Home » today » Entertainment » Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 13:04:29

Лъжите на либерали и безродници за „Време разделно” рухнаха – 2024-05-11 13:04:29

итicality(this);”>

Методи ​през⁣ 1641-а⁢ може би е бил просто младеж, който се опитвал⁢ да намери своето‌ място в света. ⁤Но през 1666-1669 година, той ​вече е бил утвърден и уважаван поп, който е бил свидетел на много събития ​и промени в⁤ обществото. Неговата роля и⁣ значимост⁤ са се увеличили, ‌а обвиненията срещу ⁣него са се разплакали.

Така че, може би е⁤ време да преразгледаме историята‍ и да се опитаме да разберем истината за ⁢Методи и‌ неговата роля в събитията от този период. Всъщност, може ⁢би той е бил жертва на ⁣лъжи и клевети, които са били разпространявани за него през вековете.

eckImageForCriticality(this);”>

Така че, може би трябва да се откажем от​ старите⁤ предразсъдъци и да прегледаме ⁤историята с по-обективен поглед. Може би истината за горкия поп Методи е⁤ много‍ по-различна от това, което сме били научени да вярваме.

на​ Хранова не спират да тръбят наляво и надясно, че повествованието е романтично-митологична измислица, неотговаряща на историческата истина и е скалъпено по поръка на ДС в подкрепа на “възродителния процес”. Наложи⁣ се да ги усмирява проф.​ Чавдар ‌Добрев, който написа цяла книга за Българската голгота в романа “Време разделно”. Сега продължава това и в “разпятието”. ⁣

Ето някои от тези изказвания

предавам ги не за да ги популяризирам, ‌а да почувствате ‍мерзостта им.
Мари Врина-Николов:⁣ “Насилственото обръщане в мохамеданската вяра и⁢ етническата асимилация са приели в националната митология гигантски размери. Разбирай​ – ⁣българската митология. В историографията е призната относителната религиозна търпимост на⁣ Османската империя. Какви еничари, какви ти синджири роби,⁣ какви български глави на дръвника…?”
Даниела Горчева: “Време разделно” е поръчкова⁣ книга (не казвам “творба”), което само ⁤по себе си обяснява ​всичко освен това, че ​на автора (не казвам “писател”) му липсвало елементарно‌ чувство⁤ за ⁤мяра. Целта ‌е идеологическа, а не литературна, още по-малко естетическа. Трябвало​ е да се подготвят хората за първите⁤ явления ‌на ⁤това, което двадесет години по- ‍късно носи името ⁤”възродителен процес”.”
Албена Хранова: “Време‌ разделно” е глас на⁤ държавната кампания⁤ за преименуването на българските мюсюлмани. “Славата” на книгата се ⁣дължи‍ на лесното маскиране и мимикриране на актуално-политическото в универсално,⁣ автентично и изконно‌ (фолклорно, легендарно, митологично, приказно‌ и пр.), както на конюнктурното – в ‍трайно “българско”.”
Проф. Евелина Келбечева: “Българската публика, подготвена добре “исторически” от “Време разделно” намразва турците като най-чуждия сред всички ⁤други малцинства.”
Когато излиза романът “Време ⁣разделно”, Тончо Жечев пръв‌ посочва ‍една особеност в⁣ начина на изображение ‌и изграждане на ⁢историческото​ повествование у Антон Дончев: “Правеше​ впечатление преди всичко‌ цялостното построяване на историческия⁢ роман за трагичната история с насилственото помохамеданчване на родопските българи върху фолклорна основа, върху основата на летописните свидетелства, песните и⁢ преданията. Той “узаконява” тезата, че романът ⁤е‌ за насилственото помохамеданчване на родопските българи. Има и друга не по-малко значима теза, произтичаща‍ от романа, ‌подчертана от проф. Чавдар Добрев – проблема‍ за средновековното ⁤насилие авторът извежда до масово прилаганите форми на насилие през ХХ век, пречупва ги през националната драма⁢ на балкански народ като българския.
В ⁣студията⁢ на Цветана Георгиева‌ “Магическият свят на Антон Дончев” узаконеното от Тончо Жечев е бламирано: ​”Време разделно” не⁢ е исторически роман, тъй като авторът си е‌ поставил ‌задачата да изобрази “насилственото масово помохамеданчване‍ в Родопите през ХVII ⁤век”,⁣ а такова масово и насилствено приемане на исляма е мит.” Чавдар Добрев обръща внимание, че А. ‌Дончев

лязоха съмненията⁣ за автентичността на ‍този писмен паметник, някои‌ отродители поискаха да върнат старото име на ‍селото – Корова, което днес се нарича Драгиново. Проф. Мария⁤ Тодорова⁣ от  университета ⁣Урбана-Шампейн в Щатите ни убеждава, че “Време разделно”⁣ се‌ самодискредитира като явление на художествената литература, защото използва като ⁢извор летописния разказ на поп Методий Драгинов, тъй като това, което Стефан Захариев⁤ публикува, е “фалшификат”.

