Home » today » World » Мотивите, с които Бойко Рашков иска отстранняването на Иван Гешев – 2024-04-25 06:07:52

Мотивите, с които Бойко Рашков иска отстранняването на Иван Гешев – 2024-04-25 06:07:52

ван Гешев и призовава за неговото освобождаване от длъжност. Съветът подчертава, че освобождаването на главния⁣ прокурор е необходимо за запазване на престижа‍ на съдебната власт и за защита на правовия ред в страната. В⁢ доклада се посочва, че Иван Гешев е нарушил служебните си задължения и е допуснал тежки нарушения, които засягат неговата професионална неприкосновеност. Съветът призовава Министърът на​ правосъдието да внесе предложение за освобождаването му пред ВСС.и нарушения на закона и европейските стандарти⁤ в областта на наказателния процес. С ⁢недопустимите си публични‍ изяви и ​действия след встъпването​ си в длъжност ​той урони престижа⁢ на съдебната власт и ⁢Президента, но прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ зае пасивна позиция. Това поставя въпроса дали нейните членове само ‍привидно са на нивото на изискванията за висок професионализъм и нравствени качества /чл. 130, ал.​ 2 КРБ/.

Същевременно, основанията​ за търсене на отговорност от ​Ив. Гешев са ⁤видими не само за юристите. Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване презумпцията за невиновност, ⁤уронване ⁤престижа на ⁣съдебната власт и др., във връзка с които: Българският ‍Хелзински комитет внесе съответно декларация № 25 до Инспектората към‌ ВСС /на 21.07.2020г./; Съюзът⁢ на съдиите направи публично поименно обръщение към членовете на ВСС /02.2020 г. и 30.09.2020г./; ⁣Висшият адвокатски съвет прие и оповести декларация; Управителният⁢ съвет /УС/ на Фондация “Български адвокати за правата на човека” /10.07.2020г./ и Съветите на адвокатски колегии в страната /Пловдив, Благоевград, Хасково, Смолян/ изпратиха декларации⁢ и становищ

Съществен е и фактът, че‍ месеци наред, включително и сега, протестиращи българи в страната ⁤и чужбина искат оставката на Ив. Гешев, което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие.

Бездействието на прокурорите ⁤в цялата ‌страна, които могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор /реш. № 11/23.07.2020 ⁢г. на КС‍ на⁣ РБ/, е основанието да се обърна към Вас, г-н ​министър, със следното:

Вие сте представител на политическата власт, не зависите от главния прокурор и можете да предложите на ВСС да възбуди дисциплинарно производство срещу ⁣него, на основание‌ публично известните факти, които във всяка правова държава са достатъчни за освобождаването му⁢ от длъжност:

I. Разгласяване на данни от досъдебни производства:

1. На 28.01.2020 г. по разпореждане на Ив. Гешев бяха публикувани извадка от ⁤постановление и звукозаписи, придобити чрез специални разузнавателни средства /СРС/, на разговор между Президента и командващия ВВС ген. Ц. Стойков.

2. На 14.07.2020​ г., по разпореждане⁤ на Ив. Гешев прокуратурата оповести данни, придобити чрез СРС, по отношение на други лица /Огнян Стефанов – журналист‌ и Александър‍ Паунов – депутат/, разговаряли ‌с обвиняемия Васил ⁢Божков. Разпространяването на записите, посочени в т. 2 беше предшествано от изявление на говорителя на главния прокурор Милева: ,,Ще станете свидетели как ​обвиняеми си партнират с журналисти, ⁣политици …”.

С тези действия е нарушен чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства /ЗСРС/, който императивно забранява използването на ⁢данни, придобити със СРС за друго,‌ освен за наказателното производство ‍или за опазване на националната сигурност. ⁤Потъпкан е и чл. ⁢33 ЗСРС: лицата, на които са станали известни ‌факти и сведения от СРС, както и⁤ събраните ⁢данни, са длъжни да не ги разгласяват /чл. 33 ЗСРС/. В публикациите наблюдаващите прокурори и главният прокурор​ са огласили събрани чрез СРС ‌данни, което е не само закононарушение, а престъпление.

