Home » today » World » Незападният свят: възможности и ролята на Русия – 2024-05-03 17:24:41

Незападният свят: възможности и ролята на Русия – 2024-05-03 17:24:41

/Поглед.инфо/ 21 век ще се определя от геокултурата

Имам честта да работя в Института по приложна математика на името ‌на М.В.‌ Келдиш‌ към РАН⁣ и съм член на Научния съвет на Военно-промишлената комисия към правителството на Руската федерация. В много отношения именно това определя погледа върху ‍проблемите, които ⁢ще бъдат ‍обсъждани.

Както ‍в обръщението на ​президента към Федералното събрание на 1 март 2018 г., така и във Валдайската реч на В.В. Путин на 10.05.2023⁢ г. подчертава, ‌че ключовите въпроси ​за всички нас⁤ трябва да бъдат цивилизационните проблеми на Русия.

В речта на Валдай‌ се казва: ‍„В концепцията на руската външна политика, приета тази година, нашата страна се характеризира като самобитна ⁣държава-цивилизация.

Тази ​формулировка точно и ⁢кратко отразява ​начина, по който разбираме не ⁤само собственото си развитие, но⁣ и основните ‌принципи на световния ред, за чиято победа се‍ надяваме. В нашет>Благодарим ви, че ни следите!

>Следете ни за повече интересни материали и анализи!

близки до западния начин⁤ на живот и това ще доведе⁢ до разцепление в обществото, двувластие ‍и разпадане на страната.

От теорията има една стъпка до практиката. „През 21 век Америка ще се развива‌ срещу Русия, за сметка на Русия и⁤ върху руините на Русия“, пише Збигнев Бжежински.

Директорът на частната разузнавателна и аналитична организация STRATFOR Джордж Фридман ‍в книгата си „Следващите 100 години“, публикувана ‍през 2009‍ г., предрича „втора студена война“ между Русия и Съединените щати. Той даде следната прогноза:

„По време⁢ на ⁤Студената война Русия имаше голямо население, сега населението му силно ​намаля и продължава да намалява. Вътрешните проблеми, особено на юг, ще отвлекат вниманието на Русия от⁢ Запада. В крайна сметка страната ще се разпадне дори и ⁣без война (както вече се​ случи през 1917 г. и ⁣се повтори‌ през 1991 г.), а ‍скоро след ⁢2020 г. военната мощ на ‌Русия ще рухне”.

Нашите ​усилия трябва да бъдат ‌насочени към това ⁤да се реализира не западният, а руският сценарий.

19-ти век беше век на⁣ геополитика – борбата беше за територии и население, които да работят⁤ за победителя.

20-ти век ‍изведе геоикономиката на преден план. Известно е, че ⁣Сталин е ‍казал, че Втората​ световна война е последната ⁢война за територия и след това ще започнат войни за ресурси.

21 век ще се определя от геокултурата. Научните открития, високите технологии, културните стилове, ⁢творците, които могат ‍да измислят и реализират всичко това ще бъдат по-важни от много други.

Да погледнем назад ‌във времето. Институт по приложна математика на името на. М.В. Келдиш е създаден⁢ през 1953 г. за решаване на проблеми на математическото моделиране⁢ и компютърни изчисления, които се изискват от стратегически научно-технически проекти, изпълнявани от СССР.

Бащите-основатели на института бяха изключителен математик, механик и организатор на науката, президент на Академията на науките на СССР, академик М.В. Келдиш,‌ генерален конструктор на съветските космически кораби, академик С.П. Королев, научен ръководител на създаването на атомната бомба, академик И.В. Курчатов.

Световната история от втората половина на 20-ти‌ век беше променена ‍от атомните и космически проекти, осъществени в СССР.

Те ‌са⁢ в основата на суверенитета на ⁤съвременна Русия. Благодарение на ⁢изпълнението на тези два проекта беше възможно да се постигне стратегическа стабилност -⁣ на планетата не е имало световни войни повече от 70 години.

За изпълнението на атомния⁣ проект беше създадено Министерството на средното инженерство. Повече от 800 хиляди души работеха в тази огромна индустрия, от които⁤ около 8000 бяха учени.

Този проект беше интердисциплинарен: успехът му изискваше съвместните усилия ⁢на‌ химици, физици, математици, ⁤металурзи, геолози и представители на много други дисциплини.

Изпълнението на⁣ космическия проект беше поверено ⁢на Министерството на ​общотоem>Благодарим ви за подкрепата!

