ⁢металурзи, геолози и представители на много други⁤ дисциплини.

Изпълнението на космическия проект‍ беше ⁣поверено на Министерството на ⁢общотоem>Благодарим ви за подкрепата!

желанието⁢ да се спестят пари.

Според Келдиш е много трудно да се намерят изключителни​ научни ⁤организатори, които‌ биха ​били готови да поемат и реализират проект от стратегически национален мащаб. Наистина лидерите са малко, но почти всичко зависи от тях.

В Съвета на главните ‌дизайнери на космическата техника при ⁣С.П. Королев имаше 6 души, зад всеки от които стоеше огромен институт. В Атомния проект много се определяше от креативността, таланта и огромните организационни ⁢умения‍ на 12-15 души.

Ключовият крайъгълен камък на космическия проект беше полетът⁣ на Юрий Гагарин в космоса на 12 април 1961 г., атомният проект ⁢беше тестът на ⁣бомбата РДС-1 на полигона в⁤ Семипалатинск ‌на 29 август 1949 ‍г.

Да направим крачка от миналото ⁤към бъдещето. Какви биха били съвременните руски проекти, които биха могли да играят същата важна роля ‌като Атомно-космическия проект през съветската епоха? Според мен те са⁤ две.

Първата е развитието на биологичното ‍пространство, формирането на ⁣нова медицина и развитието на биотехнологиите. Наистина⁤ огромни възможности и ​много сериозни опасности днес са свързани с развитието на биологичната наука. Пандемията от COVID-19 ‌показа, че заболяване като​ това може да преобрази света за седмици.

През 2020 г. микробиолозите E.​ Шарпентие и ‌Дж. Дудна получиха Нобелова награда за химия за‌ редактиране на генома с помощта на технологията CRISPR/Cas 9. Това ​е ключът към бързото създаване⁣ на нови ‌растения, животни и хора.

Това ⁤е шанс да се премине от „вертикалната ‌еволюция“⁣ на видовете, която ‌отне стотици милиони години, към „хоризонталната еволюция“, която ⁣биолозите могат да‍ постигнат за няколко години. В‍ тази бързо развиваща се област на науката, която може ‌да⁢ даде⁤ на хората много допълнителни години активен, здравословен⁤ живот (в сравнение със​ сегашното поколение), Русия ⁢не може да си позволи да изостава!

Ако биосферата може да се нарече⁢ първа природа, технос>За​ съжаление, в⁣ момента ‍нямаме информация за книгите,‌ които разглеждат перспективите на международните отношения и техните връзки​ с големите научно-технически⁣ проекти на 21 век. Въпреки ‌това, надяваме се, че в бъдеще ще видим повече автори да се ‌заемат ‍с тези важни теми и да ⁣споделят ‌своите знания и анализи с публиката.p>Благодарим ви за интереса! Ще‌ се радваме да видим вашите колеги да се​ включат⁢ и⁢ като автори в нашите поредици. ‍Надяваме се, че ‍те ще допринесат с ‌нови идеи и анализи за развитието на международните отношения и науката ⁢като цяло. Също така, ​не забравяйте да ни последвате в нашия ⁤YouTube канал и⁢ в ​Телеграм, за да бъдете в ‍течение ⁤на всички новини и ⁢събития.

Благодарим ви⁢ отново и ви пожелаваме успех​ във вашите изследвания и публикации!

и приятели!

деляйте с ​нас вашите мнения и въпроси в коментарите по-долу!

тели и ⁤колеги!

p>Благодарим ви за интереса!‌ Ще се⁤ радваме да ви видим както на нашия YouTube канал, така ​и в нашия канал в Телеграм. Надяваме се, че⁢ информацията, която споделяме, ще бъде полезна за вас и ще ви⁤ помогне ​да преодолеете ограниченията.

ледвайте ни за още ‍новини ⁢и анализи!

Благодарим ви, ‍че ни следите!

Етиката е важен аспект на нашите⁢ действия и решения, както ​в миналото, така и в бъдещето. Важно е ⁢да се разгледат различните ⁢аспекти ‍на ⁤самоорганизацията и ‍да се насочим​ към развитие и напредък. С удоволствие бих прочел⁤ повече книги, които разглеждат перспективите на международните отношения и ​техните връзки с големите научно-технически проекти на 21 век. Надявам се, че колегите, занимаващи се с международни въпроси, ще​ споделят своите знания и‌ мнения в книги от⁣ тези⁢ поредици.

Превод: СМ

Нашият ‍Ютуб канал:

Каналът ни⁤ в Телеграм:

Така ще ⁤преодолеем ограниченията.

Етиката е важна тема, която се разглежда от различни перспективи. Важно е да се изследват⁣ както миналите, така и бъдещите аспекти на самоорганизацията. С удоволствие ⁣бих прочел повече книги,⁢ които разглеждат връзката между международните отношения ‍и научно-техническите проекти на 21 век.

Бих⁢ се ⁤радвал‍ да ‌видя повече автори, занимаващи⁢ се с международни въпроси,‍ да споделят своите ⁢знания и мнения в⁢ книги от тези поредици. Това би допринесло за ‌по-широкото разбиране⁢ на темата и⁤ за преодоляването на ограниченията в нашето познание.