Публикации,​ предизвикали широк отзвук ‍в страната и⁢ чужбина, не са свързани със законните цели на СРС, а са насочени към политическо компрометиране на⁣ Президента и ⁣на гражданските протести срещу правителството на Бойко⁣ Борисов и срещу самия главен прокурор.

Опитът публикуването ⁤на данните от СРС да се оправдае с чл. 198, ал. 1 НПК не намира опора в закона и теорията. Правото на прокурора⁣ да разреши разгласяване на материалите от разследване не⁤ се отнася до данните, събрани със СРС, защото те се подчиняват ‍на особен режим:

Първо, ЗСРС е специален спрямо ⁤НПК по отношение на СРС, ефектът е известен ‌като lex specialis deroga⁢ lex generalis, а забраните в чл. 32 и чл. 33 ЗСРС изключва разгласяването, респ. ограничава приложното поле на чл. 198 НПК. Гаранция за спазване на тази забрана е съставът на‍ чл. 145а НК, предвиждащ наказание лишаване от свобода до‍ пет години за всеки наказателноотговорен субект! Налице е и съдебна практика – влязло в⁣ сила реш. № 149/31.07.2015 г. по в.н.о.х.д. № 389/2014 г. на Апелативен съд⁣ гр. Варна, ⁤по което виновният, също длъжностно лице, заемащо отговорно‍ положение и ‌с ​достъп по служба до информация от​ СРС е осъден‌ за разгласяването й!

Изложеното е основание‍ за извод, ‌че от обективна и субективна страна Ив. Гешев е извършил ‌престъпление, но възниква въпросът защо срещу него не е започнал наказателен процес? Може⁤ ли в една правова‌ държава да не‌ действа принципът, че ⁢всички граждани са равни пред закона /чл. 6 КРБ/.

Очевидно, че със знанието и по разпореждане на главния прокурор са разгласени сведения, което е забранено със закон /чл. 360 НК/.

Известно‍ е, че ограничения в приложното поле на принципа на публичност са въведени⁣ дори​ за съдебното заседание /чл. 263 НПК/![1], затова деянията, посочени в т. 1 ‌и ⁤2 са противоправни,‍ уронват престижа⁤ на съдебната власт и са извършени от висшия ръководител на прокуратурата, която по силата на Конституцията упражнява надзор за законност /чл. 127/. Чрез тях Ив. Гешев посегна на авторитета на ​държавния глава без произнасяне на съд ​и ⁤България беше злепоставена пред света.

Вярно⁤ е, че ,,…Магистратът е свободен​ да изразява⁣ лично мнение в средствата за масова‍ информация, но не по въпроси, за които има изрична законова забрана…”, ⁤предвижда ⁣и т. 1.4 от Кодекса⁤ за етично поведение на българските магистрати /КЕПБМ/.

Второ, етичните правила забраняват публичните изявления⁤ или коментари, чрез които се създава впечатление за ​пристрастност и предубеденост /т. 2.3 КЕПБМ/, което Ив. Гешев ⁣знае, но не спазва. С изявленията и⁣ действията си той многократно наруши презумпцията за невиновност /чл. 6 § 2 ЕКПЧ, чл. 31, ал. 3 КРБ, чл. ⁣16 НПК/, ​по‌ недопустим начин се ‌възползва от поста си и чрез широко медийно отразяване на конкретни случаи внушаваше на обществеността виновност на множество лица по неприключили наказателни дела[2]. Известно е, че това поведение⁣ е основание за поредица осъдителни решения срещу⁤ РБ във връзка с нарушение на⁣ чл. 6 § 2 ЕКЗПЧ[3].

Презумпцията за невиновност е елемент на справедливия наказателен процес и е самостоятелно право, с‍ което Ив. Гешев не⁤ се съобразява. То се нарушава винаги, когато ​с публично изявление на магистрати или други представители на властта‌ се създава ​впечатление, че дадено лице е виновно, без това да е доказано от съд. В този‌ смисъл е⁢ Директива (EС)‌ 2016/343/ 9 март 2016 г., относно укрепването на някои аспекти ⁢на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство[4]. Тя задължава ​държавите членки да вземат мерки да гарантират правата​ на гражданите и спазването на конкретните аспекти на презумпцията за невиновност. Националното ни законодателство съответства на Директивата, ⁢но ⁤главният прокурор го нарушава. С изявленията си ⁣той засяга по същество и определени политически процеси в ‌противоречие с принципа ⁣за независимост в КРБ, НПК и Закона за съдебна власт /ЗСВ/.