желанието да се спестят пари.

Според Келдиш е много трудно да се намерят‌ изключителни ​научни‌ организатори, които биха били готови да поемат и реализират ​проект от стратегически национален мащаб. ⁢Наистина лидерите са малко, но почти всичко зависи от тях.

В Съвета на главните​ дизайнери на космическата техника при ‍С.П. Королев имаше 6 души, зад всеки от които стоеше огромен институт. В Атомния⁣ проект много се определяше от креативността,⁣ таланта и огромните организационни⁣ умения на 12-15 ⁣души.

Ключовият крайъгълен камък на космическия проект беше полетът на Юрий Гагарин в ‌космоса на 12 април⁢ 1961 г., атомният проект беше тестът на бомбата РДС-1 на полигона в Семипалатинск на 29 август 1949 г.

Да направим крачка‍ от миналото към бъдещето. Какви биха били съвременните руски проекти, които биха могли да играят същата важна роля като Атомно-космическия проект през съветската епоха? Според мен те⁢ са две.

Първата е развитието на биологичното пространство, формирането на нова медицина и развитието на биотехнологиите. Наистина огромни възможности и много⁤ сериозни опасности днес са свързани с развитието на ⁢биологичната наука. Пандемията от COVID-19 показа, че заболяване‌ като това може да преобрази света за седмици.

През 2020 г. ‍микробиолозите E. Шарпентие и Дж. Дудна получиха Нобелова награда за химия за редактиране на генома с⁢ помощта на технологията ⁢CRISPR/Cas 9. Това е ключът към бързото създаване на нови растения, животни и хора.

Това ​е шанс​ да се премине от „вертикалната еволюция“ на видовете, която отне стотици милиони години, към „хоризонталната еволюция“, която биолозите⁣ могат да постигнат за няколко ‍години. В тази бързо развиваща се област на науката, която може да даде на хората много ‍допълнителни години активен, здравословен живот (в⁤ сравнение със ⁣сегашното поколение), Русия не може да си позволи да изостава!

Ако биосферата може да ​се нарече първа природа, технос>За съжаление, в момента нямаме информация за книгите, които се разглеждат в статията. Можете да потърсите заглавията на ⁢книгите в интернет или в библиотека, за да научите повече за тях и техните автори. Благодарим ви ‌за интереса и за посещението на нашия уебсайт!p>Благодарим ви за интереса! Ще⁣ се радваме да ​ви видим както на нашия YouTube канал, така и в нашия канал в Телеграм. Надяваме се, че информацията, която споделяме, ще бъде полезна за вас и ще ви помогне да преодолеете ограниченията и да развиете своята креативност и познания.

Благодарим⁢ ви​ отново и ви пожелаваме успех във всичките ви начинания!

приятели и колеги!

Благодарим ви за подкрепата!

деляйте с нас вашите мнения и виждания в коментарите по-долу!тели и колеги!

p>Благодарим ви за интереса! ‍Ще се радваме да видим вашите коментари и въпроси на‍ нашия ⁢YouTube канал и в Telegram канала ни. Надяваме се, че информацията, която споделяме, ще бъде полезна за вас и ще ви помогне да разберете по-добре етиката и международните отношения.

Благодарим ви, че ни следите и се надяваме да продължим да ви предоставяме ценна информация и анализи.

ледвайте ни за още новини и анализи!

Следете ни за повече интересни материали и новини!

Етиката: от миналото към бъдещето“, публикувана от 2002 г. и разглеждаща различни аспекти на самоорганизацията, вече са‍ публикувани повече от 100 книги.

За съжаление и в двете ⁣поредици няма‍ задълбочени ⁤произведения, които да разкриват перспективите⁢ на⁢ международните отношения и тяхната⁢ връзка с ‌големите научно-технически проекти на 21 век. ​Много ‌се надявам ‌да видя колегите, които се занимават с международни въпроси, не само като читатели, но и като автори на книги от тези поредици.

Превод: СМ

Нашият​ YouTube канал:

Каналът ни в Telegram:

Така ще преодолеем ограниченията.

Етиката е​ важна тема, която се⁤ разглежда от различни перспективи. Важно е да се изучава как‌ етиката се⁣ променя и развива през времето, за да можем да се справим с предизвикателствата на бъдещето. Надявам се, че колегите, занимаващи се с международни въпроси, ще се включат в дискусията⁤ и ще⁤ споделят‌ своите виждания.