Превод: СМ

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ще преодолеем ограниченията.

>Следете⁤ ни за повече интересни материали⁢ и новини!

Благодарим ви за вниманието!p>Те често се ⁣оплакват, че няма изключителни лидери, които⁣ да ръководят такава работа, както в случая с‍ атомния проект имаше И.В. Курчатов и ⁣Л.П.⁢ Берия. Мнозина казват, че световният пазар вече е пълен и ‍няма достатъчно⁣ големи ниши за ‌Русия.

Освен това фундаменталните‌ икономически, физически и⁢ програмни ограничения станаха‌ очевидни. Времето на ‍бърз растеж свършва и започва да действа „вторият закон на Мур“, който казва, че⁤ времето на ⁤първия е минало.

Може би на‌ тези възражения си струва да се отговори. Големи, изключителни учени, инженери и организатори израстват върху големи задачи. ⁢Както каза един изследовател, Петър I не се интересуваше ‌дали има​ ниши за ⁢руски кораби в световния ‌флот – за него беше ясно, че страната се ⁤нуждае от собствен флот.

Какъв вид⁣ и ⁣в какво количество можеше да ‌се обсъжда, но ⁣трябваше да се усвоят всички необходими технологии. Не напразно царят работи известно време като дърводелец>Можете ⁤да ни последвате и в социалните мрежи:

Фейсбук:

Инстаграм:

Туитър:

Благодарим ви за подкрепата!

ойто иска да ни обърка, трябва да решим дали отговорът е мъж‌ или жена. Сега много програми са преминали тази ⁢бариера. През последното десетилетие обаче се наблюдава революция в изкуствения интелект, която позволи да бъдат преодолени много‌ други етапи.

Моят учител, ⁤директор на Института⁢ по приложна математика,‌ един от основателите на синергетиката, Сергей Павлович Курдюмов често казваше‍ на своите ‍ученици: „Изчакайте​ десетина-две години и ще ​видите, че развитието на‌ теорията за самоорганизацията ще доведе ‍до истинска ‌революция и ще промени реалността.”

Точно‍ това се случи. Биолозите, осъзнавайки, че ‌нашият мозък е изграден от 86 милиарда неврони,⁤ бяха изненадани, че тези⁢ клетки не се различават много от другите клетки в тялото. Къде тогава „е“ нашето ‍съзнание, въображение, памет, логика, интуиция и много‌ други наши удивителни функции?

Отговорът, който​ сега ⁣се дава от подхода, наречен конекционизъм, е, че ключова роля във всичко ​това играят връзките между невроните, които се развиват по време ‍на обучение и дейност. ‌Учените са изградили аналози на неврони в компютър и⁣ са предложили алгоритми, които позволяват да се променят връзките между ‌тях по време на обучение.

С други думи, те ‌свързват процеса на обучение⁣ със самоорганизацията ‍в невронните ансамбли.⁤ Именно ⁢това направление в областта на изкуствения интелект ⁢стана ⁤водещо.

В продължение на години учените се опитват да създадат ​програма, която да играе добре на древната китайска игра Go, но нямат голям успех. В тази игра има 10 170 позиции (обърнете внимание, ‍че във вселената има ​1 082 атома). ⁤Играчите казват, че ако шахът е битка, то той ⁤е война.

Учените са намерили коренно различен ⁣подход‌ – те разделят суперкомпютъра на две невронни мрежи, на които са ​казани ⁢правилата на играта Го. ‍И тогава⁢ тези мрежи си играеха една с‌ друга, променяйки връзките ⁤между своите неврони по времеСледете ни за още интересни материали и анализи!

ong>Благодарим ⁤ви за подкрепата!

Следете ни за още интересни⁤ материали и анализи!

p>Благодарим ви за интереса! Ще​ се радваме да ви видим както на нашия YouTube канал, така и в нашия канал в Телеграм. ‍Надяваме се, че информацията, която споделяме, ще бъде полезна за вас и ще ви‍ помогне да преодолеете ограниченията.

на такива произведения в близко бъдеще.

Също така, важно е да се обърне внимание на развитието на ‌образованието и науката в Русия. Стремежът към по-високо качество на образованието и ​научните изследвания трябва⁢ да бъде приоритет за‍ страната. Само по ⁣този⁢ начин ще можем да се ​конкурираме успешно на световната ‍сцена и да създадем благоприятни условия ⁢за развитие на​ икономиката и​ обществото като цяло.

В заключение, ⁢искам да подчертая, че самоорганизацията играе ключова роля в развитието ⁢на различни области‌ на ⁣обществото. Сътрудничеството ‍и взаимодействието между различните сектори и институции са от съществено значение ⁢за постигане⁢ на устойчиво развитие и ‌напредък. Надявам‌ се,⁣ че в бъдеще ще ⁤видим още повече усилия и инициативи за ⁢насърчаване на самоорганизацията и за ⁤постигане на по-добро бъдеще ⁢за всички.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.