Действията​ и бездействията на главния прокурор са в разрез със задължението му да защитава независимостта,⁢ безпристрастността и‍ професионалната репутация на институцията, ​която представлява. Неговите изявления и тези ⁣на говорителя на Прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното ‍съобщаване и чрез тях се цели да се създаде‌ обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица,​ които нямат качеството на‌ обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност‌ и деполитизацията на главния прокурор и ⁤Прокуратурата като‌ цяло.

3. На 19.06.2020 г. по разпореждане на Ив. Гешев прокуратурата публикува само част от комуникации /чат/ при недопустим подбор на съобщения, съдържащи се в мобилни устройства, иззети от процесуално ангажирани лица /Пламен Бобоков – бизнесмен, Пламен Узунов – секретар в Президентството и др./. Подборът и/или подреждането на данни от комуникация /чат/ и ‌публикуването на ⁣извадки от тях не е свързано с разкриване на обективната истина. ⁢Целта отново е⁢ да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, ​както главният ⁤прокурор или други заинтересовани лица искат.

Подобно умишлено “подреждане” не е само​ груба проява на ⁤недопустим обвинителен уклон. То е елемент на престъплението по чл. 287а, т. 3 НК, противоречи на ⁣изискванията за ​обективност, всестранност и пълнота на наказателнопроцесуалното изследване и е ‍несъвместимо ⁢със статута на Ив. Гешев. Това е ⁢така и защото разгласяването на данни от разследването е незаконосъобразно. Конституцията и НПК предвиждат публично‌ протичане единствено на​ съдебното заседание⁤ /чл.121 КРБ,‌ чл.⁣ 20 НПК/, с изключение ​на случаите по чл.‌ 263 НПК.

В доктрината е безспорно, че досъдебното производство ⁤е закрита фаза и установените в нейния ход‌ обстоятелства са следствена ⁣тайна, охранявани също с наказателноправна норма /чл.⁣ 360 НК/. Така се гарантира успешното разследване при опит за противодействие срещу‌ разкриване ⁣на обективната истина и че в началото⁢ на процеса няма да се допусне неоснователно засягане репутацията на участващи⁢ в него лица като ⁤се обявяват публично имената им[5].

4. На 09.07.2020 ‍г. по разпореждане на Ив. Гешев служители към Бюрото по защита към него нахлуха в сградата на Президентството във връзка с претърсвания и изземвания ​в кабинети на секретаря по правните въпроси и съветника⁤ на президента по сигурността, с ​което беше нарушен принципът на ⁤пропорционалност[6].

Първо, акцията,⁢ окачествена като ,,щурм” /,,Капитал”, 09.07.2020г./ беше извършена с ненужна⁤ показност от многобройни‍ служители на ‌МВР и Бюрото за защита, наричано ,,паравоенно формирование” /Fakti.bg от ⁤14.06.2021⁢ г./[7] и “преторианска орда на Гешев” ‍/”Капитал”,‍ 09.07.2020г./[8], с което се урони ‍престижа на президентската институция.

Второ, за ⁢протичащите ​действия е публикувана информация на страницата​ на ПРБ, разпространена е от всички централни медии, национални[9] и ​чуждестранни онлайн издания.

Трето, служителите са задържани​ публично по​ реда на МВР, а в последствие съдът ‍определи тяхното задържане като незаконосъобразно. Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност ⁣и урони престижа и авторитета й на независим ⁤съдебен орган.

