Home » today » News » Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 16:23:56

Логиката на войната. Фактори, определящи хода на СВО – 2024-05-01 16:23:56

приятели и близки, за да разберат за ⁤новата фаза на ⁣историческия⁣ процес, в който сме свидетели.

Бъдете информирани и ‍готови за предизвикателствата, които ни предстоят.

Само като обединим усилията си и ‍действаме съгласувано, ⁣ще можем да⁤ преодолеем всички ограничения и да постигнем успех.

Благодарим ви за подкрепата и за споделянето!

дат ‍битка, може би последна, едновременно на три световни сили: Русия, Китай и арабския свят.

Да, ще кажат някои, подкрепят Украйна три десетилетия, Израел повече от ⁤седемдесет, арабският ​свят е пълен с американски сателити,⁤ нищо ново не се е случило.

Но се случи.

Припомняме, че Байдън иска от Конгреса да ‍отпусне‌ $61,4 ⁢милиарда ‍в помощ на Украйна. Тази точка може⁤ да бъде⁣ най-голямата пречка при разглеждането на искането, отбелязва Bloomberg:

„Въпросът за финансовата помощ за Украйна стана крайъгълният камък на обсъждането на бюджета в Конгреса: някои републиканци се противопоставиха на ​него и на ​няколко други члена от документа, което може да доведе до суспендиране на правителството‌ на САЩ.

В резултат на това на 1 октомври Байдън одобри временен бюджет на САЩ, ​който не включва помощ за Украйна.‌ Този документ ще позволи финансиране ​на правителството в рамките на 45 дни, като се избегне спиране.”

Американските медии, позовавайки се на източници в Белия дом, смятат, че ⁤ще бъде възможно да ‍се договори такъв тристранен пакет с крайнодесните представители ‌на ⁣Републиканската партия, които подкрепят Израел с всички сили, но все още не са ‌готови за принудително подпомагане на Украйна и колкото повече се влошава ⁣ситуацията в​ специалната ‌военна операция, толкова по-малки са шансовете ⁤на Киев да​ се сдобие с желаните пари и бойни системи.

Факт е, че‌ според оценките на Института за световна икономика към университета Кийл, на които често​ се позовава например CNN, САЩ вече са отпуснали ​помощ на Украйна на обща стойност 75 милиарда ⁤долара.

Според изчисленията на самите американци, по-специално на редица републикански​ сенатори, реалната помощ отдавна ⁢е извън мащаба за 100 милиарда.

Известно е,⁣ че ‌Конгресът на САЩ, ⁤поради междуфракционна борба, все още не е одобрил дори годишен бюджет,‍ който да включва нов пакет военна помощ за ‍Украйна.

Разбира се, въпреки всички тези задкулисни ⁢битки, които вече костваха кариерата на третия човек в държавата -⁤ бившия председател Кевин Маккарти, както Белият дом, така и двете камари на Конгреса увериха, че САЩ ще продължат ​да предоставят цялостна подкрепа на Украйна, те са толкова богати и толкова разумно се управляват, че ще​ могат ⁤да финансират ​две съществуващи войни и⁣ една потенциална война наведнъж.

Междувременно новоизбраният председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън каза, че поведението на президента на страната Джо Байдън‍ се забелязва в отслабването на когнитивните функции: „Виждам, мисля, че много хора виждат. Това е‌ въпрос на възраст… Това не⁤ е лична обида, това е реалността.”

Това беше първото публично изявление ⁢на новия говорител, убеден тръмпист. Всъщност‍ по този⁢ начин ​Джонсън открито започна предизборната ​кампания за президентските избори в САЩ ⁢през 2024 г. и без колебание обяви републиканската платформа – да подкрепи Доналд Тръмп и да унищожи Джо Байдън⁢ в две основни области: предполагаема сенилна ‍деменция и действително доказана корупция, свързана предимно с дългосрочно финансиране⁣ Украйна.

Майк ⁤Джонсън, според CNN, е „най-консервативният оратор от десетилетия.‍ Той наистина е против еднополовите бракове и смята хомосексуализма за болест. ‍За съвременните държави ⁤това​ е пълен ‍боклук и ясен индикатор за реална политическа криза.

Анти-тръмпистките републиканци вече декларираха неговата⁢ „антиукраинска“ позиция. Джонсън получи най-ниската оценка в​ класацията на американските законодатели, създадена от⁣ консервативната‍ група Републиканци за Украйна.