Бих искал да ‍препоръчам нашите видеа⁤ в YouTube канала ни и да се абонирате за нашия канал ​в Телеграм, за да бъдете в течение⁤ на последните новини и анализи. Също така, ⁤вярвам, че⁤ като общество можем да преодолеем ограниченията, като работим ⁤заедно и‌ споделяме ‍знания и идеи.

Превод: СМ

>Следете ни за повече интересни‌ материали ‍и новини!

Благодарим ви, че ⁣ни следите!

p>Те⁣ често се оплакват, че няма изключителни лидери, които да ръководят такава работа, както в случая с атомния проект имаше И.В. Курчатов и ‍Л.П. ⁤Берия. Мнозина казват, че световният пазар вече е пълен и няма достатъчно големи ниши за Русия.

Освен⁤ това фундаменталните икономически, физически и програмни ограничения станаха очевидни. Времето на бърз растеж свършва и започва да‍ действа „вторият закон на Мур“, който казва, че времето на първия е минало.

Може би на тези възражения си струва да се отговори. Големи, изключителни учени, инженери и организатори израстват върху големи задачи. Както каза‌ един изследовател, Петър I не се интересуваше дали има ниши за руски кораби в световния флот ⁢- за него беше ясно, че страната се нуждае от собствен флот.

Какъв вид и⁣ в ⁤какво количество​ можеше да се⁤ обсъжда, но трябваше да се усвоят всички необходими технологии. Не напразно царят работи известно време като дърводелецtrong>Следете ни за още ⁢интересни материали и анализи!

ойто иска да⁤ ни ⁢обърка, трябва​ да решим дали отговорът е мъж ‌или жена. Сега много програми са преминали тази бариера. През последното‌ десетилетие обаче се наблюдава революция в изкуствения ‌интелект, ‍която позволи да⁣ бъдат преодолени много други етапи.

Моят учител, директор на Института ⁣по приложна математика, един от основателите на⁢ синергетиката, Сергей Павлович Курдюмов често казваше на‍ своите ученици: „Изчакайте десетина-две години и ще видите, че развитието на теорията за самоорганизацията ще доведе⁣ до истинска революция и ще промени реалността.”

Точно това се случи. Биолозите, осъзнавайки, че нашият мозък е изграден от 86 ⁣милиарда неврони, бяха изненадани, че тези клетки не се различават много от другите клетки в тялото. Къде тогава „е“‌ нашето съзнание, въображение, памет, логика, интуиция и много други наши удивителни функции?

Отговорът, който сега​ се дава от ⁣подхода, наречен конекционизъм, е, че ключова роля във всичко това играят връзките между невроните, които се развиват по време на обучение и дейност. Учените са изградили аналози на⁢ неврони в компютър и са предложили алгоритми,‍ които позволяват да се променят връзките между тях ​по ⁤време на ‌обучение.

С други думи,⁣ те свързват процеса⁣ на обучение със самоорганизацията в​ невронните ансамбли. Именно това направление в областта на изкуствения интелект стана водещо.

В продължение на години учените се​ опитват ‍да ⁣създадат програма, която да играе добре на древната китайска игра Go, но⁤ нямат голям успех. В тази ‍игра има 10 170 позиции (обърнете внимание, че във вселената ​има 1 ⁢082 атома). Играчите‍ казват, ‌че ако‍ шахът е битка, то той е война.

Учените са намерили коренно различен подход – те разделят суперкомпютъра⁢ на две невронни ⁤мрежи,⁢ на‍ които са казани правилата на играта Го. И тогава тези мрежи си ⁤играеха ⁢една ​с друга, променяйки връзките между своите неврони по времеСледете ни за още интересни материали и анализи!

ong>Благодарим ви за подкрепата!

Следете⁤ ни за още интересни материали и‍ анализи!

p>Благодарим ви за интереса! Надяваме се, ​че нашите публикации и видеа ще ви бъдат полезни и вдъхновяващи. Следете ни⁢ за още новини и ⁣информация от света⁤ на ​международните отношения и науката!

на такива​ произведения в близко бъдеще.

В заключение, самоорганизацията е ключов процес за развитието на обществото и икономиката. Тя може да бъде изследвана и разбрана ‌чрез различни‌ научни дисциплини и методи, които ни помагат да предвидим и формулираме стратегии за бъдещето. Надявам се, че този текст е бил полезен за⁢ разбирането на важността на самоорганизацията и нейната роля във всички ⁤аспекти на човешкия живот.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.