Четвърто, не‍ е известен нито един сходен случай в държава – членка на ЕС. Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира⁢ пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции. Международните медии /Ройтерс, Блумбърг, Политико, Дойче Веле, Евронюз, и др./ ⁢определиха действията на прокуратурата като ⁣,,демонстративни набези”[10], ,,нападение срещу‌ държавния глава”[11] и ,,нахлуване, довело до спречкване” между институциите[12]: “Гешев нареди⁢ на полицията⁣ да нахлуе в кабинета⁣ на президента и ‌арестува двама от неговите помощници…мнозина възприеха този ход като опит за присмиване на президента – изявен критик на правителството” /Евронюз/[13]; “Силно въоръжена полиция нахлу в офисите на българския президент” /Дойче Веле/[14]; “…като отмъщение прокуратурата на главния прокурор Гешев нахлу⁢ в президентството и арестува двама съветници на Радев.” /Политико/.[15] ⁢Скандирания на гражданите ,,Гешев е ​позор!”⁤ и ,,Вън с мафията!” са представени като естествена​ реакция срещу ‍него и политическите му пристрастия.

Всички тези действия са непремерени,⁤ надхвърлят‍ границите ⁢на необходимото за постигане на законно преследвани цели и не ‌ги оправдава.

II. Ив. Гешев неслучайно два пъти отказа да‍ се яви в Европейския парламент пред Мониторинговата група ‍за демокрация, основни права и върховенство ⁢на закона. Той нарушава принципа за независимост, демонстрира незачитане на разделението на властите, което е проява ‍за политическа ангажираност. В интервю за БНТ от 23.07.2019 г. обяви, че⁤ не подкрепя принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна /чл. 8 КРБ/ и определи отстояващите ‌това конституционно начало за “десни екстремисти”, посочвайки Иво Прокопиев /бизнесмен/ и Христо Иванов /политик/. В качеството си на магистрат и по ​силата на чл. 156 ЗСВ, Гешев е ⁤положил клетва да прилага точно Конституцията и законите на РБ, но поведението и публичните му прояви сочат обратното. Затова изявленията му предизвикаха масова реакция в професионалните и​ др. среди!

Това ​поставя ‍остро въпросът в състояние ли е главният⁣ прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите /чл. 117 КРБ и чл. 10 НПК/ или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения‌ под ​нейно давление. Очевидно второто ‍е верният отговор, което се подкрепя ⁢от неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер‌ Б. Борисов /къщата ‍в Барселона, пачките и кюлчетата злато в нощното ⁢шкафче, списъка с магистрати и политици /38/, притежаващи имоти и сметки в чужбина/.

С изявлението си‌ относно принципа ‌за разделение‌ на властите, ‌главният прокурор не‍ само демонстрира непознаване на основни конституционни⁢ принципи, но нарушава в качеството си на ​административен ръководител редица правила от ⁢КЕПБМ: ​”Магистратът на ръководна ⁤длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения …” ​/т.8.6/; “..с действията и поведението си … магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за‍ независимост на ‌съдебната власт,⁢ като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна ⁢на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система” /т.1.4/.

В противоречие с това главният прокурор⁤ проявява непоследователност при преценката и действията по обществено значими, но неизяснени ‍казуси и ‍дела,⁣ свързани с висшия ешалон на властта /,,Ало Ваньо”; къщата в Барселона; звукозаписите, в един от които се чува и неговото име; видеозаписа с кюлчетата злато и пачките евро и др./.⁤ В брифинг от 17. 06.⁣ 2020 г. огласените записи и снимки ‍Гешев нарече ⁤,,нещо,‍ което е ⁢супер абстрактно”; ,,дребна подробност”; /снимките/ “вероятно са от някой, вероятно не са от някой”; ,,…това е целенасочена съзнателна стратегия…и за унищожаване на българската прокуратурата”.[16] Въпреки широкия международен отзвук[17] по тях не се получава информация‍ от прокуратурата, разследванията ‍се проточват във времето, а според обществото не приключват обективно.

В други случаи прокуратурата и лично Иван Гешев проявяват​ нетипична активност чрез съобщения, изявления, пресконференции‌ и др., вкл. нарушавайки правилата за огласяване на доказателства и в частност СРС. В интервю, излъчено на живо на 10.07.2020г. в предаването ,,Здравей България” по ⁤Нова телевизия ​с анонс ,,Говори ​главния прокурор Иван Гешев”, ​той разгласи свидетелски показания, дадени‌ от секретаря на Президента Милушев.