Все пак дали ‌наистина е фалшификат!?

А холандецът Михаил Кийл, превъзбуден, назова глава в своята студия – “Краят на​ поп Методи Драгинов”, в която усърдно се е заел дори да омаскари свещеника.​
Разказът на Методи Драгинов разглежда събития, които са се разиграли в периода⁣ 1666-1669 г., а хрониката е съставена по-късно – през‌ 1670 г. Събитията са свързани със засиления религиозен фанатизъм‍ по време на войната в Крит, свещена за империята, и с преминаването на‍ войски ​през Родопите. В “История на Османската империя”, чийто автор е Ахмед Садулов, минаващ за български учен,⁢ не се споменава за никакви помохамеданчвания и насилия, а само за “безкомпромисна политика и действия по стабилизиране”.
Как си поиграха учените със съдбата на летописа Драгинов. През‍ 1984 г. Илия Тодоров направи няколко езикови бележки на летописа‌ от Корова, ⁢така че постави‍ автентичността му под съмнение. Това дойде‍ дюшеш ​за някои историци,⁤ привърженици ‍на неолибералната доктрина, които ​побързаха‌ да го обявят за фалшификат, ‌а сега това е добре дошло за платените поддръжници ‍на ​започналия процес на денационализация на българите мохамедани, на ⁤мълчаливите съглашатели с разни теории⁢ за помашки език и​ помашка народност. ⁣Преждевременната ⁢смърт на Илия Тодоров отложи оспорването на мнението му поради деликатност, но мина време и се оказа, че неговите “обвинения” са безпочвени. Излезе статия на историците Елена Грозданова и Стефан Андреев в сп. Rhodopica, която отхвърли безапелационно всички ​несъгласия и съмнения на Илия Тодоров​ и доказа, че документът е автентичен. ⁢Обяснимо‍ е, че последователите на проф.⁢ Цветана Георгиева -‌ инициаторката и подбудителката‌ на окопната война срещу “масовото помохамеданчване” в‌ българската историография, се ​направиха, че не съществува публикация, отричаща тезите на Илия Тодоров. ‌
Според Илия Тодоров не би могъл да се самоназове Методи‌ Драгинов, тъй като по това време ⁢обичайната практика ⁢изисквала той да се подпише Методи Драган (без -ов). Грозданова и Андреев обаче намират много примери от документи и писания от ХVII век – приписки и евангелия, ръкописи с имена с окончания -ов, -ев ‍и -ски, които опровергават‍ Тодоров. Още тогава стотици ‍известни и безизвестни българи са се назовавали и подписвали точно като поп Методи Драгинов.
Българите от Чепинското корито не било възможно да изпълняват войнушка или⁤ друга военнопомощна служба, ‌както​ следва‌ от ⁣думите на бан Вельо и протопоп​ Константин в летописа, тъй като по други сведения тия села са вакъфски, твърди Илия Тодоров. И на това обвинение има отговор: “Книга на жалбите” ⁤от 1649 г. ⁤(публикувана във Виена през 1984 г.) съдържа султанска ‍заповед до кадията на Татар Пазарджик, с която се възлага на войнуците от действаща ⁣служба‌ и войнуците в резерва да преследват хайдути. Двамата‌ историци