Тази оценка е изградена по петобална скала,‍ базирана е на ‍резултатите от гласуването и изявленията в Украйна. Джонсън има рейтинг D или F, един от най-ниските.

Заместник-директорът на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Националния ⁢изследователски университет Висше училище по икономика Дмитрий Суслов смята, че можем да забравим за искането за отпускане на 60 милиарда долара на Киев.

В същото време републиканските сенатори, представляващи стария елит на Рейгън и традиционно подкрепящи повече Украйна от своите колеги от Камарата на представителите, се противопоставят на искането на Байдън.

Те‍ също така настояват огромният проект да бъде разделен на три ‍неравни компонента: ⁢Израел – отделно, Украйна‍ – отделно, защита на южната граница – отделно.

„Републиканският спасителен проект ‌очевидно ще⁤ бъде ‍посветен на Израел и границата. Украйна ще бъде отделна точка и е ясно, ‌че няма да има нивото‍ на ‍подкрепа, изисквано от администрацията на Байдън”, заяви⁢ експертът.

“Мисля, че‍ Белият дом⁢ ще търси‍ начини по някакъв начин да отпусне пари на Киев ​- чрез президентски укази, ⁢доставка на оръжие чрез съюзници и други ⁢схеми”, заяви той.

“В същото време Байдън не може да изостави Украйна при ⁤никакви обстоятелства, защото това е въпрос на неговата‌ репутация и компенсация за ‍напускането⁣ на Афганистан. Затова беше направена риторична връзка между Украйна и Тайван”, ‍каза ⁢експертът.

“Това ‌означава, че дори временно замразяване ще бъде възприето от⁤ администрацията на Байдън като поражение“,⁢ отбелязва Дмитрий Суслов.

А ето и още интересни скорошни цитати. В.В. Путин разбира, че украинският конфликт се развива в негова полза, изрази‍ мнение пред Foreign Policy бившият ⁤директор за Русия в Съвета за национална‍ сигурност на САЩ Фиона Хил.

Според нея конфронтацията се превръща във вътрешен проблем за много страни, в тази ‍връзка руският ⁤президент разбира,⁤ че‌ това​ може да⁤ подкопае подкрепата на Киев и да го тласне да започне преговори при условията на Москва.

Хил отбеляза, че в американския бюджет украинският проблем вече е съчетан с конфликта‌ в Близкия изток. ‌Тук уважаемият експерт греши: не, не е ‌единна и най-вероятно няма да⁣ бъде единна, докато​ това е само желанието на Белия​ дом и Демократическата партия.

Според Фиона‌ Хил самият Запад е ‍станал⁣ жертва на завишени‌ очаквания по отношение на украинската контраофанзива. Тоест, преведено на ​руски, жертва на собствената си ⁤пропаганда, което ⁣изглежда особено идиотско.

Хил също така неочаквано ⁣каза, че е необходим ‍„по-интелигентен разговор за възможностите на украинските въоръжени сили“, тъй като руската армия наистина се е окопала ⁢в⁢ „стотици километри противотанкова защита и мини“.

Отново превеждам на⁣ руски: време е решително да спрем ⁤това идеологически последователно безумие на Джо Байдън и Антъни Блинкен ⁣за безпрецедентната ‌победа на силите на ⁢доброто над силите на мрака​ в Украйна.

А‍ преди ден британският вестник The Telegraph⁢ отбеляза, ⁣че ‌влиянието на Путин на световната ⁢сцена дразни ръководителя на Белия дом Джо Байдън ⁤и Западът вече е‍ загубил битката за Глобалния юг и Индия.

Почти едновременно с гореописаните⁢ събития стара ‍Европа се ‌включи в⁢ обсъждането на нови многомилиардни траншове за Незалежната.

Главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел директно заяви, че военният конфликт в Украйна бързо ще приключи с‌ капитулацията на‍ Киев. Това ще⁢ се случи, ‍ако Европейският ‍съюз спре да ‍предоставя ‍финансова и ⁢военна помощ на Украйна.

Жозеп, очевидно ​осъзнал, че е отишъл малко далеч,‍ добави, че той лично не иска всичко да свърши по този начин и затова ще направи⁤ опити да отпусне нови пакети​ помощ за Украйна. Вярно е, че досега дипломатът⁣ не е успял да постигне успех в тази посока.