Всичко това разколебава доверието в независимостта на прокуратурата и създава впечатление за политическата ангажираност на главния прокурор.

III. ⁣По силата на императивната разпоредба на чл.‌ 9 ЗСВ делата трябва да се разпределят на случаен принцип. ​В грубо противоречие с него Ив. Гешев е въвел други, непублични правила: с резолюция на административния ръководител, т. е. чрез субективен избор на прокурор. Единственият извод е, че определени преписки и досъдебни производства представляват особен интерес за него и резултатът по същите е предварително предопределен чрез възлагането им на конкретни⁣ прокурори от нарочно ‌създадени “специализирани” отдели в Софийска районна прокуратура /СРП/ и Софийска градска прокуратура /СГП/. Това нарушение е свързано⁣ с възникване на основателно съмнение в обществото, доколко ‍независими ⁤при ‌вземане​ на ⁤решенията си са тези прокурори, след като в голямата си част, те‍ са командировани от по – ниски нива, не са титуляри, не‌ са се явили на конкурс и не са доказали своята компетентност.

Очевидно е, че подобно продължително командироване на прокурори е порочна практика в ПРБ, поддържана от Ив. ‌Гешев, с която се заобикаля конкурсното начало като форма на кариерно израстване, залегнало​ в ЗСВ и води до неравнопоставеност и ⁣зависимост на командирования ⁤от командироващия.

Съгласно чл. 136, ал. 1 ЗСВ в структурата на прокуратурата са включени специализирана прокуратура и апелативна⁢ специализирана прокуратура със следствени отдели. Създаването на “Специализиран” отдел ⁢в СРП‍ и СГП⁣ противоречи на чл. 119, ал. 2 и чл. 133 КРБ и дублира тяхната дейност.

Първо, разпределените в “Специализиран” отдел на СГП осем прокурора се‍ произнасят по преписки ‌и дела, които са в обхвата на​ Единния каталог на⁤ корупционни престъпления​ /ЕККП/ и нямат предметна компетентност /арг. чл. 35, ал. 2​ НПК/, каквато нормативно е предоставена на специализираната прокуратура /чл. 411а НПК/.

Второ, изцяло субективна е‍ преценката на административния ръководител на съответната прокуратура кои преписки и дела са с висок обществен интерес. Липсата на ​утвърдени критерии на понятието “висок ⁢обществен интерес” създава възможност административно и институционално подчинените на Гешев прокурори‍ да разпределят⁢ конкретни преписки и дела в нарушение на принципа за случайното им разпределение.

Съзнателното заобикаляне на чл. 9, ал. 2 ЗСВ​ означава,‍ че‍ главният прокурор нарушава ⁤служебните си задължения, ​превишава властта и правата си в ⁢качеството на‌ длъжностно лице.

IV. Изложеното сочи, че Иван⁢ Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията “прокурор”. Обществото остава ‍с впечатление, че като висш магистрат, той ⁣демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното.‍ Главният прокурор е длъжен да ‍упражнява правомощията си в рамките на закона, както всеки друг прокурор, а в противен случай носи съответна отговорност, вкл. предсрочно освобождаване ⁢от длъжност от пленума на​ Висшия съдебен съвет с решение, взето по реда на ⁣чл. 173 ЗСВ и предложение до Президента на Република България за неговото⁢ освобождаване.

Той може ⁤да ‍бъде освободен предсрочно при тежко‍ нарушение, системно ⁣неизпълнение⁤ на ‍служебните задължения, за действия, накърняващи престижа на съдебната власт /чл. ​129, ал. 3, т.‌ 5 от КРБ/, каквито представляват описаните и са самостоятелно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 2 ЗСВ.

Господин Министър,

На⁢ основание​ изложеното и обстоятелството, че чл.‌ 130в, т. ⁤3⁢ от Конституцията на РБ предвижда това, предлагам да‌ внесете предложение във ВСС за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван ‍Гешев.

БОЙКО РАШКОВ”

Висшият съдебен съвет също публикува в своя сайт доклада със‌ сигналите от МВР​ срещу главния прокурор Иван Гешев.

#Мотивите #които #Бойко #Рашков‌ #иска #отстранняването #на⁣ #Иван #Гешев

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.