представят⁤ още ред доказателства

че войнушката институция в Татарпазарджишката каза съществува и през целия ХVII век.
Третият аргумент, че карабашот във Филибе – ‌проклетият пловдивски митрополит Гавраил, ‌е наковладил пред турските ⁤власти българите ⁣от Чепино, задето не му плащали църковните⁤ си‍ данъци, фактически не отразявало ⁢съществуващите през ХVII⁤ век взаимоотношения между⁣ висшето гръцко духовенство и пасомите му българи. Конфронтацията ⁣според ⁣Илия Тодоров била от много по-късно време ⁤- ХIX ⁤век. От “Книга на жалбите” става ясно, че християните от Татарпазарджишката и​ Хасковската кааза са към Пловдивската епархия. И ⁣още, че владиците, пък и цариградският патриарх били затънали до гуша от дългове. От един от документите ⁢се разбира, че пловдивският митрополит Гавраил е принуден⁣ да изплаща дълговете на ⁤патриарха ⁤и е ‌увеличил църковните налози, събирани от християнското население. За Методи‍ Драгинов владиката е косвен виновник⁤ за съдбата на Българите от Чепинското корито. Този владика вземал от всеки християнски дом по 60 акчета, а по-преди се събирали по 12 и изисквал от ‌тях допълнителни налози по⁢ 1 киле,⁣ около 25 кг ⁤жито, или 2 килета, около⁣ 50 кг ръж. Ако това ⁤не‍ е причина⁢ за ⁢конфронтация, здраве​ му ‍кажи. Има и още нещо – в статията си в сп.”Старобългарска литература” (кн. ⁢16, 1984)  Илия Тодоров все пак заключва: “Върху основата на езика на‌ летописния разказ на поп Методи Драгинов едва ли е възможно да се правят категорични заключения за ​или против автентичността на произведението”.  Акад. Иван‍ Радев ни обръща внимание,⁢ че Илия Тодоров не изразява ‍съмнения по въпроса ⁤на свидетелската роля на ‌застъпеното в него, както и в Баткунския и⁢ Бельовския⁣ летопис, сиреч той ‌не зачерква напълно летописния текст.

Но ⁤и това е подминато от съдниците на “Време разделно”.

В “Краят на поп Методи Драгинов”⁣ холандският  учен все пак свършва малко‌ полезна работа, тъй като помества извлечени от ​цариградските архиви промените⁣ в религиозната принадлежност на българите ‌в седемте чепински села от​ вакъфа на Сюлейман‍ I във времето от 1516 до 1865 ​г.  Грозданова и Андреев са благодарни на тези извадки. И ние – ⁢защото научаваме, че през 1516⁣ г. в тези седем села – Баня, Дорково, Каменица, Костандово, Корова,⁢ Лъджене и Ракитово има‍ 603 християнски семейства ​и 21 мюсюлмански. През​ 1712 г. са ⁢798​ семейства на българи мюсюлмани и‍ само 96 на българи ⁣християни. В интервала 1633-1641 от 599 български домакинства⁣ стават 479, със 120 по-малко, а през 1641-1696 г. – още 272 български християнски семейства изчезват.  Мехмед IV Ловеца царува от 1648 до 1681 г. Както се разбира от дебелата книга на Ахмед Садулов, това е период ⁣на “безкомпромисна⁢ политика и време за стабилизиране”.

Откъде начева “стабилизирането” ⁢-

от християните в опасната Родопска твърдина. Холандецът се прави⁤ на ⁢учуден, че до 1570 г.⁣ Каменица, Костандово и Корова са изцяло с​ християнско население, а в‍ другите има къде по-малко, къде повече приели​ исляма. И тук той показва ‌незнание или си затваря очите. Още през ХVI век има ислямизация‍ и българските историци знаят това ⁤от джелепкешанските регистри от 1576 г. Там пише за Хюсеин, син на Стою, ​Махмуд, син на Стойко, Хасан, син​ на Рад или пък ‍синове на⁢ Абдулах. Д-р Кийл обяви края на поп Методи Драгинов, тъй⁣ като не ‍намерил името му в регистъра на Корова през ⁢1641 г. Нямало такъв поп! Абе, аланкоулу, първо ⁣направи хесапа! Събитията, които описва поп Драгинов, ⁣са някъде ⁣около 1666-1669 г. Методи през 1641-а може да не е бил задомен или просто да не е достигнал пълнолетие – 14‌ години, но във⁣ времето 1666-1669-а, вече ще да е ​на 38-39 години.
На горкия поп, ‍когото‍ дори изтурчват, след толкова⁤ века се приписват какви ли не грехове. ‍И обвиненията по неговия летопис също отпаднаха. Ясно ни е кога е извършено⁢ помохамеданчването в Чепинското корито. В Беловската хроника, на която също напразно се опитваха да намерят кусури, е написано:⁤ “Кога се чепинци изтурчили, тогава по планини, по Гюмурчинско (Гюмюрджинско), по Филибелийско: 74 ​села се потурчиле…” Нямало масово помохамеданчване!?


Антон​ Дончев

#Лъжите #на⁤ #либерали #безродници #за #Време #разделно‌ #рухнаха

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.