Ръководителите на европейските външни министерства обаче отново не се споразумяха за отпускането на 500 милиона евро на украинската армия ⁢за закупуване на оръжие със‌ средствата на ⁣Европейския фонд за ⁢мир, както сега се ‌нарича.

Жозеп буквално⁤ довърши всички с ‌максимата, че ⁣излиза, че е невъзможно да се позволи на руското ръководство да установи марионетен ‌режим в Киев, както не може да​ се допусне присъствието на руската армия на полската граница.

Интересно, но сега тя е на полската граница и в Калининградска област, и ​в Беларус, и нищо, всичко е‍ спокойно, какво ще се промени, ако тя се приближи до нея и‍ в района на Чоп, е абсолютно неясно.

Едно е сигурно:⁣ Украйна практически не произвежда собствено оръжие от ⁣дълго време, а със ‌западните доставки и финансиране ‌възникнаха и, уверявам ви, ще продължат‍ да възникват големи усложнения.

Химеричният и по същество⁢ клоунски украинско-израелско-тайванско-мексикански финансов законопроект ще бъде разделен, като всяка част ще се гласува поотделно с непредвидими резултати.

Така може да ​възникне ситуация,⁢ при ⁣която след загубата на укрепените райони на Донбас просто няма да ‌има какво да окаже реална адекватна съпротива на руските войски.

Нека разгледаме втората причина. Невъзможно е ⁣да атакувате или ​дори да ⁢се защитавате дълго време без предимство и ‍за предпочитане господство във въздуха. Това е основата на цялата настъпателна доктрина⁤ на САЩ. Какво ⁣се случи през последните две седмици?

„Все още не знаем ‍какво, по дяволите,​ става. Знаем само, че се свалят бойци на украинските въоръжени сили. Изпълваме небето с нашите радари, наблюдаваме ​всичко, но‌ не можем да разберем какво се случва. Но ‌руснаците знаят”,⁢ каза Скот Ритър и не само той.

Скот отбеляза, че ⁢„многопластовата и сложна‌ руска система ‌за противовъздушна отбрана сваля всичко, което врагът издига в бойната зона“.

Имайте предвид, че не ⁣само в районите на самата база данни, но и​ на 300-400 км западно от контактната линия.

Според Ритер руските военни са „разкъсали ‍на парчета ключово оборудване“ на украинската ​армия.

„Авиацията на украинските въоръжени⁢ сили е напълно унищожена⁣ от свръхвисокотехнологичните системи за ​ПВО на‍ Русия…“, отбелязва експертът.

„В бъдеща война системата⁤ за противовъздушна отбрана, разработена ⁢от⁤ руски учени и инженери, ще осигури на Москва‌ превъзходство‌ във въздуха, поради което всички съвременни американски самолети буквално⁣ ще се изпарят​ във въздуха​ в случай на хипотетичен конфликт.“

Всъщност в резултат на настоящата руска операция и авиацията, и танковите сили ще преживеят истинска⁣ технологична революция.

На 25 октомври Сергей Шойгу съобщи, че⁤ за пет дни са били свалени 24 украински самолета. Това се случи поради пристигането на зенитно-ракетни комплекси в зоната на специалната военна операция. Оттогава са унищожени⁢ още няколко‍ вражески самолета.

Военният експерт Алексей⁣ Леонков смята, ⁤че след⁤ загубата на 24 самолета⁤ за няколко дни, украинските военни ще помислят много пъти, преди да поемат кормилото на F-16, които блокът‌ на НАТО‍ ще⁤ им предаде.

По-късно източник на ​ТАСС уточни,​ че „украинските самолети ⁤са били ‌ударени от ⁣системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ съвместно със самолета за далечно радиолокационно откриване (АУАКС) А-50.

Системата за противовъздушна отбрана С-400 стреля на максимален обсег по цели, намиращи се в този момент на надморска височина от ⁢около 1 000 ‌метра. За поразяване са използвани нови бойни глави на зенитни управляеми ракети.

Ако сравним модернизирания A-50 с предишния модел, експертите отбелязват значително намаляване на теглото и увеличаване на⁤ обхвата на полета. Електрониката на превозното средство локализира, идентифицира и проследява⁢ въздушни,‌ наземни и морски цели.

Новата ⁤версия може да проследява до⁣ 300 въздушни цели, противниковият бомбардировач А-50 може да бъде открит на 650 км, а крилата ракета на 215 км.

С помощта на модерен ⁤радиотехнически комплекс самолетът може⁤ да открива дори леки дронове, които обикновено се използват за терористични атаки. Събраната⁣ информация⁤ се предава на командните пунктове. Самолетът самостоятелно насочва изтребители ‍и фронтови самолети към ⁢вражески цели.

Първоначално⁢ въведена в​ експлоатация доста отдавна, още през 2007 г., ракетната система С-400 “Триумф” поразява оръжия ​за въздушно нападение и разузнаване на далечни и средни разстояния.

Например,‍ самолети и крилати ракети могат да бъдат унищожени на разстояние от⁤ 3 ⁢до 400 км, балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/сек -⁢ на разстояние до 60 км и ⁤на височина до 30 км. Обхватът на ⁢откриване на целта е до 600 км.

„С-400 в комбинация с А-50 е система, при която А-50 издава⁢ целеуказание на С-400, след което поразява обекта. Без радарна информация системите​ за противовъздушна⁣ отбрана и авиацията са слепи“, отбелязва Айтех Бижев, генерал-лейтенант от запаса, бивш заместник-главнокомандващ ВВС на Русия за единната система ‍за противовъздушна ‌отбрана на страните‍ от ОНД.

Според него А-ong>Благодарим ⁣ви за вниманието!

‍това е от сферата ⁤на холивудската ⁤фантазия.

Всъщност третата причина е част от⁤ първата, макар и⁤ не напълно, но днес тя е достигнала такава интензивност, че трябва да бъде разгледана отделно. Украйна, както и целият свят, изпитва недостиг на‍ боеприпаси, каза премиерът Денис Шмигал⁢ в интервю ⁢за​ Financial Times.

„Имаме огромен недостиг на боеприпаси не само в Украйна, но и в‍ целия свят. Разбираме, че трябва да ги произвеждаме тук, в ⁣Украйна, защото са свършили по ⁣целия свят. Всички складове са празни“, каза той.

От доста​ време говорим, че наближава такава ситуация. Министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър‍ Камишин, например, като⁣ цяло смята, че целият оръжеен капацитет в света⁣ не може да покрие нуждите на Киев.⁣ В Украйна вече⁤ се готвят да пуснат оръжейните заводи Rheinmetall и Bayraktar, а BAE Systems обяви старта.

Официален представител на Пентагона, пожелал анонимност, недвусмислено коментира ‍ситуацията за Financial Times: Украйна няма да може бързо да ​създаде производство на боеприпаси,⁣ включително поради недостиг на барут.

„Друг проблем са ​опасенията на западните страни, че ⁣техните граждани могат да пострадат в резултат на атаки срещу ‍обект,‌ където ще се произвеждат оръжия. Въпреки това организирането на съвместни предприятия с ‌европейски и американски отбранителни компании е един от ​приоритетите на Киев“, каза експертът.

Шмигал каза, че са подписани около 20 споразумения за създаване на съвместно предприятие. С турците, искам да отбележа, те вече са подписали споразумение за година и половина за изграждането на завод за производство на поне Bayraktarov в района на Киев, и какво от това? Никой няма да инвестира пари в територия с абсолютно неясен статус и перспективи.

Исторически проблемът с глада на снаряди е основният⁣ проблем⁤ на⁢ всички воюващи армии по света.⁢ Това ‌доведе до поражението на много коалиции, които воюваха срещу Наполеон от самия край на 18-ти век до 1812 г., руските войски, защитаващи Севастопол по време⁢ на Кримската война, и германците в Първата и ⁤Втората световна война.

Причината за пораженията на големите съвременни армии ⁤почти винаги е от ⁣икономическо естество и‌ на‌ практика това се изразява във факта, че в отговор⁤ на 10 вражески изстрела можете​ да стреляте само‍ един.

Но трябва да⁢ напомня на Шмигал: след разпадането на ‍СССР в Украйна останаха три⁤ военни окръга, ⁣оборудвани ‌с най-модерни бойни системи, със складове, препълнени с боеприпаси. Всички боклуци бяха натрупани във вътрешните райони – така ⁤е устроена Русия, а най-доброто,⁣ както е лесно⁣ да се разбере от логиката на предложената война, беше разположено в граничните райони. В Украйна остават най-модерните предприятия и производствени бази, свързани с⁢ военно-промишления ⁣комплекс.

Най-добрите специалисти са Харков, Днепропетровск, Николаев, Одеса. Това, че вие сте пропиляли всичко и сте го “монетизирали”, си е самYouTube:

Our YouTube channel:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.